Dobozdíj???????????

szolnok

Új tag
Üdv a működő fórumon.

A VG.hu-n olvastam a "beteggel eddig sem álltak ingyen szóba" c.cikkben.

"A betegségük miatt mentesülőknek csak a kórral kapcsolatos kezelések esetén nem kell kinyitniuk pénztárcájukat, így ha a cukorbeteg influenzával keresi fel háziorvosát, abban az esetben fizetnie kell"
mert akkor nem cukorbeteg?????????????
Csak én vagyok ennyire fájón naiv? aki azt hitte , hogy a felsorolt 9 krónikus betegségben szenvedőknek semmikor nem kell vizit- díjjat fizetni???
Számomra döbbenet amit csinálnak .
Na kérem ha egy intenzív inzulinos cukorbeteg az influenzából kifolyólag hány és megy a hasa, az ugye rá nézve veszélyes állapot és többnyire kórházba kerül infúzióra. /tapasztalat szerint/ nos mivel nem a diabétesztől hány és egyebek akkor fizetnie kell??
Amugy az orvosok között is teljes a káosz. Évek óta járok szemészeti kontrollra szemnyomás betegség miatt. A szemész rendel vissza ő ad időpontot évek óta , most meg vigyek körzeti beutalót. ?????? A körzet csak néz ?? Én meg lötyögök ide oda, mert a körzet egyik nap de., másik nap du. rendel, nem biztos, hogy egy nap alatt el tudom intézni mindkét orvost, annál is inkább mert a körzetben a rendszeres gyógyszerírás ami amugy a normál időknem 10-20 perc volt, most pontosan két és félórá mert mindenkinek táblázat helyettesíthetőségi gyógyszerek magyarázat aláírás stb. Hát?????????????
 
szolnok írta:
"A betegségük miatt mentesülőknek csak a kórral kapcsolatos kezelések esetén nem kell kinyitniuk pénztárcájukat, így ha a cukorbeteg influenzával keresi fel háziorvosát, abban az esetben fizetnie kell"
mert akkor nem cukorbeteg?
Szerintem ez így logikus. Az influenzának alapvetően semmi köze a cukorbetegséghez, tehát, ha csak influenza miatt mész orvoshoz, akkor fizetni kell. Ha viszont a diabetesz miatt infúziót kell kapnod, akkor méltánytalan beszedni a díjat.

Amugy az orvosok között is teljes a káosz. ...
Ez a mai Magyarország... :( :evil: A bevezetéskor senki nem tud semmi pontosat, mert nem megfelelő a tájékoztatás. Remélem hamarosan kialakul a megfelelő gyakorlat és legalább gyorsabb lesz az ellátás - ha már a legtöbb esetben fizetni kell érte.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
egyebek

Üdv Mindenkinek!

Ajánlok egy hasznos oldalt: www.weborvos.hu

Itt a legfontosabbnak a Paragrafus részt tartom. Témakörönként pontosan rá lehet találni a minket érintő törvényi változásokra. Nincs mellébeszélés, nincs újságírói félreértelmezés, nincs "ki mit hallott másképp", stb. Ugyanilyen hasznos a Regionális hírek. Itt mindenki a lakhelye szerinti hírekre tud rákeresni.

Jó böngészést.

Kata
 

mamago

Új tag
bioszaky írta:
Az egészség érték, a testeddel ugyanúgy gazdálkodni kell, mint egy gyárral.
Különben a testükkel is úgy bánnak az emberek, mint ahogy a magyar vállalkozó a vagyonával. Aztán, ha baj van, az államtól vár segítséget.
A társadalombiztosítás olyan kockázatközösséget hoz létre, ahol az elkerülhetetlen károk felszámolására kötünk szerződést.
A biztosítód sem fizet, ha ittasan hajtasz a fának.

Igen, nagy Isten állatkertje, nem mindenki olyan okos és érett, szerencsés és előrelátó, lelkileg betonstabil, stb. hogy pl. megoldhatatlan élethelyzetben ne igyon, egyen, stb. többet a kelleténél ill. ne csábuljon el 15 évesen a nem mintaszerű kortársak hülyeségeinek.
Bárki hajléktalanná válhat, bárki alkoholista lehet, én nem ítélek el látatlanban senkit sem. Foglalkoztam veszélyeztetett fiatalokkal és szívesen befizetek abba a közös kalapba azért, hogy a hasonlóknak ne legyen még nyomorúságosabb az az egy meggyötört élet.

Igazad van, borzasztó módon bánunk a testünkkel, de megelőzésre, életmód-javításra nem áldozunk, a szülők pedig rossz példát mutatnak, a gyerek érzelmeivel nem foglalkoznak, stb, öröklődik, öröklődik.
 

szolnok

Új tag
dr. s.s.

Kíváncsi vagyok az eredményre, tegnap ugyanis a szemészet azt mondta, ha diabetológiai szemvizsgálatra jön a beteg, / ez ugyebár egy szemfenék vizsgálat,akkor nem kell fizetni , ha szemüveget is írnak, akkor igen. / ??????????? a szemészeti vizsgálat része ugyebár tapasztalatom szerint, hogy olvastatnak is , nos ha ekkor kiszúrja, hogy szemüget kéne váltanom , akkor mi van. ????? szaladjak ki fizetni??
Ha teljes 3 havonkénti májfunkció, koleszterin szemészet, stb kontrollra mész ezek szerint az nem fizetős, ha ráírja az orvos, hogy ez a rutin diab vizsgálat - ellenőrzés része? jól értem,.? Na és kimondja meg nekem, hogy ha nem lennék cukros, akkor is magas lenne e a vérnyomásom?? Mert a cukor előbb volt mint a vérnyomás probléma.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
dr. s. s. írta:
A magyar jogalkotás csodája, ami a múlt héten történt. Az alaprendeletet módosító 4/2007. Korm. rendelet még hatályba se lépett és már hatályon kívül is helyezték azt a mellékletét, ami ránk is vonatkozik. Ehhez képest a lényeg az, hogy az un. BNO kód alapján kell az eü. szolgáltatónak (kórház, rendelő, stb.) meghatározni, hogy vizitdíj köteles vagy-e vagy sem. Egészen pontosan a 16/2007.(II.13.) Korm. rendelettel hatályba léptetett és a 217/1997.(XII.1.) Korm. rendelet 1. sz. (új) melléklete kimondja, hogy "A táblázatban foglalt tartós betegségek esetében a fenti BNO-k fődiagnózisként történő feltüntetése esetén a szakmailag ehhez kapcsolódóan felmerülő egyéb szakvizsgálatok (ideértve a diagnosztikai vizsgálatok és szakkonzíliumok) szintén mentesülnek a vizitdíj fizetése alól." Ez tehát jogszabály-szöveg, mindenkire vonatkozik. Látható, hogy ez a rendelet csak két nappal a vizitdíj alkalmazásának kezdete előtt jött ki, tehát jól elő volt készítve ez az egész...
Elfogadom, hogy nem könnyű nem jogász számára jogszabályt értelmezni, de úgy hiszem, hogy eléggé világos a tényállás. Ha a BNO kód szerepel a beutalón, akkor ez alapján kell megítélni a vizitdíj-fizetést. Magyarul: nem kérhetnek vizitdíjat a cukorbetegtől a sukorbetegséggel összefüggően szükséges egyéb szakvizsgálatokért sem.
Kedves Szolnok, ha kapsz egy (azaz 1 db) beutalót a szemészetre, akkor csak maximum egyszer fizettetnek veled vizitdíjat, akár a szemfenekedet, akár a látás-élességet nézik, egy beutalót kapsz. Ha azon a BNO kód (pl. cukorbetegség többszörös szövődménnyel) megfelel a hivatkozott mellékletnek, akkor mindegy, hogy mit vizsgál a doki, az akkor is ingyenes. Az meg nevetséges, hogy a szemfenékért nem fizetsz, a látásélességért meg igen, hiszen ezek a vizsgálatok összefüggnek, elválaszthatatlanok egymástól!
Ez borzasztó.... minap azt mondta a diabdoki, hogy azzal rémisztgették őt, hogy lehet, hogy a 10 alatti HbA1c-s betegeknek akkor is kell fizetniük... azt mondta, hogy nagyon reméli, hogy ez egy rossz tréfa volt. Én is. Mint az onkológián: a: "maga rákos?" b: "nem tudom, most jövök az eredményemért" a: "jó, akkor fizessen.".
 

Beatty

Új tag
Sziasztok!
Hát ma voltam a diabetologián. HÁÁÁT!
Beadtam a papíromat, hogy itt vagyok, megjöttem az időpontra. Kérdezték, hogy a nyugta hol van? Milyen nyugta? - kérdeztem én. Nem ingyenes számomra a kezelés? De! - felelte az asszisztensnő, viszont a földszinten a kartonozóban kell kérni 0-s nyugtát!
Jó, mi? Mi a f.... kell ennyi papír? :twisted: Gondolják, hogy jókedvemben mászkálok diab papírokkal? Ez is csak + pénz!!! És mennyi!!!
No mindegy, persze nem ők tehetnek róla.
Szóval 1. élmény megvolt.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Be vagyok tojva. Febr. 28-án megyek szemészet, neurológia, és EKG vizsgálatra. Egy napi hidegélelemmel kell az rendelőbe menni, mert nem lehet tudni mi vár rám, pedig van időpontom. Naná, hogy van, mindenkinek van, csak oda is érnek-e. Mit csinálnak szegény öregek, a Mari nénik, meg a Józsi bácsik? Ott fognak bottal toporogni, hogy most hova is kell menniük, meg mit is kell csinálniuk?
Kata
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ma voltam háziorvosnál, mert nem múlik a köhögésem, náthám. Kivártam a soromat (maszkban ültem, hogy hátha nem szedek össze valami mást is és hozom haza a kisfiamnak), fogadott, fizettem, minden ok volt. Kijöttem, hazajöttem, majd itt jutott az eszembe, hogy csak nem elfelejtettem beutalót kérni a diabetológiára, ahova jövő héten mennék???? Na ha lenne kardom, most egészen biztosan harakirit eszközölnék magamon. Leírhatatlanul ideges lettem...

vighkata: talán te megúszod ezt a típusú hajtépést, ezt a tehetetlenség érzést... jó felkészülni a rosszra, akkor csak jobb lehet...
 
Ma megvolt nekem is az első vizitdíjas tapasztalatom, illetve a magam részéről nem tapasztaltam semmi rendkívülit. A csepeli rendelőintézetben bejelentkeztem a betegirányítónál, fizetni természetesen nem kellett és még 0-s nyugtát sem adtak. A várakozás közben volt időm figyelni, de akkor nagyobb problémát nem okozott a díjfizetés.
 

szolnok

Új tag
kmolli!

Kell beutaló a diabetológiára?
Eddig minden kontrollkor a diab adta a következő időpontot általában 2 hónapra előre, és napra órára pontosan, a következő labor vizsgálat papírjaival együtt.
Ez az OGYIK-ban volt, ami most állítólag megszűnik és senki nem tudja mi lesz az ott kezelt betegegekkel, engem ez is idegesít.
Állati jó.........mindent a betegért!
 

eremit

Új tag
A diab-kontrollra eddig mindig kellett beutalót vinnem nekem is, függetlebül attól, hogy szakrendelés vagy "csak" fogadóóra volt. Gondolom az orvosoknak sem mindegy, hogy tudnak-e minket adminisztrálni.
Épp csütörtökön készülök én is szemészetre. Na meg előtte háziorvoshoz, hogy felirassam vele a vércukormérő csíkot. Eddig szemészetre nem vittem beutalót, de akkor ezt most megteszem. A helyzet az, hogy nekem is a cukorbetegség miatt kell mennem a szokásos ellenőrzésre. Jaj, hogy milyen hülye ez a rendszer. Egyszer megfizetteti velünk a dobozdíjat, aztán még az akaratom ellenére kialakult cukorb. miatt szükséges orvosi vizsgálatok miatt is fizessek. Komolyan mondom, ezek ki akarnak minket csinálni... Egyébként is utálok minden fölösleges procedúrát, de tehetetlenségemben és tudatlanságomban még fel is fogom húzni magam... Remélem a rendelőben okosabbak lesznek. Holnap délután megyek és megkérdezek minden információt, nehogy csütörtökön kapjak agybajt!!!

A háziorvosnál fizetni kell? Én azt hittem, hogy az nekünk vizitdíjmentes... Akkor most hogy is van ez? Az okos minisztériumi dolgozók elhintették az egész országban, hogy a tartósan betegek felmentést kapnak vizitdíj alól, most meg alattomos módon visszavonják? :evil:
Inkább nem írom le mi mindent kívánok nekik... :x :twisted:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
eremit írta:
A diab-kontrollra eddig mindig kellett beutalót vinnem nekem is, függetlebül attól, hogy szakrendelés vagy "csak" fogadóóra volt. Gondolom az orvosoknak sem mindegy, hogy tudnak-e minket adminisztrálni.
Épp csütörtökön készülök én is szemészetre. Na meg előtte háziorvoshoz, hogy felirassam vele a vércukormérő csíkot. Eddig szemészetre nem vittem beutalót, de akkor ezt most megteszem. A helyzet az, hogy nekem is a cukorbetegség miatt kell mennem a szokásos ellenőrzésre. Jaj, hogy milyen hülye ez a rendszer. Egyszer megfizetteti velünk a dobozdíjat, aztán még az akaratom ellenére kialakult cukorb. miatt szükséges orvosi vizsgálatok miatt is fizessek. Komolyan mondom, ezek ki akarnak minket csinálni... Egyébként is utálok minden fölösleges procedúrát, de tehetetlenségemben és tudatlanságomban még fel is fogom húzni magam... Remélem a rendelőben okosabbak lesznek. Holnap délután megyek és megkérdezek minden információt, nehogy csütörtökön kapjak agybajt!!!

A háziorvosnál fizetni kell? Én azt hittem, hogy az nekünk vizitdíjmentes... Akkor most hogy is van ez? Az okos minisztériumi dolgozók elhintették az egész országban, hogy a tartósan betegek felmentést kapnak vizitdíj alól, most meg alattomos módon visszavonják? :evil:
Inkább nem írom le mi mindent kívánok nekik... :x :twisted:

Ezt dr.s.s írta:
"Ha a BNO kód szerepel a beutalón, akkor ez alapján kell megítélni a vizitdíj-fizetést. Magyarul: nem kérhetnek vizitdíjat a cukorbetegtől a sukorbetegséggel összefüggően szükséges egyéb szakvizsgálatokért sem. "
Ha visszaolvasol, ez többször is szóba került már, ha a háziorvoshoz a cukrod miatt mész, akkor nincs vizitdíj, különben van.
 

eremit

Új tag
Hidd el, sikerült értelmeznem dr.s.s. szavait, épp csak ki kellett fejeznem felháborodásomat, illetve meg kellett osztanom saját "kérdéses helyzetemet" a többiekkel. Azért köszi! 8)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
eremit írta:
Hidd el, sikerült értelmeznem dr.s.s. szavait, épp csak ki kellett fejeznem felháborodásomat, illetve meg kellett osztanom saját "kérdéses helyzetemet" a többiekkel. Azért köszi! 8)
OK, bocsi :)
 

szolnok

Új tag
Én is azért értetlenkedem, mert a kórház diabetólógiai járóbeteg szakrendelésén / vagy ezelőtt a másik kórházban a belgyógyászat diabetológiai szakrendelésén/ rendesen kartonnal nyílván voltunk tartva, soha nem kellett beutaló mert a kontroll vizsgálati időpontot minden megjelenéskor a szakrendelés adta, és egyúttal a kezünkne adta a labor beutalókat is amit a következő általában két hónap múlvai kontroll vizsgálatra a kórházi laborban mege kellett csináltatni/ koleszterin, májfunkció, HgA1c, stb..a szokásosak , félévente szemészet/ Nos a diabetológiai szakrendelésre nem kellett eddig beutaló a fentiek miatt.Nem voltunk kóbor bezegek, mert 5-6 éve rendszeres ellenőrzésre járó páciensek voltunk. Ha most kell, mert van időpontunk /elvben/ márciusra akkor most kitől kell beutaló a körzettől? akinek eddig alkalmanként bemutattuk a diab szakrendelés labor eredményeit, terápiás javaslatai? Vagy a diab magához ad beutalót?? Lehet, hogy gyagya vagyok, de nem értem. Mint ahogy aztsem, ami ami ujságnban megjelent, sorban állsz a laborban fizetsz, leveszik a vért ez kb másfélóra, /eddig kb 20 perc volt ez nem diabos vizsgálat sima körzetes beutalóval más okból/ aztán két nap múlva kész az eredmény és ujra fizetni kell 300 Ft. Hm??
 

eremit

Új tag
A szakrendelésre a háziorvosnál kértem mindig beutalót, és szerintem ott is kell, egyszerűen csak T. Belgyógyászat! megszólítással, a beutalón pedig szerepel a controll szó. Nekem legalábbis eddig így ment, és ezután is így fogom. Tény azonban, hogy nekem nem a hagyományos kartotékos rendszerem volt az utóbbi 1-1,5 évben. Előtte én sem vittem, és soha nem szóltak. (Persze a beutalóra kell az a BNO kód...)

Azt még nem tudom, hogy a laborban ez hogy fog működni... Ez azért elég fura dolog... Biztos kell ott fizetni?

Ma egyébként megérdeklődtem, hogy kell-e fizetnem a szemészetért, és azt a választ kaptam, hogy nem. Hát kiváncsi vagyok, hogy mi lesz holnap "élesben". Egyébként ha kell sem fogok sokat agonizálni a dolgon, hát majd befizetem... De hogy ilyen kavarodás legyen itt mindenben!
 

eremit

Új tag
Élménybeszámoló:

A szemészeten nem kellett fizetnem és beutalót sem vittem. Tény azonban, hogy évek óta odajárok, külön kis kartonom van stb.

A házirovosnál felirattam a vércukormérő csíkomat - nem kellett fizetnem.

De ahogyan már itt is elhangzott (megkérdeztem): ha beteg vagyok és nem a diab miatt megyek, fizetnem kell. Kiskapu: beteg vagy és fel is iratsz valamit, a jóindulatú orvos nem fogja kérni a 300 Ft-ot. (Nálunk legalábbis nem...)

A laborvizsgálatkor, ha csak a cukrod (és gondolom HgA1c-t) nézetsz, nem kell fizetni, de ha már pl a koleszterinszintet is, akkor bevasalják a 300 Ft-ot.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
vizitdíj

26-án kifizettették velem a vizitdíjat, 28-án voltam megcsináltatni a szemészeti, neurológiai és EKG vizsgálatokat, és mindenhol kérték a csekket. 28-án már pedzegették, hogy jogtalanul szedték be a vizitdíjat, előttük is volt a legutolsó jogszabály, amin fel volt sorolva a BNO kód, ami egyezett a beutalóm kódjaiva. Ennek ellenére azt mondták, hogy amíg a kórház vezetésétől nem kapnak más utasítást, nekik be kell szedni a pénzt. Hát itt tartunk, van egy agyonpecséltelt vizitdíj csekkem.
A híradóban hallottam, hogy tíz kórház ellen indítottak már feljelentést.
Üdv: Kata
 
Oldal tetejére