rozskenyér
Ha már ennyire kenyereztek
én rozskenyeret szoktam sütni. Mindkét liszt teljes kiőrlésű (de a Graham-liszttel most adtatok egy tippet
)
Hozzávalók:
300 g rozsliszt
100 g normál liszt
1/2 kávéskanál só
1 kávéskanál porcukor (kelesztés miatt fontos,)
1 tasak (7g) szárított élesztő
2 kávéskanál köménymag (vagy 1 kk. őrölt)
2 evőkanál olívaolaj v napraforgóolaj
kb 2 dl langyos víz
A hozzávalókat alaposan összekeverem, hogy egy kemény állagú, ruganyos tésztát kapjak, majd kb 10-15 percig dagasztom (remek kalóriaégető
).
Én általában egy hosszú cipót szoktam belőle formázni, de ezt mindenki saját ízlés szerint döntse el.
A megformázott kenyeret enyhén kikent sütőlapra teszem és letakarva 1-2 órán át kelesztem (legalább a duplájára kell keleszteni, de ez a rozsliszt miatt kicsit nehezebben kiszámítható, mint a normál lisztnél)
Ha megkelt, akkor 200 fokra előmelegített sütőben sütöm kb 45-50 percig (ha kívül már megbarnul /közepesen barna! nem kávébarna!
) és ha megkopogtatom az alját akkor enyhén kongó hangot hallok, akkor jó)
Amikor kisült, akkor rácson hagyom kihűlni, majd kihűlés után 1 napra nejlonzacskóban pihentetem (ez fontos, mert így a héja is visszalágyul, és az ízek is jobban összeérnek. Sütés után, frissen elég keménynek mutatja magát
)