Insulinpumpa

Sani

Új tag
Sziasztok!

Napok óta magasak ( 8-10 )az éjszakai - reggeli cukraim, ezért 120 %-on működtetem a pumpám ( éjszaka ), és szerencsére - így jó vcértékkel ébredek.
Lehet, hogy megint vmi front van, vagy csak az esőt, csapadékot érzem? Már nem tudom.
Viszont nappal ok a cukrom. Késő délutántól, másnap reggel 6.-ig indokolt a bázis emelésem.

Szerencsére rendeződött a vércukrom. Pár napig ment a %-os emelés éjszaka ( s így ébredtem jó cukrokkal ), de aztán - miután esett a hó nálunk, azóta - ismét az alapbeállításon 'üzemelek'. :)

borka

Őstag
Örülök ,hogy rendeződött a cukid, de vigyázz, mert jön az újabb front és lessz megint hó.
Persze ez mindanyiuknak inetem.

ildikó

Új tag
Sziasztok!

Nem tudtok valami érzéstelenítőt tapacs-cseréhez? Kiakaszt már a gyerek. Pedig most kaptunk 45 fokos kanült, sztem tök jó, csak nem egykezes a berakása, tehát a feszítő, ellenkező gyerekkel nem egyszerű. Ajánlották az Emla krémet, ami még egyenlőre beszerezhetetlen, egyébként meg 8000 Ft. Holnap megyünk gondozásra, megkérdezem, hogy a Lidokain spray, vagy krém miért nem jó.

Köszi!

napocska

Őstag
Szia Ildi! Lehet, hogy nem is a fájdalom miatt van a nagy ellenkezés, hanem az egész procedúra ellen tiltakozik. (pumpa viselése, diéta, cukormérések, kényelmetlenség, ilyenek) Még kicsi ahhoz, hogy megértse, és elfogadja ezt a helyzetet. Próbáld inkább álmában cserélni szerintem. Írtad korábban, hogy így szoktad csinálni. Aztán később már biztos, hogy ébren sem lesz ilyen gond.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ildi, Napocska, nekem például nagyon fájt a kanül beszúrása... De, ha már álmában cserélted Ildi, akkor neki biztosan nem fáj szerintem sem.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

Nem tudtok valami érzéstelenítőt tapacs-cseréhez? Kiakaszt már a gyerek. Pedig most kaptunk 45 fokos kanült, sztem tök jó, csak nem egykezes a berakása, tehát a feszítő, ellenkező gyerekkel nem egyszerű. Ajánlották az Emla krémet, ami még egyenlőre beszerezhetetlen, egyébként meg 8000 Ft. Holnap megyünk gondozásra, megkérdezem, hogy a Lidokain spray, vagy krém miért nem jó.

Köszi!

Próbáld meg magadnak néhányszor beszúrni, na nem azért, hogy megtudd, hogy nem is olyan tök jó, hanem azért, hogy megtudd, Péternek miért nem olyan tök jó.
Én magamon tudom, hogy akár a 45 fokos, akár a merőleges tűről van szó, néha egy nagyon pici beszúrási szög döntéssel az addig a bőr felszínén "akadó" tű könnyen bemegy.
Na a "könnyen" az ugye relatív, mert a könnyen bemenő tű is okozhat csípő, fájó érzést, és a gyerkőc előre "felkészül" fájdalmas beszúrásra. És tudjuk jól, a fájdalomtól való félelem már önmagában pszichésen fájdalmat generál.

A Roche-nak van fém kanülje, nem tudom a Medtronicnak van-e, de a két tű között ég és föld a különbség, már ami a beszúráskor érzett fájdalmat illeti.

christina

Őstag
Nálunk is nyafog a Gergő, hogy fájni fog és befeszít, de nem komolyan csak jelzésszerűen közli.
Aztán vagy fáj vagy nem. Sajnos érzéstelenítő ügyben nem tudok segíteni.

Én inkább attól szenvedek, hogy a harangba sorozatosan beleragad a tapasz. És van hogy a tű be se megy, van hogy csak félig és szúrhatom újra.
Az elején hetekig nem volt gondom ezzel. Simán ment a kanülcsere az elejétől fogva, olyan mintha a most kapott kanülök "selejtesek" lennének.
És nem értem azt sem hogy miért buborékosodik napi szinten a szerelék.

laffi

Tag
Lehet hogy nem kellene lehúzni a fóliát a tapaszról a belövés előtt az egyenes kanülnél??? Ezen agyalok én is..... mert a ferdét úgy szúrom hogy beleteszem a belövőbe, belövöm, és csak utána húzom le a fóliát a ragacsos részről. Rásimítom a bőrre és utána húzom ki a tűt a kanülből.
Egyenesnél azt tanították hogy beleteszem a harangba, leveszem a ragacsról a fóliát és utána lövöm be, rásimít és tű kihúz. Még sosem próbáltam belövés után ragacsról fóliát eltávolítani, de ki fogom próbálni!!!!! Sztem menni fog.

christina

Őstag
Hát minket is így tanítottak. Nem tudom a ferde milyen én még nem láttam olyat. De a 90 fokosnál nem tudom elképzelni, hogy belövés után izmozzam le a fóliát.
Ha kipróbálod számolj be légy szíves!
Köszi.

vighkata

És nem értem azt sem hogy miért buborékosodik napi szinten a szerelék.
Az inzulint időben kiveszitek a hűtőből? A hőmérsékletből adódó folyadék tágulás okozhat buborékosodást. A feltöltésnél pedig alaposan oda kell kocogtatni egy sima asztallaphoz, vagy a tenyeredhez felfelé néző szerelékkel légtelenítés közben. Ettől függetlenül néhány nap után a buborékok óhatatlanul megjelennek, ha sok van, vagy nagyok, akkor egy fél patronnál is ki kell légteleníteni. Esténként pedig a csövet kell átnézni fény felé, hogy nincs-e bubi, mert akkor inzulin helyett levegő mehet be, és tévesen diéta hibára gondolhattok.

vighkata

Ez se mérvadó sztem. Nekem betették és nem is éreztem. Lehet hogy másodszorra érezném, vagy fájna is akár.:confused:
Nekem hol fáj, hol meg sem érzem. Egy gyerkőc viszont a kellemetlen élményt megjegyzi, és tart tőle, hogy megismétlődik. Egyébként én is sokszor érzek pici félelmet, hogy most fogom érezni a szúrást, vagy nem.

laffi

Tag
Hát minket is így tanítottak. Nem tudom a ferde milyen én még nem láttam olyat. De a 90 fokosnál nem tudom elképzelni, hogy belövés után izmozzam le a fóliát.
Ha kipróbálod számolj be légy szíves!
Köszi.

Nem írtad h milyen pumpátok van. Sztem más pumpákhoz is létezik ferde kanül. Lényeg hogy 45 fokos szögben kell beszúrni. Van cég aki kifejlesztette hozzá a belövőt, van amelyik nem.

Tegnap lőttem egy ferdét, de majd legközelebb egyeneset fogok.
Nem biztos h sikerülni fog, de ha igen, megírom hogy hogyan csináltam. Fontos hogy a harang eltávolításakor a kanült odaszorítsuk, nehogy kirántsuk a belövővel együtt, mert akkor még a ragacs ugye nem tapad....

tímeácska

Őstag
Kata megemlítette a fém kanült (Roche-os). Én már hónapok óta ezt használom. Én személy szerint nagyon kedvelem! Sőt! Még azt az idétlen lifegő-lafogó részét is megszoktam! :)
Kata! Neked mi a véleményed erről a Rapid-D Link kanülről? Amikor adtam párat kipróbálásra, nagyon meglepődtél, hogy milyen "lapos" a többihez képest. És nem utolsó sorban SOKKAL kisebb heget hagy!!!
Egyetlen egy hátránya (nálam...), hogy ha nagyon izgek-mozgok, visszavérezhet a szerelék... Magyarul, vér (igaz, csak minimális!) kerülhet a szerelékbe. Egyébként, nálam úgy vettem észre, ez "csak" "esztétikai" problémát jelent, vércukor-befolyásoló hatását nem tapasztaltam!

Kanül-beszúrás fáj-nem fáj kérdéshez:
Én álatalában fájdalmat nem érzek kanül beszúrásakor, kivétel 1-2 alkalommal. Nagyságrendileg ez kb. 30 szúrásból 1-2 alkalmat jelent. Viszont igen ritkán, amikor szúrom be a kanült, annyira fáj, hogy inkább szúrok máshova. Van, hogy ez még csak a tű "éppenhogy" beszúrásánál van, még 2 mm-t sem haladt a tű a bőrbe, de egyszerűen annyira fáj, hogy nem bírom beljebb bökni... Pedig aztán a fájdalmat kifejezetten igen jól viselem... :)roll:)

vighkata

Kata megemlítette a fém kanült (Roche-os). Én már hónapok óta ezt használom. Én személy szerint nagyon kedvelem! Sőt! Még azt az idétlen lifegő-lafogó részét is megszoktam! :)
Kata! Neked mi a véleményed erről a Rapid-D Link kanülről? Amikor adtam párat kipróbálásra, nagyon meglepődtél, hogy milyen "lapos" a többihez képest. És nem utolsó sorban SOKKAL kisebb heget hagy!!!
Egyetlen egy hátránya (nálam...), hogy ha nagyon izgek-mozgok, visszavérezhet a szerelék... Magyarul, vér (igaz, csak minimális!) kerülhet a szerelékbe. Egyébként, nálam úgy vettem észre, ez "csak" "esztétikai" problémát jelent, vércukor-befolyásoló hatását nem tapasztaltam!

Kanül-beszúrás fáj-nem fáj kérdéshez:
Én álatalában fájdalmat nem érzek kanül beszúrásakor, kivétel 1-2 alkalommal. Nagyságrendileg ez kb. 30 szúrásból 1-2 alkalmat jelent. Viszont igen ritkán, amikor szúrom be a kanült, annyira fáj, hogy inkább szúrok máshova. Van, hogy ez még csak a tű "éppenhogy" beszúrásánál van, még 2 mm-t sem haladt a tű a bőrbe, de egyszerűen annyira fáj, hogy nem bírom beljebb bökni... Pedig aztán a fájdalmat kifejezetten igen jól viselem... :)roll:)

Igen, a kanült akkor próbáltam ki, amikor te adtál egy próbadarabot. Aztán minden ismerősömet riasztottam, hogy a készletéből adja nekem a fémkanült. Mindenki szíves-örömest adta, mert nem tudta milyen jó.
A következő szerelék igényem éppen aktuális volt, és az összes kanült a fémkanült (Rapid-D Link) kértem. azóta is azt használom.

Nekem még sohasem vérzett vissza, legalábbis a csőben nem láttam. A szúrásoknál pedig úgy járok el, hogy amikor be akarom szúrni, és a tű hegyénél csípő érzést érzek, akkor ott nem "feszegetem" tovább, hanem egy kicsit arrébb megyek, csak egy fél vagy 1 cm-t, és még a tű beszúrásákor is kicsit döntögetem a beszúrás szögét. Azt vettem észre, hogy ez is lehet oka a csípő, féjó érzésnek.

tímeácska

Őstag
Hát, igen... Ez a visszavérzés nekem kezdetek óta megvolt... De nem jobban vérezgetek vissza, mint vérhigítás előtt... Ez nem befolyásolta. Nem nagyobb a kockázata a kanül viselésének vérhigító adása mellett sem, mint nélküle. Azért ez lehet, hogy sokaknak (esetleg) hasznos infó lehet...

Oldal tetejére