Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Christina, én nagyon bánom, hogy az ígéretek ellenére nem jeleztek vissza a tv-től, hogy foglalkoznának az üggyel, de ezek szerint a riport sem véletlenül maradt el. Lehet, hogy semmi haszna nem lett volna.
Nagyon remélem, hogy jövőre történik valami szuper dolog, ami nem lenne, ha idén sikerül az oviba bekerülni.
Gergőnek is drukkolunk.

dg

Őstag
Túl vagyunk az első iskolai napon, sőt már folyik a második :).
A tanító nénik tündériek. Ez is olyan érdekes, hogy bár mi nem őket választottuk, most úgy érzem, hogy a legjobban alakult, hogy hozzájuk kerültünk. Mikor megtudtuk, hogy a sok jelentkező miatt végül még egy plusz osztályt indít az iskola, és mi is abba kerülünk, és nem a választott tanító nénihez, egy kicsit csalódott voltam (főleg, hogy a választott tanító néni tanította a nagy fiamat is, tehát őt jól ismertük), de arra gondoltam, hogy biztos így lesz jó pont. És most tényleg azt érzem, hogy itt a helyünk.
A cukorméréshez, az inzulinbeadáshoz, a hozott kajához segítőkészen, pozitívan álltak, egyszer sem hangzott az el, hogy "én ezt nem vállalom" vagy "ezt így nem tudjuk megoldani". Az egyik tanítónéninek már volt diabos tanítványa, így nem teljesen ismeretlen számára a dolog, bár inzulinpumpát még nem látott :wink:.
Dani tegnap hazafelé, iskola után, már azt várta, hogy másnap reggel legyen, és újra mehessen :D.
Drukkoljatok, hogy továbbra is minden rendben menjen!

Ez nagyon jó hír! Így tovább, drukkolunk!
Hanna is nagyon lelekes, ma benn hagytam az oviban egy kicsit, az első "igazi" nap 7-én lesz. Annyira boldog, hogy jószerivel azt se vette észre, hogy elmentem, meg azt se, hogy visszamentem. :) Ma még nem ebédelhetett a többiekkel, s ettől valósággal zokogott. Meg, hogy neki el kell jönnie a többiektől! Azt se tudtam, hogyan vígasztaljam! Először úgy terveztem, hogy ebéd után hazahozom majd, ez lesz a napirend, de azért hétvégén mégiscsak beszerzem azt az ágyneműt...

napocska

Őstag
Hanna is nagyon lelekes, ma benn hagytam az oviban egy kicsit, az első "igazi" nap 7-én lesz. Annyira boldog, hogy jószerivel azt se vette észre, hogy elmentem, meg azt se, hogy visszamentem. :) Ma még nem ebédelhetett a többiekkel, s ettől valósággal zokogott. Meg, hogy neki el kell jönnie a többiektől! Azt se tudtam, hogyan vígasztaljam! Először úgy terveztem, hogy ebéd után hazahozom majd, ez lesz a napirend, de azért hétvégén mégiscsak beszerzem azt az ágyneműt...

De jó!! :D

vighkata

Deni bölcsibe való beszoktatása hasonlóan zajlott. A 2-3 óra beszoktatás helyett egész nap ott volt. Óránkén mentem vissza, de a gyerkőcöm rám sem fütyült. Annyi volt csak a különbség, hogy én ott hagyhattam enni, mert nem volt diabos. Meg is ebédelt, megette mindenki maradékát, aztán lefeküdt a többiekkel csicsikálni. Délután 4-kor vittem haza, persze a délutáni meseolvasás után. Másnaptól Deni teljes jogú bölcsisként ment az ő "dolgozójába".

pusimelu

Őstag
Christina sajnálom nagyon hogy nem sikerült az ovi!
Szerintem vagy olyan talpra esett hogy megoldod különben nem lennél egészségügyis!

Én nem vagyok gyerek ,de cukorbetegen nekem is ez lesz az első iskolám pénteken megyek Budapestre beiratkozni. Remélem engem nem küldenek haza!Felsőfokú levelezős 2 éves ,ami a jelenlegi munkahelyemhez szükséges!Bizonyítványaim alapján felvettek ,de pénteken már többet tudok!

dg

Őstag
Deni bölcsibe való beszoktatása hasonlóan zajlott. A 2-3 óra beszoktatás helyett egész nap ott volt. Óránkén mentem vissza, de a gyerkőcöm rám sem fütyült. Annyi volt csak a különbség, hogy én ott hagyhattam enni, mert nem volt diabos. Meg is ebédelt, megette mindenki maradékát, aztán lefeküdt a többiekkel csicsikálni. Délután 4-kor vittem haza, persze a délutáni meseolvasás után. Másnaptól Deni teljes jogú bölcsisként ment az ő "dolgozójába".

Mi csak azért nem ettünk ott, mert mára nem volt befizetve. Rólam lehet tudni, hogy nem vagyok híve a különétkeztetésnek, mert nem tartom szükségesnek. Az óvónénik is így gondolják, s szerencsére úttörő munkában vannak. Nemrég volt egy minikonferencia, ahol pont ezt próbálták megértetni az óvópedagógusokkal.

christina

Őstag
Napocska és Grácia!
Nagyon szuper, hogy ilyen jól indul a (tan)év a gyerkőcöknek!
Az első benyomások és élmények nagyon fontosak a napi "munkába járáshoz".;)

Meli!
Hova fogsz járni suliba, ha megkérdezhetem? Ha titok akkor csak nekem írj.:D

vighkata

Mi csak azért nem ettünk ott, mert mára nem volt befizetve.
Látod, ezen nem is gondolkodtam akkor, szerintem a bölcsis gondozók sem. Főleg, hogy Deni tényleg a saját adagján kívül minden maradékot megevett, ami ugye plusz volt, és a kukában végezte volna.
Egyébként amikor Deni már rendszeres "munkába" járó lett, akkor a rosszul evő gyerkőcöket Deni mellé ültették, mert mellette ők is jobban ettek.

Szerintem Hanna is a jó evők közé fog tartozni, és ez jó hatással lesz a válogatós, vagy rosszul evő gyerkőcökre.

tímeácska

Őstag
Jaj, vége itt van újból a hőn szeretett ovi-időszak... A drága, aggódó, és leginkább lelkiismeretes óvónénikkel együtt...:twisted:
Hogy miért is írom mindezt amolyan Kedves-gúnyos-Tímeácskás módon?! Hááát, mit sem törődvén a "nyilvánossággal", én biza leírom ide... :rolleyes:

2009. 09. 01. - a 2009./2010. óvodai év kezdetének első napja, ahol Mátém már jogilag is, és gyakorlatilag is megkezdi óvodai pályafutásának "végzős" évét, azaz, iskolai előkészítősként lépett be az óvoda kapuján, reggel 07:45 perckor.
Vércukor jelentés: ébredéskor, azaz 06:30-kor 4,6 mmol/l, oviba érkezéskor, tehát 07:45-kor 4,8 mmol/l, ergo, az óvodai nap megkezdésének egészségügyi akadálya nincs!
Reggeli 9 órakor, tízórai 10:30-kor, ebéd 12:00-kor, uzsonnát pedig a gyermekek az óvodából távozáskor kapják meg, előzetesen becsomagolt állapotban. Ezen a napon a vércukrai teljesen rendben voltak, 4,4-6,2 mmol/l között mozogtak!
Szeptember 2.-3.-án már nem a Mátétól "megszokott" módon alakultak a cukrai, 10,7 és 8,9 mmol/l értékeket mutattak a délelőtti (reggeli utáni/tízórai előtti) cukrai...
Szeptember 4.-én 12,4-es cukrot is "sikerült" mérniük az óvónőknek...
Kedves anyuka (ez én lennék...:mrgreen:) a gyermekért menvén az óvodába, kedvesen újból kérte, illetve figyelmeztette az óvodai pedagógusokat, hogy értesíteni tessék legközelebb hasonló esetben a kedves szülőket. A történet egészéhez hozzátartozik, hogy az alacsony cukor esetében IS érvényes telefonos értesítésre is felhívtam a figyelmüket, amolyan emlékeztető gyanánt... :rolleyes: Aztán 2 óvodai nap elteltével rá kellett jönnöm, hogy ennek a beszédnek nem sok értelme volt, legfeljebb kiszellőztettem egy kicsit a számat... Na, azért az is valami! :rolleyes:
Nos, elérkezett a szeptember 7.-e reggele. Ébredési/oviba érkezési cukik tökéletesek voltak... Délután Szőr Trottyvardért menvén "értesítettek" arról, hogy ismételten magas, konkrétan 14,0 mmol/l-es vércukrot mértek uzsonna előtt. De azért együttérzően közölték, hogy annyira aggódtak egész nap... Amikor rákérdeztem, hogy ugyan, a kedves szülőket megint mi okból kifolyólag nem sikerült újfent értesíteniük, ha már annyira aggódtak, sajnos, megfelelő válasz nem érkezett... Hacsak nem ez volt a válasz, hogy de egyébként szerencsére nem történt semmi baj, és ha valami gyanúsat láttak volna a gyereken, nyugodt lehetek, mert azonnal értesítettek volna... De hát olyan szépen eljátszott a többiekkel...
A végkifejlet viszont 2009.09.08.-án történt: ugyan ebben a "kritikus" időben 16,9 mmol/l vércukor mellett sem méltattak arra, hogy telefonáljanak... Ezen a napon kedves anyuka már nem szellőztette a száját... Udvariasan köszönt az óvónéniknek, és elvitte haza az ő Mátéját.
Hazaértünk.
Nos, ekkor úgy döntöttünk, pár napig mellőzzük a drága óvodánkat... És mértük a cukikat óránként, két óránként, hátha valami megbúvó hipó álla a háttérben... Hipónak nyoma sem volt... Ekkor már kezdett gyanússá válni a helyzet, miszerint, az oviban történik valami, valami vércukoremelő... valami! Nos, Mátém kérdezésemre elmondta, hogy nem a hátizsákjába minden reggel elpakolt 2×0,5 l diabos teát kapja, vagy a bevitt Canderer kakaópoból készített kakaót reggelihez (1 dl. tej+ 1 dl. víz alappal), hanem az "ovis" kakaót, tejeskávét, teát kapta, pedig mondta, hogy neki van a hátizsákjában édesítőszeres teája (és ismét előállott a darás-tészta ominózus esete...)...
De, ugye amíg nem tudom, hogy valóban az az 1 pohár (vagy nemtudommennyi...) cukros lötty okozhatta ezeket a vércukor kiugrásokat, addig ugye csak feltételezés azt gondolni, hogy valóban a cukros folyadékok voltak a "bűnösek"...
És most vessen rám bárki követ mindazért, hogy szombaton reggel, amikor már túl voltunk a harmadik normoglicaemiás napon, úgy gondoltam, a gyerek reggelijéhez cukros teát adok (szükség esetén inzulinnal történő korrigálás lehetősége adott, ugye...), és várok... És vártam. Nem kellett sokáig várnom, úgy kúszott fel a gyerek cukra 15-ig, mint annak a rendje! Tovább nem engedtem, és "utánamentem" inzulinnal.
Ebből ki milyen következtetést von le, nem tudom (mármint, nem az én "anyaságom milyenségére" vonatkozó minősítésekre gondolok, aki diabos gyerekének cukros teát ad, kísérletezés gyanánt). De számunkra egyértelművé vált, hogy normál Ch adagú reggeli mellett normál tartományban mozognak a gyerek cukrai, ezzel ellentétben, ha nem natív cukormentes a reggeli kosztja, hanem cukros folyadékot is tartalmaz, kiugróan magas vércukor eredménye lesz...
Hát, ez van...
Hogyan tovább?!
Hát, így:
Ma levelet írtunk az óvoda vezetőjének (aki tulajdonképpen ugyan úgy beletartozik a "nemértesítek" óvónők közé...), tőlem eléggé meglepő hangvételűre sikeredett a levélke, nincs benne "kötözködés", "követelés", sem "kikérem magamnak" hangsúlyú megjegyzés... Pedig lehetne! Azt hiszem, jogomban állt volna nyomatékot adni a nemtörődömségüknek... De nem tettem... Lehet, hogy kezdek belefáradni?! Ez jó?! Mármint, nem nekem, meg az óvónőknek, hanem a gyereknek...?!
Na, de mindegy... Hivatalosan is írásban megkértük Őket, hogy értesítsenek telefonon... Hát, ha a fülük nem jó, talán a látásuk sokkal jobb...

:) De azért csütörtökön és pénteken, amikor Mátémat ugye nem vittem oviba, csörgött a telefonunk, hívott minket az ovi... :) Csak nem vettük fel... Úgy gondoltuk, ha 17-es cukornál nem kell aggódni, és felhívni bennünket, akkor azért sem kell felhívni, ha a gyerek nem megy oviba, és aggódnak, hogy mi van vele... Nos, nem ilyenkor kell aggódni... Asszem... :-D De legalább tudjuk, és minket örömmel tölt el, hogy jó az ovi telefonja, működőképes, és szükség esetén lehet vele telefonálni! Ez annyira... annyira megnyugtató! :-D

tímeácska

Őstag
Hahó A.C. Active-ot, majd A.C. Go-t használók! Szerintetek melyik készüléket "egyszerűbb" használni?
Ugyanis, drága óvónénik azt mondták, hogy hát, azzal a Go-val nem bírnak megbirkózni, vigyem vissza a "régi" gépet. Bár, mondtam Nekik, hogy Mátém tökéletesen és megbízhatóan mér a Go-val, hagyják, had mérjen Ő cukrot. Hát, akkor is kérik vissza az Active-ot. Nem akartam Velük kötekedni, visszavittem a "régit"... Csak kíváncsi lennék, hogy másnak is okoz-e nehézséget a két gép közti különbség. Esetleg Personalosok, kontra Optimum? Mérés, ill. gép használata igen hasonló kategóriájú...

blaci

Őstag
Én a fenti készülékek közül hármat használtam, használok. (Az A.C. Active-ot nem.) Szerintem a legjobb a GOGO!:rolleyes:
Jajj, bocsi az egy másik fórum…szóval a GO.:mrgreen:
Használat szempontjából mindenképpen a GO a legegyszerűbb. Talán az lehet a probléma hogy az eltérő tesztcsíkok miatt a GO-nál kicsit jobban kell figyelni, ügyeskedni hogy a minta hova kerül, mivel kisebb az erre szolgáló felülete, így nehezebb lehet eltalálni. Mondjuk ez egyáltalán nem kell(ene) hogy problémát okozzon, gyakorlás kérdése az egész. Én nagyon megkedveltem, mostmár csakis a GO-t használom! A mérés annyiból áll hogy a tesztcsík behelyezésekor bekapcsol a készülék, a minta érzékelésekor mér, majd a tesztcsík kivételekor automatikusan ki is kapcsol. Semmilyen gombot nem kell használni egy jól beállított készüléknél ha "csak" mérni akarunk. Ennél egyszerűbbet…;):D

misamaci

Aktív tag
Nekem Personal és Optimum van. Ezek közül szerintem az Optimum a nyerő - szerintem - használat szempontjából .... nem kell "célozni" a vérrel a tesztcsíkra. Hátránya, hogy a csík - teljes áron - kb1500 Ft-tal drágább hozzá.

vighkata

Jaj, vége itt van újból a hőn szeretett ovi-időszak... A drága, aggódó, és leginkább lelkiismeretes óvónénikkel együtt...:twisted:
Hogy miért is írom mindezt amolyan Kedves-gúnyos-Tímeácskás módon?! Hááát, mit sem törődvén a "nyilvánossággal", én biza leírom ide... :rolleyes:

:-D
Drága, Egyetlen Puhatestű Csigukám!
Ezt a történetet olvasva ezer, meg ezer gondolat czikázott a zagyamban, és többször kinyílt a bicska a zsebemben.
Őszintén én nem is tudom mit tudnék csinálni ilyen hozzáállással. Talán erre mondják, hogy nem akarásnak nyögés a vége. Szerintem csak nyögdösnek, és mellébeszélnek.

Csiguka!
Ezt a történetet a legközelebbi Derűs Diab pályázatra benyújtani szíveskedj. Amennyiben nem teszed, én beküldöm helyetted, osztán a nyertes pályázatért kapott cukormérőt továbbítom neked. Azt esetleg még felajánlhatod az óvó néniknek, hogy kipróbálás után eldönthessék, hogy nem haladja-e meg a képességeiket, és tudnak vele cukrot mérni.
Amennyiben a pályázatra nem sikerül elegendő számú voksot összeszedni :shock:, úgy a nyeremény cukormérő sem jön össze, akkor még mindig összedughatjuk a buksinkat, hogy mitévők legyünk. Addig talán ki kéne csempészni az oviból az összes cukorot :!:.

vighkata

Ac A és Go közti negatív különbség számomra talán csak az, amit te is mondtál az elején, hogy a csík kidobó-rugó-pöcök nagyon el van rejtve, és ha az ember le is töri vele körmét, az akkor sem lövi ki a használt csíkot, ugyanúgy ki kell húzni, mintha kidobó-rugó-pöcök nem is lenne.

A két gép között a használatban egyáltalán nem látok akkora használati különbséget, hogy az indokolná a lecserélését.

Az pedig mindenképpen a Go javára írható, hogy előre beállított időben csipogva figyelmeztet a cukormérés időpontjára. Ez is az óvó nők kényelmét szolgálná, nem kell az órát sasolniuk, hogy időben mérjenek cukit.

vighkata

:-D
Csigu, ezt az írásodat kinyomtattam, és elolvastattam a kolléganőimmel (3 db kolléga :twisted:), akik a diabot általam jobban és egy-egy családtag által ímmel-ámmal ismerik, de mindegyik elképedt az óvó nénik értetlen, alkalmazkodni képtelen hozzáállásán :evil:.

poe

Őstag
AZ ovónők érdektelensége valóban felháborító. Viszont talán visszavezethető a diabbal kapcsolatos tudatlanságukra. Ők csak azt látják, hogy a gyerek pillanatnyilag jól van, nincsennek tisztában a hosszútávú következményekkel...

dg

Őstag
A mi óvónénieinknek a régi Personallal voltak már tapasztalataik, más gyerekekkel, Hanna előtt. Most az Optimum nagyon tetszik nekik, s azt mondják, ezzel sokkal jobb mérni.

Oldal tetejére