H1N1 új típusú influenza:féljünk-e tőle vagy sem?

Te beadatod-e az influenza elleni oltást?

  • A H1N1 oltást igen, a szezonálist nem.

    Szavazat: 6 11.5%
  • A H1N1 oltást nem, a szezonálist igen.

    Szavazat: 5 9.6%
  • Mindkettőt beadatom.

    Szavazat: 14 26.9%
  • Egyiket sem.

    Szavazat: 27 51.9%

  • Összes szavazó
    52

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én is dilemmában lennék. A gyermekek esetében inkább javaslom, mert az ő szervezetük védtelenebb, főleg, ha gyermek közösségbe járnak. Ott nem lehet kivédeni, hogy egymástól ne kapják el a bacikat és a vírusokat, egymást fertőzik oda-vissza.
 

christina

Őstag
Kedves Grácia!
Engem is ez foglalkoztat már egy jó ideje! :-( Adassam, vagy ne adassam!? -ez itt a nagy kérdés.
Tavaly félve ugyan, de beoltattam az egész családot a szezonális influenza ellen. Nem volt se szövődmény, se betegség.
De ettől kicsit (- nagyon) tartok. Nincs még szerintem kellően kipróbálva. Első körben a kismamákat is oltanák, de tapasztalat az nincs.
A főnököm kerek perec kijelentette, hogy hülyeség az egész és csak felfújják.
Következő mondata az volt, hogy a Gergőt meg engem be kell oltani! :)
Ezt nem nagyon értettem, először lefikázta, majd oltassam be magunkat.
Ráadásul akkor mindjárt kettőt adassak, a szezonálisra és erre. Szóval bizonytalan és tanácstalan vagyok. A háziorvost és a diab. kezelőorvost azért meginterjúvolom, de tavaly is 1-1 arányban szavazták az oltást. :-D
 

dg

Őstag
Kedves Christna! Köszönöm a válaszodat!
Ezek szerint Te is ott állsz, ahol a part szakad... :)
Én is vívódom, továbbra is és kitartóan. Ráadásul, ma elfelejtettem feltenni az ominózus kérdést a főorvos asszonynak :rolleyes:. (Pedig még egy cetlire is felírtam a sok apró kérdésemet, nehogy valamit elfelejtsek. És elvittem a cetlit? Igen! Elővettem? Igen! Csak épp leraktam az asztalra a rendelőben és elfelejtettem ránézni, majd végül ott is hagytam... :p Kata szerint nekem nagyon nem fog jót tenni az öregedés!) Marad a telefonos konzultáció. A fejleményekről tehát később!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
De ettől kicsit (- nagyon) tartok. Nincs még szerintem kellően kipróbálva. Első körben a kismamákat is oltanák, de tapasztalat az nincs.
Ha jól tudom, úgy kell elképzelni ezt az új oltást, mint a szezonálisat, csak ebben más törzs ellen szól a védelem. A szezonális is minden évben más, nem ugyanazt az anyagot adják évek óta. Azt sem próbálják ki x ezer emberen, mert az eljárás ugyanaz, csak a törzsek változnak. Én így képzelem ezt az újat is. Én eddig így értelmeztem, amit olvastam erről, hallottam erről orvosoktól.
 

csabi4

Új tag
Remélem ezt már nem törlik ....mint összeesküvés elméletet .....
ezt egy gyermekorvos nyilatkozta
Egy másik forumról egy dr nő nyilatkozta !!!!

Kérlek benneteket, olvassátok el Dr. Sebők Zsuzsa gyermekorvos véleményét a védőoltásról!
(bízom benne, hogy nem haradszik érte, amiért ide másoltam)
Egy internetes napilap gyermekorvos tanácsadójaként hozzám intézett kérdését és az arra adott válaszomat olvashatják az alábbiakban:

„6 hónapos fiamat ajánlott-e beoltatni H1N1 vakcinával? (Tápszeres baba születése óta. )

A testvére 9 éves iskolás.

Oltás jeligére várom válaszát!”




A válasz:
A teljes vírust tartalmazó vakcina használata tilos volt eddig, műhibának számított a csecsemőkorúaknál. Hogy ez a (teljes vírust tartalmazó) új oltóanyag mit tesz majd a csecsemők immunrendszerével, milyen káros vagy súlyos mellékhatásai lesznek, az elválik az idők folyamán (ha lesznek olyan bátrak, akik kísérleti alanynak dobják oda a babájukat), mivel az új oltóanyagot a 3 éven aluliaknál nem is próbálták ki. Még a 9 évesnek sem adnék teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinát, csak hasított (split) vakcinát. Kérem, nézzen be a www. natursziget. com lapra, ahol a kételyeimnek is hangot adtam már, bár eddig választ nem kaptam.

Dr. Sebő Zsuzsanna

Miért ellenzem?

Miért e nagy ellenkezésem az új, úgynevezett pandémiás influenzaoltással szemben?

*
Mert nem ismerjük az összetételét, miközben néhány nap múlva el kellene kezdeni a tömeges vakcinációt!
*
Mert az már biztosan tudható, hogy teljes sejtes vírust tartalmazó oltóanyagról van szó, amelyet az Európai Unió országaiban sehol nem alkalmaznak. Talán Afrikában még használható. . .
*
Mert az oltóanyag kipróbálása mindössze 40 (negyven!) 3-18 éves gyermeken történt, és sem a hatékonyságról, sem a hosszú távú mellékhatásokról nincsenek információink.
*
Mert az egyre szaporodó gyermekkori autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek és az oltások kapcsolatáról nincsenek érdemi információink.
*
Mert a napi hírek állítása, miszerint már járványos szinten van a megbetegedések száma – hamis.

Ki vállalja a felelősséget?

Mit látok ebből házi gyermekorvosként? Valóban nagyobb a betegforgalom, mint a korábbi évek azonos időszakában, de ennek a megnövekedett betegforgalomnak a 80%-át az iskolából kitiltott, hazaküldött gyermekek teszik ki, akiket valamilyen apró, őszi hurutos tünet miatt hazaküldtek a pedagógusok az ÁNTSZ-től kapott körlevél és a sajtó okozta hecckampány miatti félelmükben.

Nem javaslom az új oltást, mert eddig mindenütt azt oktatták, hogy 3 éven aluli gyermeknek nem szabad teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinát adni, most meg hirtelen 6 hónapos kor lett az ajánlott. Kipróbálatlanul? Vagy majd most kipróbáljuk? Hát az én unokámon biztosan nem.

És a terhesek?

Veszélyeztetett és az elsőként oltandó csoportba tartoznak a terhesek. Teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinával nincsenek vizsgálatok, mi több, eddig tilos volt így oltani. „Nem lesz olyan gyártó cég, amely leírja, hogy terheseknek ajánlja, hiszen nem áll rendelkezésre elegendő információ, ugyanakkor tudjuk, hogy az influenzával járó lázas állapot megnöveli a szövődmények kockázatát” – mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Ennek ellenére az első ütemben oltandók közé sorolták a várandósokat, méghozzá az ingyenes oltással (teljes sejtes vírus!).

Most akkor olthatók? Vagy kinek a felelősségére olthatók a várandósok? Milyen magzati károsodások várhatók a későbbiekben? Vagy az összefüggést úgysem lehet majdan bizonyítani?

Nem javaslom

Nem javaslom az oltást, mert az ingyenes oltás mögött komoly anyagi érdekeltségek vannak, aminek a jelei már kiszivárogtak. Ehhez csak idézek: „Hát mindennek ára van” – derült ki Németh Zsoltnak, az Omninvest Kft. szóvivőjének szavaiból. Öt éve – amikor a madárinfluenzától volt hangos a világ –, 15 évre szóló szerződést kötött velük a kormány. Eszerint 2 milliárd forint állami pénz ütötte a cég markát, amit saját 1 milliárd forintjukkal fejeltek meg, és fejlesztették ki a madárinfluenza elleni védőoltás technológiáját. Akkor ugyan elmaradt a világjárvány, ám a szakemberek kijelentették: csak idő kérdése, és törvényszerűen jönni fog. . .

„A cég persze nem veszi jó néven a szerinte igazságtalannak tartott bírálatot, hogy állami pénzen él. Úgy tartja: a fejlesztésre három éve kapott 2 milliárdért már megdolgoztak azzal, hogy 1100 forintért szállították le minden évben a szezonális influenza elleni oltást. ” Azt az oltást, amelynek jó része évről évre megmarad, kárba vész.

Nem javaslom az oltást, mert nem véletlen, hogy hiányoznak a hiteles szakmai vélemények. Sem az infektológiai szakmai kollégium, sem az oltási tanácsadó részéről, sem a László Kórház infektológusaitól nem lehet állásfoglalást olvasni, hallani sem a szakmai lapokban, sem a médiában.

Köztudomású, hogy az influenza elleni oltottságban az egészségügyi dolgozók, köztük az orvosok a sor végén járnak, azaz nem oltatják magukat. Ez az adat megállja a helyét egész Európában. Ugye, senki nem gondolja, hogy valamennyien felelőtlenül gondolkodó, tudatlan emberek?

Talán azt tudnám tanácsolni a bizonytalan laikusoknak, kérdezzék meg háziorvosukat, de ne arról, hogy ajánlja-e az oltást. Hanem kérdezzék ezt: „Doktornő, doktor úr, Ön beoltatja magát? És a gyermekeit, az unokáit?”

Jelen sorok írója egészen biztosan nemet fog mondani. Nem adok be teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinát!

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos

ki ki döntsön belátása szerint de akit érdekel szivessan elküldöm azt az oldalt ami összefoglalja miért is nem stimmel ez az egész miért van az hogy az oltást már2006-ban eldöntötték? 2007-ben szabadalmaztatták.... és tudták 2009ben 6os fokozatú riasztás lesz ..
persze ök már elöre tudták ..
 

Annabella

Új tag
Mostmár csak órák, napok kérdése és az oltás ott lesz a háziorvosi rendelőkben. Akkora el tudják dönteni a most bizonytalankodók, hogy kérik-e?
Egyébként a szezonális influenza oltás mellékhatásairól semmi jelentőset sem tudok. A bőrpírt figyelmen kívűl lehet hagyni, a hőemelkedés sem jelentős, és hogy az oltás helye megdagad egy picit, ez sem probléma. Ugyanerről beszélnek a H1N1 oltással kapcsolatban is. Aki babát vár, annak talán még nem egyértelmű, milyen hatása lesz a magzatra.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Csabi!

Nekem még egyik orvos sem tanácsolta a 3 év alatti gyerekek oltását, sőt, a sima influenza ellen sem oltathatom be őket. A 3 év felettiekre vonatkozóan meg még nem kezdené el egyik általam ismert orvos sem az oltást, csak később, ha már lesz több tapasztalat. Ettől még nem oltásellenes egyik sem.
 

tímeácska

Őstag
Ugye, felsoroltak pár veszélyeztetettségi kört, akiknek mindenképpen ajánlott a H1N1 vakcina beadása. Úgy mint: várandósok, cukorbetegek, egészségügyben dolgozók. Nos, ezt a 3 kritériumot én 1 személyben teljesítettem is. Nos, akkor talán mennyire ajánlott nekem a védőoltás? :roll:
Egyébként még nem döntöttem el, ennek ellenére sem, hogy beadassam magamnak, és Máténak...
 

tímeácska

Őstag
Kedves Csabi!

Nekem még egyik orvos sem tanácsolta a 3 év alatti gyerekek oltását, sőt, a sima influenza ellen sem oltathatom be őket. A 3 év felettiekre vonatkozóan meg még nem kezdené el egyik általam ismert orvos sem az oltást, csak később, ha már lesz több tapasztalat. Ettől még nem oltásellenes egyik sem.

Tudom, hogy Mátém helyzete speciálisnak tekinthető a csökkent immunglobulinjai miatt. Viszont, Ő már 2 évesen kapta az akkor éppen "aktuális" influenza elleni oltást (Fluval AB), igazából, az orvos, aki javasolta, egy pillanatig sem gondolkodott, hogy merje-e beadni, avagy sem...
Amikor jeleztem az orvosnak, hogy én úgy tudom, 3 éves kor alatt nem adható, arra azt válaszolta, hogy indokolt esetben minden további nélkül be lehet adni, közvetlenül az életkor és az oltóanyag miatti szövődménnyel Ő sem találkozott, de még csak nagyon példa sincs rá. Amik szövődmények voltak, azok az életkortól függetlenek voltak, úgy mint a "ráoltás" (már lappangott a fertőzés a betegben, vagy egyéb betegsége zajlott, amikor az oltóanyagot megkapta), vagy szöveti gyulladás, aminek egyéb más oltás alkalmakor is ugyan olyan mértékű a rizikója.
Nos, én személy szerint csak az életkor miatt nem "aggódom" már, meggyőzött az orvos. Egyébként semmi probléma nem jelentkezett az oltás után.
Ami engem visszatart, az Mátém régebbi oltásakor történt eseményekre vezethető vissza, ami "kötelező" oltás volt, Di-Per-te 1/3-nál: súlyos oltási szövődmény lépett fel, ami légzésleállás formájában jelentkezett... Azóta csakis gyermek intenzív osztályon kaphat bármilyen védőoltást!
 

tímeácska

Őstag
Ha jól tudom, úgy kell elképzelni ezt az új oltást, mint a szezonálisat, csak ebben más törzs ellen szól a védelem. A szezonális is minden évben más, nem ugyanazt az anyagot adják évek óta. Azt sem próbálják ki x ezer emberen, mert az eljárás ugyanaz, csak a törzsek változnak. Én így képzelem ezt az újat is. Én eddig így értelmeztem, amit olvastam erről, hallottam erről orvosoktól.

Pontosan!
 

pusimelu

Őstag
Én tavaly előtt már cukorbetegen lettem influenzás és nagyon beteg voltam..Tavaly előtt nem kaptam védőoltást.
Tavaly a főnököm rábeszélt hogy sok lesz a beteg és cukorbetegen inkább adassam be.Tavaly megúsztam lehet ,hogy a védőoltásnak köszönhetem?
Idén is beadatom rendes influenza ellen ,de a H1N1 ellen nem tudom.
Találkoztam H1 N1 es beteggel azt mondta 3 napig nagyon kemény volt.
Az orvosa meg azt hogy ilyen ronda torkot még nem látott!
Tehát nem tudom!
Túl sok a tervem a jövőre nézve és egy H1N1 nem húzhatja keresztbe!
Biztos nagy üzlet ,de mindenki a saját életéről dönt!
Ha már oltok akkor jelentek!(munkából kifolyólag)
 

tímeácska

Őstag
Találkoztam H1 N1 es beteggel azt mondta 3 napig nagyon kemény volt.
Az orvosa meg azt hogy ilyen ronda torkot még nem látott!

Én is találkoztam H1N1 fertőzöttel... Konkrétan, itthon... Gyula volt 4 hete influenzás. Nála kimutatták. 3 hete én is beteg voltam, de "csak" a menetrend szerinti arcüreggyulladásom látogatott meg, egy kis középfülgyulladással. H1N1 ellenanyag szintem negatív lett, magyarán, nem volt még ilyen kórokozó a szervezetemben jelen. Sára ugyan ebben az időben 2 napig volt beteg, "csak" hányt, egyéb tünete nem volt, Nála nem is gyanakodtak az új sertésinfluenzára. Ádám takonykórral küzdött majd 1 hétig, amit nem is csodálok, ugyanis, szeptember közepén már nem biztos, hogy ujjatlan pólóban kellene biciklizni... (Amikor itthonról elindult, még volt rajta pulóver... Csodákra képesek ezek a mai gyerekek...:rolleyes::D:cool:)
Mátém megúszott mindenféle betegséget. Legalábbis, teljesen tünetmentes volt. Se torokpír/fájás, orrfolyás, láz, köhögés... Na, és ez az érdekes! Pont egy immuncsökkent gyermek! Természetesen azt sem igazán értem, hogy a család többi tagja hogyhogy nem kapta el az új influenzát?! Pedig, egy légkörben voltunk, más-más életkorúak, megfűszerezve pár "kockázati tényezővel"...

Ami viszont eléggé nagy fejfájást okozott számunkra, az is egy betegség, konkrétan a toxoplazmózis. Mátéról gyanították, hogy ezzel a kórokozóval fertőződött. Klasszikus tünetei megvoltak: hatalmasra, és igen keményre megduzzadtak a nyaki (szubmandibuláris régió) nyirokcsomói, amit más fizikális tünet nem kísért. Amint 2 orvos látta Mátét, azonnal erre gondoltak, annyira tipikus volt a nyirokcsomó duzzanata. Hát, én ott azonnal lezsibbadtam, amikor mondták, mire gyanakodnak. Csak a magzatra tudtam gondolni, akire akár végzetes veszélyt is jelenthet, vagy súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat egy toxoplazma fertőzés. Főleg, minél fiatalabb a magzat... 10 nap alatt lett meg Máté eredménye, ami negatív lett... Na, azóta már bírok aludni!
És, ha tudnám, hogy toxoplazmózis ellen van védőoltás, biztosan nem teketóriáznék beadatni... Senkinek nem kívánom azt az elmúlt 10 napot, ami számomra 10 évet jelentett... De mivel H1N1-et illetően van "személyes" tapasztalatom, sőt, közvetlen kontaktusban is voltam egy ilyen kórokozó által megbetegített személlyel, és nem kaptam el Tőle, így erről másként gondolkodom... Egyelőre... Aztán, lehet, hogy pár nap múlva másként gondolom. Túl sok érvem van pro és kontra... Jelenleg...
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Megkapta a forgalombahozatali engedélyt a felnőttek új influenza elleni oltása. Az ampullákat elkezdték kiszállítani az ÁNTSZ helyi intézeteihez, az oltások a jövő héten kezdődhetnek meg.

Példák a kérdésekből:

Miért kell oltani?

Az oltással meg lehet előzni, hogy a vírus terjedésének felgyorsulása esetén kiessen a munkából a lakosság jelentős része. Ha egyszerre sok ember nyomja az ágyat nem súlyos influenzával, az is komoly ellátási zavarokat, az egészségügyi kiadások emelkedését és gazdasági visszaesést okozhat, amely jóval nagyobb kiadással járhat, mint az oltás.

Mi a védőoltás lényege?

Védőoltáskor legyengített vagy elölt kórokozókat juttatnak a szervezetbe, amelyek megfelelő ellenanyag előállítására késztetik a szervezetet. Ha a szervezetbe később igazi kórokozók kerülnek, a szervezet hatékonyabban tudja a kórokozót ártalmatlanítani.

Mit tartalmaz az új influenza elleni vakcina?

A vakcina elölt, teljes (A)H1N1 vírust tartalmaz. Tudományosabban: a pandémiás influenza elleni monovalens vakcina embrionált tyúktojáson elszaporított influenza vírustörzsek tisztított és koncentrált, formaldehiddel inaktivált, alumíniumfoszfát gélhez adszorbeált szuszpenziója. A monovalens oltóanyag adagonként 6 mikrogramm A/California/07/2009-szerű NYMC-X-179A reasszortáns törzset tartalmaz.

Influenzaoltás: kérdések és válaszok
 

Annabella

Új tag
Az a furcsa az egészben, hogy a megbetegedett személy elkapta, a vele egy háztartásban lévők meg nem. És hogy egyszer vidéken, egyszer a fővárosban bukkan fel, a terjedése abszolút nem logikus.
Mire tippeltek, vajon országosan hányan oltatják be magukat azok közül, akiknek nem jár ingyenesen? Úgy tudom, még az árát is maximálják, ne legyen 2000 Ft-nál drágább. És a beadásáért sem kérhetnek ennél többet.
Egyébként mi a trend? Mióta kell fizetni a nemkötelező oltás beadásáért?
 

pusimelu

Őstag
Munkaértekezleten voltam H1N1 miatt.
-adható egyszerre a szokványos influenzaoltással de külön vállba.
A hűtőből kivett oltóanyag fél órán belül beadandó!
A régi oltás neve Fluval A B.A H1 N1 elleni oltás neve Fluval P.
120 embert vizsgáltak 1 hónapig nincs megfelelő tapasztalat ,és terheseken egyáltalán nincsenek tapasztalatok.
Mi van akkor ha fél év múlva okoz szövödményt?
Teljes vírus legyengített változatával oltanak nem pedig a vírus tört
részével úgynevezett split vírussal (Ausztriában ilyennel oltanak.)
A gyerekeimet nem oltatom be úgy döntöttem de a H1N1 elleni oltást én sem kérem csak a szokásos A B típusú influenza ellen kérem az oltást.
Az orvosnak kell elmenni az oltóanyagért?Miért nem szállítják ki hűtőkocsiban?
Napi megfelelő felületfertőtlenítéssel,izolációval részben megelőzhető a fertőzés!
Antivirális szerekkel Pl:Tamiflu ha 48 órán belül elkezdjük szedni akkor kevesebb az esélye a vírusfertőzésnek ,ha már van a környezetünkben fertőzött ,és nem oltattuk be magunkat!
2 hét alatt ad védettséget az oltóanyag!!!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nagyon örülnlék, ha valaki(k) tudna(nak) válaszolni a kérdéseimre!
1. Miért rossz a teljes sejtes vírus, ha az elölt változatban található az oltásban?
2. Miben különbözik a teljes sejtes vírusos oltás a tört vírusostól?
3. Van higany is az oltásban? (ahogy ezt valamelyik linken állítják - mert a tudomáson szerint ma már semmilyen oltásban nincsen higany)

Ez nem kérdés már, csak megjegyzés: a sima influenza elleni oltás is 2 hét alatt immunizál.

Nekem a háziorvosom is és a diabetológusom is ajánlotta nekem is és a férjemnek is, aki nem cukros, de az ovis gyerekünk miatt szinte állandóan van nálunk valamilyen vírusfertőzés (most is tiszta göth mindenki). De az, hogy csak 120 emberen próbálták ki és, hogy van ez a "teljes sejtes" dolog, elbizonytalanított engem, de főleg azért, mert egyszerűen NEM ÉRTEM, hogy ez mit jelent (se a 120 embert, se a teljes sejtet - miért, más oltást hány emberen próbálnak ki és mennyi ideig várnak utána? Én ezt sem tudom, de gyanítom, sokan mások sem). Vagdalkozik sokmindenki ilyen fura szavakkal és kifejezésekkel, ennyi ember, meg olyan oltás, meg ilyen hatóanyag meg olyan és szerintem az emberek 90%-a nem érti, hogy ez mit is jelent, miért kéne félni vagy éppen nem félni ezektől a tényektől. Az ismeretlentől pedig félünk.
 

csabi4

Új tag
Nem tudom amiket feltettem oldalakat mennyire olvastátok el -de van egy két dolog amin szerintem átsiklottatok pl hol van az emberben az immunnrendszer ?? tudom a reklámokban azt mondják a bélrendszerben van a 70 %a pedig ez nem igy van az agyunk a legföbb védekezés az irányit mindent -miért van ez a nagy kampány ?? félelemkeltés ???
Az ÁNTSZ tartott egy tájékoztatót orvosoknak gyógyszerészeknek ahol elmondták az eddigi haláleseteknél nem a virus volt a felelős hanem korábban szerzett betegség ,rossz állapot okozott halált ....
a másik dolog pasteur a bakteriális elmélet atyja !!élete végén visszamondta állitását miszerint a virusok baktériumok felelősek a betegségekért de mégis erre épül fel az egészségipar ....
egy emberi sejtre 1000 baktérium és virus jut -nem ellenünk harcolnak
aki nem hiszi járjon utánna .....én már megtetem :)
 
Oldal tetejére