Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Kata!
Igazad van, nem volt iromány, mert nem volt rá időm.
(Majd rájösz ha meglátod. Túl hosszú lett):p
Ezért a blogomban van. Akit érdekel megnézheti.
Nem foglalom itt a helyet. ;)
Nagyon szuper helyen van a blogban, ott nem "pördül" olyan gyorsan tovább, és ott csak ahhoz vannak hozzászólások. Az viszont lesz néhány oldal, remélem, hogy jönnek a segítségek, tippek.

Amikor ilyen, és ehhez hasonló kálváriát olvasok, a legszívesebben elmennék óvónéninek, vagy tanár néninek, pusztán csak azért, hogy lássam az anyukákat, hogy nyugodtak és boldogok, hogy jó kezekben van a csemetéjük. Néha az az érzésem, hogy akikkel ti találkoztok a hivatalokban, azok nem is anyukák, nem is szülők. Sokszor még a megoldás keresését sem vélem felfedezni bennük, legalábbis a leírásokból tekintve.

dg

Őstag
Christina!

Elolvastam a blog-bejegyzésedet.

Semmiképp ne keseredj el, inkább vértezd fel magad. Lehet hogy torkokat kell átharapni az ellövetkezendő néhány évben, de sikerülni fog, mert ez kényszeredetten nem lehet másként!
Meg kell fordítani azt a téves szemléletet, hogy az ovi dirigál.
Nem!
Mindenkinek joga van az egészséghez. (EBESZ)
Ennek ne mondjon senki ellent!

napocska

Őstag
Apropó, szerintetek kellett volna szólnom az iskolai beiratkozásnál, hogy Dani diabos?
Mert bennem fel sem merült. Azt gondoltam, hogy a tanítónénivel majd szépen megbeszéljük, mit és hogyan.

vighkata

Apropó, szerintetek kellett volna szólnom az iskolai beiratkozásnál, hogy Dani diabos?
Mert bennem fel sem merült. Azt gondoltam, hogy a tanítónénivel majd szépen megbeszéljük, mit és hogyan.
Véleményem szerint nem. Legalábbis, ha a körzet szerinti suliba írattad, ahova kötelesek felvenni. Én úgy gondolom, hogy ne legyen ez "előre" tanári értekezlet téma. Szerintem az, hogy a leendő tanár nénivel négyszemközt akarsz beszélni, nyugodt körülmények között, az sokkal célravezetőbb. Egy személyes találkozás alkalmával te, miután "ráérzel" a tanár néni jellemére, tudod, hogy mit és mennyit mondj el. Egy beíratásnál valamilyen gazdaságis van, vagy iskolatitkár, aki lehet, hogy soha nem fog Danival találkozni.

Mindenképpen jól döntöttél (szerintem), de természetesen várom a többiek véleményét, főleg, hogy én nem vagyok diab gyerkőcös helyzetben.

dg

Őstag

Nem. Egyáltalán nem kellett volna szólnod. Ez ugyanis inkább árt, mint használ -- mint tapasztalhatjuk sok esetben.
Én sem fogok majd, ha ott lesz az idő. Az osztályfőnökkel és a testnevelővel beszélek személyesen. S ha kezdetben tartanak is a teendőktől, legalább nem azonnal elutasítóak, hanem "rákényszerítik magukat" arra, hogy megtudják: nincs itt semmi ördöngősség!
(Persze, ez nem teljesen etikus, ha pedig konkrét kérdés van a gyermek egészségi állapotára vonatkozóan, akkor semmi esetre sem szabad eltitkolni. Nálunk óvodai jelentkezéskor kérdés volt az adatlapon, hogy van-e valamilyen betegség?. De azért inkább utólag mondanám el én is, ha egyéb tekintetben minden stimmel, mert éppenséggel az sem etikus, hogy a diab miatt fél szóra sem méltatva elküldjenek valakit valami eladható indokkal.)

borka

Őstag
Tudjátok az a helyzet,hogy a pedagógusoknak az edukálását az önkormányzatoknak kellene finanszírozni.
Nos az a helyzet,hogy van ám ott peták mindenre csak arra nem amire kellene. Addig amíg mi itt csak írogatunk róla sajna nem fog változni semmi.Ha központilag nem intézkednek marad minden ugyan így.Nem tudom,hogy melyik fórumot lehetne megcélozni az egész diabéteszes társadalom érdekében ,de valamit tennünk kellene.Valami nagy csattanóval felkellene hívni magunkra a figyelmet.Valamilyen formába be kellene jutni a TV csatornákhoz és keményen előadni a gondjainkat.
Tudom ,most sokatok fejében már ott van a gondolat,hogy kit lehetne ez ügyben megszólítani. Hát írjátok meg.Gyűjtsük össze.

vighkata

Tudjátok az a helyzet,hogy a pedagógusoknak az edukálását az önkormányzatoknak kellene finanszírozni.
Nos az a helyzet,hogy van ám ott peták mindenre csak arra nem amire kellene. Addig amíg mi itt csak írogatunk róla sajna nem fog változni semmi.Ha központilag nem intézkednek marad minden ugyan így.Nem tudom,hogy melyik fórumot lehetne megcélozni az egész diabéteszes társadalom érdekében ,de valamit tennünk kellene.Valami nagy csattanóval felkellene hívni magunkra a figyelmet.Valamilyen formába be kellene jutni a TV csatornákhoz és keményen előadni a gondjainkat.
Tudom ,most sokatok fejében már ott van a gondolat,hogy kit lehetne ez ügyben megszólítani. Hát írjátok meg.Gyűjtsük össze.
Borka, nálad van megint az 5 pont. Baromi jó ötlet ez a tv-sdi.
Erre viszont én tudok egy kis segítséget szerezni. Egyelőre nem mondok semmit, de ha műxik a dolog, akkor mindenki ott fog ülni a tv előtt. Ha nem műxik...., de előre nem adunk fel semmit, csak ha nemleges választ kapok.

manocs

Új tag
Hát Erős Antónia elég közismert arc, sőt a cukorbetegségét sem nagyon titkolja.. van egy alapítvány is amit támogat: az egy csepp figyelem. egyszer találkoztam vele a Szigeten és nagyon kedves és segítőkész volt (akkor én még nagyon az elején voltam a betegségnek)
talán meg lehetne keresni szervezett formában is. Úgy tudom éppen babát vár, ennek kapcsán több újságban is jelentek meg vele interjúk, ahol beszélt a betegségéről.
csak egy ötlet... :D

borka

Őstag
Igen, szerintem első nekifutásra nagyon sokunknak Antónia jut az eszünkbe. Viszont nagyon sok művész van a palettán akiket szintén meg lehetne szólítani.Pl. Somló Tamás , Hevesi Tamás,Demjén "Rózsi"
Antónián kívül még van náhány Tv-s munkatárs akit szintén be lehetne vonni.Csak el kellene kezdeni:rolleyes:

manocs

Új tag
talán azért ő jut eszünkbe, mert, úgymond "reklámozza", a többiekkel kapcsolatban ez nem lett olyan nyilvános, lehet, hogy nem szívesen beszélnek erről.

zsuzsa

Új tag
Christina elkeseredni nem szabad. Mi 15 óvoda után találtunk rá a megfelelőre. A körzeti telefonon úgy lerázott, hogy azt mondtam egészségesen sem oda iratnám. A többi ovival az volt a gond, hogy mindenhol feltétel volt, helyben legyek, ott dolgozzak a közelben vagy helyben lakjunk. Ezt ugyebár elég nehéz kivitelezni. Mi Pest megyében lakunk. A településeken úgy működik hogy csak a helyi gyerekeket veszik fel, vagy ha ott dolgozol, akkor elintézik a helyet. Végűl ovit javasoltak, és aztán ezen a helyen állást pályáztam, és tényleg csodával határos módon de minden összejött egy nyár alatt. Lett munkahelyem, Tibusnak ovija, ami szoros együttműködésssel vállalta a feladatot. Egész nap van ott, én viszem minden ételét, az óvonénik dajka nénik mérik, délben átmegyek inzulint indítani, megnézem őt, és uzsi után megyek érte. Tényleg nagy szükség van rá hogy a közelében legyek. előfórdúlt hogy kijött a kanűl. Sokat agyaltam az ovin, sokat mentem utána de megérte sikerült, és szupi ovink van. NEkem fontos volt hogy óvonénit találjak, és előszőr itt is vele beszéltem utána mentem a vezető nőhöz. Én iskolába is biztos így fogom csinálni, de elmondom nyiltam mit kérek, mit várok, és mit adok hozzá. Be fogok menni ott is az iskolába, beszélek a tanító nénivel, akit kinézek magamnak, aztán az igazgatót fogom megkeresni, és elmondom mi ez mivel jár, és mi a a szerepe és feladata az iskolának, a tanítónéninek, és mindezt mennyiben támogatom én mint szülő. Az oviban is fontos volt, hogy tudták ott vagyok a közelben, bármikor hívtak két perc alatt ott voltam, mindenben segítettem őket, és ez most is így van. Írtam nekik, elmutattam, elmondtam mit hogyan kell csinálni. Az elején kellett csak belerázódni kb egy hónap múlva már nem hívtak csinálták.

vighkata

Valami nagy csattanóval felkellene hívni magunkra a figyelmet.Valamilyen formába be kellene jutni a TV csatornákhoz és keményen előadni a gondjainkat.

Borka, nálad van megint az 5 pont. Baromi jó ötlet ez a tv-sdi.
Erre viszont én tudok egy kis segítséget szerezni. Egyelőre nem mondok semmit, de ha műxik a dolog, akkor mindenki ott fog ülni a tv előtt. Ha nem műxik...., de előre nem adunk fel semmit, csak ha nemleges választ kapok.

Az első pozitív visszajelzés meg van. Egyelőre még mindig nem mondanék pontos infot, de a kezdet a média felé biztató.

"Kedves Kata!

Teljesen jogos, megkértem a szerkesztőt, hogy adjon részleteket a műsorral kapcsolatban, és felvetettem neki a diabos gyerkőcök témáját is, ami nagyon érdekesnek hangzik így előzetesen is.

Amint ír, megírom.

Köszönettel,
...."

borka

Őstag
A műsor címén már agyalok,és vanak tipjeim is,és indító képsorok.
Mindenféleképpen FŐ műsorban kellene gondolkodni, és nem 5 percben.

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Christina és mindenki :),
Amit írtam a blogodhoz a Tündérország-óvoda Görög Zita kezdeményezése, de leginkább nagyon mögötte áll, talán őket is meg lehetne "szólaltani" egy ilyen műsorban... ha bármiben segíthetek Kata... - szólj.
Kata ma mesélt egy történetet, igaz nem gyerkőcös, hanem egy ismerőséről, hogy évek óta gyanús volt, hogy cukros, de még a cukorszitjét megmérni sem engedte, a vége az lett, hogy mentővel vitték el... utólag "beismerte", hogy sejtette, de nem akart "tudni" róla... Furcsa dolog ez a "tudat", ha homokba dugják az emberek a fejüket, attól még bizony lehetnek cukorbetegek, sőőőt. A lényeg, amit ki szeretnék hozni ebből: mindenféle statisztikák léteznek, hogy 500 ezer, de leginkább 800 ezer cukorbeteg él nálunk (tudom az 1-es típus lényegesen kevesebb!!!), akárhogy is nézem ez nagyon sok embert érint, mégis alig-alig hallani a témáról... Kivéve egy alkalom úgymond, a diabétesz világnap novemberben, pl. Antóniának köszönhetően... Én legalábbis így érzem. Két beteglap létezik, mint tudjátok, a Diabetes és a Cukorbeteg Élet (most már Dr.Info). Én is azt vettem észre, az egészséges témák iránt van érdeklődés (ez indokolta a Dr.Info névre váltást - hátha több érdeklődés lesz a lap iránt, mintha Cukorbeteg Élet néven "fut"), megpróbáljuk így eljuttatni az "üzenetet", hogy az emberek igenis méressék meg néha a cukrukat, még az "egészségesek" is, mármint aki azt mondja: én nem vagyok cukorbeteg, miért tenném... a lényeg: Ma Katával együtt voltunk Fövényi Tanár Úrnál a Péterfy diabetológián, mikor kijöttünk, csak úgy, egy hirtelen ötlettel vezérelve megkértem, nézze meg az én cukromat is, ha jól emlékszem, 7,9 vagy ilyesmi volt... igaz ettünk előtte, de ezt azt hiszem mégis "magasnak" gondolom, hiszen nem vagyok cukorbeteg, viszont elég sok stressznyavalya ér nap, mint nap... elvesztettem a fonalat, a lényeg: 15 éve, de lehet több, foglalkozom cukorbetegséggel, azt gondolom nem vagyok "veszélyeztetett", hiszen a barátaimon kívül nincs cukorbeteg a környezetemben (családban), de tudom, hogy a stressz pl. kiválthatja, ezért ez számomra egy jelzés, hogy kell egy kis nyugi... Úgy érzem, a legtöbben azt gondolják, velük nem történhet meg, és el is zárkóznak a témától. Azt gondolom mindenképpen valahogy fel kell hívni az emberek figyelmét, egy tv-műsor akár kiváló forrás is lehet erre... én sajnálom, hogy pl. a lapunk "csak" 30.000 példányban tud megjelenni, talán nem is értem, a "statisztikai adatok" tükrében, hogy miért... és ez nem arról szól, hogy meggazdagodjak... Ti tudjátok, hogy egyáltalán nem erről szól. Valamelyik nap kiszámoltam (gazdasági válság van :) ), ha valaki nem kapja meg elsőre (értsd: postai kézbesítés útján - nem borítékban, hanem valami fura papírba "csomagolva") a lapot a postai kézbesítés során, én fizetek még plusz 15 forintot, hogy eljusson hozzá - ami persze természetes, megteszem. Sokan vannak, akikhez nem kézbesít a posta (nekik minden alkalommal, évek óta borítékban, postai levélként jut el az újság) - nem igazán értem, hogy miért (kaptam pl. ilyen visszajelzést: ebbe a házba veszélyes a kézbesítés... :) ) a lényeg a lényeg, minden "figyelemfelhívást" szükségesnek és FONTOSNAK tartok, támogatok. Bocs, hogy elfele kalandoztam mindenfelé, de kissé tehetetlennek érzem magam, pedig a lelkem, életem ebben van: segíteni a cukorbetegeknek..., ami "elméletileg" "jó esetben" nem betegség, hanem egy állapot...

vighkata

Christina és mindenki :),
Amit írtam a blogodhoz a Tündérország-óvoda Görög Zita kezdeményezése, de leginkább nagyon mögötte áll, talán őket is meg lehetne "szólaltani" egy ilyen műsorban... ha bármiben segíthetek Kata... - szólj.
Kata ma mesélt egy történetet, .....
A munkatársam azóta a legnagyobb természetességgel méri a cukrát, számolja a CH-t, stb.

Sidike, azt gondolod, hogy nem vagy veszélyeztetett??? Dehogyis nem! Ha a hajlam meg van benned (amit ránézéssel nem lehet megállapítani), akkor az életmódoddal bőven teszel érte. Túlhajtod magad, a munkát előtérben tartva akár egész nap nem eszel. Hogy a stresszt mennyire küzdöd le, azt nem tudom, mert amikor találkozunk, stressznek nyoma sincs (mindennap vigyáznom kéne rád).
Az étkezés után mért 7-8-as cukor nem rossz egyáltalán. Egy következő méréssel lehetne megmondani, hogy kell-e figyelni, vagy nem. Ha még feljebb megy, akkor egyértelmű az odafigyelés és a rendszeres mérés. Ha a következő mérésnél lezuhan 5 alá, akkor az ismét figyelem felkeltő lehet.
Egy szónak is 100 a vége, egy mérésből nem lehet következtetni, nincs is értelme. És ezek a következtetések nem is alkalmasak diagnosztizálásra. Arra valók, hogy elmenjen velük az ember fia a doktorhoz, és az mondja meg, hogy labor, OGTT meg miegymás.

borka

Őstag
Kedves Ildi. A fentebb leírtak tökéletes reakciója a frissen felismert diabétesznek. Persze Te nem vagy az hiszen mint Kata is írta 1 mérés nem dominál,de figyelmeztethet.Most egy egész világ omlott bened össze,hogy mennyire tehetetlenek vagyunk,hogy nincs egy olyan nyílvános fórum ahol a világ elé tárhatnánk a problémáinkat.Ezért lenne fontos kiharcolni v. Tv csatornán a jelenlétünket,hogy felfigyeljenek az illetékesek is,és a rendeleteket ne ellenünk,hanem melletünk hozzák meg. Sajos tapasztalat,hogy az emberek a homokba dugják a fejüket ahelyett,hogy a problémával szembe néznének.Ennek oka lehet a munkahely féltése, vagy az anyagi megterheltségtől való félelem.Igen valamit tennünk KELL.

vighkata

hogy mennyire tehetetlenek vagyunk,hogy nincs egy olyan nyílvános fórum ahol a világ elé tárhatnánk a problémáinkat.Ezért lenne fontos kiharcolni v. Tv csatornán a jelenlétünket,hogy felfigyeljenek az illetékesek is,és a rendeleteket ne ellenünk,hanem melletünk hozzák meg. Igen valamit tennünk KELL.
Minden lehetőséget meg kell ragadni a médiában, akár tv, akár nyomtatott sajtó. Ha van lehetőség, nem szabad elmenni mellette kiaknázatlanul.
Ha egy lépést sem haladunk előre, akkor sem mondhatjuk, hogy csak egymást turbózzuk itt, és ülünk egy helyben, mint gyügyi gyerek a homokozó csücsökében.

napocska

Őstag
Én iskolába is biztos így fogom csinálni, de elmondom nyiltam mit kérek, mit várok, és mit adok hozzá. Be fogok menni ott is az iskolába, beszélek a tanító nénivel, akit kinézek magamnak, aztán az igazgatót fogom megkeresni, és elmondom mi ez mivel jár, és mi a a szerepe és feladata az iskolának, a tanítónéninek, és mindezt mennyiben támogatom én mint szülő.

Nekünk, ha szerencsénk lesz, Dani ugyanahhoz a tanítónénihez járhat, akihez Beni, a nagy fiam járt 12 éve :). Ő nagyon kedves, aranyos, megbízható, úgy érzem, rá merem bízni majd Danit.

vighkata

Nekünk, ha szerencsénk lesz, Dani ugyanahhoz a tanítónénihez járhat, akihez Beni, a nagy fiam járt 12 éve :). Ő nagyon kedves, aranyos, megbízható, úgy érzem, rá merem bízni majd Danit.
Napocska, az óvónénitek és a leendő tanár nénitek is adhatna egy kis emberséget jó néhány gondozónak. Megmutathatná, hogy meg lehet ezt csinálni.
Zsuzsa, a ti óvónénitek is topon van, ős is segítőkész, őt is körbe kéne küldeni minden intézménybe egy kis bizalom növelésre.

Oldal tetejére