Edukáció

pusimelu

Őstag
Sziasztok!Elször is jobban vagyok,de most a párom szenved.Tímeácska gratulálok a fiad eredményéhez,és kívánom hogy neked is minnél hamarabb ilyen legyen.Sokat olvastam és nyomonkövetem a pumpás oldalt és tetszik egyre jobban, én még egy éve sem vagyok diabos ,de jó tudni hogy több lehetőségem is van.Mindenkinek szép napot!!!!

Sani

Új tag
Tímeácska (más topicban) sorai folyamán úgy gondolom, nem árt tisztában lennünk egy-pár dologgal.
Ha már edukáció, leírnám a diabetes előállapotokat:

IFG Emelkedett éhgyomri vércukorszintről akkor beszélünk, ha az éhgyomorra laboratóriumban vénás plazmából mért vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l közötti értékeket mutat. Jellegzetes panaszt nem okoz, klinikai tünetekkel nem jár. Gyógyszeres kezelést nem igényel, az életmód változatásra azonban szükség van!

IGT Ha a cukorterhelés kapcsán kóros glükóztolerancia = csökkent cukortűrőképesség van, akkor a diabeteszt megelőző állapotról beszélünk. Ez akkor állapítható meg, ha normális éhgyomri vércukorszint mellett a cukorterheléses vizsgálat 120. percében mért vércukor értékek 7,8- 11,1 mmol/l közötti értéket mutat.

Különben az elfogadott határértékek évről évre csökkennek, így ha valakinek éhgyomorra 5,6 felett van, már érdemes odafigyelni az életmódjára!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem is nagyon tetszik ez a fényképes dolog. (Talán így Rocha-t nem gondoltuk volna lánynak anno, és nem ajánlgattunk volna neki horgolt kisszütyőket pen cipelésre (he-he).)

vighkata

Ha edukáció, akkor néhány vizsgálat, amit ismerünk, de kevéssé vagyunk vele tisztában

C-peptid

Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével ellenőrizhető a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulin-termelése. Segít maghatározni a hypoglykaemia okát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
A vizsgálatot cukorbetegeknél célszerű elvégezni. A vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy a cukorbeteg saját inzulin-termelése milyen mértékű, azaz a szájon át szedhető gyógyszerek mellett szükség van-e kiegészítő inzulin alkalmazására.

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a C-peptid koncentrációját méri vér vagy vizelet mintában. A C-peptid és az inzulin olyan fehérje láncok, amelyek a proinzulin (egy inaktív inzulin prekurzor) aktiválása és hasítása által képződnek. A C-peptid és az inzulin a hasnyálmirigy béta sejtjeiben termelődik, és ott is tárolódik. Amikor a szervezetnek szüksége az inzulinra, a béta sejtekből bekerül a véráramba, és segíti a cukor transzportját a test sejtjeibe, ahol az a sejtszintű energiatermelésben vesz részt. Az inzulinnal együtt, azzal arányos mennyiségben C-peptid is felszabadul a béta sejtekből. Ez lehetővé teszi, hogy a C-peptid mennyiségéből következtetni lehessen a felszabadult inzulin mennyiségére. Azaz a C-peptid az inzulin-termelődés markerének tekinthető.
A C-peptid mérésének egyik legfőbb haszna, hogy segítségével mód nyílik az endogén (a szervezet által termelt) és exogén (a szervezetbe kívülről bevitt) inzulin arányának becslésére. A különbséget fel lehet használni az állapotok diagnosztizálására és/vagy a kezelések monitorozására.

Megjegyzés: a "tudományt" kopiztam az okosságaim közül

vighkata

HbA1c

Mire való a vizsgálat?
A cukorbetegek követésére, illetve kezelési döntések kiválasztására.

Első alkalommal akkor, amikor a cukorbetegség kórmeghatározása történik és azután évente kettő–négy alkalommal.

Mit vizsgálunk?
Az A1c-vizsgálat az utóbbi 2-3 hónap átlagos vérglükózszintjét vizsgálja. Ez a glikozilált hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával történik. A vérkeringésben lévő glükóz spontán módon kötődik az A hemoglobinhoz (az A hemoglobin az elsődleges hemoglobinfajta felnőttekben). A hemoglobin egy piros fehérje, amely felelős az oxigén szállításáért a vörösvértestekben (VVT). Az A hemoglobinhoz való kötődés után, a glükóz a VVT-k egész élettartamáig (kb. 120 nap) ott marad. Minél nagyobb a glükózkoncentráció a vérkeringésben, annál nagyobb mértékben kötődik az A hemoglobinhoz. A glükóz és az A hemoglobin együttesét nevezünk A1c-nek (vagy hemoglobin A1c-nek vagy glikohemoglobinnak). Az A1c-szint nem gyorsan változik, és amikor változik, akkor az öregebb VVT-k elpusztulnak és a fiatalabbak átveszik a helyüket.

vighkata

Fruktozamin

Mire való a vizsgálat?
A fruktózamin vérben mért koncentrációja a diabéteszes betegek vércukor szintjét tükrözi 2-3 hétre visszamenőleg. Különösen akkor hasznos, ha az állapot monitorozása egy másik hasonló vizsgálattal, a hemoglobin A1c (HbA1C) mérésével nem lehetséges. A fruktózamin koncentrációjának mérése segít ellenőrizni a diabétesz kezelésének hatékonyságát.

Ha a kezelőorvos ismerni akarja a vér átlagos glükóz szintjét az elmúlt 2-3 hétre vonatkozóan.

Mit vizsgálunk?
A fruktózamin az úgynevezett glikált fehérjék közé tartozik. A vérben a glükózmolekulák folyamatosan összekapcsolódnak a vörösvértestek (vvt-k) hemoglobinjával, az albuminnal vagy egyéb szérumfehérjékkel. Ezt a folyamatot glikolizációnak hívják. Minél több glükóz van jelen a vérben, annál több fehérje glikozilálódik, és úgynevezett glikált fehérje alakul ki. Ezek a kombinált molekulák a vvt-k vagy a fehérjék egész élettartama alatt megmaradnak, és információt adnak a vérben a bizonyos időtartamon belül észlelhető átlag glükózmennyiségről. Mivel a vvt-k kb. 120 napig élnek, a glikált hemoglobin (hemoglobin A1C) mérési eredményéből az utolsó 2-3 hónap glükózszintjére lehet következtetni. A szérumfehérjék rövidebb élettartamúak, kb. 14-21 nap után lebomlanak, így a glikált fehérjék mennyisége a vér 2-3 hetes átlagos glükózkoncentrációját tükrözi. A kezelések célja az, hogy a diabéteszes beteg glükózszintjét a normálhoz közeli szinten tartsák, megelőzve ezzel a magas vércukorszinthez társuló komplikációk kialakulását és a progresszív károsodást. Jó diabéteszkontrollhoz ismerni kell a vér glukózszintjét. Ezt el lehet érni a napi (vagy akár gyakoribb) önmonitorozással vagy időszakosan a fruktózamin (2-3 hét) vagy a HbA1C (2-3 hónapos) mérésével.

pusimelu

Őstag
Eddig bőrgyógyász kozmetológus mellett vagyok(voltam) asszisztens ,és remélem körzeti orvos ,vagy üzemorvosi asszisztensként egy kicsit én is segíthetek többet cukorbeteg társaimnak.Amit itt tanulok többet ér minden könyvnél ,és olyan önbizalmam lett ami még a betgségem előtt sem volt.Köszi mindenkinek!Eddig vércukormérésnél hátramentem a nővérpulttól egy külön helyiségbe de most már ott a pultnál simán megmérem.Haladás!

vighkata

Szia Pusimelu!

Garatulálok a szuper helyedhez. Amit írtál az itt tanultakról, hát szóval én is valami ilyesmit gondolok a témáról. Visszaemlékezve az én kezdeteimre, bizony nagy segítség lett volna, ha akkor lett volna net, és egy ilyen fórum.
Az, hogy itt sokan többet tudnak meg, mint a diabon, vagy könyvekből, bizony így van. A diabetológiákon eddig sem volt, ezután sem lesz arra idő és enrgia, hogy ilyen bőségesen kioktassák a frissen felfedezett cukorbetegeket. Hiszen akkor minden betegnek nap mint nap ugyanaszt el kéne hadarni. Itt fórumon fel lehet tenni az infokat, és egyszerre több diabos tudja olvasni.
A könyvekkel meg az a baj, hogy nehéz olyat találni, ami laikusoknak szól, de mégsem dedós módon (bocsi), amit mindenki fúj kívülről, de alig ad hasznos infot. A többi könyv meg szakkönyv, azt alig értjük, hiszen nem nekünk íródtak. Na a kettő között vagyunk mi, a megszerzett infokkal, és főleg a saját tapasztalattal.
Mert a saját tapasztalat szerintem nagyon fontos, hogy megosszuk másokkal. Hiszen sokszor gondoljuk, hogy a problémánk, vagy kérdésünk banális, és az orvost nem zaklatjuk vele. De hát akkor kit kérdezhetnénk? Viszont ha itt olvasunk róla, máris tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül vele, és máris nem banális, amit annak gondoltunk.

Nagyon örülök, hogy leírtad a cukormérés "bújkálását" nem bújkálását. Hidd el, ez másnak is fontos, aki még nehezen alkalmazkodik egy új körülményhez. Mi is nagyon sokat tanulunk a "kezdő" diabosok életéből, én személy szerint fel tudom használni az edukáció során.

vighkata

Pusimelu!
Írtad az önbizalmat. Az nagyon fontos, főleg a te munkád során. Ha a betegek látják rajtad, hogy van önbizalmad, ráadásul cukorbeteg vagy, és azt tapasztalják, hogy nem omlott össze a világ nálad, és boldog meg vidám vagy, akkor ők is átveszenek a pozitív érzésedből, ami mindkét félnek csak hasznára válhat.
Szívesen olvassuk a további pozitív (de a negatív) élményeket (is).

tímeácska

Őstag
Úgy látom, nagyon leállt ez a topic...
Nos, egy újabb kérdés: mennyi volt a legmagasabb, és legalacsonyabb cukrotok, mikor, és miért? Meg lehetett volna előzni a kialakulását? Miben hibáztatok esetleg -HA hibáztatok!-?

tímeácska

Őstag
Legmagasabb, még a cukormérőmmel mért eredményem, ami számadat szintjén volt, 28 mmol/l környékén volt. (Volt valahol 33,3 fölött is, csak kértem, ne mondják meg, mennyi is volt... :-D) Ez egy frankó betegség kapcsán volt, 40 fokos láz mellett. Lehet, ki tudtam volna védeni, ha időben megyek orvoshoz... Sőt, biztos, hiszen nem egyik pillanatról a másikra lettem ilyen nagyon lázas...
Legalacsonyabb cukrom 0,9 volt, múlt héten csütörtökön, párom nővérééknél voltam Székesfehérváron, jöttem haza este 10 körül, előtte ettem rendesen vacsorát, bár, már akkor is kicsit alacsonyabb volt, 4 körüli, de máskor is van 4 körüli cukrom, amit nem követ durva hypo... A Ch-hoz adott bólust így utólag is úgy gondolom, helyesen ítéltem meg. Egyetlen egy dolog volt "nem megszokott", elég nagy pszichés stressznek voltam kitéve... Lehetséges lenne, hogy ez okozta ezt a nagy mértékű hypot? Hogy haza tudjak jönni a kocsival, be kellett magamnak adni a Glucagont is, mivel vagy 1 órán keresztül nem ment 1 mmol/l fölé a cukrom (természetesen volt nálam cukros enni/innivaló, amit el is fogyasztottam, össz. 53g Ch volt).

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Legmagasabb, még a cukormérőmmel mért eredményem, ami számadat szintjén volt, 28 mmol/l környékén volt. (Volt valahol 33,3 fölött is, csak kértem, ne mondják meg, mennyi is volt... :-D) Ez egy frankó betegség kapcsán volt, 40 fokos láz mellett. Lehet, ki tudtam volna védeni, ha időben megyek orvoshoz... Sőt, biztos, hiszen nem egyik pillanatról a másikra lettem ilyen nagyon lázas...
Legalacsonyabb cukrom 0,9 volt, múlt héten csütörtökön, párom nővérééknél voltam Székesfehérváron, jöttem haza este 10 körül, előtte ettem rendesen vacsorát, bár, már akkor is kicsit alacsonyabb volt, 4 körüli, de máskor is van 4 körüli cukrom, amit nem követ durva hypo... A Ch-hoz adott bólust így utólag is úgy gondolom, helyesen ítéltem meg. Egyetlen egy dolog volt "nem megszokott", elég nagy pszichés stressznek voltam kitéve... Lehetséges lenne, hogy ez okozta ezt a nagy mértékű hypot? Hogy haza tudjak jönni a kocsival, be kellett magamnak adni a Glucagont is, mivel vagy 1 órán keresztül nem ment 1 mmol/l fölé a cukrom (természetesen volt nálam cukros enni/innivaló, amit el is fogyasztottam, össz. 53g Ch volt).
Timi, ilyenkor mit teszel a pumpával? Leállítod (felfüggeszted), ugye?

tímeácska

Őstag
Na, már meg is van a következő kérdés:
Hordjátok magatokkal a Glucagon injekciót? Kellett már valaha használni? Illetve, kellett volna már használni, csak éppen nem volt nálatok?

Magamnál tartom mindig a Glucagont, jól is jött múlt héten... Leginkább Mátém esetei miatt van nálam ez az injekció... Kisfiamnál, még a penes időszakában, vagy 15-20 Glucagont tuti elfogyasztottunk... Kizárt dolog, hogy akárhova is menjünk nélküle! Jobb félni, mint megijedni... Az ördög nem alszik, csak úgy csinál, mintha aludna... ;-)

tímeácska

Őstag
Igen, Molli, leállítottam a pumpát. De nem csak leállítottam, le is vettem magamról, nehogy egy kicsi inzulin is akár belém szivárogjon/préselődjön a szerelékből...

tímeácska

Őstag
....Mármint, alacsony, és magas esetben is kérdezed?
Alacsonynál amit az előbb írtam, az áll, a magasnál, ha jól emlékszem, csak a 30 körüli cukornál vettük le a pumpát, addig emeltük a TBR-t (%-os bázis emelés), utána vénásan kaptam az inzulint... Stabilan 15 körüli cukornál tettük vissza a pumpát.

tímeácska

Őstag
Szia Ildikó!
... Nem mondod, hogy ismerjük egymást?! Ki vagy? Valami konkrétabbat! ;-) Csak nem az "édesítőszeres-teás"... ?!
Majd ősszel megy Máté oviba... Szegény óvónénik... :-D:-D:-D

ildikó

Új tag
De! Pici babával voltam + Péterrel! Nem "édesítőszeres-teás"! Beszélhetnénk erről az ovodai dologról, mert Péter is megy szeptemberben, jól jönnének a tanácsok! Hogyan tegyek fel fényképet? Bár sztem Péterrel nem nagyon van közös, nem szeret mostanában fényképezkedni.

Oldal tetejére