Edukáció

Mrobi

Új tag
Köszönjük Molli, és Kata, ezek azok a dolgok amiket egy "friss" cukorbeteg csak sok éves tapasztalat árán tud kiismerni, -ha nem olvassa a forúmot-.
Azt hiszem sokunknak most is sokat segítettetek.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Köszi Mrobi!
Az a legjobb az egészben, hogy nem kell semmi mást tennünk, mint leírni a saját tapasztalatainkat, és egy egészséges eszmecserét folytatni. De hidd el, mi is nagyon sokat tanulunk a friss diabosoktól.
Úgyhogy köszi mindenkinek minden felrakott üziért.

vighkata

A dietetikus GI táblázatát hétfőn behozom, és pdf-be bemásolom, vagy egyszerűen begépelem, vagy a föld alól is előkerítem.

Sani

Új tag
Azt tudjuk, hogy a gyomornak több funkciója is van. Étel felszívás és a tárolás is ide sorolható. Van olyan étel - mint ahogy Molli is írta, a vadhús, - amit 6-8 órán keresztül is képes tárolni a gyomor. Ilyenkor tényleg nehéz jól kiszámoilni a felszívódás idejét és a hozzá rendelt inzulin adagolás menyiségét és idejét.
Nekem a diéta éppen abban áll, hogy kerülöm az ilyen ételeket( amiknek bizonytalan a felszívódási ideje), és ha meg is kívánom, pl. müzli,akkor iszok csak tejet.( Tudom nem ugyanaz, dehát az önmegtartoztatás fontos eleme a mi betegségünknek. )Nem merek, vagy csak nagyon ritkán kockáztatni, hogy ne tudjam kézben tartani az anyagcsere-állapotomat.

vighkata

A gyomorban nincs ételfelszívódás. Tárolás, étel további őrlése, és továbbítása a belek felé a feladata. Felszívódás a vékonybélben van.

vighkata

<center>
Mivel ez valóban egy tényleg bonyolult folyamat, ezért szeretném nem a saját szavaimmal felrakni ide a tudományt.
Tehát a cikket kopiztam. Innen már nekünk kell a diabra értelmezni a folyamatot. Hiszen a beadott inzulinnak (a máj megkerülésével) a bélből felszívódó CH mennyiségével és felszívódási sebességével kell összhanba kerülnie.
Kata

[SIZE=+1]A tápcsatorna középsõ szakasza[/SIZE]
</center> A gyomor feladata igen összetett. Tápláléktároló, keverõ, adagoló funkciója mellett fertõtlenítõ, fehérjeemésztõ tulajdonságokkal is rendelkezik. Mivel a gyomorban igen erõs savviszony uralkodik, saját magát is meg kell védenie a sav maró hatásától. A gyomor erõs izmai által a perisztaltikus mozgással összekeveri a táplálékot a gyomornedvvel és továbbjuttatja a gyomortartalmat annak alsó része felé. Az üres gyomor jellegzetes mozgása az éhségperisztaltika, amelyet mi is hallhatunk gyomorkorgás formájában, amikor a gyomornedv az erõs összehúzódás miatt keveredik az ott lévõ levegõvel.
Naponta kb. 1-1,5 l gyomornedv termelõdik, amely vizet, ásványi sókat, sósavat és enzimeket tartalmaz. A fõsejtek pepszinogént termelnek. A pepszinogén a fehérje emésztéséhez szükséges enzim inaktív formában. Ahhoz, hogy aktív állapotba kerüljön, vagyis a pepszin tudja kisebb egységekre bontani a fehérjéket sósavra van szüksége, melyet a fedõsejtek termelnek. A sósav ezen kívül elpusztítja a táplálékkal bekerült káros anyagok pl. csírák nagy részét. Mivel a sósav rendkívül erõs maró hatással rendelkezik, a gyomor mucint is termel, amely bevonja a gyomornyálkahártyát, és így megakadályozza az önemésztõdést.
A részben emésztett, félfolyékony táplálékot chymusnak nevezzük. A táplálék összetételétõl függõen 1-4 órát tartózkodik a gyomorban. A gyomoremésztés befejezése után megnyílik a gyomor alsó gyûrûs záróizma (pylorus) és a chymus a vékonybélbe jut.
A vékonybél az emésztõrendszerünk kb. 5-6 méteres szakasza, ahol befejezõdik az emésztés és végbemegy a felszívódás. A vékonybélben történõ emésztést még két szervünk: a máj és a hasnyálmirigy által termelt nedvek és enzimek segítik. A gyomorból a patkóbélbe (a vékonybél elsõ szakasza) átjutó savas, maró hatású elpépesített táplálék enzimek hadával keveredik. Az elsõ fontos lépés a megfelelõ lúgos pH kialakítása, amely szükséges az itt lévõ enzimek mûködéséhez, és fontos, hogy ne károsítsa a bél nyálkahártyáját, amely már nem rendelkezik azzal a védõréteggel, amely a gyomorban volt.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, most csak a tésztás dologra tudok reagálni (karácsonyra szabadidőt fogok kérni!), szóval milyen tésztáról van szó? Durumról vagy simáról?
A durum és a teljes kiőrlésű sokkal lassabban szívódik fel, a sima pedig gyorsabban. Én például nem bírok teljes kiőrlésű cuccokat enni (az egy dolog, hogy az irritábilis bélszindrómám miatt a beleim nem is bírják :) ), de a cukrom sem, mert nekem ezek után a dolgok után megy úgy a cukrom, ahoyg leírtad a tésztára, bár nem megy fel 16-ra, de 12-13-ra igen. Én fehérkenyeret tudok csak enni, már beletörődtem. (a müzli gondolom a tej és a magvak miatt hat másképpen, azzal nincs ilyen bajom, de mindegy is, mert tényleg utálom...)
És ami nagyon izgi, hogy terhesség alatt egészen másképp reagálok a ch felszívódásra. Terhességben az izmok ellazulnak és lelassul az emésztés, bizonyos enzimekből több, másokból kevesebb lesz, így totál más lesz az emésztésünk. Terhesen egyáltalán nem tudok tésztát enni, mert ilyenkor velem is ezt csinálja, mint veled Kata. Nem tudok pizzatésztát sem enni, holott nem terhesen tudok. A teljes kiőrlésű dolgok ilyenkor tilosak nekem, mert még durvábban lassabban szívódnak fel, mint nem terhesen és képtelen vagyok utánamenni a cukromnak, hiába mérem fél óránként.
Nagyon vicces, hogy ilyenkor csak a cukros és fehérlisztes dolgokat tudom enni :) A sok zöldség is rossz hatással van a cukromra, lelassítja a felszívódást az is.

Ja, még valami. Azt tudjátok, hogy nem mindegy, hogy egy adag krumplihoz mit eszünk? Ha csak húst, az egészen más, mintha zöldséget is ennénk, akkor lassabban szívódik fel a krumpli chja és mellé evett cukros dolgok is lassabban szívódnak fel (ebben az esetben ez nagyon jó) vagy, ha esetleg colát (lightot :) ) az ebéd mellé, sokkal gyorsabban szívódik fel minden, ilyenkor különösen vigyázni kell a cukros és fehérlisztes dolgokkal. És ennek is ezernyi változata van. És, ha simán esszük a krumplit, hús nélkül, akkor is lassabban szívódik fel, mint hússal (a húsban a zsír az, ami gyorsítja a felszívódást). Gyerekkoromban volt egy nagyon szupi dietetikusom, akinek a lánya akkor lett cukros, mint én, így különösen gondos dietetikus lett belőle. Ezeket még tőle tudom és meg is tapasztaltam mind saját magamon is. Az volt a kedvenc tanácsa, hogy már azzal sokat segítünk a felszívódásnak, így a vércukrunknak (hogy ne emelkedjen nagyon vagy gyorsan), hogyha a szendvicsbe már 1 salátalevelet teszünk, mégha nem is szeretjük a szendvicsbe a zöldséget, ez akkor is számít).

Sani, én ezt az "élethez a diétát vagy a diétát az élethez" kérdést másképp látom :) Persze, ha kerülöm a számomra rossz hatással bíró ételeket, az jó, csak itt már számít, hogy kinek milyen az egyénisége, ki mit visel el pszichésen. Te ebből a szempontból is úgy látszik, hogy nagyon szerencsés vagy, úgy érzem, nagyon stabil érzelmi háttérrel rendelkezel és így felnőtt, Anya-fejjel már nem okoz semmilyen érzelmi problémát, hogy bizonyos dolgokat teljesen kihagysz az életedből (nem nagy dolgokra gondolok, pl a vadhúsra :) ). Ez nem megy ilyen egyszerűen mindenkinél, attól is függ, ki milyen életkörülmények között él éppen, nem a pénzre gondolok, hanem minden másra. A munkahelyemen én pl képtelen voltam mindig azt enni, ami jó lett volna, állandóan rendeltem kaját, szinte soha nem tudtam ugyanabban az időpotban enni és a rendelt kaja minősége, tartalma ritkán volt ideális, de akkor csak ezt tudtam megtenni ahhoz, hogy abban az állásban helyt tudjak állni és jól érezzem magam (pl a kollégákkal mentem el enni és nem akkor tökegyedül, amikor delet ütött az óra, merthogy nekem a cukromnak az lett volna a tökéletes). Jók voltak a cukraim nagyjából (annyira nem, mint terhesen vagy mint pumpával), de ennek az volt ára, hogy állandóan mérnem kellett. Én inkább bevállalom, hogy kaja után óránként mérek és korrigálok, ha kell (ráeszem vagy beadok inzulint), de nekem kellett ez a "szabadság" és a mai napig kell (bár terhesen azért nyilván nem :) most nem eszem sem vadat sem a fent leírtakat, pedig hogy ennék...). Szóval ez már szerintem pszichológiai kérdés, hogy mennyire kell önmegtartóztató életmódot élni, hogy jó cukrunk legyen. Én inkább megmérem napi 20x, de képtelen vagyok pontban ugyanakkor enni és mindig csak olyan kajákat, amikről tudom, hogy biztosan hogyan hatnak. De nem mindenki képes 20x mérni és párhuzamban meg kellene neki a szabadság, hogy boldog életet élhessen, szóval ez nehéz egy kérdés... A pumpa mondjuk ebben is nagy segítség!

vighkata

Molli!
Te vagy vagy a megmentőm. Ugyanis kihagytam az üzimből, hogy durumlisztből készült tésztát eszem, de csak a spagettinél. Mégpedig a koleszterint miatt. A túrós csuszánál viszont a hagyományos, piacon vett jó tojásos, hagyomásnyos tésztát. Az valóban nem is dobja meg annyira a cukromat, legalábbis nem 4-5 óra múlva, viszont abból már mennyiségnek nevezhető, amit magamba rakok. De tény, hogy jobban is kordában tudom tartani. Az is igaz, hogy jó magyarosan megrakom sült szalonnával, ami ugye zsírtömeg, sőt a kisült zsírját is ráüntöm, az jó ugyan a felszívódásnak, viszont nem jó a koleszterinnek (állati eredetű telített zsír). Na tessék, itt a két véglet. De én a pacal kivételével mindent megeszek, csak kaja legyen.

Szóval köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet.
A dietetikusod pedig igazi kincs, a tanácsát én is megfogadom (egy szelet sali), ez nekem is új volt. Lassan itt van az uborka és retek szezon, ezekből tényleg csak egy-két szelet kell.

vighkata

Felszívódás és emésztés

Azt ugye tudjuk, hogy az ételek emésztéséhez emésztő enzimek termelődnek. Mi magyarok a jó magyaros ételekkel alaposan megdolgoztatjuk az emésztőrendszerünket. Ugyanis mi imádjuk a csirkepörköltet galuskával, vagy rántott husi (én nem), sült husi (ezt már igen) burgonyával. Itt kétféle összetevő van, a fehérje és a szénhidrát. Ennek a két összetevőnek megfelő emésztő enzim termelődik. A szervezet megküzd azért, hogy a két ellenkező természetű emésztő enzim termelésével mégis megeméssze a bevitt táplálékot. A zsírt tudatosan hagytam ki, mert zsír bontó enzimek jól dolgoznak külön-külön a másik kettővel.

Külföldön mit látunk? Husikát salátával esznek, burgonyát, vagy rizst önmagában, vagy valamilyen öntettel. Gyümölcsöt az étkezések előtt, míg zöldséget az étkezés befejeztével esznek. Kivétel a franciák, akik a salit előételként eszik, de ott általában jelen van a sajt (fehérje+zsír). Ebből is látszik, hogy jobban kímélik az emésztésüket, vagyis egyszerre csak olyan ételt esznek, aminek a lebontásához egyféle emésztő enzimet kell termelniük (a zsírbontó enzim itt is inkább segítő), és ezáltal az emésztésük fele energiával, hatékonyabban működik.

Én kipróbáltam már a husika+sali verziót. Működik, működik, de a jellemzően magyaros fogásoktól nem tudok elszakadni.

Az emésztéshez tartozik az is, hogy a szervezet 1 g CH lebontásához 9 kcal energiát használ fel, míg 1 g zsír lebontásához elegendő 4 kcal. Tehát 2x többet dolgozik a szervezet ugyanannyi CH-val, mint zsírral.

Sani

Új tag
Sziasztok!

Teljesen egyet értek Mollival, hiszen attól függ, hogy hogyan szívódnak fel a megevett dolgok, hogy azok mit is tartalmaznak és hogy hogyan vannak elkészítve.
Ha lehetséges, mindig együnk zöldségeket akár a főtételhez, vagy a szendvicshez!
És ami tényleg nagyon fontos, ha szénsavas üditőt iszunk az ételhez, az felgyorsíta az anyagcserét. Leírom egy-két befolyásoló tényezőt, amik bizonyítottan hatnak az ételek feslszívódására:
- Szénhidráttípus Alapszabály, hogy a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek, a föld felett növő zöldségeknek és hüvelyeseknek kicsi a GI -értékük. A föld felszíne alatt növő zöldségeknek, a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, és a rizsnek nagy a GI -értékük.
- Rosttartalom A rost fizikai akadályként működik a gyomorban, így az enzimek lassan jutnak a lebontandó tápanyagokhoz.
- Fehérjetartalom A fehérjemolekulák nagyok, ezért a fehérjét tartalmazó ch tartalmú étel lassan 'csordogál ' a belekbe.
- Savanyú ételek A savas környezet kialakítása a gyomorban fehérjefogyasztás nélkül is lassítja az ételnek a gyomorból a bélbe való kiürülését.
- Zsírok A zsírmolekulák lassan engedik a ch-molekulákat a vérbe jutni. De a zsír kalóriatartalma miatt nem túl kedvező a GI-érték csökkentésére.
- Szénhidrátok formája A részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI -értéket. Minél kisebb a részecske, annál nagyobb a GI -értéke.
- Keményítőtartalmú szénhidrátok főzési ideje szintén befolyásola a GI-értéket. Minél hosszabb a főzési idő, annál több vizet vesznek fel, s a benne lévő ch annál gyorsabban szívódik fel.

A glikémiásan kiegyensúlyozott ételek stabil és egyenletes vércukorszintet és kisebb inzulinszükségletet tesznek lehetővé.

vighkata

Sziasztok!
Hát nem igazán az edukáció témába tartozik, csak nem igazán tudom hova tenni az üzimet.

Egy sorstársunk keresett meg azzal, hogy ő nem tudott arról, hogy jogosultak vagyunk a diab miatt támogatásra (adó jóváírás).

Alább csatolom a rendeletet, a hh pontja vonatkozik ránk. Az igazolást a diabetológus állítja ki, azt kell a munkahelyen leadni, és az alapján lehet az adókedvezményt érvényesíteni.

Ha valaki nem tudott erről a lehetőségről, még van esélye a 2007-es évi adóelszámolásnál igénybe venni a kedvezményt. A diabot visszamenőleg is lehet igazolni, és csak egyszer kell kiállítani, mivel a betegségünk végleges (egyelőre).

vighkata

Csípem, amikor a csatolás valahol az éterben elvész, újra próbálom, remélem sikeresebb leszek. Rájöttem, én voltam a béna, nem töltöttem fel, csak kijelöltem és okéztam. De most ügyi voltam nem csak fogyi.

Csatolások

• 151990. (IV. 23.) SZEM rendelet.doc
    40 KB · Olvasás: 13

Vick

Új tag
Én ugyan tudok müzlit enni (de utálom... :) ), de pont emiatt a vadhúsos dolgom miatt érthető számomra, hogy más nem tud, mert a felszívódása kiszámíthatatlan. Egy jó kis rostos kajáról van szó, ráadásul főként tejjel, amit sok cukros egyáltalán nem tud inni, mert nem lehet egyszerűen megfelelően korrigálni (ivás után rögtön felmegy, akármennyi inzulint is adnak be és 1 óra múlva sima hipó).

Ez már több, mint GI index, amit megpróbáltam ide leírni, kár, hogy nem vagyok dietetikus, talán autentikusabb lehetne, amit írok :) Mindenesetre az egyéni emésztési folyamatunk is befolyásolja a ch felszívódást, amit nem lehet minden esetben tökéletesen követni inzulinnal sajnos.

Nálunk is hasonló a helyzet.

Az otthoni vércukor mérésekről

Visszatérő kérdések témakörünk íróinak-olvasóinak az otthoni mérések fontossága, "jósága", megbízhatósága. A DiabetesOnLine weboldalon ezzel is foglalkozik egy interjú, amelyből kiragadok egy gondolatot. Mivel a szövegkörnyezetéből kiragadott szövegrész sokszor más értelmezést nyerhet mint a teljes szöveg, kérem olvassák el ezt az interjút, amely a következő címen található:
http://diabetesonline.hu/2008-marcius-aprilis/gyogyitonk-szandi-katalin.html
Az interjú egyik kérdése, amely minket is foglalkoztat a következő:
A mérések hitelességére „mérget lehet venni”?
Méréseink hitelességét növelhetjük, ha a diabétesz gondozóba a kézzel vezetett vércukor naplón kívül magunkkal visszük vércukormérőnket. Gondozónk ebből visszakeres néhány adatot és összeveti a napló bejegyzéseivel (nem feltétlenül érdektelenséget jelent, ha a gondozó csak néhány adatot olvas le a vércukormérőről). Ha nem vezettünk naplót, a gondozónak ez az egyetlen lehetősége, hogy vércukorszintünk időbeni alakulásáról képet nyerjen. Fórumozóink mindegyike jártas a számítógépek használatában és ha van vércukormérő-számítógép csatolója (vagy másokkal közösen használt csatolója), akkor a vércukorszint naplót elektronikus formában is elkészíti és bemutathatja a rendelőben, amit közülünk sokan meg is tesznek. Erre a várcukormérő csatolója által használt program a legalkalmasabb, mivel nem várhatjuk el gondozónktól, hogy a forgalomban levő sok céges és egyéni vércukorszintet elemző program mindegyikét használja. Kérjük ki véleményét, melyik számára a legmegfelelőbb módszer vércukorszintünk követésére.
A fórum bejegyzéseit hitelesnek tartom, mivel azokat saját és laboratoriumi mérési adatokkal támasztjuk alá. Mindegyik bejegyzés írónak felelőssége a hiteles adatok beírása, de felelőssége minden olvasónak is van azáltal, hogy kiválassza a neki megfelelő tapasztalatokat. Ne törekedjünk mások eljárásainak mechanikus átvételére. Ne várjuk el magunktól, hogy mások eredményeit tökéletesen reprodukáljuk, mert ez lehetetlen és káros is volna. Nem vagyok híve annak a gyakorlatnak sem, hogy terápiánkat akár egy alkalommal is ne mérésre alapozzuk. Ne feledjük, a gondozónk által kijelölt terápia egyéni, sőt az egyéni terápia időszakonként változik is.

tímeácska

Őstag
Mi mindig szoktuk vinni a Smart Pix-es letöltéseket kinyomtatva a diab gondozásra. Itthon is szépen le vannak fűzve egy mappába. Sőt, a veszprémi orvosom kifejezetten kérte, hogy mindig vigyem magammal a kinyomtatott változatot. Én is sokkal "hitelesebbnek" gondolom ezt a verziót, mit a cukornaplóba kézzel beírtat. Na, a Smart Pix-es letöltésbe nem lehet "beleszépíteni"... Csak akkor működik ez a letöltögetős dolog igazán hitelesen, ha minden mérés egy adott gépen történik... És, természetesen, ha minden "érzet" esetén mérünk, legyen az hypo érzet esetén, vagy bármi extra történés esetén... És persze itt sem elhanyagolható (szerintem) a rendszeresség. Mert ugye, ha "csak" napi 2-3 mérés történik, a köztes időben lehet akár rejtett hypo, aminek a következménye lehet ellenregulációs vércukor emelkedés is. De erről (is) akár oldalakat lehetne írni...

zsuzsa

Új tag
Mi is visszük mindíg magunkkal a napi vc méréseket a naplóba, a hetieket diagrammon Smart Pix es letöltéssel, és haviakat is készítek. Ezeket mind lefűzve visszük, a gyerekorvosnak is megszoktam mutatni, és a diab rendelésre is visszük. Azon túl hogy még nekem is érdekes és tanúlságos, az orvosnak nagyon sok infórmációt hordoz, és szerintem nagy segítség.

tímeácska

Őstag
Mi is visszük mindíg magunkkal a napi vc méréseket a naplóba, a hetieket diagrammon Smart Pix es letöltéssel, és haviakat is készítek. Ezeket mind lefűzve visszük, a gyerekorvosnak is megszoktam mutatni, és a diab rendelésre is visszük. Azon túl hogy még nekem is érdekes és tanúlságos, az orvosnak nagyon sok infórmációt hordoz, és szerintem nagy segítség.

Igen, és ráadásul, még egy relatíve kívülállónak is "beszédes", sokat mondó. Itt értem a háziorvosokat is pl., akik -valljuk be őszintén- nem annyira jártasak a diabetes gondozásában -sajnos-.

zsuzsa

Új tag
Nekünk ebben az egyben nagyon nagy szerencsénk volt, mert a diab gondozóban eléggé elhanyagóltak minket, és amíg az orvosválltáson gondolkodtam, addig is, és az előtt is nagyon sokat segített a gyerekorvosunk, aki a kezdetektől fogva a szívén viselte Tibusom sorsát, nem volt másik ilyen kicsi cukorbetege, és nagyon gondoskodó segytőkész volt, és vele totóztuk ki sokszór a szükséges tennivalókat. Őt hívtam ha problémám volt, mert mindíg jó volt amit mondott akár terápia, akár diéta kérdésben nekem ő volt a gyerekorvos, dietetikus, diabetológus, megértő hozzáértő empátiás szakember egy személyben. Sosem fogom tudni megköszönni neki a cukorbetegségünk első évében, értünk tett dolgokat. Volt hogy hajnal egy órakkor sms ben kérdezte meg tibus értékét, mert előtte nap belázasodott és magas volt a cukra, és érdekellte hogy hogy vagyunk.
Nézik is mindíg hogy mennyi mindent csinálok, és volt már hogy a régi gondozóban mondták, "anyuka nagyon ráér" hát erre nem mondtam semmit. Nem minden nap foglalkozom az adminisztrációval, nekem jól jön hogy a memória tárólja, mert nem mindíg van időm türelmem a statisztikákhoz, de hetente egyszer kétszer alvás időben vagy este mikor már csend van elmélyülök benne. Nekem is nagyon jó. Csak az a rossz hogy sokszór egyértelműen látszik hol a gubanc de nem merek és nem is tudom hogy milyen mértékben kéne válltoztatni, én nem merek kisérletezgetni, nekem ehhez kell az orvos. Ő tudja hol és milyen mértékben hogy az ne csapjon át a másik pólusba, és ne legyen eltekerve a terápia. Ha én lennék cukros pumpás, biztos magamon kísérletezőbb mernék lenni, és jobban merném magam kezelni, de az orvosok is ahogy hallom sokkal nagyobb szabadságot adnak a felnőtteknek. Száz szónak is egy a vége a statisztika nagyon jó és hasznos dolog.

Oldal tetejére