Filmajánló

dg

Őstag
Ma este, az M2 csatornán egy remek film lesz látható.
Aki még nem látta, feltétlenül nézze meg! Aki már látta, tekintse meg újra! Szerintem, kihagyhatatlan!


A remény rabjai (The Shawshank Redemption)


1994-ben bemutatott - Stephen King azonos című kisregényéből adaptált - film. A Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével készült elgondolkodtató filmet a magyar származású Frank Darabont rendezte.
A film megjelenésekor nem ért el kiugró anyagi sikert, azonban mind a kritikusok, mind a nézők körében az elmúlt időben jelentős elismeréseket vívott ki magának.

Kedvcsináló:

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt - noha makacsul hangoztatja ártatlanságát - kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja "társai" elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.


A szereposztás:

szereplő(k):
Tim Robbins (Andy Dufresne)
Morgan Freeman (Ellis Boyd Redding)
Bob Gunton (Warden Samuel Norton)
William Sadler (Heywood)
Clancy Brown (Hadley kapitány)
James Whitmore (Brooks Hatlen)
Gil Bellows (Tommy Williams)
Larry Brandenburg (Skeet)
Paul McCrane (Guard Trout)



<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" jQuery1286626527484="20"><TBODY jQuery1286626527484="19"><TR><TD vAlign=top colSpan=2 align=left>
Díjak és jelölések:
Golden Globe díj (1995) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Morgan Freeman
Golden Globe díj (1995) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Frank Darabont
Oscar-díj (1995) - Legjobb film jelölés: Niki Marvin
Oscar-díj (1995) - Legjobb férfi főszereplő jelölés: Morgan Freeman
Oscar-díj (1995) - Legjobb operatőr jelölés: Roger Deakins
Oscar-díj (1995) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Frank Darabont
Oscar-díj (1995) - Legjobb hang jelölés
Oscar-díj (1995) - Legjobb vágás jelölés: Richard Francis-Bruce
Oscar-díj (1995) - Legjobb filmzene jelölés: Thomas Newman






</TD></TR></TBODY></TABLE>​






 

KisPeter

Új tag
Én néztem a Remény rabjait. Óriási film, minden korosztály megtalálja benne a neki szóló üzenetet. Szerintem az egyik legjobb film amit valaha leforgattak. A színészi alakítások is hihetetlen jók.
Én mostanában a mesefilmekre vagyok rákattanva :D néztem a mozikban a Grut és nagyon megtetszett. Egy felnőttnek is mennyire jó szórakozás egy gyerekfilm megnézése nem is hittem volna.
 

Rita23

Új tag
Nem tudom , hogy vagytok vele, de én imádom a Mátrixot! Rám nagyon nagy hatással volt. Az egész filozófiai tartalom teljesen elgondolkodtatott. Mindegy milyen szituációban vagy az a lényeg, hogy a választás a tiéd és mindig van másik kiút. És akármilyen rossz a helyzet mindig lehet valami jót találni. Az akció jelenetek is szuperek benne!
 

loghzol

Új tag
Igen egy jó film volt, van egy sajátos hangulata az egész filmnek. Elgondolkodtató. Amúgy ami nekem most legutóbb nagyon tetszett az a The Road - Az út! Ilyen realisztikusan ábrázolni azt hogy mi lenne egy világkatasztrófa után, ennyire bemutatni az emberi szenvedést és kétségbeesést. Lenyűgöző de egyben nagyon nyomasztó. Én nagyon kétségbe lennék esve. Mindenkinek ajánlom, kicsit lenyomja az ember hangulatát de kötelező mű.
 

Rita23

Új tag
Az valóban nagyon jóra sikeredett, hihetetlenül nyomasztó volt de mellette mégis kicsit pozitívnak hatott, egyszóval nekem nagyon bejövős volt!
Most láttam azaz néztem végig a Boardwalk Empire-t az is valami uhh mindenkinek csak ajánlani tudom hiába játszódik a 20-as években simán húzható egy párhuzam a mai világra és gondolkodásra is! Ez a korrupció az ami a mai napig virágzik nem csak ebben az országban de mindenhol a világban!
10/10
 

christina

Őstag
Igen egy jó film volt, van egy sajátos hangulata az egész filmnek. Elgondolkodtató. Amúgy ami nekem most legutóbb nagyon tetszett az a The Road - Az út! Ilyen realisztikusan ábrázolni azt hogy mi lenne egy világkatasztrófa után, ennyire bemutatni az emberi szenvedést és kétségbeesést. Lenyűgöző de egyben nagyon nyomasztó. Én nagyon kétségbe lennék esve. Mindenkinek ajánlom, kicsit lenyomja az ember hangulatát de kötelező mű.

Én a könyvet olvastam pár hónapja. Kerestem a filmet is, de még nem sikerült beszereznem. Feltétlenül meg szeretném nézni, már csak azért is hogy az általam elképzelt történetet hogyan sikerült filmre vinni.
 

selejt

Új tag
Én is nagy rajongója vagyok a mesefilmeknek. Múlt héten az Aranyhajat néztem meg a moziban. Kicsit szkeptikus voltam a sztorit illetően, végül nagyon jól éreztem magam és a film is nagyon tetszett! Sokszor megnevettetett és voltak benne viccesen romantikus helyzetek is. A kedvenc szereplőm a kaméleon lett : D

Ha pedig animált filmekből kell választani, akkor számomra a Fantastic Mr. Fox az abszolút kedvenc. Sajnos multiplexekben nem játszották itthon, egy művészmoziban láttam. Maga a történet nagyon jól ki van találta - a megvalósításról már nem is beszélve. Elképesztően aranyosak benne a rókák - mint főszereplők. Mind sajátos karakter, sajátos jellem. Csak dícsérni tudom - kár hogy kevesen hallottak róla...
Ilyen mesékre lenne szüksége a gyerekeknek, nem folyton az erőltetett, agresszív karakterekre.
 

Bia00

Új tag
A Boardwalk Empire tényleg egy nagyon jó sorozat. Tökéletes sémát ad a korrupciónak. Valahogy ma is így működhetnek a dolgok, mindenki beépített ember a városok vezetésében. Annyi különbséggel, hogy ma nincs szesztilalom, a sorozatban pedig minden az alkohol körül forog.
Legutoljára (hétvégén) az Aviátort néztük meg, végre egyhuzamban. Eddig mindig félbeszakadt a filmezés, és nem tudtuk befejezni, de most sikerült. Remek alkotás.
 

dg

Őstag
Filmcsemege

<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD style="PADDING-BOTTOM: 4px" vAlign=top colSpan=2 align=middle text-align:center?>Bíborszín
(The Color Purple)


Figyelmetekbe ajánlom ezt a kiváló filmet. Nagyon tetszett, s azok közé az alkotások közé sorolom, amiket az ember szívesen megnéz időről-időre.
Szívhezszóló és érdekfeszítő történet, nagyon jó alakításokkal, bár, mint mindenről, erről is találhatunk negatív kritikákat, ám, ez a topik pont azért jött létre, ugyebár, hogy szubjektív tapasztalatainkat megosszuk egymással! :)
Főszerepét Whoopi Goldberg alakítja. Az a Whoopi Goldberg, akinek ezt az arcát nemigen ismerjük. Sőt! A film készültekor egyáltalán nem ismerhettük, később vált ismertté (Ghost, Apácashow). Azt gondolom, hogy méltatlanul húzták rá a komika státuszt! Ott is jó, de ebben a drámai alkotásban egyenesen tökéletes!

Aránylag nehéz elcsípni a filmet. Régen valamelyik magyar adó leadta, legutóbb a TCM-en láttam. Remélem, a Filmmúzeum lecsap rá, mint tette ezt a Sült zöld paradicsommal és a Fűhárfával!

A film Alice Walker Kedves Jóisten című regényéből készült. Az Egyesült Államok déli részén játszódik, fekete írónő, fekete története. De nemcsak a feketék másodrangúságáról szól, hanem a nőkről, akik a feketék társadalmában másodrangúak: Csak nézd meg magad - vágja Celie fejéhez a férje - Nigger vagy, szegény vagy, csúnya vagy, nő vagy." És Celie, akinek fejlődését tizennégy esztendős korától egy emberöltőn át kísérjük figyelemmel, s aki a hosszú-hosszú éveken át csak istenhez írhatta a leveleit, a maga embersége és két szeretett asszony segítsége révén mégis megáll a lábán, és szembefordul a sokszoros átokkal: Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni sem tudok. De itt vagyok." Steven Spielberg nagy sikerű filmje felhívja a figyelmet a fiatal Woopi Goldbergre, aki azóta világsztár lett, és jópár Oscar-díj kiosztás gálaestéjének ceremóniamestere.















</TD><TD vAlign=top rowSpan=7 width=1 align=right>
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width="1%" align=middle><TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=1 width="1%"><TBODY><TR><TD>

</TD></TR><TR><TD align=middle>

</TD></TR></TBODY></TABLE></TD><TD vAlign=top width="98%">
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0><TBODY><TR><TD><FORM method=get action=/pls/w/vote.vote_popup? ghmxy_action="http://www.port.hu/pls/w/vote.vote_popup?"></FORM></TD></TR></TBODY></TABLE>​

<TABLE class=content_table border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD>




</TD></TR></TBODY></TABLE>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=2 align=left>



rendező: Steven Spielberg
író: Alice Walker
forgatókönyvíró: Menno Meyjes
zeneszerző: Quincy Jones
operatőr: Allen Daviau
díszlettervező: Bo Welch
jelmeztervező: Aggie Guerard Rodgers
producer: Quincy Jones, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Steven Spielberg
executive producer: Peter Guber, Jon Peters
látványtervező: J. Michael Riva
vágó: Michael Kahn

szereplő(k):
Whoopi Goldberg (Celie)
Danny Glover (Albert)
Margaret Avery (Shug Avery)
Oprah Winfrey (Sofia)
Rae Dawn Chong (Squeak)
</TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=2 align=left>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=2 align=left><!-- ++++++++++ -->

</TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=2 align=left>Díjak és jelölések:
Golden Globe díj (1986) - Legjobb színésznő - drámai kategória: Whoopi Goldberg
BAFTA-díj (1987) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Menno Meyjes
Golden Globe díj (1986) - Legjobb rendező jelölés: Steven Spielberg
Golden Globe díj (1986) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Oprah Winfrey
Golden Globe díj (1986) - Legjobb filmzene jelölés: Quincy Jones
Golden Globe díj (1986) - Legjobb film - drámai kategória jelölés
Oscar-díj (1986) - Legjobb film jelölés: Frank Marshall, Quincy Jones, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
Oscar-díj (1986) - Legjobb operatőr jelölés: Allen Daviau
Oscar-díj (1986) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Margaret Avery
Oscar-díj (1986) - Legjobb jelmeztervezés jelölés: Aggie Guerard Rodgers
Oscar-díj (1986) - Legjobb látványtervezés jelölés
Oscar-díj (1986) - Legjobb smink és maszk jelölés
Oscar-díj (1986) - Legjobb filmzene jelölés: Quincy Jones
Oscar-díj (1986) - Legjobb női alakítás jelölés: Whoopi Goldberg
Oscar-díj (1986) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Menno Meyjes
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

selejt

Új tag
A nagy fehérség - Robin Williams főszereplésével. Irtó jó sztori: A pszichés problémákkal küzdő feleségről és a férjről, aki próbálja előteremteni a "kezelésre" a megfelelő anyagi fedezetet - bármi áron. Rengeteg helyzetkomikummal, megnevettető és elgondolkodtató részekkel, megható pillanatokkal. Többször láttam, pedig kevés filmet nézek újra.
 

dg

Őstag
Én is nagy rajongója vagyok a mesefilmeknek. Múlt héten az Aranyhajat néztem meg a moziban. Kicsit szkeptikus voltam a sztorit illetően, végül nagyon jól éreztem magam és a film is nagyon tetszett! Sokszor megnevettetett és voltak benne viccesen romantikus helyzetek is. A kedvenc szereplőm a kaméleon lett : D

Ha pedig animált filmekből kell választani, akkor számomra a Fantastic Mr. Fox az abszolút kedvenc. Sajnos multiplexekben nem játszották itthon, egy művészmoziban láttam. Maga a történet nagyon jól ki van találta - a megvalósításról már nem is beszélve. Elképesztően aranyosak benne a rókák - mint főszereplők. Mind sajátos karakter, sajátos jellem. Csak dícsérni tudom - kár hogy kevesen hallottak róla...
Ilyen mesékre lenne szüksége a gyerekeknek, nem folyton az erőltetett, agresszív karakterekre.

A nagy fehérség - Robin Williams főszereplésével. Irtó jó sztori: A pszichés problémákkal küzdő feleségről és a férjről, aki próbálja előteremteni a "kezelésre" a megfelelő anyagi fedezetet - bármi áron. Rengeteg helyzetkomikummal, megnevettető és elgondolkodtató részekkel, megható pillanatokkal. Többször láttam, pedig kevés filmet nézek újra.


Mindkét film felkeltette az érdeklődésemet, keresni fogom őket. Köszi az ajánlót!
 

loghzol

Új tag
Én is nagy rajongója vagyok a mesefilmeknek.

Én nem is értem miért nem hozták be a Mr Foxot idehaza, ilyen semmit nem érő Animációsokat meg agyba főben játszanak. Én is ajánlom mindenkinek, az animáció különleges és élménydús, a történet pedig szerintem sok mostani "mesefilm" történetét veri, mind tanulságban, mind pedig humorban. Ami nekem idén tetszett még ha már animáció, az az így neveld a sárkányodat volt.

Tegnap elvittek Imaxba megnéztük a Tront. Vizuális szórakoztatás szempontjából elsőosztályú volt, mind a szép digitális minimalista világ, a tökéletes akciójelenetek és a hibátlan hozzá koreografált Duft Punk zene is magasra tette a filmet, viszont Imax nélkül ez szinte semmi szórakozást nem kínál szerintem, hiszen ez 3d nélkül nagyon hamar elvérzik a történet egyszerűsége és üressége okán:p
 

mzbzoo

Új tag
Én nem is értem miért nem hozták be a Mr Foxot idehaza, ilyen semmit nem érő Animációsokat meg agyba főben játszanak. Én is ajánlom mindenkinek, az animáció különleges és élménydús, a történet pedig szerintem sok mostani "mesefilm" történetét veri, mind tanulságban, mind pedig humorban. Ami nekem idén tetszett még ha már animáció, az az így neveld a sárkányodat volt.

Tegnap elvittek Imaxba megnéztük a Tront. Vizuális szórakoztatás szempontjából elsőosztályú volt, mind a szép digitális minimalista világ, a tökéletes akciójelenetek és a hibátlan hozzá koreografált Duft Punk zene is magasra tette a filmet, viszont Imax nélkül ez szinte semmi szórakozást nem kínál szerintem, hiszen ez 3d nélkül nagyon hamar elvérzik a történet egyszerűsége és üressége okán:p
Igen, az nem rossz tényleg.
 
Én nem is értem miért nem hozták be a Mr Foxot idehaza, ilyen semmit nem érő Animációsokat meg agyba főben játszanak. Én is ajánlom mindenkinek, az animáció különleges és élménydús, a történet pedig szerintem sok mostani "mesefilm" történetét veri, mind tanulságban, mind pedig humorban. Ami nekem idén tetszett még ha már animáció, az az így neveld a sárkányodat volt.

Tegnap elvittek Imaxba megnéztük a Tront. Vizuális szórakoztatás szempontjából elsőosztályú volt, mind a szép digitális minimalista világ, a tökéletes akciójelenetek és a hibátlan hozzá koreografált Duft Punk zene is magasra tette a filmet, viszont Imax nélkül ez szinte semmi szórakozást nem kínál szerintem, hiszen ez 3d nélkül nagyon hamar elvérzik a történet egyszerűsége és üressége okán:p
Én is láttam már a Tront-t. Nagyon elvont film, szerintem a kicsit idősebb mozinézőknek csak alig pár százaléka érti, mert kapcsolódik az informatikához, a virtuális világhoz. De jó amúgy, igazi filmkülönlegesség! :) Főleg látványvilágában!
 

loghzol

Új tag
Én nagyon tudom ajánlani az Út című filmet. Egy világvége katasztrófa után játszódik a film, és itt nem kőkemény akcióra kell gondolni, hanem megpróbálja bemutatni az érzéseket és hogy az ember kétségbeesésében mikre gondol, mit csinál. Nagyon jó film. Elnyomja az ember hangulatát, de érdemes megnézni.
 

Bia00

Új tag
A hétvégén az Into the wild-ot néztem meg - (Út a vadonba)

Meglehetősen hosszú, két és fél órás, mégis szinte minden percét élveztem. Nem volt unalmas, nem éreztem hosszúnak sem. Csodaszép tájak jelennek meg előttünk a képernyőn és a történet is magával ragadó - nem vidám hálivúdi és a vége sem a szokásos. Igaz történet alapján készült. Röviden annyi, hogy egy srác megelégeli a korábbi életét, miután megszerzi a diplomáját az összes személyazonosítóját megsemmisíti és a szó nélkül elmegy otthonról - egy hátizsákkal.

Nekem tetszett! ;)
 

mzbzoo

Új tag
A Hotel Rwanda című filmet ajánlanám. Nem egy esti meset. Schindler Listájához hasonló a története, csak nem zsidókról szól, hanem a rwuandai népirtásról. Én csak a film végén tudtam meg, hogy ez az eset 1994-ben történt. Tisztában vagyok vele, hogy nem könnyű végignézni egy ilyen filmet, viszont úgy gondolom, hogy nem mehetünk el ilyen események mellett.
Még 1994-ben is hatalmas mértékeket öltött a diszkrimináció, annyira, hogy ezért mészárlása került sor. Persze erre az eseményre a különböző nagyhatalmak nem reagáltak, senkitől semmilyen segítség nem érkezett. Mindenki úgy csinált, mint ha nem tudná, hogy mi történik. Amíg nem láttam a filmet én sem hallottam az esetről.
Ajánlom mindenkinek, hogy legyen ereje és nézze meg, hogy tanuljunk az ilyen esetekből, és soha többé ne kerülhessen rá sor.
 
Oldal tetejére