Jaj, vége itt van újból a hőn szeretett ovi-időszak... A drága, aggódó, és leginkább lelkiismeretes óvónénikkel együtt...:twisted:
Hogy miért is írom mindezt amolyan Kedves-gúnyos-Tímeácskás módon?! Hááát, mit sem törődvén a "nyilvánossággal", én biza leírom ide...
2009. 09. 01. - a 2009./2010. óvodai év kezdetének első napja, ahol Mátém már jogilag is, és gyakorlatilag is megkezdi óvodai pályafutásának "végzős" évét, azaz, iskolai előkészítősként lépett be az óvoda kapuján, reggel 07:45 perckor.
Vércukor jelentés: ébredéskor, azaz 06:30-kor 4,6 mmol/l, oviba érkezéskor, tehát 07:45-kor 4,8 mmol/l, ergo, az óvodai nap megkezdésének egészségügyi akadálya
nincs!
Reggeli 9 órakor, tízórai 10:30-kor, ebéd 12:00-kor, uzsonnát pedig a gyermekek az óvodából távozáskor kapják meg, előzetesen becsomagolt állapotban. Ezen a napon a vércukrai teljesen rendben voltak, 4,4-6,2 mmol/l között mozogtak!
Szeptember 2.-3.-án már nem a Mátétól "megszokott" módon alakultak a cukrai, 10,7 és 8,9 mmol/l értékeket mutattak a délelőtti (reggeli utáni/tízórai előtti) cukrai...
Szeptember 4.-én 12,4-es cukrot is "sikerült" mérniük az óvónőknek...
Kedves anyuka (ez én lennék...:mrgreen

a gyermekért menvén az óvodába, kedvesen újból kérte, illetve figyelmeztette az óvodai pedagógusokat, hogy értesíteni tessék legközelebb hasonló esetben a kedves szülőket. A történet egészéhez hozzátartozik, hogy az alacsony cukor esetében IS érvényes telefonos értesítésre is felhívtam a figyelmüket, amolyan emlékeztető gyanánt...

Aztán 2 óvodai nap elteltével rá kellett jönnöm, hogy ennek a beszédnek nem sok értelme volt, legfeljebb kiszellőztettem egy kicsit a számat... Na, azért az is valami!

Nos, elérkezett a szeptember 7.-e reggele. Ébredési/oviba érkezési cukik tökéletesek voltak... Délután Szőr Trottyvardért menvén "értesítettek" arról, hogy ismételten magas, konkrétan 14,0 mmol/l-es vércukrot mértek uzsonna előtt. De azért együttérzően közölték, hogy annyira aggódtak egész nap... Amikor rákérdeztem, hogy ugyan, a kedves szülőket megint mi okból kifolyólag nem sikerült újfent értesíteniük, ha már annyira aggódtak, sajnos, megfelelő válasz nem érkezett... Hacsak nem ez volt a válasz, hogy de egyébként szerencsére nem történt semmi baj, és ha valami gyanúsat láttak volna a gyereken, nyugodt lehetek, mert azonnal értesítettek volna... De hát olyan szépen eljátszott a többiekkel...
A végkifejlet viszont 2009.09.08.-án történt: ugyan ebben a "kritikus" időben 16,9 mmol/l vércukor mellett sem méltattak arra, hogy telefonáljanak... Ezen a napon kedves anyuka már nem szellőztette a száját... Udvariasan köszönt az óvónéniknek, és elvitte haza az ő Mátéját.
Hazaértünk.
Nos, ekkor úgy döntöttünk, pár napig mellőzzük a drága óvodánkat... És mértük a cukikat óránként, két óránként, hátha valami megbúvó hipó álla a háttérben... Hipónak nyoma sem volt... Ekkor már kezdett gyanússá válni a helyzet, miszerint, az oviban történik valami, valami vércukoremelő... valami! Nos, Mátém kérdezésemre elmondta, hogy nem a hátizsákjába minden reggel elpakolt 2×0,5 l diabos teát kapja, vagy a bevitt Canderer kakaópoból készített kakaót reggelihez (1 dl. tej+ 1 dl. víz alappal), hanem az "ovis" kakaót, tejeskávét, teát kapta, pedig mondta, hogy neki van a hátizsákjában édesítőszeres teája (és ismét előállott a darás-tészta ominózus esete...)...
De, ugye amíg nem tudom, hogy valóban az az 1 pohár (vagy nemtudommennyi...) cukros lötty okozhatta ezeket a vércukor kiugrásokat, addig ugye csak feltételezés azt gondolni, hogy valóban a cukros folyadékok voltak a "bűnösek"...
És most vessen rám bárki követ mindazért, hogy szombaton reggel, amikor már túl voltunk a harmadik normoglicaemiás napon, úgy gondoltam, a gyerek reggelijéhez cukros teát adok (szükség esetén inzulinnal történő korrigálás lehetősége adott, ugye...), és várok... És vártam. Nem kellett sokáig várnom, úgy kúszott fel a gyerek cukra 15-ig, mint annak a rendje! Tovább nem engedtem, és "utánamentem" inzulinnal.
Ebből ki milyen következtetést von le, nem tudom (mármint, nem az én "anyaságom milyenségére" vonatkozó minősítésekre gondolok, aki diabos gyerekének cukros teát ad, kísérletezés gyanánt). De számunkra egyértelművé vált, hogy normál Ch adagú reggeli mellett normál tartományban mozognak a gyerek cukrai, ezzel ellentétben, ha nem natív cukormentes a reggeli kosztja, hanem cukros folyadékot is tartalmaz, kiugróan magas vércukor eredménye lesz...
Hát, ez van...
Hogyan tovább?!
Hát, így:
Ma levelet írtunk az óvoda vezetőjének (aki tulajdonképpen ugyan úgy beletartozik a "nemértesítek" óvónők közé...), tőlem eléggé meglepő hangvételűre sikeredett a levélke, nincs benne "kötözködés", "követelés", sem "kikérem magamnak" hangsúlyú megjegyzés... Pedig lehetne! Azt hiszem, jogomban állt volna nyomatékot adni a nemtörődömségüknek... De nem tettem... Lehet, hogy kezdek belefáradni?! Ez jó?! Mármint, nem nekem, meg az óvónőknek, hanem a gyereknek...?!
Na, de mindegy... Hivatalosan is írásban megkértük Őket, hogy értesítsenek telefonon... Hát, ha a fülük nem jó, talán a látásuk sokkal jobb...

De azért csütörtökön és pénteken, amikor Mátémat ugye nem vittem oviba, csörgött a telefonunk, hívott minket az ovi...

Csak nem vettük fel... Úgy gondoltuk, ha 17-es cukornál nem kell aggódni, és felhívni bennünket, akkor azért sem kell felhívni, ha a gyerek nem megy oviba, és aggódnak, hogy mi van vele... Nos, nem ilyenkor kell aggódni... Asszem... :-D De legalább tudjuk, és minket örömmel tölt el, hogy jó az ovi telefonja, működőképes, és szükség esetén lehet vele telefonálni! Ez annyira... annyira megnyugtató! :-D