Edukáció

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Diétás üccsi témában nekem USA beli tapasztalatom van. Hát akkora a kínálat, hogy sem bolt, sem étterem, sem gyorsétterem nem kínálja ugynazt a márkát. A gyorséttermekben van nagyobb tapasztalatom, és itt leginkább a különböző citromos ízesítések tetszettek. Én inkább csak limonádénak nevezném. Automatákból önöd magadnak, és annyit, amennyit akarsz. Ha a kaját megvetted, akkor lét annyit iszol, amennyi beléd fér. Minden automatán ott a felirat, hgoy mi van benne. Van cukros, light-os, és van csak aromával ízesített, abban ugye mesterséges édesítő sincs. A kávézókban (a Starbucks Coffee a kedvencem) hatalmas a választék édesítőből, cukorból és tej, meg tejszínből. Itt is megkapod az alapkávét, aztán odamész egy hatalmas pulthoz, és te ízesíted a kévédat. A nagyobb helyeken csak édesítőből 2-3 féle volt. Tejből és tejszínből is 2-3 féle, zsírmentes, laktózmentes (!!!), különféle ízesítések, mint pl, vanília, fahéj, gyömbér.
Ezt a hosszú litániát nem azért írtam, hogy hencegjek, hanem azért, mert a bőség zavarát leküzdendő, minden kipróbáltam, üccsiben, kávéban, és persze mértem és mértem. Soha nem tudtam tetten érni ezeknél az édesítőknél, hogy ne lenne jó, vagy rejtetten emelte volna a cukromat.
Az üzletek tele vannak a különféle aromával ízesített ásványvizekkel. Na az aromás cuccokat nem tartom egészségesnek, viszont hihetetlenül finomak, az itthon kapható aromás, ízesített vizekhez képest.

Szóval dőzsöltem, és szemtől-szembe kerültem a szakadéknyi külömbséggel. De nem kell a tengerentúlra menni. Itt Európában is működik a dolog, csak valahogy mi tartunk még mindig a fakeréknél.

vighkata

Mobiltelo a gyerkőc mellé. Örülök, hogy több vélemény szólt mellette, ugyanis én nem láttam benne fantáziát.
Viszont a mellette szóló vélemények teljesen meggyőztek. Tényleg jó az egy gombos gyorshívás.
Köszi érte.

lizzi

Őstag
Üdítők:hát kíváncsi vagyok ,hogy a most megjelenő cola zero mellett itt lehet-e majd kapni a fanta zerot mert Erdélyben lehet és tényleg finom.De anno amikor itt elkezdték árulni a light fantát(vagy gyártani?)és majd kivonták a forgalomból én azt az információt kaptam ,hogy azért szüntették meg ,mert nem volt rá elég nagy a kereslet és így nem volt nyereséges.
A diétás dolgokkal kapcsolatban,nekem is eléggé megemeli a cukrom ,de mostanában próbálkozom a nem diétásakkal és pl az étcsokik nem emelik annyira ,sőt van olyan ,hogy egyáltalán nem.
Tegnap voltam diabetológián és megdícsért a doktornő ,hogy milyen szépek a cukraim,nagyon boldog vagyok:)

zsuzsa

Új tag
Az éttermi dolgokról annyit, hogy én amúgy sem szeretem az olyan dolgokat kérni amit nem látok. Amikor kancsóban kihozzák hogy az 100% os, aztán kostóld meg, és csak a 100% os árát fizeted, egyébként egy vizezett löttyöt kapsz. Aztán a light ról is, ki tudja mi van benne, vagy milyen olcsó italból kevertek még hozzá hogy jobban jöjjenek ki anyagilag. Mi már és itt értem a cukorbetegeket biztos megérzitek, ha valamiben cukor van, vagy édesítő. Érdekes a gyerekek az oviban kapnak uzsira joghurtot háztartási kekszel, minden gyerek belenyal a joghurtba,és otthagyja, édesítőszeres, és bizony érezhetően más ízű. A tea is, nálunk a keresztlányomék nem is isszák a teánkat, édesítőszerrel van, és nincsenek hozzászokva, mi meg már azt érezzük meg ha valamiben cukor van, mert teljesen más. Nagyon károsak, pláne némely fajtája, de mi van más alternatíva: a cukor, de abból mi nemhogy egy falat csokit, egy morzsányitól magas cukra van. A múltkor sétállni voltunk, és a fagyizó már nyitva volt, de fagyihoz még hideg volt, hát kértünk egy tölcsért, szereti, és ha csak elmegyünk előtte tölcsért kell kérni a nénitől. Sima ostía tölcsér volt, de édesnek tünt, cukros volt, gondoltam még lemérni sem tudnám olyan elenyésző gr ban, biztos nem lesz gond, 4,2 volt a cukra egy óra múlva 12,8 lett. Hogy most a tölcsértől vagy más is közbeszó, nem tudni, de mást nem evett. Minket a cukor ennyire befolyásól.

zsuzsa

Új tag
Lizzi örülök hogy jók az értékeid, ez tényleg nagyon jó érzés, mikor azt látod hogy jól működnek a dolgok. Nekünk sajnos a mostani kontrollon megint az került a papairunkra hogy ingadozó vércukorértékek. El is keseredtem, mert tény hogy nem nagyon magas, és hypozni sem hypozunk, de tíz körűl ingadozik, egy kicsit a délutánra megemelltük, úgy hogy ebédhez többet adok, de egyre többszőr előfordúl hogy délelőtt is emelkedettebb. Vannak napok amikor ellenreguláció nélkül, nem megy 5 fölé, végig 3 körűl van ez két három nap, aztán megint magasabb. Erre azt mondta a dr.nő hogy lehet hogy megint nem ártana egy EMA szűrés. Na ettől még jobban elkeseredte, de mostmár lehet kapni a gysz tárba cöliákia tesztet meg fogjuk csinállni. Szerintem attól is van ez most, hogy hízott 2 kg ot, fejlődött látványosan, amióta beállt a cukra, és ost megnőtt az igénye, de hogy hogyan jó utána menni, ezt most próbállgatjuk.

vighkata

Kedden voltam Pesten és a West Endnél a kezembe nyomtak egy Zéró Coca-t. Én nem vagyok egy nagy kóla ivó, de ez ízlett, ettől függetlenül ezután sem fogom megvenni, mert én rosszul bírom a mesterséges édesítőszereket. Sőt nagyon sok rosszat olvastam róla. Én csak a teát édesítem, ahhoz pedig Steviát használok. Ez egy természetes növényi kivonat.

vighkata

Zsuzsa, kérlek írd le mi az az EMA szűrés, én nem ismerem.

A cukrot (édes ízt) egyébként én is megérzem bármiben, viszont nem mindig tudom megkülömböztetni a cukrot az édesítőtől.

zsuzsa

Új tag
Ez a cöliákiára utaló összetevő ha ez az EMA összetevő bizonyos mértékben megvan a vérben akkor cöliákia áll fenn. Kisfiamat már kétszer szűrték az ingadozó cukor miatt rögtön erre gyanakodtak, de mindkétszer negatív volt. Na ez az a dolog, amivel már úgy érzem nem tudnék megbírkózni.
Én is gondoltam sokat hallottam a steviáról hogy veszek és ezzel fogok édesíteni, főzől is vele vagy csak teába kávéba használod?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Na, Lizzi, én Erdélybe fogok akkor járni Fanta Zeroért :) Imádtam...

Igen, én is érdeklődtem, nekem is ezt mondták, hogy kicsi volt a kereslet. Aztán végiggondoltam, hogy mi az, hogy kicsi kereslet? Amelyik boltba hozattak ilyen fantát, ott kb még aznap elfogyott (ezt tapasztaltam balatonon, a környéki közértjeinkben és a legdurvább, hogy a Corában is sokszor volt hiány belőle). Ez a lenne a kis kereslet???? Nane! Ezt nem veszem be. Nem a kereslet kicsi, hanem nem bírnak rendelni normálisan a kiskerek és visszajelezni, hogy miből kéne még és miből nem. Elfogyott, az jó, de senki nem törődött azzal, hogy utánarendeljen még (főleg a kisebb boltok nem, velük beszéltem is több esetben is), nekik tök mindegy, hogy fantát, vagy light fantát adnak el, a fantát úgy megszokták, kit érdekel, hogy az a néhány fanta light elfogyott és utána csak fanta volt, azt is vitték, minek rendelni plusszban a lightból. Az eladókat a legkevésbé sem érdekli, hogy én fanta lightot szeretnék venni, nem ő vezeti az üzletet, neki aztán oly mindegy, nyilván nem mondja el este a tulajnak, hogy főnök úr, ma is már vagy ketten keresték a fanta lightot, mivel elfogyott, kéne még rendelni. Meg az emberek többsége csöndben konstatálja, hogy elfogyott, na akkor veszem a cukrosat. A barátnőim többsége akkoriban ezt itta és nem a cukrosat, de ha nem volt light, akkor vették a cukrosat, egyik sem szólt, soha sehol, hogy miért nincs utánrendelve a lightból. A legdurvább, hogy a fiú barátaink is ezt itták, pedig a fiatal fiúk marha kényesek a light szóra, az olyan "lányos", de ezt ők is szerették. Nyilván ők sem szóltak soha, hogy miért fogyott el már megint a light és vették a cukrosat. Soha 1 közvélemény kutatást nem láttam ezzel kapcsolatban, alig reklámozták, soha akció nem volt rá, hát így nem lehet bevezetni egy új terméket az tuti. Bénák vagyunk ebben is, na! Tisztelet a kivételnek...

vighkata

Szia Zsuzsa, és Mindenki!

A Steviáról itt egy oldal: http://sztivia.lap.hu/

Annyi minden jót ír róla, ha csak a fele igaz, már megérte. Nekem az első dolog, ami meggyőzött, az édesítőszerrel szemben, hogy nem "küld" wc-re.

Én még nem főztem vele, én a cseppeket vettem meg. A főzéshez lehet por formában venni, de nekem nincs. Van bogyós kiszerelésben is.

Talán nem helyes valamit ellenreklámozni, most mégis iderakom egy régi cikknek az elérhetőséget, mindenki el tudja dönteni, hogy mit használ ezután.
Ennek is ha csak a fele igaz, akkor én már biztos nem kérek a mesterséges édesítőkből. Ha egy évben egyszer-kétszer alkalmazom, akkor biztos semmi bajom nem lesz, de úgy gondolom, hogy néhány megmagyarázhatatlan betegség hátterében akár az édesítő is állhat.
Szóval az oldal: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/ed.htm

vighkata

Jaj Zsuzsa, bocsi, elfelejtettem megköszönni az infot a viszgálattal kapcsolatban.
Bocsi, szóval köszi

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, a Mindenttudás egyetemén volt egy előadás (asszem a neten mindent meg lehet nézni, de könyvben is kiadták) a mesterséges adalékanyagokról és édesítőszerekről. Ajánlom nagyon neked!

Összefoglalva a lényeg, hogy soha senki nem bizonyította be, hogy ártalmas lenne az édesítőszer, főleg a fehérjealapúak (canderel, nutrasweet), a nátriumciklamát az egyetlen, amiről azt tudjuk, hogy nagy dózisban (akkorában, amekkorát nem bír egy ember megenni soha) az egerekben tumort okoz. Ekkora dózisban a cukor meg agyvérzést vagy infarktust vagy akár az is rákot... A neten olyan szép cikkek keringetek, melyek megpróbálták összefüggésbe hozni az édesítőszereket különböző betegségekkel, de ezek csak rágalmak. A hozzáértők, vegyészek, élelmiszerkutatók, biomérnökök szerint meg éppen ellenkező a kutatások eredménye: nem bírnak betegséget okozni az édesítőszerekkel (a fent említett példát kivéve, de pl a canderellel és a nutrasweettel még senkinek semmilyen betegséget nem sikerül laboratóriumban produkálni, csak rágalmak keringenek az éterben). Ettől még nem lesz persze egészséges valami, de ártalmas sem. A cukor is ártalmas, ha én ihatnék cukros üdítőt is és édesítőszereset is, akkor az utóbbit tenném, mert a cukornak jelenleg több károsító hatását ismerjük, mint az édesítőnek.

A stevia persze a legjobb megoldás :)

vighkata

Molli!
Köszi a Mindentudás cikkét, ha jól emlékszem ezt láttam is (sokat megnéztem, Jermendy prof műsorával együtt), de rákeresek a neten.

Reklám és ellenreklám.
Nekem az a véleményem, hogy a reklám túlozva helyezi előtérbe a pozitív, és a nem létező pozitív tulajdonságokat. Hiszen bótot akar kötni (miért nem a Zéró Fantával teszik ezt?), el a karja adni a termékét.

Az ellenreklám pedig a negatív tulajdonságokat helyezi előtérbe. Vagy azért, hogy a saját piaci helyzetét javítsa, vagy azért, hogy csak egy ellenlábast inkorrekt módon eltüntessen a színről.

Én úgy vagyok mindkettővel, ha csak a fele igaz...., de hiszen ezt most írtam az előbb.

A Canderel úgy reklámozta a termékét, hogy menniyre egyészséges, hiszen fenil-alanint tartalmaz, és a szervezet számára ez nem idegen, hiszen a szervezetben is megtalálható. Ebből csak az igaz, hogy valóban megtalálható a szervezetben, de a szervezetnek ebből az anyagból nincs szüksége 10-100-szoros mennyiségre, nem tudja lebontani.

Az étkezésünk során megpróbáljuk kerülni a mesterséges, és adalék anyagokkal (E-számok) mérgezett ételeket, ezzel szemben simán elfogadjuk a mesterséges édesítőszereket.
Tudjuk jól, hogy mind a reklám, mind az ellenreklám túloz, nekünk pedig lehetőségünk van dönteni az édesítést illetően.

vighkata

Ittam Zéró Colát, most már szívesen megkóstolnám a Fantát, azt régen (diab előtt) imádtam.

DiabFórum

Új tag
Molli!
Köszi a Mindentudás cikkét, ha jól emlékszem ezt láttam is (sokat megnéztem, Jermendy prof műsorával együtt), de rákeresek a neten.

Reklám és ellenreklám.
Nekem az a véleményem, hogy a reklám túlozva helyezi előtérbe a pozitív, és a nem létező pozitív tulajdonságokat. Hiszen bótot akar kötni (miért nem a Zéró Fantával teszik ezt?), el a karja adni a termékét.

Az ellenreklám pedig a negatív tulajdonságokat helyezi előtérbe. Vagy azért, hogy a saját piaci helyzetét javítsa, vagy azért, hogy csak egy ellenlábast inkorrekt módon eltüntessen a színről.

Én úgy vagyok mindkettővel, ha csak a fele igaz...., de hiszen ezt most írtam az előbb.

A Canderel úgy reklámozta a termékét, hogy menniyre egyészséges, hiszen fenil-alanint tartalmaz, és a szervezet számára ez nem idegen, hiszen a szervezetben is megtalálható. Ebből csak az igaz, hogy valóban megtalálható a szervezetben, de a szervezetnek ebből az anyagból nincs szüksége 10-100-szoros mennyiségre, nem tudja lebontani.

Az étkezésünk során megpróbáljuk kerülni a mesterséges, és adalék anyagokkal (E-számok) mérgezett ételeket, ezzel szemben simán elfogadjuk a mesterséges édesítőszereket.
Tudjuk jól, hogy mind a reklám, mind az ellenreklám túloz, nekünk pedig lehetőségünk van dönteni az édesítést illetően.

Sziasztok! Én nemrég hallottam a xilit-ről... Persze reklámügyben. A Cukorbeteg Életben szeretnének megjelenni. Kikértem Fövényi Tanár Úr véleményét és a dietetikusunkét is. Mindketten azt mondták, hogy jó, csak lehet, hogy drága... Ennek még utánanézek... Ide mondjuk csak a témába vágás miatt írtam, illetve ti ismeritek-e, ez lenne a kérdés...

"A természetben ritkán fordul elő,de az emberi és állati szervezetben a szénhidrát-anyagcsere egyik közbenső termékeként gyakran megtalálható. Xilózból nyerik, katalitikus hidrogénezéssel. Felhasználását külföldön már az 1950-es években elindították. sajátossága, hogy minden sejtben pótolni tudja a szőlőcukrot funkcióiban, inzulintól függetlenül.
A máj és kismértékben a vese alakítja át glükózzá, de ez az átalakulás nem okoz vércukorszint-emelkedést.
fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, mivel a szájban lévő mikroorganizmusok nehezebben hasznosítják, mint a szacharózt.
Hashajtó hatása a szorbiténál erősebb. Felszívódása során stabilizálja az anyagcserét, megkönnyíti a vércukorszint inzulinnal való beállítását. Igen magas ára miatt eleinte csak gyógyászati célra használták.
Nem minősül testidegen anyagnak, hiszen egyes természetes élelmekben is megtalálhatók. Ebből adódóan ártalmatlanságuk valószínűsége is nagyobb. Lebontásuk során döntően glükóz képződik, amely bekapcsolódva a természetes körfolyamatokba, végül szén-dioxidra és vízre bomlik.
Használata inkább javsolható, mint pl az aszpartámot, ciklamátot vagy szacharint tartalmazó élelmek fogyasztása.
Egyes kutatások szerint a szorbitnak és a xilitnek bizonyos preventív hatása is lehet cukorbetegség esetén. Ezek az anyagok ugyanis cukorbaj alkalmával fellépő káros anyagcsre-folymatok termékeinek megjelenését gátolják (ún. antiketogén gatásúak, mivel a májban a szabad zsírsavak reészterifikációját segítik elő.)"
Tóth Gábor (élelmiszeripari mérnök) - E számokról őszintén c. könyvéből az idézet.

vighkata

Dr. Info!

Köszi a tájékoztatást. Ahol én veszem a Steviát, ott van xlilit is. Itt azért nem említettem, mert személyes tapasztalatom nincs rá, és úgy gondoltam, hogy óvatosan kell a nagyközönséget megcélozni egy általam kedvelt,vagy használt termékkel.
Viszont én ma megyek abba a boltba a kolléganőmnek sztíviát venni, ő pottyantósat kért. Megnézem a xlit árát, és a kiszereléseket. A sztívia sem mondható az olcsó termékek közés, de nem megfizethetetlen. Egy 50 ml-s üveg 2800 Ft, a 300 szemes pottyantós 1990 Ft-ba kerül. Holnap jövök a xlit árával, és várjuk a cikket, köszi érte.

Ja, emlékszik valaki egy tv reklámra? Ott rágót reklámoztak xilittel, és a fogak védelmét emelték ki.

DiabFórum

Új tag
Dr. Info!

Köszi a tájékoztatást. Ahol én veszem a Steviát, ott van xlilit is. Itt azért nem említettem, mert személyes tapasztalatom nincs rá, és úgy gondoltam, hogy óvatosan kell a nagyközönséget megcélozni egy általam kedvelt,vagy használt termékkel.
Viszont én ma megyek abba a boltba a kolléganőmnek sztíviát venni, ő pottyantósat kért. Megnézem a xlit árát, és a kiszereléseket. A sztívia sem mondható az olcsó termékek közés, de nem megfizethetetlen. Egy 50 ml-s üveg 2800 Ft, a 300 szemes pottyantós 1990 Ft-ba kerül. Holnap jövök a xlit árával, és várjuk a cikket, köszi érte.

Ja, emlékszik valaki egy tv reklámra? Ott rágót reklámoztak xilittel, és a fogak védelmét emelték ki.

Kata,
Jól emlékszel, a fogak védelmében sőt középfülgyulladás megelőzésében is segít a diabéteszen kívül, nyilván más formában... Jaaa, a Dr.Info mint szuper admin név szerepel a rendszerben, Tusor Ildikóként vagyok mögé rendelve :) És köszönöm előre is az "árlistát" - kíváncsi vagyok!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szóóóval, a szakértők szerint, akiket említgettem az előbb, az E-ktől sem kell annyira félni, amennyire tesszük, tehát kerülni nem kell. Erről szól az az előadás a mindenttudás egyetemén is. Nekünk van szerencsénk családban és baráti körben is vegyészhez is, élelmiszerkutatóhoz is, meg más, hozzáértőkhöz is és eléggé egybehangzóan mondják azt, amit ezen az előadáson is elmond a prof.néni (most nem jut eszembe a neve). Mindenesetre azzal nem ártasz, ha természetes cuccokat eszel :) De a mostani tudásom szerint, amit az előadáson és a szakértő ismerősöktől szedtem össze, nem árt a normál mértékben fogyasztott adalékanyag és édesítőszer sem, én egy kalap alá veszem ezeket. A neten keringő, rágalmazó cikkekből meg nem túlsokminden igaz (az egyiken olvastam, hogy nem tudja lebontani a szervezet a canderel fehérjéjét ekkora mennyiségben és ez méreganyagként épül a szervezetbe, megkérdeztem ezt a vegyészünktől, aki jót nevetett ezen, miszerint nem igaz, ilyen nem létezik, ezt a fehérjét minden mennyiségben lebontja a szervezet, max nem használja fel és távozik valamilyen végtermék formájában, de semmilyen méreganyag nem lesz belőle - a cikk legfőbb témája meg pont ez volt, ezzel keltette a pánikot). De ezt igazából azoknak írom ám, akiknek lelkiismeret furdalásuk van, mert nem tudnak természetes dolgokat fogyasztani sokmindenből, én is azért amellett vagyok, hogy a legbiztosabb az, ha természetes (és még bio is :) ), amit megeszünk, de ha ez nem megy, akkor ez van és ezzel nem okozok kárt magamban.
Ja, és a Cola Zero az a Cola Light, csak új designban.... egy és ugyanaz a kettő. A Fanta Light és a Fanta Zero is csak egyik országban így, a másikban úgy hívják.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, nincs fent a neten az előadás, végignéztem a honlapját a mindenttudásnak... Megvan nekem a mindenttudás egyetemének az első 3 kötete, végignézem majd alkalomadtán azokat is. Én anno egyenes adásban láttam az mtv2-n, de nem emlékszem a pontos címre és az előadóra sem, olyan egy feledékeny buta vagyok... :( Csak a lényegére emlékszem :D:mrgreen:

Oldal tetejére