Cukorbeteg gondozó/gondozás

dg

Őstag
Laci!
Nekem tetszik az ötlet, ennyi kísérletezés bőven belefér, szerény véleményem szerint. Biztos , hogy hasznodra lesz a tapasztalat, s bármikor visszaállhatsz a régebbi utadra! S ez a dokid általi nyomástól annyiban független folyamat, hogy csak a kíváncsiságodat keltette fel.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Laci!

Nem lehet - ahogy Sándor is írta korábban - hogy a doki azért próbálgatja a határaid feszegetését, hogy egy kicsit lefogyasszon? Azért kérdezem, mert akkor lehet hogy van értelme az egésznek ... ugyanis ha a mostani beállításod elbír még egy kis plusz ch-t, akkor át tudnád variálni a napi étrendedet, csökkentve a fehérje és a zsírbevitelt (főleg a zsírt), így csökkenteni tudnád az össz energiabevitelt. (mert akárki akármit mond a tartós fogyás alapja, hogy a napi szükségletnél kb 4-500 kcal-val kevesebbet kell bevinni).

Misi
Jajjj, ne!!!!!!!!!!!! Isten őrizz, hogy valaki Lacit lefogyassza, mert akkor mi nem találjuk meg.:rolleyes:

Na, félre tréfa, Laci testtömege normális.
Misi, az elgondolás teljesen helytálló, csak nem Lacira.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ekkor lehetséges, hogy valóban 2 Lantus beadásra lenne szükség, egy reggeli és egy esti adagra... Ekkor az esti inzulin mennyiségének kellene többnek lenni, hogy "lefedje" az éjszakát, és kivédje a reggeli magasabb cukrokat! De ehhez bizton kéne tudni, hogy valóban kevés az egyszeri Lantus beadás, és nem fedi le az egyén 24 órás folyamatos bázis inzulin igényét!
Vagy egy esetleges kora délutáni minimális plusz Lantus beadása?! Persze, az esti "állandó" 8 egység mellé?! Ez már nem igazán nyúlna át a másnap délutáni jó cukrokba!
Hú, kicsit bonyolultabb leírni, mint azt gondoltam... De érthető?! Azt hiszem, a logika helyes, de gondoljátok át többen is! Kíváncsi lennék a véleményekre!!! :);-)
Én is értem, hogy mire gondolsz, a 2 E plusszal megoldódna a hajnali megnövekedett inzulin igény, de ismét csak a 24 órás hatáson tudok lovagolni. A 2 E inzulin is 24 óráig dolgozik a szervezetben, Ágiczának viszont a délelőttjei rendben vannak. Akkor ott okozna hipot, vagy pedig reggelire-ebédre-vacsira kéne több CH-t ennie, hogy fedezze a pluszt, de pont az volt még a lényeg, hogy sikerült fogynia, és nem szeretne plusz CH-t fogyasztani. Meg hát izé, hát szóval, a 2 E is utol éri magát a következő napra.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia poe! Közben mégegyszer átgondoltam, belemódosítottam, olvasd át, amit írtam! :) De így "utólag" belegondolva, amit először írtam, az sem rossz, csak rettentő nagy precizitással lehetne kiszámítani, hogy ne adódjanak össze a különböző időpontban adott inzulinok, és ne legyen az addig jó cukikból hipó... Mert, az első feltevésem, még a módosítás előtti, a magas cukrokat minden bizonnyal megoldaná, de ezzel esetleges hipokba csusszanhatnánk a déltuánokban... :-x
Kíváncsian várom a doki ismid véleményét! :)
Bocsi, előbb írtam az előbbi üzimet, és most olvasom eztet, de már üsse kavics, ott hagyom azat is. Remélem én is nőiesen érthető voltam.

Poe, én nagyon várom, hogy mit mond a diabos ismerősöd, mert eddig én doktorok tanácsára hallottam, hogy valaki 2 részletben adta be a Lantust, és nem találtam benne logikát. Valamit nem tudunk, és jó lenne az tudni.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
:D:D én is mindig ezt magyarázom a dokimnak magamról .... de csak nem adja föl ... :D:D:D .... egyébként is, csak egy elméleti kérdés volt :D:D
Te meg így vagy jó nekünk, igaz, ha te fogysz egy kicsit, akkor még megtalálunk. ;););)
Különben is mi egy súlycsoportba tartozunk! Neeem????:rolleyes:
 

poe

Őstag
Poe, én nagyon várom, hogy mit mond a diabos ismerősöd, mert eddig én doktorok tanácsára hallottam, hogy valaki 2 részletben adta be a Lantust, és nem találtam benne logikát. Valamit nem tudunk, és jó lenne az tudni.
Logika ott lehet benne, hogy más az elmélet és más a gyakorlat, azaz nem teljesen lapos az a felszívódási görbe, meg nem 24 óra a hatás.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Átolvastam, úgy gondolom, hogy a hajnali vc emelkedés biztos nem a kiürülés miatt van (mert ha 24 óra nincs is a hatástartam, 21-22 biztosan megvan), hanem egyszerűen a megnövekedett inzulinigény miatt (hajnali jelenség). Tehát azt kellene valahogy elérni, hogy hajnalban mondjuk 20%-al több inzulin legyen a szervezetében. Az a kérdés, hogy ez kéttszeri Lantus beadással elérhető, vagy nem. :rolleyes:
A Lantus (glargin analog) egyenletes 24 (22-26 óra) órás hatástartammal rendelkezik.
A Levemir (detemir analog) az adagolástól függően 20-24 órás hatástartammal rendelkezik.
 

tímeácska

Őstag
Átolvastam, úgy gondolom, hogy a hajnali vc emelkedés biztos nem a kiürülés miatt van (mert ha 24 óra nincs is a hatástartam, 21-22 biztosan megvan), hanem egyszerűen a megnövekedett inzulinigény miatt (hajnali jelenség). Tehát azt kellene valahogy elérni, hogy hajnalban mondjuk 20%-al több inzulin legyen a szervezetében. Az a kérdés, hogy ez kéttszeri Lantus beadással elérhető, vagy nem. :rolleyes:

Ha elérhető a feltevésed, amire az első, még meg nem módosított hsz-ben utaltam én is, akkor valami ilyesminek kellene kinéznie: reggel 4 este 6 E, mondjuk, ez ugye pontosan 20%-kal több, mint az eredeti 8 E. De, mivel Lantusról van szó, és gyakorlatilag egyszer csak összeadódnak a mennyiségek, mert az a reggeli 4 és az esti 6 E IS 24 órán keresztül hat... És ebből összesen 10 E lesz... A normál cukrokat (az eddigi normál) pedig hipoba viheti át. Persze, mindez csak a 2.-3. nap után érvényes, mert addigra "találkoznak" az inzulinok, itt 1-2 "tesztnap" téves eredményt adhat!
Viszont... Mi van akkor, ha az egész bázis emelve van, és a megszokott étkezésekhez adott inzulint csökkentjük (csak olyankor, amikor egyébként normál tartományban szoktak lenni a vércukrok, vagy az aktuális vércukor kissé alacsonyabb...)?! Persze, ha szükséges, tízórait, uzsonnát is bevezetünk... Igaz, hogy ez macerás, és plusz Ch-t jelentene, de ELVILEG működhet... Elvileg...:rolleyes:
Arra azért kíváncsi lennék, mi lenne, ha nem este, hanem reggel adná ugyan azt az inzulin mennyiséget Ágicza...?! Akkor elvileg estére kell(lene) magasabb vércukrainak lenni, olyankor, amikor egyébként normál tartományban vannak a cukrai! Vagy nem?! :rolleyes: A 12 órás "eltolódás" végett... (Bár, ekkor meg meg van a "veszélye" annak, hogy egész éjjel magasabb cukrai legyenek...) Ha valóban így van, akkor ebben az esetben könnyebb lehet gyors inzulinnal történő korrekcióval "utánamenni"... Legalábbis, így lenne logikus...:D:rolleyes:
Minnél jobban rágom ezt a kérdést, egyre jobban az az érzésem, hogy ezt Lantussal nem lehet egyhamar megoldani... :sad::cool:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Ckvigh%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} span.style1 {mso-style-name:style1;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
<table class="MsoNormalTable" style="width: 404.25pt;" border="1" cellpadding="0" width="539"> <tbody><tr style=""> <td colspan="4" style="padding: 0.75pt; background: rgb(255, 153, 0) none repeat scroll 0% 0%; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"> IV. Inzulinanalógok<o:p></o:p>
</td> </tr> <tr style=""> <td colspan="4" style="padding: 0.75pt; background: rgb(255, 204, 0) none repeat scroll 0% 0%; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"> Ultragyors hatású analógok<o:p></o:p>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 0.75pt;"> Novorapid, Humalog, Apidra<o:p></o:p>
</td> <td style="padding: 0.75pt;">
5 perc<o:p></o:p>​
</td> <td style="padding: 0.75pt;">
1/2-1<o:p></o:p>​
</td> <td style="padding: 0.75pt;">
2-4<o:p></o:p>​
</td> </tr> <tr style=""> <td colspan="4" style="padding: 0.75pt; background: rgb(255, 204, 0) none repeat scroll 0% 0%; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"> Elnyújtott egyenletes hatású analóg<o:p></o:p>
</td> </tr> <tr style=""> <td colspan="4" style="padding: 0.75pt;"> Lantus (glargine) 24 órán keresztül egyenletes stabil inzulinszintet biztosít
Levemir - dózistól függően 20-24 órás hatástartamú
<o:p></o:p>
</td> </tr> </tbody></table>​
 

tímeácska

Őstag
És a következő ötletem az inzulinpumpa lenne... :-D
Tényleg, Ágicza! Írországban hogyan, s miképp' lehet igényelni, illetve hozzájutni az inzulinpumpákhoz? Erre nagyon kíváncsi vagyok! Utánaérdeklődnél esetleg, ha nincs konkrét infód? Köszi! :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Megelőztél, nekem is a pumpa lett volna már a javaslatom. Talán még a Levemirrel lehet próbálkozni, de arra nem igazán van tapasztalatunk, és hát úgy ajánlgatni....
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A lényeg ott van tényleg a Dr.Info -ban, az az ajánlás szerintem is korrekt, akinek ezt sikerül elérni hosszabb távon, tulajdonképpen elégedett lehet, én meg nem számítok...;)
Laci ...aki kösziiii!:mrgreen:
Mán hogy ne számítanál, csak ne legyél korrekt ajánlás, vagy tankönyvi elvárás, mert akkor nekünk végünk. ;) Nekem legalábbis. :cool: Még messzebb kerülök a normától. :rolleyes:
 

poe

Őstag
Poe, én nagyon várom, hogy mit mond a diabos ismerősöd, mert eddig én doktorok tanácsára hallottam, hogy valaki 2 részletben adta be a Lantust, és nem találtam benne logikát. Valamit nem tudunk, és jó lenne az tudni.

Válaszolt is a doktornő. :p Azt írta, meg lehet bontani, de általában azoknál van rá szükség, akiknek kicsi az inzulinigénye és a kevesebb mennyiség nem elég 24 óráig....

Szóval nem tudom. :-?
Diabdokival egyeztetve elképzelhető, hogy meg lehetne vele próbálkozni 1- két hétre, rendszeres éjszakai mérés mellett.
Arra gondoltam, hogy még azzal lehetne "játszani", hogy nem 12 óra eltéréssel adni be, hanem mondjuk este 6-kor és délelőtt tízkor. Ugyanis ha feltételezzük, hogy van valami enyhe csúcs a felszívódási görbében, talán össze lehet játszani, hogy a függvények összegének maximuma olyan 4-5 óra környékére essen. Mondjuk lehet nem ártana hozzá a folyamatos vc monitorozás.
Ez csak agyalás, legyetek szívesek felelőtlenül nem kezdjen kísérletezni! ;)
 

tímeácska

Őstag
Arra gondoltam, hogy még azzal lehetne "játszani", hogy nem 12 óra eltéréssel adni be, hanem mondjuk este 6-kor és délelőtt tízkor. Ugyanis ha feltételezzük, hogy van valami enyhe csúcs a felszívódási görbében, talán össze lehet játszani, hogy a függvények összegének maximuma olyan 4-5 óra környékére essen.

Jaj, Poe, nagyon egyre jár az agyunk! Ez nekem is eszembe jutott, de én nem mertem leírni, mivel elvileg :rolleyes: ugye nincs hatásmaximuma, így, ha még gondoljuk is, hogy van, ezáltal csak puszta találgatás lenne feltételezni, hogy mikor is lehet a csúcspontja a felszívódási görbének...
 

agicza

Új tag
És a következő ötletem az inzulinpumpa lenne... :-D
Tényleg, Ágicza! Írországban hogyan, s miképp' lehet igényelni, illetve hozzájutni az inzulinpumpákhoz? Erre nagyon kíváncsi vagyok! Utánaérdeklődnél esetleg, ha nincs konkrét infód? Köszi! :)

Nincs konkrét infóm, egyelőre nem akartak hozzámvágni egyet... :D ... nem is bánom. :D
Megpróbálok utánaérdeklődni.
 

agicza

Új tag
Köszönöm mindenkinek amit írtatok, tippeket, ötleteket, gondolatokat.

Most vettem észre,hogy velem kapcsolatban írtátok. :D :D :D

Természetesen nem változtatok brutális dolgokat, egyelőre óvatos duhaj módjára
emeltem, későbbre raktam, combba adom ... nem akarom elkiabálni van már két jó eredményem...
de ha reggel megint magas lesz, akkor roppant ideges leszek. :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Válaszolt is a doktornő. :p Azt írta, meg lehet bontani, de általában azoknál van rá szükség, akiknek kicsi az inzulinigénye és a kevesebb mennyiség nem elég 24 óráig....
Ez így némileg érthetőbbé tette számomra a dolgot, de ez is a Lantus tulajdonságainak tudható be.

Először is tudni kell, hogy minden inzulin molekula egyforma, vagy is csak egy féle létezik. Minden eltérő hatás az eredeti inzulinon történt változtatás eredménye.
A Lantus inzulin hosszú hatástartamát és egyenletes felszívódását az által érik el, hogy az inzulinhoz savasító anyagot adnak, ezáltal elérnek egy 4-es PH értéket. Tudjuk, hogy a szervezet közel semleges PH-val rendelkezik, vagyis 7-es érték körül mozog.
Abban az esetben, amikor a 4-es savas PH értékű inzulin a semleges közegbe kerül, kicsapódik, ill. inkább összecsapódik. Egy inzulin göböt képez. Csakhogy a szervezet az egyensúlyra törekszik, és megpróbálja a semleges PH közeget létrehozni, ezért elkezdi szépen lebontogatni azt az inzulin göböt, szépen lassan, mindig a legfelső réteget lebontva, mint a hagyma héját. Na ez a folyamat tart nagyjából 24 óráig.

Ezt az elméletet a nagyon kis inzulin mennyiségre vetítve már érthető, hogy nem tart ki 22-26 óráig, és így van lehetőség a kisebb adagban ugyan, de a két részletben beadni.
A rendszeres éjszakai cukormérés pedig azért különösen fontos, mert talán semmilyen módon nem lehet kiszámolni, hogy mennyi idő alatt fogy el az inzulin a szervezetből. Sőt, azt nem is szabad megvárni, hogy kifogyjon, mivel az új adag hatástartam kezdete 1,5-2,5 órára tehető.

Az csak a magánvéleményem, hogy ennyi kiszámíthatatlanság mellett nem a Lantussal kéne variálni és felezgetni, meg arányosítgatni, hanem más inzulint kéne megpróbálni. Pl a Levemir, aminek a sajátossága nagyjából megegyezik a Lantussal, mégis van valami különbség, hiszen vizsgálatok is kevesebb hatástartamot mutatnak.
 
Oldal tetejére