Edukáció

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kimondottan cukimérés előtt nem mosok kezet, az egyéb kézmosás úgyis elég gyakori. Ezen még nem is gondolkodtam el. Az ujjszúróban a lándzsát elég ritkán cserélem, talán 2 havonta, amikor eszembejut. Az inzulin beadás nagyon ritkán maradt el, viszont volt olyan, hogy beadtam az inzulint és kajálni felejtettem el, hát ilyen is van. Viszont olyan már előfordult, hogy otthon hagytam a pent, és a dolgozóból haza kellett menni érte. A pumpát egyszer felejtettem otthon. Bicajjal járok dolgozni és útközben vettem észre, hogy nincs rajtam a pumpa. Betelefonáltam, hogy egy kicsit kések, mert hazamegyek még rácsatlakozni a pumpámra.

A pumpán egyébként az a jó, ha az ember nem biztos benne, hogy beadta-e az inzulint, akkor a bóluseseményekben vissza tudja keresni. Erre már volt példa, szerencsére ebéd után fél órával kezdtem gyanakodni, hogy mintha....

vighkata

És a bűnőzés:hát én nagyon óvatos vagyok ezzel ,mert nem igazán lehet nálam kitapasztalni ,hogy most mi hogyan és mikor emeli meg a cukrom ,de van pár dolog amit meg szoktam enni:pl.fagyi,ez nem emeli nagyon:),de nem is eszem sokat belőle egyszerre,

A fagyival nekem is szerencsém van, főleg, hogy a kedvencem a citrom fagyi.
Szó volt egyszer a diétás temékekről, nálunk két helyen is lehet diétás fagyit venni csokit és vaníliát. Hát borzalmas mindkét helyen.

Nyafi

Tag
Ezzel kapcsolatban nekem az a véleményem, ha valaki folyamatosan csak a vágyai ellen tesz, az kiégetté válik. Én úgy csinálom, hogy a dolgozó menza büféjében mindig megnézem a sütiket, jókat csorgatom nyálamat, és kivárom azt az alkalmat, amikor igazán azt érzem, hogy ezt a sütit nekem be kell falnom. Néha eltelik 2-3 hónap is hogy ezt érezzem és meg is vegyem a sütit. Ekkor teljes élvezettel befalom az egészet. Aztán 2-3 hónapog újra elég, hogy csak nézegetem a sütiket, igazán nem is kívánom, csak a szememnek kell a látvány.

Az érdekes az egészben az, ha pont a büfénél van komoly hipom, akkor a legfinomabb süti is rosszul esik, nem ízlik stb. Vagyis pont a süti finomságát nem lehet kiélvezni, hiszen az ember remeg, izzad.

Azt tanácsolnám mindenkinek, ha sütit eszik, vagy bármit, ami a "bűnözési" kategóriba esik, azt telejs élvezettel egye, igya meg, bűntudat nélkül. Ha bűntudat társul a finomsághoz, akkor már nem is lehet teljes az élvezet, akkor kár volt az egészért.

Kata!

Úgy látom mi nemcsak a "szúrás" területén vagyunk olyanok mint két tojás,hanem édességevésben is!!!!
Én is sokat szoktam szemezni a büfénkben található Esterházy-szeletekkel,aztán szép lassan eljön a pillanat amikor úgy érzem MOST!!!! Meg kell hogy egyem!:)
Persze előtte cukit mérek...meg utána is...
És a "bűnözési stratégiáddal" is tökéletesen egyetértek!

Szép napot!!

vighkata

Kata!

Úgy látom mi nemcsak a "szúrás" területén vagyunk olyanok mint két tojás,hanem édességevésben is!!!!
Én is sokat szoktam szemezni a büfénkben található Esterházy-szeletekkel,aztán szép lassan eljön a pillanat amikor úgy érzem MOST!!!! Meg kell hogy egyem!:)
Persze előtte cukit mérek...meg utána is...
És a "bűnözési stratégiáddal" is tökéletesen egyetértek!

Szép napot!!

Ez tényleg így van, szinte lecsapok a sütire, az MOST az enyém, csak az enyém. A kolléganőim nevetve szokták mesélni, hogy olyankor nem mernék tőlem elvenni a sütit. A büfés néni pedig tudja, hogy az az enyém lesz, mert nem csomagoltatom be, az irodáig nem bírnám ki. (Persze kibírnám, de hát akkor oda lenne az élvezet, ha lúd, legyen kövér.)

Van még egy érdekes a dolgogban. ha napok óta jó a cukrom, akkor elég ritka, hogy jöjjön ez a MOST élmény, akkor is ha régóta nem sütiztem. Valahogy szerintem ez pszichésen van bennem, hogy jó cukrot nem borítok fel. Viszont volt, hogy láttam a sütit, és nagyon jól esett volna, de eszembe jutott a napok óta jó cuki, és lemondtam a sütiről, és nem volt hiányérzetem miatta. Én ott a büfénél nem tudok cukit mérni, nagyjából kalkulálok.

Nyafi

Tag
"Van még egy érdekes a dolgogban. ha napok óta jó a cukrom, akkor elég ritka, hogy jöjjön ez a MOST élmény, akkor is ha régóta nem sütiztem. Valahogy szerintem ez pszichésen van bennem, hogy jó cukrot nem borítok fel. Viszont volt, hogy láttam a sütit, és nagyon jól esett volna, de eszembe jutott a napok óta jó cuki, és lemondtam a sütiről, és nem volt hiányérzetem miatta. Én ott a büfénél nem tudok cukit mérni, nagyjából kalkulálok."

Ha nekem mindig ,minden nap jó lenne a cukim,szerintem sose kívánnám az édességet..olyankor vhogy én is annyira tartani akarom a szintet és fizikálisan is olyan jól érzem magam,hogy nem kell süti! Ebből is látszik hogy az édességevés sokszor olyan "pótcselekvés"-féle...:???:
De ha egyszer finom...:)
És én sem a büfénél mérek cukit,nem is szeretem ha mindenki látja,inkább felviszem a cuccost az irodába,és ott mérem,mert ott senki nem foglalkozik azzal hogy cukit mérek,mert megszokták!

christina

Őstag
Húúú Timi látom nem bírsz magaddal!
De ez tök jó!:p

- Az ujjszúróban kb. hetente cserélek tűt. (lehetne sűrűbben is, de lefelejtem)
Napocska le a kalappal, hogy te minden nap cseréled a tűket!
- Otthon, nem mindig mosunk kezet, de ha valahová megyünk ott mindenképp, vagy ha nincs rá lehetőség akkor fertőtlenítő kis kendővel letörlöm az ujját.(tudom ez nem jó, mert ronthatja a mérés pontosságát, de bevállalom, inkább minthogy a retkes kezét szúrjam) :rolleyes:
<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><v:shape id=_x0000_i1027 style="WIDTH: 12pt; HEIGHT: 12pt" alt="0" type="#_x0000_t75"><v:imagedata o:href="http://drinfo.hu/forum/images/smilies/rolleyes.gif" src="file:///C:\DOCUME~1\kovacsk\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image003.gif"></v:imagedata></v:shape>- A cukros dolgokat nálunk még ritkán kéri, inkább az ivólé a sztár, mert mostanában hypoval ébredt és ivólé volt az "előétel".
<O:pMa is kérte az ivólét, de közöltem a 6-os cukrára nincs. Próbálkozik, de még kezelhető, nem hisztizik, meg elmondom, ha lejjebb megy a cukra akkor tízóraira kaphat pudingot vagy rudit. Aranyos, mert ha eszünk olyat amit ő nem megkérdezi: nem ehetek belőle, mert még kicsi vagyok? Nem tud különbséget tenni a diab miatti nem evés és az életkora miatti között. Bár a dión, mogyorón kívül már mindent eszik, idén már epret is evett.
<O:p- A diab gondozásra 2-3 havonta megyünk, ahogy kapunk időpontot. A doktornőt talán egyszer hívtam a másfél év alatt. Szemészetre a múlt héten vittem el (én kérdeztem rá nem kellene-e, mert több mint egy éve nem látta szemész), de a szemészeten azt mondták 10 éves kor alatt nem nagyon tudnak szemfeneket vizsgálni, és hogy náluk még jó a sejtregeneráció. De legalább tudom, hogy a látása és a színlátása jó.
<O:p- Hogy elfogadtuk-e a diabot…………nehéz kérdés. De azt hiszem sosem tudom elfogadni. Napi szinten ott motoszkál a fejemben, hogy miért pont a mi fiunk lett beteg, mikor annyi felelőtlen szülő pláne kismama van (dohányoznak, nem figyelnek a hypertoniájukra….). A tervezett terhességem és problémamentes, gyönyörű kismamaságom, meg a majdnem 1 éves betegség nélküli időszak után jött a „nyavalya”! És persze amikor látok-hallok súlyos betegségekről akkor összeteszem a kezem hogy nekünk „csak” ez van. De van olyan szülő aki ne így érezne?! Megpróbálom a lehető legjobban kezelni és nem betegségtudatot belenevelni, és hogy odafigyeléssel egészségeshez közeli, teljes életet élhet. <O:p</O:p
És rosszul vagyok, mikor az anyám hangosan sopánkodik, hogy szegény unokájának nem tud sütni és szegény nem ehet ezt és nem ehet azt…… és minden mondata szegénnyel kezdődik! A falra tudok mászni!!!<O:p</O:p
Meg attól is, hogy mindenféle természetgyógyászhoz el akar küldeni, meg őssejtfokozó tablettát szedetni… kimeríthetetlen a tárháza. Miközben tudom, hogy jót akar, de fogalma sincs az egészről. De nem morgolódok….. én még így állok a diabhoz. Nem könnyű! És a legnehezebben a férjemmel az ezzel járó kötöttséget utáljuk. Az óra nézegetős szúrkálós evős megint óranézegetős szúrkálós evős hátizsákos felcuccolós, felkell kelteni szúrni enni...........
Befejeztem!
</O:p
Kata le a kalappal előtted –is! Én napi szinten eszek nasit és rosszul vagyok a gondolattól, hogyha cukros lennék mi lenne velem ( max. lefogynék)!:p:p:p
És persze mikor eszem lelkiismeret furdalásom van, hogy a fiam ezeket nem eheti, és mégsem tudok ellenállni!
<O:p<O:p

Hát bő lére eresztve ennyi!

rgyörgy

Új tag
Nincs is más nyavaja, amire a diabot elcserélném, még akkor sem, ha sokszor én is nehezen tudom stabilizálni az ingadozásokat.

És az ingadozások mitől lehetnek? Minden este ugyanabban az időben ugyanazt eszem (pótvacsi). Hétfőreggel /öt év alatt másodszor/ lettem rosszul. Arra se volt időm, hogy az előttem lévő mérővel megmérjem a cukromat. Keresem az okokat, mert extrém esetnek tartom a dolgot. Fronthatás, gyulladásos folyamatok? Mi lehetett más, mint máskor? Jó lenne rájönni.

vighkata

""

És én sem a büfénél mérek cukit,nem is szeretem ha mindenki látja,inkább felviszem a cuccost az irodába,és ott mérem,mert ott senki nem foglalkozik azzal hogy cukit mérek,mert megszokták!

Hát én a sütit nem felviszem az irodába, hanem elviszem az irodába. Gyalog 10-12 perc, kocsival 5-6 perc. Na ennyit én nem várok.

Nafi, Te most jól eljegyezteted magad, aztán pedig jól férjhez mész, a következő talin pedig férjestül jól megjelensz.

Nyafi

Tag
Hát én a sütit nem felviszem az irodába, hanem elviszem az irodába. Gyalog 10-12 perc, kocsival 5-6 perc. Na ennyit én nem várok.

Nafi, Te most jól eljegyezteted magad, aztán pedig jól férjhez mész, a következő talin pedig férjestül jól megjelensz.

Csak kérlek már kezdjétek el szervezni a talin a Tali2-t,megyek én szívesen "csak" menyasszonyként is!!!:)

Tímeácska,KEDVES FŐSZERVEZŐ,kérlek gondolkodj a következő talin!!!:D;)

vighkata

És az ingadozások mitől lehetnek? Minden este ugyanabban az időben ugyanazt eszem (pótvacsi). Hétfőreggel /öt év alatt másodszor/ lettem rosszul. Arra se volt időm, hogy az előttem lévő mérővel megmérjem a cukromat. Keresem az okokat, mert extrém esetnek tartom a dolgot. Fronthatás, gyulladásos folyamatok? Mi lehetett más, mint máskor? Jó lenne rájönni.

Kedves György, jó úton jársz, szinte le is írtad a lehetséges okokat. Csak sajna ezek az okok sokszor csak utólag dokumentálhatók, vagy még akkor sem lehet rájönni a miértekre, de igyekezni kell megérteni. Egyértelmű megelőzés pedig nincs, csak tényleg a megfigyelés, és csak jó eséllyel lehet előre mindent kivédeni. Persze a nagyobb felborulásokat lehet csökkenteni, mert nem mindegy, hogy 20-ig, vagy csak 14-ig megy fel a cukrod, ha sejted, hogy valami nem a megszokott módon zajlik.
Az okok, amiket leírtál, azok mögött, ill. pont azok miatt kialakul(hat) egy részleges inzulin rezisztencia. Néhány esetben, pl. gyulladásos folyamatok, láz, olyan hormonok termelődnek, amiket inzulin ellenes anyagoknak neveznek. Ezek megakadályozzák, hogy az inzulin hasznosuljon, de nem 100%-ban. Szerencsére ezek nem állandó állapotok, a veszélyes a dologban, hogy előre nem lehet tudni, meddig hatásosak, és főleg nem lehet tudni, mennyi inzulin "várakozik" a szervezetben, hogy dolgozhasson. Ha a hatás érdekében, pl. magas cukorszintnél mindig rálövünk egy kis inzulint (hogy végre levigyük már a cukit), azok mennyisége összeadódik, és amikor a szervezet egyszercsak hasznosítani kezdi, akkor a többszörös mennyiség egyszerre az összes cukrot bejuttatja a vérből a sejtekbe, vagyis a vérben leesik a cukorszint. És máris létrehoztunk egy jó kis hipot, pedig mi csak normalizálni szerettük volna a cukorszintet.
Nálam ez gyakran előfordul, hiába tudom a folyamatot, mégis sokszor túlkorrigálom magam, és gyakran van 15 fölötti értékem. Lekopogom, hogy mostanában alig-alig van ekkora ingadozásom, de én most a pumpával végzak óvatosabb korrekciókat, és inkább türelemmel kivárom egy 11-15 körüli cukinál, hogy lassan, több óra alatt rendeződjön, ne fél óra alatt hozzam rendbe.

vighkata

Csak kérlek már kezdjétek el szervezni a talin a Tali2-t,megyek én szívesen "csak" menyasszonyként is!!!:)

Tímeácska,KEDVES FŐSZERVEZŐ,kérlek gondolkodj a következő talin!!!:D;)

Tímeácska!
A tali után akár lehetne egy szavazást indítnai arról, hogy évi 1 tali, vagy évi 2 talira lenne igény. Mondjuk egy tavaszi, és egy őszi.

gabibaba

Aktív tag
Nagy melegben hogyan viszitek - vittétek a pent hosszú kirándulásra, bringatúrára? Gondolok itt arra, hogy süti a nap esetleg, stb. és biztos ami biztos alapon az éjszakait is viszi az ember, hátha kell, mert nem érünk haza.

vighkata

Nagy melegben hogyan viszitek - vittétek a pent hosszú kirándulásra, bringatúrára? Gondolok itt arra, hogy süti a nap esetleg, stb. és biztos ami biztos alapon az éjszakait is viszi az ember, hátha kell, mert nem érünk haza.

Én évekkel ezelőtt vettem az Avontól egy piperetáska méretű hűtőtáskát. Ez két részből áll. Egy tároló rekesz, és egy kisebb rekesz, ahova a 2 db jégakkut bele lehet tenni. Ez pontosan olyan, mint a régi típusú hűtőtáskák, puha falúak. A méretét tekintve úgy képzeld el, hogy 3 db dobozos sör simán elfér benne. A Balatonra, és ilyen hosszabb utakra mindig vittem magammal, nagyon jó szolgálatott tett a pen tárolásánál. A sör hűtését már a fiúk fedezték fel, mindig ezzel mentek ki a strandra.

Tavaly viszont a Rossmannban láttam hasonlót, mérete megegyezik az Avonéval, csak nincs a jégakkunak külön rekesz. Úgy tudod lehűteni, hogy berakod nyitva a hűtőbe, vagy a jégakkut a mélyhűtőből kivéve belecsavarod vastagon újságpapírba, azért, hogy az inzulin ne érintkezzen közvetlenül a jeges hideggel. Ilyen kis mini hűtőtáskát én is vettem, de tény, hogy az Avonos szebb is, praktikusabb is a külön rekesz miatt. De a célnak ez is megfelel, egész nap hűvösben van az inzulin (sör).

Hosszabb útra, mint pl. a kempingezés, egy kis mini hűtőt vittünk. Ez kb egy kisebb bőrönd méretének felel meg. Működik 230 V-ról is, és 12 V-tos szivargyújtóról is. Horvátországban vettük nagy hasznát a kempingben. Az utazáskor a szivargyújtóról ment, a kempingem pedig rácsatlakoztunk a póznára. Benne volt az inzulinom, a margarin, felvágottak, ásványvíz, és néhány sör. Arra kell csak figyelni, ha az autó áll, akkor a hűtőt ki kell kapcsolnai, mert nagy az áram felvétele, és az akkut fél nap alatt leszívná.

ildikó

Új tag
Azt én is utálom, mikor a gyereket "leszegényezik". Mondjuk, mostmár elég ritkán. Én nagyon nehezen fogadtam el, hogy diabos lett, szerintem 4 hónap depresszió volt. Most is vannak ilyen pillanatok, de már jobb. Igen, én is úgy gondolom, hogy aki tojik a gyerekre, annak semmi baja, én meg annyira vigyáztam rá. Tudom, hogy nincs összefüggés. Viszont attól rettegek, hogy Anna is diabos lesz, nem tudnám ép ésszel megint végigcsinálni (dehogynem!). Nekünk az 1 év volt szörnyű, míg pumpája nem lett. Azóta végülis tűrhető. Meg engem az zavar, hogy aki megtudja, hogy diabos, csak legyint. áááá, csak egy kis diéta. Sajnos, nem "csak" ennyiből áll. A minap úgy jártam, hogy egy ismerős meséli, hogy olyan sokat iszik a lánya, meg fáradt, lehet, hogy diabos. Mondom, hogy ha gondolja, megmérem a cukrát. Erre ő: miért, van otthon cukormérőtök? Pedig tudja, hogy Péter az.

ildikó

Új tag
Meg az is zavar, hogy míg más gyereket napokig elengednek mamához, barátokhoz, én csak 1 órára hagyom valahol. Tudom, hogy ez az én hibám, de nagyon féltem. Kiváncsi vagyok, hogy fogom az oviba otthagyni. Mondjuk, másfél óra múlva úgyis megyek cukit mérni az első időkban, aztán újabb másfél óra múlva jön haza.

Ujjszúróban régen 3 naponta cseréltem tűt, most csak akkor, ha nagyon lyukasak az ujjai.
Inzulint, bólust soha nem felejtettem el beadni.

ildikó

Új tag
Ha Péter enni akar, és magas a cukija, próbálom lebeszélni róla, de csak 50%-ban sikerül. Ha nagyon üvölt, akkor korrigáló bólus + a kívánt kajához, aztán megpróbálunk picit várni, és eszik. De ez általában ritkán van, meg csak pl. egy kekszet szeretne. Belegondolva, én sem biztos, hogy tudnák így élni, hogy na most ezt nem ehetem meg. Meg igazából, én egy évig annyit szekálltam a gyereket az evéssel, hogy már semmi kedvem hozzá. Na, ez elég hülyén hangzik. De csak abba gondoljatok bele, hogy van egy szupi etetőszékünk, amit a Péter annyira megutált, mert párszor meg volt tömve benne, hogy mikor elővettük a tesónak, elkezdett sírni......

naty77

Új tag
Fordult már elő olyan eset, amikor több, mint fél napig nem mértetek cukrot SZÁNDÉKOSAN? Akármi miatt... Lehet az lustaság miatt, vagy "besokaltatok" az egész betegségtől, azaz dacból, stb. Egyszóval, miért, és mennyi ideig nem mértetek cukit? Nos, és ennek mi lett a következménye?

Nem tudom, hogy a kérdésed csak pumpásoknak szól-e. Én bevallottan link vagyok, sokszor napokig nincs elő a mérő. Tudom, hogy ez így nem korrekt dolog. Viszont az esetek többségében majdnem tizedre pontosan megmondoam mennyi a cukrom. Időnként rámérek, hogy lássam, jól érzem-e és az esetek többségében igen.
Viszont így mindig van sok-sok feles tesztcsíkom, ami a "rászorulóknak" tovább tudok adni. ;)
De ehhez el kell még mondanom, mielőtt csúnyán néztek rám, hogy én egyszerű eset vagyok és könnyen kezelhető, jó cukraim szoktak lenni. :-D

naty77

Új tag

Jelenleg is van az avonnak egy akciója, vagy csak volt a múltkori katalógusban? amiben benne volt a mini hűtőtáska. Érdemes avonnál érdeklődni, van-e még rá lehetőség. ;) Mivel a naptejek amikhez adják nagyon jó, megéri!

christina

Őstag
Azt én is utálom, mikor a gyereket "leszegényezik". Mondjuk, mostmár elég ritkán. Én nagyon nehezen fogadtam el, hogy diabos lett, szerintem 4 hónap depresszió volt. Most is vannak ilyen pillanatok, de már jobb. Igen, én is úgy gondolom, hogy aki tojik a gyerekre, annak semmi baja, én meg annyira vigyáztam rá. Tudom, hogy nincs összefüggés. Viszont attól rettegek, hogy Anna is diabos lesz, nem tudnám ép ésszel megint végigcsinálni (dehogynem!). Nekünk az 1 év volt szörnyű, míg pumpája nem lett. Azóta végülis tűrhető. Meg engem az zavar, hogy aki megtudja, hogy diabos, csak legyint. áááá, csak egy kis diéta. Sajnos, nem "csak" ennyiből áll. A minap úgy jártam, hogy egy ismerős meséli, hogy olyan sokat iszik a lánya, meg fáradt, lehet, hogy diabos. Mondom, hogy ha gondolja, megmérem a cukrát. Erre ő: miért, van otthon cukormérőtök? Pedig tudja, hogy Péter az.

Igen, sajnos azt veszem észre az embereknek fogalmuk sincs a diab.ról. Még akadt olyan patikus is aki megkérdezte tőlem : -"és kinővi?":confused:
Mondanom se kell, hogy ilyenkor jobban csodálkozom rajta, mint ő a fiamon!

Oldal tetejére