Cukorbeteg gondozó/gondozás

lizzi

Őstag
Mikor mondanátok azt, hogy másik diabetológiát kell/lene keresni? Minek kell ehhez történnie? (Vagy minek nem?!)
Ha valami hiányosság, vagy sérelem miatt kényszerülnétek másik orvost keresni, ezt mihamarabb meg mernétek tenni, vagy várnátok még ugyanannál az orvosnál, hátha változik a hozzáállása?!
Hát ma már biztosan nagyon hamar váltanék,de sajnos én is 10 évig voltam nem a legmefelelőbb helyen és nagyon féltem a változástól.de ma már tudom ,hogy nem kellett volna.Igaz akkor még nem tudtam róla,hogy van Budaoesten másik jó diab doki is aki vállal és kezelni is tud babát váró cukorbetegeket.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én a dokimat nem adnám egy másikért, de hülyén is venné ki a dolog, mert ha váltanék, akkor valamelyik beosztottjához kerülnék. A dokim ugyanis a főorvos, és nálunk csak egy diabetológia van, igaz 4 dokival. Amikor a diabom kiderült, egyszerűen hozzá kerültem, akkor még nem volt főorvos. A kontrolloknál néha nekem soknak tűnik a kérdés, hogy mikor mit, és mennyit ettem. Ezekre egyszerűen tudok visszaemlékezni. Viszont a kezdetekkor a legtöbb "tudományomat" a dokimtól, és a diabos nővérkéktől szereztem. Szokta is mondani a dokim, amikor extrém eredményekkel megyek, hogy "Katalin, maga nagyon jól tudja ezt vagy azt, tisztában van vele, hát miért nem tudja megcsinálni?".

Én inkább a váróban lévő negatív hangulatot nem szeretem, meg a panaszáradatot, meg amikor az orvosokat szidják, mint hozzá nem értő orvost, aztán bentről meg kihallatszik, hogy "jajj aranyos drága doktor úr...." szóval csak kint a váróban van nagy szája, és szítja a rossz hangulatot, bent már más a helyzet. Na ezt útálom hallgatni, de sajnos néha nagyon sokan vagyunk, és csúszik a rendelés.
 

blaci

Őstag
Megpróbálok válaszolni a kérdésekre szépen sorjában, na szóval:
- Szerintetek milyen időközönként lenne a legoptimálisabb a gondozáson megjelenni?
Szerintem ez függ az éppen aktuális állapottól is, én 3-6 havonta tartanám optimálisnak. Egyébként mindig kapok időpontot a következőre amikor megyek.
- Mekkora szerepe van a háziorvosoknak a diabeteses betegek gondozásába?
Az én esetem elég egyedi mert a háziorvosom dietetikus is, valamint 1. tip. diabos. Nagyon sokat segített nekem mindenben, sokkal hitelesebb volt számomra mindig hogy a saját tapasztalatait is megosztotta velem, nem csak az egyetemen tanultakat.
- Milyen hiányosságokat tapasztaltok a diab. gondozókban?
Szerencsére nincsenek rossz tapasztalataim. Általában nem sok idő jut egy betegre, mindig sokan vannak. Volt már hogy az általános dolgokon kívül inkább nem kérdeztem semmit mert mikor egyszer a kezdetekben bent voltam kb. 45 percet és jöttem ki a rendelőből a többi betegtől olyan megjegyzéseket kaptam ami nagyon rosszul eset. "Pl.: Mi van már azt hittem meg is műtenek."
- Mennyire vagytok megelégedve a saját diabetes gondozó teametekkel?
Elégedett vagyok, a Team tulajdonképpen a háziorvos is egyben. Ő itt van helyben a gondozóba 40 km-t kell utazni, ami nem mindíg egyszerű.
- Milyen gyakran küld el Titeket szűrővizsgálatokra a diab. gondozó orvosotok? (Ha egyáltalán küld Titeket...)
Általában 3-6 havonta szoktam kérni a vizsgálatokat, de ő is mindig figyelmeztet ha menni kéne. Labor, szemészet...
- Magától küld-e vizsgálatokra a diab. kezelőorvosotok, vagy Ti kéritek?
Lásd az előző választ.
- Mennyi időt szán rátok egy-egy gondozás alkalmával az orvosotok? Elegendőnek találjátok ezt az időt?
Hát úgy 15-20 percet ami eleinte nagyon kevés volt nekem, így négy év után már tulajdonképpen elég. De soha nem éreztem még úgy hogy "most már mennem kéne kifelé" , szóval értitek.
- Mennyire nyitott az esetlegesen felmerülő kérdésetekre a gondozást végző team?
Eddig még minden felmerülő kérdésemre olyan választ kaptam amit használni is tudtam, türelmesek is voltak pedig, főleg az elején az ember tud furcsa dolgokat kérdezni. Igaz?
- A diabetes felfedezésekor milyen szintű oktatást kaptatok? Meg voltatok ezzel elégedve?
Igen elégedett voltam akkor mivel minden új volt és sok mindent elmondtak, megmutattak hogyan kell majd csinálni. DE, most négy év után tudom hogy az amit pl. a kórházban megtudtam az milyen kevés volt ahhoz képest amit mondhattak volna.
A legtöbb infot könyvekből tudtam meg, megvettem mindent ami a kezembe került, ahogy kijöttem a kórházból mentem is a könyvtárba. (Ott meg csak régi könyvek voltak.)
- Folyik-e a gondozást végző teamnél folyamatos edukálás?
Hát az nem nagyon. Inkább semennyire.
- Milyen a viszonyotok a gondozó teammel?
- Dietetikus mennyire követi nyomon a táplálkozásotokat?
Eleinte odafigyeltek, kikérdeztek hogy mit hogyan eszem, most már nemnagyon mert tudják hogy nagyon odafigyelek a diétára meg mindenre és ez meglátszik az eredményeimen is.
Köszönöm szépen hogy elolvastátok. További szép napot. B. Laci
 

Mira

Új tag
Sziasztok!
Végre van egy kis időm.
Tímeácska kérdéseire felelve-bár nem sorrendben és nem mindenre, bocsi!
Én akkor váltottam kezelőorvost, amikor a 3. kontroll után is azt mondták -a praeconcepcionális gondozásra jelentkezésemet követően-, hogy ne legyek türelmetlen. 4 hónapja ingadozott a cukrom 2-20 között, a vitt labor is állandó +++ acetont és 20 körüli cukrokat mutatott. Nem éreztem jól magam, teljesen le voltam amortizálódva, a közérzetem rossz volt,alig tudtam dolgozni...Ráadásul azt mondta a dr-nő, hogy én be sem írok minden eredményt, mert az A1c magasabb értékeket sejtet. Legalább napi 6 eredmény volt a naplómban.Abból össze-vissza 2 hypo...Tendencia semmi...Ezután sem volt bíztató tanács, hozzáállás, javaslat, így váltottam. Tovább szerintem nem érdemes várni, ha van lehetőség másik orvost keresni.És nem azért, mert türelmetlen vagy...
Amikor kiderült a diabéteszem, az volt a szerencsém, hogy akkor szerveztek a kórházban egy 5 napos edukációs programot elméleti és gyakorlati oktatással, ahová én is mehettem. Ott kaptam meg minden alapot, nagyok sok hasznos és használható tanácsot. Kezdésnek mindenképp jó lenne minden frissen felfedezett cukorbetegnek egy ilyen tanfolyamon részt venni,mert nem csak az ismereteket kapja meg, hanem a saját felelőssége is erősödik a cukorbetegsége kezelését illetően, illetve a szövődmények megelőzése tekintetében.
A jelenlegi gondozómmal elégedett vagyok. A szűrővizsgálatok esedékességét én magam is számon tartom, és szoktam kérni beutalókat, amiket készségesen megírnak.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Eleinte odafigyeltek, kikérdeztek hogy mit hogyan eszem, most már nemnagyon mert tudják hogy nagyon odafigyelek a diétára meg mindenre és ez meglátszik az eredményeimen is.
Köszönöm szépen hogy elolvastátok. További szép napot. B. Laci

Gratulálok a jó eredményekhez. Mi közel lakunk egymáshoz, Szfvárra, vagy Dunaújvárosba jársz dondozásra?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tegnap voltam diab kontrollon, és megkaptam a következő vizsgálatokra a beutalót. Szemészet, neurológia, EKG, és labor papírt, ami tartalmaz pp cukor, összkoleszterin, LDL és HDL koleszterin, triglicerid, HbA1c vizsgálatokat. Fel van még írva "CK" is, ne ez számomra új, nem tudom ez mit mutat meg. Megkérdezem a diabos lányokat, és megírom nektek is.
A köv. kontrollra egy hét múlva kell mennem, azért, mert a dokim szeretné látni a vc eredményeimet is napló formában, nem csak pixszes letöltésként. Bár szerintem áttekinthető a pixszes "napló" is, de ez van. Ne mörülök neki, de meg kell csinálnom.
 

blaci

Őstag
Gratulálok a jó eredményekhez. Mi közel lakunk egymáshoz, Szfvárra, vagy Dunaújvárosba jársz dondozásra?

Kedves Katalin!
Köszönöm szépen igyekszem, megteszek mindent hogy jól érezzem magam.
Székesfehérvárra járok a kórházhoz, illetve most az Sztk.-ban van a rendelés. Nem járok túl sokat mostanában, szóval elég ritkán, inkább itt helyben megyek a háziorvoshoz ha kell valami.
 

gretta

Új tag
Mikor mondanátok azt, hogy másik diabetológiát kell/lene keresni? Minek kell ehhez történnie? (Vagy minek nem?!)
Ha valami hiányosság, vagy sérelem miatt kényszerülnétek másik orvost keresni, ezt mihamarabb meg mernétek tenni, vagy várnátok még ugyanannál az orvosnál, hátha változik a hozzáállása?!

Sztem ha az ember valami oknál fogva nem szeret a diab gondozáson részt venni és már előre utálja az egészet, akkor már elgondolkodhat azon, hogy miért is nem szeret oda menni.... Valószínű vagy dokihiba ( nagyobb részt ) vagy állndóan rossz értékek ( ami szintén lehet doki hiba :) ) vagy csupán csak a várakozási idő.... És valahol minden párosul
Én az első dokimtól azért pártoltam el, mert mindamellett hogy az anyagcserém sem volt valami fényes, mindig olyan bunkó volt velem. Nem válaszolt a kérdéseimre úgy ahogy azt elvártam volna. Ha rákérdeztem valami új dologra akkor szinte kiröhögött...( mi az hogy én abban merek reménykedni hogy talán egyszer egészséges lehetek....) Nembeszélve arról hogy egyszer nem is fogadott mert nem vittem TAJ-t magammal. Egy jó azért mégis volt benne. Ő kérvényezte és küldött el a pumpás dokihoz!!!!!!!!! Miután mondtam neki hogy szeretnék pumpát venni külföldön és hogy szerinte mennyibe kerülhetnek itthon hozzá a szerelékek, elárulta, hogy Magyarországon is hozzá lehet a pumpához jutni, törvényesen :))
És akkor indult el a lavina...
Ez volt az első váltás.
A második már a pumpás doki lecserélése. Vele az volt a gond, hogy bár készséges volt, csak az értékeimet nem bírta normálisra beállítani. Pedig akkor már annyira szerettem volna kisbabát, dehát olyan cukor mellett esélyem sem lett volna. Neki mindig az volt mondókája, hogy biztos diéta hiba!!!!
És aztán a pumpás trainerem tanácsolt egy remek dokinőt csepelen aki fél év alatt 6,8ás HgA1C-t produkált nekem. Sok a pumpás betege és jó sok tapasztalatra tett szert etéren.
Nekem ez a hemogl.érték jónak számít mert régebben inkább 8-9 érték volt..
Itt pedig sztem megmaradok.

amit talán hiányolok az az, hogy lehetne több diétás tanácsadás is. A diéta igencsak fontos tartópillére ennek a fránya betegségnek, mégis sztem túl keveset oktatnak róla!!!!!!!!!
Az orvosi vélemények is évről évre változnak e téren, hogy valójában mit is egyen a jó cukorbeteg!! Régebben ugye a zsömle volt a nyerő. Mostmár ( legalábbis az én orvosaim ) hallani sem akarnak róla. Aztán ott van a korpovit keksz. Amit régebben ajánlottak, de mostmár az sem tuti.... extrudált kenyerek...
Nekem a diéta kulcsfontosságúnak számít, de ezen a téren sztem vannak hiányosságaim.
 

gretta

Új tag
Hát ma már biztosan nagyon hamar váltanék,de sajnos én is 10 évig voltam nem a legmefelelőbb helyen és nagyon féltem a változástól.de ma már tudom ,hogy nem kellett volna.Igaz akkor még nem tudtam róla,hogy van Budaoesten másik jó diab doki is aki vállal és kezelni is tud babát váró cukorbetegeket.

hány hetes terhes vagy? Megkérdezhetem hogy kihez jársz terhesgondozásra??? Milyenek most a cukraid? Szépen növekszik a baba? :) Mikor kismamával talizom, mindig elkap a vágy hogy legyek már újra terhes.... Annyira élveztem minden percét!
 

gretta

Új tag
Sziasztok!
Végre van egy kis időm.
Tímeácska kérdéseire felelve-bár nem sorrendben és nem mindenre, bocsi!
Én akkor váltottam kezelőorvost, amikor a 3. kontroll után is azt mondták -a praeconcepcionális gondozásra jelentkezésemet követően-, hogy ne legyek türelmetlen. 4 hónapja ingadozott a cukrom 2-20 között, a vitt labor is állandó +++ acetont és 20 körüli cukrokat mutatott. Nem éreztem jól magam, teljesen le voltam amortizálódva, a közérzetem rossz volt,alig tudtam dolgozni...Ráadásul azt mondta a dr-nő, hogy én be sem írok minden eredményt, mert az A1c magasabb értékeket sejtet. Legalább napi 6 eredmény volt a naplómban.Abból össze-vissza 2 hypo...Tendencia semmi...Ezután sem volt bíztató tanács, hozzáállás, javaslat, így váltottam. Tovább szerintem nem érdemes várni, ha van lehetőség másik orvost keresni.És nem azért, mert türelmetlen vagy...
Amikor kiderült a diabéteszem, az volt a szerencsém, hogy akkor szerveztek a kórházban egy 5 napos edukációs programot elméleti és gyakorlati oktatással, ahová én is mehettem. Ott kaptam meg minden alapot, nagyok sok hasznos és használható tanácsot. Kezdésnek mindenképp jó lenne minden frissen felfedezett cukorbetegnek egy ilyen tanfolyamon részt venni,mert nem csak az ismereteket kapja meg, hanem a saját felelőssége is erősödik a cukorbetegsége kezelését illetően, illetve a szövődmények megelőzése tekintetében.
A jelenlegi gondozómmal elégedett vagyok. A szűrővizsgálatok esedékességét én magam is számon tartom, és szoktam kérni beutalókat, amiket készségesen megírnak.

már többeknél olvastam, hogy ők kérik a beutalókat... Én még sosem kértem, mert nem is az én dolgom lenne. azt sem tudnám mire kérjem! már jó ideje, hogy cukros vagyok, de a neurológián még sosem voltam. Oda már csak akkor küld a doki, ha valami panaszom is van, vagy oda is kellene járni rendszerességel mint pl. a szemészetre évente??
 

lizzi

Őstag
hány hetes terhes vagy? Megkérdezhetem hogy kihez jársz terhesgondozásra??? Milyenek most a cukraid? Szépen növekszik a baba? :) Mikor kismamával talizom, mindig elkap a vágy hogy legyek már újra terhes.... Annyira élveztem minden percét!
Szia Gretta!
Üdv a fórumon!
Én most a 11. hétben vagyok és a Péterffybe járok a Thaisz doktornőhöz.A cukraim jók ,igaz néha van 1-2 kiugró érték ,de ez sem annyira magas és hipok is vannak ,de általában jók.Majd jövő héten megyek dokihoz ,kíváncsi vagyok mit mond,eddig a korának megfelelő méretű volt a vizsgálatokon.
Hát én most még nem mondhatom,hogy minden percét élvezem a babavárásnak ,mert eléggé rendetlenkedik az emésztésem meg az étvágyam is most 2 napja jobb kicsit talán,de remélem lesz ez jobb is:)
 

tímeácska

Őstag
Lizzi! Mondtam, vigyázz Magatokra, mert különben irgum meg burgum lesz!;-):-D
Étvágy?! Hát, abból nekem sem sok van mostanában... De lesz ez még jobb is, Lizzi! Én szorítok! (Hajj, ha csak ezen múlna, igaz?!;-))
 

lizzi

Őstag
Megértettem és vigyázok is :):):)!!!!
Köszi ,hogy szorítasz ,én is viszontszorítok nektek!!!!Jó lesz így???
 

lizzi

Őstag
Akkor duplán-triplán szorítok ha neki is kell!!!
csak részletezd nyugodtan ,én megkönnyebbülök ha elpanaszolhatom a bajomat,ezért vagyunk itt egymásnak:)
 

tímeácska

Őstag
Na, részletezem, mi a gond az Erősek Kiskorúval...
2-3 hete éjszakánként bepisil... Zavarja a gyereket is, meg engem is, ugyebár... Először arra gondoltam, pszichés alapon lehet, az apukája miatt, ugye... Aztán kezdtem gyanakodni, hogy nem, mivel úgy látom, ilyen téren rendben van... Ugye, Máténak van egy mikroscopos persistalo haematuriaja (szemmel nem látható, folyamatos vérvizelés), hypercalciuriával (sok Calciumot enged át a veséje) párosulva, nem kizárt, hogy az egyik a másiknak a következménye... Emiatt naponta Hypothiazidot (vízhajtó, a sok Ca miatt, nehogy lerakódjon a veséiben, és ezáltal elmeszesedjenek, ill. a vesekövet/homokot megelőzendően) szed, Káium, Magnézium, és B6 pótlással. Májusban voltunk legutóbb laborban, ahol elég magas volt az ürített vvt (vörösvérsejt) ez 60, 10 gennysejt, és 0 baktérium volt látható látóterenként. Ennyire sok vvt-t még nem ürített egyszerre, max. 15-20-25 db/látótér "szokott" lenni, a 25-re már azt szokták mondani, hogy ajjaj! Na, erre a 60-ra még csak ennyit sem mondtak... Hááát, igen, több, mint általában, de nincs ok aggodalomra (ezt nem a nephrológusa mondta, oda majd júliusban megyünk -elvileg-.) Na, tegnap megfogtam a gyereket, és vissza vittem a gyereket ugyan ehhez az orvoshoz, a bepisilős gondunkkal... Persze, első ízben "letolta" a gyereket, hogy ahogy nő, egyre butább lesz... (már éreztem, hogy megy fel a pumpám... Na, nem az inzulinpumpám...). Mivel említettem Neki a múlt havi lab. eredményt, így az akkor jelen levő 10 gennysejt miatt csináltatott egy vizelet vizsgálatot. 1 óra alatt meg is lett az eredmény... A folyosón összefutva az orvossal, közölte, hogy most is magasabb a "megszokotthoz" képest a vvt., de nincs gennysejt, így nem gondolná, hogy antibioitkumot kellene adni a gyereknek, legfeljebb kicsit előbb menjünk vissza a gondozó nephrológusunkhoz, Győrbe. Közben sietett is tovább az orvos, mert letelt a rendelési ideje, így kikértük az eredményt a rendelőből, és mentünk haza. Hát, amikor megláttam az eredményeket, azt hittem, nyomban se**re ülök! Az ürített vvt. igen, kissé magasabb volt: 304!!!!!/látótér, 1 gennysejt, és 320!!!!! bactérium/lt. volt a pisijében, csupán (????)! Tegnap este viszont jelezte Mátém, hogy fáj,amikor pisil... És szegénykém elég sűrűn ment pisilni... Ráadásul makroscopos lett a haematuria (szemmel láthatóan véres) Ez már elég későn volt,meg el is gondolkodtam azon, hogy lenne-e igazából valami értelme annak, ha leviszem az ügyeletre... Lázas nem volt, állandó fájdalma sem, meg nem utolsó sorban, ismerem a helyi viszonyokat... Így maradtunk is itthon! Legalább nem lett félrekezelve a gyerek (micsoda előny...), sok folyadékot adtam Neki, és egy kis fájdalomcsillapítót. Nem is volt semmi gondunk éjjel. Viszont, járt az agyam, hogy annak a csupán 320 bact.-nak nem igazán kellene ott lennie... Délelőtt csak lementünk az ügyeletre, hátha történik valami... Igen, történt is: kérdőre vontak, hogy mi a francnak vittem be a gyereket, ha úgy is állandó mikroszkópos haematuriája van... Reggelre ugyanis megint "csak" mikroszkopos lett, és már -szerencsére- nem fájt Mátémnak semmije! Haza is zavartak minket...
De semmi baj, hétfőn telefonálok Győrbe, hogy előbb-utóbb, de sürgősen el kell mennünk a nephróra, és addig is mi a teendőnk.
Csak reménykedni tudok, hogy semmi gond nem lesz, nagyon féltem szegényt egy esetleges vesekőtől, amire igencsak jó esélye van, és a tünetek is erre utaltak... Hát, ne legyen igazam! Azért, hogy egy vesekőre hajlamos 4 éves gyerekkel nem kell foglalkozni, ilyen tünetekkel, panaszokkal, azért ezt furcsállom... Na, mindegy...
Bocs, hogy ezt ide...
 

gretta

Új tag
Lizzie,
11 hetes? akkor nemsokára már domborodsz :) az emésztés meg csak rendbe jön hamarosan, ne aggódj. lényeg az örökös nyugalom, semmi izgalom. Bár amikor ingadoznak a cukrok akkor ezek meg ugye elkerülhetetlenek. Legalábbis nálam.
én nem a péterrfybe jártam. ott milyenek a körülmények? Neked be kellett feküdnöd az elején vagy ambulánsan kezeltek? Hányszor kell enned egy nap? Hogy jársz terhesgondozásra? hetente vérvétel, vizeletleadás és kontroll?
saját nőgyógyászod van vagy pedig a dokinőd küldött specihez?

Tímeácska,
Akkor eléggé rátok jár a rúd. Mondjuk én eléggé fel vagyok háborodva azon amiket olvastam. Hogy ennyire ne törődjenek az emberrel!!!!!!!! Remélem nem lesz semmi komoly dolog. Majd írd meg hogy mi volt.
 

tímeácska

Őstag
Tímeácska,
Akkor eléggé rátok jár a rúd. Mondjuk én eléggé fel vagyok háborodva azon amiket olvastam. Hogy ennyire ne törődjenek az emberrel!!!!!!!! Remélem nem lesz semmi komoly dolog. Majd írd meg hogy mi volt.

Hajjaj, de még mennyire ránk jár a rúd... Mostanában nagyon... Még annál is jobban! Na, de nem akarok negatívkodni!;-)Na, csak még egy kicsit...:-D Mostanában elég sokat gondolkodom olyan dolgokon, hogy létezik-e olyan, hogy ok-okozat... Ha igen, akkor az okozatot már ismerem (remélem, teljesen...), már csak az ok-ra kell rájönnöm... De lehet, az is meg van... Én! Ugyanis, minden betegségét, ill. a hajlamot tőlem örökölte (csak ez most derült ki...)! Érdekes lesz ezzel a tudattal együtt élni... Na, oké, nem negatívkodok tovább... Bár, ez nekem mostanság valóban nagyon könnyedén megy!;-)
-Negatívtímeácska-
 

lizzi

Őstag
Gretta a cukraim igazából akkor ugranak ki inkább mikor behipozom és hát mivel nincs nagyon étvágyam ezért éppen azt eszem olyankor amit tudok vagy éppen megkívánok,így nem mindig sikerül jól lekezelni a hipot,de tényleg nem vészes vagy csak én vagyok nagyon nyugodt:)?Nekem tetszik a péterffy és elégedett vagyok ,nem kellett befeküdnöm csak hetente járok be és remélem nem sokára csak 2 hetente mert azért az utazás is jó kis móka:)Mivel pumpám van ezért akkor eszem amikor tudok és éhes vagyok,lehet nem is eleget ,de hát ez nem olyan egyszerű ha nincs étvágy és minden rossz a gyomromnak.Nekem nincs hetente vérvétel mneg vizeletleadás csak a naplómat nézi meg a doktornő és vérnyomást mérnek meg minket is mérnek és ha van változtatnivaló akkor azt elmondja.Most van fogadott orvosom ,de még nem tudom ,hogy járhatok-e hozzá vagyis szülhetek nála ,mert lehet,hogy nem hagynak a péterffyben szülni mivel szövödményeim vannak ,de ez még nem biztos.Majd kiderül remélem nemsokára:)
 
Oldal tetejére