Babázhatok

tímeácska

Őstag
Nos, mivel relatíve igen rövid idő alatt van tapasztalatom a "kevés", illetve "sok" gyerek melletti cuki-odafigyeléssel kapcsolatban, így kijelenthetem: számomra nem jár a diab. kezelésem hátrányával a gyerekek számának ily' hirtelen kiugró mértékű exponenciálisan növekedő tendenciája, illetve nem tapasztalok (egyelőre :mrgreen:) nehezítő tényezőket... jelen pillanatban eme kérdést illetőleg... ;-)

Azt hiszem, ezzel a beidézéssel helyt is adtam véleményednek, Molli! Na, de majd pár hónap múlva... :rolleyes: Egészen biztosan más véleményem lesz erről a kérdésről, mint most... :cool: Nem általánosságban írtam azt, amit, hanem a saját esetemben tapasztalt véleményt/választ pötyögtem be! ;)

tímeácska

Őstag
Hát, velem megint megtörtént az, ami a hihetetlen-lehetetlen határait súrolja... :rolleyes:
Megkaptam az esedékes laborbeutalót, ugyebár, nem a diab. orvosomtól, hanem a szülés dokitól. Eddig semmi érdekes nincsen, ugye...
Hát, ilyenkor protokoll jelleggel elvégeztetik a kismamákkal az OGTT-t, azaz, hétköznapi nyelven a cukorterhelést. Nos, a laborkérő papíron eme OGTT rövidítéssel jelölt vizsgálati paraméter előtti apró kis rublikába az én papíromra is került egy X... Ezt a furcsa tényt már csak a vizsgálóból való kijövetelem után vettem észre. Nevettem egy jót, de utána annyira már nem... Ugyanis: ez az orvos egyáltalán tudja, kinek a kezébe adta azt a papírt, amin azt az oltári nagy butaságot beikszelte?! Szóval, annak az orvosnak egy kissé a figyelme kalandozó lehet, ergo: biztos, hogy megbízható?! Nos, visszamentem a vizsgálóba, jeleztem az észrevételemet, majd elnézést kért, összetépte a papírt, és írt egy másikat, amire viszont ezt írta: "2 órás próbareggeli". Na, ehhez már inkább nem tettem hozzáfűzést, mert nem sok értelmét véltem... Szerintem, nagyon tisztában lehet a dolgokkal ez az orvos... Egyébként ehhez az orvoshoz csak az ilyen "kötelező jellegű" papírokért mentem... eddig... De már azokért sem fogok... Asszem!

Rami

Tag
Csak egy apró pici megjegyzést fűznék ehhez a témához :)
Azt hiszem, nem mindegy, mekkora gyerek(ek)ről van szó. Egy pelenkás, enni nem tudó, beszélni nem tudó, totyogó mellett, aki még a nap 24 órájában kizárólag tőlem várhat mindent, ami az élet fenntartásához kell, ebben az esetben speciel én nem tudtam annyira a cukraimra figyelni. Pl, nekikészülök ebédelni, beadom az inzulint és a gyerek bekakil és ordít, mert csípi a kaki vagy visszabukja az ebéd felét, ezért ruhát kell rajta cserélni, meg még sok ilyen hirtelen dolog adódik egy kb 1-1.5 éves életében, ami azonnali Anyát követel, hát ilyen helyzetekben mit teszek? Nyilván nem hagyon a kakiban a gyereket, amíg bekanalazom az ebédet, mert sír, mert csípi, vagy nem hagyom abban a bodyban, amire rábukta a fél ebédjét, mert hasraesett ebéd után etc.... Bár nem durvult el a helyzet, de lényegesen nagyobb gondot okozott a második terhességemben a cukromra figyelés. És azt hozzáteszem, hogy az igazán nehéz rész a 20. hét után indult el, hiszen akkor kellett hol emelni a bázist, hogy csökkenteni, de akkor indul el a nagy emelkedés, ami sokkal nehezebben volt nekem kezelhető, mint az első harmad alacsony cukijai. Ha újra kezdhetném, minimum 3-4 évet várnék a 2 gyerek között. Azt gondolom, hogy a 3 évesnél nagyobb gyerekek messze nem terhelik le fizikailag a nap minden percében az anyát, ezért a nagyobb gyerekeknél talán könnyebb egy picit terhesnek lenni. Na, ezért tervezek kb 3.5 év korkülönbséget a harmadik és a második gyerekem között :D Bár egyelőre ez még mindig csak álom szinten van, a korom, a cukrom kora túl sok lesz már...

kmolli! Minden mondatoddal eggyet értek és igazad van. Pontosan, azért kérdeztem Timeácskát, mert (ő az aktuális kismama).
Nekem pl az első hetektől nehéz volt maximálisan odafigyelnem a cukimra az első gyerekem mellett. A sok hipó, meg elfelejtek enni stb. Csak kíváncsi lettem volna... no ,de mindedj megkaptam a bő és kimerítő választ :twisted: !!!!

Rami

Tag
Kedves Kismamák !

Felhívom mindenki figyelmét , aki Humalog vagy Humulin készítményt használ , hogy van már felezős az az 1/2 egységenként beadható pen !!! ( Ha valaki még nem hallott róla )
Nekem már van ! :p Szép zöld színű és ugyan úgy néz ki mint az előző kettő LUXURA .( pezsgő , bordó )
Szép napot mindenkinek .

Rami

Tag
Érdekelne mi a véleményetek az influensa elleni vakcináról ?
Ma azt hallottam , hogy a kismamák és a pici babák , gyerekek ingyenesen megkapják az oltást.
Én két orvossal is beszéltem és mind kettő inkább a megelőzésre hívta fel a figyelmem (kézmosás, nem menni tömegbe , stb ).
Én egyenlőre nem merném beadatni a gyerekeimnek !
Lehet ilyen gyorsan tesztelni egy oltást ??? És mi a biztosíték , hogy valóban megvédne a vírustól ? Szerintetek?

dg

Őstag
Kedves Kismamák !

Felhívom mindenki figyelmét , aki Humalog vagy Humulin készítményt használ , hogy van már felezős az az 1/2 egységenként beadható pen !!! ( Ha valaki még nem hallott róla )
Nekem már van ! :p Szép zöld színű és ugyan úgy néz ki mint az előző kettő LUXURA .( pezsgő , bordó )
Szép napot mindenkinek .

Jó, hogy írtad! Nem tudtam róla, csak egy egykori ígéretről, miszerint majd lesz! Ezek szerint megvalósult. Ez jó hír.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Érdekelne mi a véleményetek az influensa elleni vakcináról ?
Ma azt hallottam , hogy a kismamák és a pici babák , gyerekek ingyenesen megkapják az oltást.
Én két orvossal is beszéltem és mind kettő inkább a megelőzésre hívta fel a figyelmem (kézmosás, nem menni tömegbe , stb ).
Én egyenlőre nem merném beadatni a gyerekeimnek !
Lehet ilyen gyorsan tesztelni egy oltást ??? És mi a biztosíték , hogy valóban megvédne a vírustól ? Szerintetek?
Én itt abba nem mennék bele, hogy ajánlott, vagy ellenjavallt az oltás, azt viszont olvastam hogy a megelőzés része lehet a megfelelő D vitamin bevitel.

Felnőtteknek 2000-5000 NE, gyerekeknek 13 kg-onként 1000 NE az ajánlás. Én azért több helyről is utánanéznék, hogy mennyi az ajánlás a gyerkőcöknek, mert D vitamint is túl lehet adagolni.

tímeácska

Őstag
Múlt héten voltam diab orvosnál. Azt javasolta, hogy a tej, és tejtermékek fogyasztását rakjam át késő délutánra, lehetőleg a vacsorához, pótvacsorához, ugyanis, terhesség alatt nem ajánlott, sőt, kerülendő ezen termékek reggeli fogyasztása... Hiába jeleztem, hogy nem látok különbséget a várandósság előtti tejtermék elfogyasztása utáni vércukrok értékeiben, mint jelenleg.
Másnak voltak az orvos által említett észrevételei várandósság alatt? Persze, itt azon kismamák véleményét várom, akiknek várandósság előtt/után nem voltak a tejtermékek túlzottan (vagy egyáltalán nem) vércukoremelő hatással!

tímeácska

Őstag
Apropó, pótvacsora... Azt mondta az orvosom, hogy pótvacsorázni várandósan KELL! És itt a "kell"-en van a hangsúly! Kérdeztem, hogy miért, mire Ő azt válaszolta, hogy megelőzzük az éjszakai hypókat, és ennek következtében kialakuló Somogyi effektust. Nos, ebben az esetben is ragaszkodott az orvos az Ő általa javasoltakhoz, teljesen feleslegesen közöltem, hogy pótvacsi nélkül sincsenek hypóim, sőt, Somogyira utaló magasabb értékeim sincsenek... Ahogy elnéztem az orvos arcát, talán ideges lett attól, amit mondtam... :rolleyes: Pedig még csak azt sem kérdeztem meg Tőle, hogy hát, nem úgy van, hogy pumpa mellett nincs kötött étkezési idő?! Nem időre étkezünk, és adjuk az inzulint, hanem étkezünk, és adjuk hozzá az inzulint (az étkezés alatt egy ésszerű keretek közötti táplálkozásra gondolok -nem fél óránként 80 g Ch-k...:rolleyes: -).
A sztorihoz az is hozzá tartozik, hogy eddig nem hozzá jártam, azért mentem ehhez az orvoshoz, mert itt nálunk már megszűnt a szülészet, legközelebb Székesfehérváron, és Veszprémben van, eddig Veszprémbe jártam diab orvoshoz, de szülni Szfváron szeretnék, gondoltam, megnézem, milyen ott a diabetológus. Hát, asszem, a diabetológusom, és a szülésem helyszíne közt lesz kb. 55 km. :rolleyes:

tímeácska

Őstag
Még egy dilemma...
Kispapa határozott szándékában áll kiságyat nem beiktatni a bútoraink darabszámai közé... Úgy gondolja, hogy (ha már csináltattunk egy 270×220-as ágyat hétvégi együttalszikacsalád apropójából :rolleyes:) 3 éves koráig a legjobb helyen velünk lesz a baba, közös ágyban. Végül is, még nincsen eldöntve a kérdés, és az ágy sem egy szokványos méretű, sőt, hatalmas... (Nem feltétlen közöttünk aludna, hanem Kispapa úgy gondolja, hogy az ágy egyik oldalára csináltatna "leesésgátlót", ahonnan a kicsi nem tudna lehömbölögni, szóval, a kicsi a szélén, aztán anyuka, majd apuka fekvése lenne a sorrend.
Gyula szerint a kiságy olyan rideg lehet egy addig jó melegben, anyuka mozdulatait állandóan érző, addig soha egyedül nem levő babát beletenni egy hideg, magányos, anyucitól nem messze, de az máris távol van helyre... Nektek mi a véleményetek?

Rami

Tag
Még egy dilemma...
Kispapa határozott szándékában áll kiságyat nem beiktatni a bútoraink darabszámai közé... Úgy gondolja, hogy (ha már csináltattunk egy 270×220-as ágyat hétvégi együttalszikacsalád apropójából :rolleyes:) 3 éves koráig a legjobb helyen velünk lesz a baba, közös ágyban. Végül is, még nincsen eldöntve a kérdés, és az ágy sem egy szokványos méretű, sőt, hatalmas... (Nem feltétlen közöttünk aludna, hanem Kispapa úgy gondolja, hogy az ágy egyik oldalára csináltatna "leesésgátlót", ahonnan a kicsi nem tudna lehömbölögni, szóval, a kicsi a szélén, aztán anyuka, majd apuka fekvése lenne a sorrend.
Gyula szerint a kiságy olyan rideg lehet egy addig jó melegben, anyuka mozdulatait állandóan érző, addig soha egyedül nem levő babát beletenni egy hideg, magányos, anyucitól nem messze, de az máris távol van helyre... Nektek mi a véleményetek?

Kedves Timeácska !
A nagyobbik fiam aki most 9 éves , pár hetes korától velünk aludt egy ágyban.( Többen mondták , hogy nem vagyunk normálisak , de nem érdekelt. ) Nem így terveztük , de valahogy így alakúlt. Azt hozzá teszem , hogy apuka ötlete volt , mondván milyen jó lessz majd így összebújni hárman. Szóval a kicsi Olcsim megérkezett hozzánk idén márciusban és innentől kezdve Patrik kivonult a saját szobájába aludni. Azóta viszont a kicsi van köztünk és ismét pár év összebújos éjszaka vár ránk!:p
Cseppet sem bántam meg. Sőőőt ! Azokat az éjszakai baba szuszogásokat , öleléseket (meg orrbaveréseket) :p amiket kaptam éveken át... ezeket tőlem senki el nem veheti . Én még sokáig fogok a pici fiammal együtt aludni !:p

tubi

Aktív tag
Tímeácska,
az én diabetológusom is külön kiemelte a "tejet reggel ne" - alapelvet és bevallom, én nem fogadtam meg, mert az egyik, stabil reggelim, ami sosem okoz meglepetéseket, az a tej+műzli.

pótvacsora detto, nekem is mondta, hogy kell, de én igény szerint csinálom. szerencsére az éjjeli cukrom olyan stabil, hogy semmi cselre nincs szükségem: amennyivel lefekszem, kb. annyival kelek. ha magas este, akkor plusz inzulin, ha alacsony, akkor a szükséges mennyiségű pótvacsi. éjjel néha kelek, mérek és teljesen stabil.
szerintem egy vezető elv van - a cukrod jó legyen. hogy ezt hogyan éred el, az egyéni, és Te tudod a legjobban. bár én nem vagyok pumpás, ahhoz nem értek...
a terhesség nálam is sokmindent megváltoztaott, de mi úgy tapasztaltuk, hogy inkább mi tudtuk kikísérletezni a megoldásokat, mint a doki által javasolt dolgok vakon követésével (suttogva mondom csak, hogy mi pl. saját felelősségünkre áttettük az esti bázist reggelre, azóta ilyen stabil minden... a doki nem javasolta ezt, pedig 2 problémát is megoldott egyből).

az együtt/különalvással kapcsolatban majd biztos írnak a tapasztalt mamik :) a szülésfelkészítőn a gyerekdoki azt mondta, szerinte a legjobb, ha az első hónapokban a bébi velünk egy szobában, de nem egy ágyban alszik, aztán szépen átszokik a saját szobájába, ágyába. együttalvást nem javasolja és az azonnal külön szobában altatást sem. szóval mi beszereztünk egy bolcsőt, ami befér a hálónkba. persze egy csomó szülő mondta már, hogy a gyerek úgyis a mi szobánkban köt ki majd néha, de arra nem szabad rászoktatni, hogy csak velünk tudjon elaludni. de kíváncsi vagyok atöbbiek véleményére is.

Tubi

tímeácska

Őstag
Kedves Timeácska !
A nagyobbik fiam aki most 9 éves , pár hetes korától velünk aludt egy ágyban.( Többen mondták , hogy nem vagyunk normálisak , de nem érdekelt. ) Nem így terveztük , de valahogy így alakúlt. Azt hozzá teszem , hogy apuka ötlete volt , mondván milyen jó lessz majd így összebújni hárman. Szóval a kicsi Olcsim megérkezett hozzánk idén márciusban és innentől kezdve Patrik kivonult a saját szobájába aludni. Azóta viszont a kicsi van köztünk és ismét pár év összebújos éjszaka vár ránk!:p
Cseppet sem bántam meg. Sőőőt ! Azokat az éjszakai baba szuszogásokat , öleléseket (meg orrbaveréseket) :p amiket kaptam éveken át... ezeket tőlem senki el nem veheti . Én még sokáig fogok a pici fiammal együtt aludni !:p

Köszi Rami, hogy ezeket leírtad! Kispapa ezek után biztosan Veletek fog példálozni... :cool::D Bár, igaz, ami igaz, engem nem kell meggyőznie...:rolleyes:;)

tímeácska

Őstag
Szia Tubi!
Hát, úgy látszik, már megint egy olyan diabetológusba akadtam, aki a nagykönyvet akarja követni... Na, de hogy velem is azt akarja követtetni, holott semmi problémám nincsen a cukraimmal... Stabilan 4 és 6,5 közöttiek, bármely időben mérve. Azt hiszem, és én így is gondolom, ha valami működik, akkor az teljesen mindegy, hogy hogyan, de működik!

Külön/együtt alvás...
Amennyi gyerek jelenleg körülöttem van, pillanatnyilag sem tudom megoldani, hogy ne kössön ki valamelyik is reggelre mellettem/tünk... Ádám 2-3 naponta vágódik be közénk, Máté minden áldott hajnalban, Sára hetente kb. 2 alkalommal ott is alszik el... Pedig már relatíve nagyok (12-10-5 évesek)... Azt mondták (önszántukból!), hogy ha a kistesó megszületik, akkor erről leszoknak, vagy legalábbis megpróbálják a leszokást... Hát, én egy pillanatig sem hiszek ebben a próbálkozásban... :rolleyes::-D De ezzel személy szerint nekem semmi kifogásom nincsen. Ugyanis, nem sok felnőttet láttam még, akik nem tudnak a szülőktől külön aludni, mert azt szokták meg... ;-):)

tímeácska

Őstag
És mi a véleményetek arról, ha a diabetológus nem a szülészet intézményében van (avagy fordítva...)?! Jelenthet ez adott esetben hátrányt? Esetleg előre meg lehet beszélni a diabetológussal, mik a teendők ha elérkezik a nagy nap, és persze utána mikre kell figyelni? Meg lehet oldani ezen kérdéseket "távolról", esetleg telefonos értekezésen keresztül? Vagy inkább ajánlott azért mégiscsak a diabos kismama közelében lennie a diab. kezelő orvosának?!

tubi

Aktív tag
Többetn vagyunk így, hogy máshol szülünk, mint ahol a diabos doki van... múltkor az én diabdokim mondta, hogy egy szülés előtt/során/után telefonon egyeztetett (na jó, vitatkozott...) a szülészeti intézmény diabosával... nem volt boldog, mert állítólag elég értetlen volt a másik doki. lehet, hogy az a legjobb megoldás, ha szülés előtt bőven beszél egymással a két doki...

Molli - Nálatok hogy volt pontosan a szülés?

Tubi

dg

Őstag
Tímeácska!

Szerintem nagyon jó helyen fogsz szülni, atekintetben biztosan, hogy a csecsemő és gyermek osztály főorvosa a mi diabetológus doktornénink, tehát pontosan és tapasztaltan tudja, mi a teendő esetetekben a kis Mostmégbabocskavagymárnagyobb? ellátásában, miután napvilágot lát. Amikor a második lányomat szültem, örvendezve újságolta is, hogy egy cukros mama is szült épp, minden rendben zajlott. Máskor is mesélt hasonlóról, tehát nem Te leszel az első, s ez jó hír.

Véleményem szerint egyáltalán nem baj, ha a két doki távol van fizikailag egymástól, s ők is elfogadják így a helyzetet, jobb hiányában. Minden megbeszélés kérdése: tudjanak egymásról, időnként konzultáljanak egymással, stb... Bár nekem személyes tapasztalatom ilyen helyzetre vonatkozóan nincs, mégis így látom.

Korábban kérdezted szülész-nőgyógyász nevét. Orosz András. Hédit nála szültem, jó tapasztalataim vannak. Őt jószívvel ajánlom.

Együttalvás a leszármazottakkal. ;)
Pártolom, magam is művelem, s értetlenül állok azzal a véleménnyel szemben, hogy egy gyereknek kötelező kiságyban aludnia. Az a lényeg, hogy jól érezze magát gyerek s szülő egyaránt. Ha szemmel láthatóan jól van a kiságyban a lurkó, s a mama se szenved attól, hogy nem mellette van, legyen úgy. De más esetben nemhogy kár erőlködni, de még káros is -- szerintem.
Hanna születése óta velem alszik. Hédi születése óta hárman alszunk együtt, s ezt mindenki nagyon szereti! :) Nem beszélve arról, hogy éjjeli szoptatás, vagy probléma, baj, láz, kitakarózás, akármi esetére azonnal ott vagyok. Kényelmes és biztonságos, de főként teli van gyengédséggel és szeretettel! Lelkileg sokat ad.

Oldal tetejére