Insulinpumpa

manocs

Új tag
Nekem, mit azt talán tudjátok, most megy ez a kérvényezés, átállás dolog. Az engedély még nincs meg, de azt ígérték, hogy ebben a hónapban az OEP nekilát a dolognak. Szóval az első 6 hónapi szerelék megjött (némi rémséges káosz után amiben volt a 10 évvel ezelőtti lakhelyemre hibásan címzett cucc,amit a házmester átvett aztán elfelejtett stb, mindegy, végül megérkezett), és majd rendezzük, ha megjött az engedély, szóval nem kellett letennem a pumpát.A kérelemnél a fő indok "terhességet tervez" volt.
Az inzulin benne ugyanaz (novorapid) mint amit eddig használtam.
Sporthoz én leveszem (mármint ilyen ugrálós dologhoz, bringázáshoz nem) mert az úgyis leviszi a cukromat, csak mérek előtte, meg utána.
HbA1c: hááát, lehet az szép akkor is, ha 3.2 és 18 között ingadozik a cukrod (mint nálam volt)
Hozzáállás: bizony engem is elkapott a "most már nem is vagyok szép és vonzó" dolog, de a férjem nagyon sokat segített. Végig azzal volt elfoglalva, hogy: "ÚÚÚÚÚ, csúcstechnika Nyuszika, te vagy a legmodernebb!!!" Meg magára is rakta 24 órára (még fizsóval)

blaci

Őstag
Persze, elérhető. A pumpában az intenzifikált inzulinkezelésben is használatos ultragyors hatású inzulinokat használják. Én pl Apidrát használok.
A kiszerelés ugyanaz, a pumpának műanyag tartálya van, abba kell átszívni a patronból az inzulint.
Ha fogyóban van, akkor viszek magammal egy patront, fecskendőt (ez a tartály), illetve kanült és a belövőt. Mondjuk az inzulint leszámítva ezek mindig vannak a táskámban.
Most esik le Laci, hogy te nem is intenzifikált kezelésen vagy... Ahhoz képest a pumpa aztán tényleg felüdülés lenne. (Sanszosnak tartom, hogy csak a jó eredményeid miatt nem változtattak még rajta.)

Szia Poe!
Értem és köszi a választ!:dr_24:
Igen, ez pontosan úgy van ahogy írod, minden reggel hatkor ébresztő reggelizni, télen-nyáron…stb., stb., nem is folytatom tovább…
...ez van(ik)!:(
Volt egy idő amikor próbálkoztak ezzel, szóval hogy válthatnék inzulinfajtát ha akarok, de sikerült lebeszélnem erről a dokit (nem volt nehéz!) mert akkor úgy voltam vele, hogy jó ez is, akkor meg minek. Nem is igazán tudtam sokat arról, hogy milyen inzulinok vannak még. Mondjuk akkoriban még nem is hallottam arról, hogy pl. inzulinpumpa egyáltalán létezik! Mostanában viszont egyáltalán nem kerül szóba semmilyen váltás vagy csere…így tovább és kész, ennyi, mehetek. Ez nyilván az eredményeim miatt van.
Üdv.,
Laci …aki még mindig az őskori technikákat míveli!;):D

poe

Őstag
Hát én személy szerint gyűlöltem az Actrapyd-Insulatard (később Semilente) kombót. Az eredményeim is ótvarak voltak, a tízórait meg az uzsonnát meg alig bírtam leerőltetni, időnként meg el is felejtettem...:rolleyes:
Szóval Laci, ne légy rest (eddig tartott a fogadalmam), a kényelmed, életminődéged javulása érdekében lépj! Én biztosan lépnék a helyedben...

blaci

Őstag
Nem akarok semmit elkiabálni de folyamatban van nálam is a pumpa és remélem a következő találkozón már azt mondhatom hogy megérte!Aki figyelte az elmúlt 1-2 év során a feltett diagrammokat látja hogy sokkal nehezebben tudom magam kezelni mint a legelején!:(
A kezelőorvosommal sokat tanakodtunk tavaly decemberben átálltunk már másik inzulinra (Lantus-Apidra.)Utána megint volt egy pár hónap amikor jók voltak az eredményeim ,de az utóbbi 6 hónapban sokat romlott sajnos....
Én az első évben nem mértem 8 fölötti értéket viszont sok volt a hypo.Tudom van olyan aki olyan eredményeknek örülne mint az enyém ,de én nem örülök neki ,és le akarom előzni egyszer a Lacit!!!:)

Remélem sikerül ja és most már Gergőt is meg kell előznöm....:dr_31:

Szia Meli!
Ez igazán jó hír, remélem sikerül! Írd meg ha lesz fejlemény a dologban, kíváncsi lennék majd rá...gondolom azért mások is!:cool:
Üdv.,
Laci ...aki köszi előre is!:dr_24:

blaci

Őstag
Ne keresd :) Csak vita volt. Ma már más a helyzet, naprakészebb infokat kapsz itt mindenkitől.
Én azt gondolom,hogyha még van is esély a kérvény elutasítására, akkor is meg kell próbálni. Ha mindig félnénk a kudarctól annyira, hogy nem mernénk ezért belefogni valamibe, akkor sosem jutna senki egyről a kettőre :D Hajrá Laci :)

Jól van nem keresem, merüljön a feledés jótékony homályába...:D
Üdv.,
Laci ...aki nem annyira az infók miatt, inkább csak csámcsogni akartam rajta...!:D:D:D Bocsi...!:dr_24:

Ui.: Azért van más probléma is... Ezeket pl. hogyan hitetem el velük: "...értelmes, intelligens, elszánt és normális az orvosa"

Jóvanna, csak viccőtem ám...mint mindig!:D:D:D (Vagy mégse...?):o

blaci

Őstag
Nekem, mit azt talán tudjátok, most megy ez a kérvényezés, átállás dolog. Az engedély még nincs meg, de azt ígérték, hogy ebben a hónapban az OEP nekilát a dolognak. Szóval az első 6 hónapi szerelék megjött (némi rémséges káosz után amiben volt a 10 évvel ezelőtti lakhelyemre hibásan címzett cucc,amit a házmester átvett aztán elfelejtett stb, mindegy, végül megérkezett), és majd rendezzük, ha megjött az engedély, szóval nem kellett letennem a pumpát.A kérelemnél a fő indok "terhességet tervez" volt.
Az inzulin benne ugyanaz (novorapid) mint amit eddig használtam.
Sporthoz én leveszem (mármint ilyen ugrálós dologhoz, bringázáshoz nem) mert az úgyis leviszi a cukromat, csak mérek előtte, meg utána.
HbA1c: hááát, lehet az szép akkor is, ha 3.2 és 18 között ingadozik a cukrod (mint nálam volt)
Hozzáállás: bizony engem is elkapott a "most már nem is vagyok szép és vonzó" dolog, de a férjem nagyon sokat segített. Végig azzal volt elfoglalva, hogy: "ÚÚÚÚÚ, csúcstechnika Nyuszika, te vagy a legmodernebb!!!" Meg magára is rakta 24 órára (még fizsóval)

Szia Manocs!
Köszi, hogy leírtad, szerintem neked tuti, hogy támogatni fogják! Fontos és mindenekfelett támogatandó indokod van!:cool::)
Üdv.,
Laci …aki azért hiába állna elő ilyen indokkal…!:dr_24:
(Szerintem kibírnák röhögés nélkül ha ráírnám a kérvényre "terhességet tervezek"…):D:D:D

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Laci, elolvasva az előző 2-3 oldal hozzászólásait, már majdnem mindenre kaptál választ.

Az orvosi indikáció nagyon szigorú paraméterek alapján készül, de nem egyedüli feltétele a HbA1c rossz értéke. A te esetedben nagyon is meghatározó indok, hogy már vannak szövődményeid, ezek javítására és a továbbiak kivédésére javasolhatja az orvosod a pumpát. Indok lehet még a váltóműszak.
Én még alapos indoknak vélném, hogy a te eseteben a mini mennyiségű inzulin azt a célt szolgálja, hogy megőrizze az ép és működőképes béta sejteket. Ezt pedig egy egyenletes adagolású pumpa sokkal jobban képes megoldani, mint a pennel való dózisok löketszerű beadása.

Egy a lényeg, az OEP előtt a te kérvényedet, és az orvosod indoklását, javaslatát még az országos pumpa koordinátor is felülbírálja, ő is hozzáteszi a javaslatát (támogatja vagy sem). Ha mindez együtt van, a "mi" részünkről oké minden, akkor a próbaidő vége felé kerül az OEP-hez elbírálásra.

Itt inkább az lehet a bibi, hogy a te eredményeid valóban jók, és az eltelt 3 hónap nem elegendő az OEP-nek, hogy lássa a változást, ami miatt te a pumpát hordani szeretnéd. Ugyanis a 3 hónap alatt nem biztos, hogy rendbejön valamilyen szövődmény, és az OEP ebből nem fogja látni, hogy te elkerültél a pumpa által valami más szövődményt.
Itt most nem én kötözködök veled, hanem az OEP fejével "gondolkodom".

Mindezek ellenére szerintem, ha pumpára vágysz, akkor igenis meg kell próbálni az engedélyeztetést végigjárni, hiszen nem lehet tudni, hogy az OEP éppen milyen passzban van.

A pumpára való átállás pedig nem olyan nagy mumus, csak türelemmel meg kell a szervezetnek adni azt a néhány napot, amíg "átáll" a csökkentett inzulin mennyiségre.

blaci

Őstag
Szia Kata!
:dr_24::dr_24::dr_24:
Köszönöm, hogy hozzátettél még "ezt-azt" a fenti beszélgetéshez, lényeges dolgok vannak benne.
Hogy majdnem mindenre választ kaptam volna az túlzás, de a kérdéseimre azért igen! Viszont volna ám még rengeteg...

Az hogy vágynék rá azt azért nem mondanám, csak kíváncsiskodtam és eljátszottam a gondolattal...egyenlőre. A többit majd meglátom!
Üdv.,
Laci ...aki megkaptam, kösziiiii!:D

vighkata

Szia Kata!
:dr_24::dr_24::dr_24:
Köszönöm, hogy hozzátettél még "ezt-azt" a fenti beszélgetéshez, lényeges dolgok vannak benne.
Hogy majdnem mindenre választ kaptam volna az túlzás, de a kérdéseimre azért igen! Viszont volna ám még rengeteg...

Az hogy vágynék rá azt azért nem mondanám, csak kíváncsiskodtam és eljátszottam a gondolattal...egyenlőre. A többit majd meglátom!
Üdv.,
Laci ...aki megkaptam, kösziiiii!:D
Tudod, hogy jöhet a kérdés garmadával. Akár emilben is és itt a nyílt terepen is természetesen.

Egyébként nekem az a meglátásom, hogy te nem kapnád meg. Na ezzel nem a kedvedet akarom szegni, vagy lebeszélni, de az OEP azt mondja, hogy azt támogatom 1 millával, aki nem tudja a pennel egyensúlyban tartani magát, és ezt az orvosa állítja, igazolja, stb. A te orvosod mit mond? Hát hogy tankönyvi adat vagy.

Mindettől függetlenül, ha mégis komolyan gondolod, akkor semmiképp sem szabad mindjárt az elején elvetni a dolgot, mondván "úgysem kapom meg". Mindenképpen érdemes belevágni, hiszen a te szempontodból nézve nem a tankönyvi adat vagy, hanem a fent felsorolt egyéni igények miatt pumpás kezelést választó.

blaci

Őstag
Tudod, hogy jöhet a kérdés garmadával. Akár emilben is és itt a nyílt terepen is természetesen.

Egyébként nekem az a meglátásom, hogy te nem kapnád meg. Na ezzel nem a kedvedet akarom szegni, vagy lebeszélni, de az OEP azt mondja, hogy azt támogatom 1 millával, aki nem tudja a pennel egyensúlyban tartani magát, és ezt az orvosa állítja, igazolja, stb. A te orvosod mit mond? Hát hogy tankönyvi adat vagy.

Mindettől függetlenül, ha mégis komolyan gondolod, akkor semmiképp sem szabad mindjárt az elején elvetni a dolgot, mondván "úgysem kapom meg". Mindenképpen érdemes belevágni, hiszen a te szempontodból nézve nem a tankönyvi adat vagy, hanem a fent felsorolt egyéni igények miatt pumpás kezelést választó.

Hát, most erre mit mondhatnék…
Végülis, azt ne is támogassák aki ugyan tényleg elvan így is és meg is tesz érte mindent. Emellett 15 éve folyamatosan és rendszeresen fizeti a TB-t minden hónapban, köll az a pénz azokra, akik még soha egyetlen petákot sem fizettek be a közös kasszába…igényeik meg aztán vannak…ha érted mire gondolok.
Hát, könyörögni vagy pitizni biztosan nem fogok érte…!
Ha belevágok esetleg akkor tuti, hogy komolyan is fogom gondolni de tartok tőle, hogy nem vennének komolyan…:(
Üdv.,
Laci …aki 456/#4552…!:D Köszi Poe!:dr_24::dr_24::dr_24:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető

Én azt gondolom, hogy sokat nyom a latba, hogy ki milyen áron éri el az eredményeit. Az életminőség javítás igenis roppant fontos szempont az oepnek is, mert ha nem javul Laci életminősége, akkor pszichopata gyilkos lesz :o:mad: és akkor majd a pszichiátriai kezelése kerül majd milliókba és majd jól elirányít minden vonatot oda, ahova nem kell :D:rohog: Persze, ez jó vicc, de van némi igazság benne, mégha nem is a pszichopataság, de egy több műszakban dolgozó embernek, aki ilyen hihetetlen szigorú korlátok között él a szövődményekkel, hogy ne rosszabbodjanak (térjenek vissza), annál igenis hangsúlyt kap már az életminőség, ezért én mindenképpen próbálnám, mert én esélyt látok rá. Magam példáján is, aki úgy kaptam meg, hogy volt egy 6.2-es HbA1cm, normális, jó cukraim, majd pumpa 3 hónapja után volt egy szintén 6.2-es cukrom, nem olyan stabil cukrokkal (csak utána lettek stabilabbak). És nem 2-18 közötti cukraim voltak, hanem teljesen normálisak. Én ezért bizakodóbb vagyok Lacinál, sőt optimista :)

blaci

Őstag
Kedves vagy Molli, köszönöm!:dr_24: Visszaadtad az életkedvem…;)
Már azon gondolkodtam, hogy felhívom a pszichológusomat egy nagyon közeli időpontért!:( Ja, nincs is nekem olyan, de még lehet…
Üdv.,
Laci …aki azért Kata csak a valóságot írta, tudom én…!:(

poe

Őstag
Szerintem megkapná. Anno, mikor én kérvényeztem, a tréner tulajdonképpen egy jelentéktelen formaságnak állította be a procedúrát, úgyhogy bennem fel sem merült, hogy nem kapom meg... Egyébként még nem hallottam olyanról aki nagyon akart volna pumpát és visszadobták volna a kérelmét.

vighkata

Hát, most erre mit mondhatnék…
Végülis, azt ne is támogassák aki ugyan tényleg elvan így is és meg is tesz érte mindent. Emellett 15 éve folyamatosan és rendszeresen fizeti a TB-t minden hónapban, köll az a pénz azokra, akik még soha egyetlen petákot sem fizettek be a közös kasszába…igényeik meg aztán vannak…ha érted mire gondolok.
Hát, könyörögni vagy pitizni biztosan nem fogok érte…!
Ha belevágok esetleg akkor tuti, hogy komolyan is fogom gondolni de tartok tőle, hogy nem vennének komolyan…:(
Üdv.,
Laci …aki 456/#4552…!:D Köszi Poe!:dr_24::dr_24::dr_24:
Jájj, Laci, hát miért érteni engemet félre? Ugye nem komolyan gondoltad?

Én sem arra gondoltam, hogy a rajtad megspórolt petákod adják csak oda a léhűtő semmirekellőknek, akik jó tudnak ügyeskedni.

Sajna tény, hogy ezer területről nyúlnak le pénzt, vagy csoportosítanak más felé, de a tényen nem változtat, hogy mi tudjuk, vagy sem. Az OEP álláspontja olyan amilyen, ha nem értünk vele egyet, akkor is "olyan".

Semmiképp nem ellened szólok, inkább ne vedd figyelembe a károgásomat. Hovatovább, ha belevágsz, minden segítséget megadok, de gondolom ezt magadtól is feltételezed.

vighkata

Szerintem megkapná. Anno, mikor én kérvényeztem, a tréner tulajdonképpen egy jelentéktelen formaságnak állította be a procedúrát, úgyhogy bennem fel sem merült, hogy nem kapom meg... Egyébként még nem hallottam olyanról aki nagyon akart volna pumpát és visszadobták volna a kérelmét.
Én tudok, és akkor most tényleg leállok.

Oldal tetejére