Insulinpumpa

bioszaky

Új tag
Laffi!
1. Mérj többször, és pontosan határozd meg, mennyi szénhidrátra mennyi inzulin kell. Mindent mérlegen mérj le, és tartsd be a kiszámolt diétát.
Figyeld meg azt is, hogy mennyi CH vagy inzulinm kell a kompenzációhoz. Pl mennyi inzulin kell, hogy 10, 12 vagy 14-ről lehozd.
2. Kerüld a magas glikémiás indexű ételeket. Nekem nagyon bevált a rizs, krumpli, gabonapehely, banán alapú étrend. Kenyeret teljesen elhagytam, de valóban barna kenyér mehet, és durumtészta is.
3. Mozogj. Az egy órás gyaloglás kiváló, nem kell futni, de ne is andalogj, hanem siess.

A hypo és a hiper állapot is túlkompenzációra hergeli a szervezetet, ezt mindig számítsd bele. Ne ess az egyik állapotból a másikba. A napi 2-3 hypo erre utal.
Figyelj arra, hogy a testsúly növekedésével nő az inzulinigény, bár a melegedő idő meg csökkenti.

Működnie kell.
 

laffi

Tag
Bioszaky! Köszi a jótanácsokat.
Most az alábbiak szerint próbálok működni.
1. a főtt kajákat becsülöm, a többi dolgot szigorúan mérlegelem. Különböző napszakokban más az adagom ugyanarra a CH-ra (lásd reggeli és vacsora, mindkettő CH-ja ugyanúgy 30, viszont reggel 2x annyi inzulinnal). Napi 6x i Actrapidon vagyok. R: 12NE, D: 7NE, 14:00 3NE, V:5NE, 22:00 3NE, 03:00 3NE. 14-kor kell az extra 3NE, másképp vacsora előtt 11 körül vagyok. Sajnos nem kompenzálhatok inzulinnal, mert már 2 NE is levágja hipóba akárhonnan is indulok. Szigorúan megtiltották a rászúrkálást. :roll: Tartanom kell az adagokat és a kajákat is. Egyébként beindul egy hullámzás.

2. Kenyeret eszem, hol fehéret hol barnát és a kalácsot is bírom (mármint a cukrom nem dobja meg) Tésztából is jöhet bármi. Inkább a magas GI termékek nem jók.
 

bioszaky

Új tag
laffi írta:
ja igen, és már annyiszor mérek, hogy a kis kék füzetbe nem fér bele.
kb 10-12x egy nap.
Hát 10-12 méréssel simán tartani kellene!
Az Acrapid sajnos elég hosszú ideig hat, szinte két darabban érdemes enni mellé. Próbáld ki, akkor talán nem lesz hypód.
Miért adsz éjjel is? Mi a hoszzú hatásúd?
Nálad egymást fedik a hatások. Miért adsz 6x? Hányszor eszel?
 

szolnok

Új tag
Laffi!

Gondolom a terheség miatt vagy így be állítva. Valóban a legfontosabb az egyenletes cukor szint, mert a nagy hullámzás jobban árt mintha egy piit magasabb a megengedettnél. Legalábbis nekünk azt mondták.
FEl a fejjel és sok sikert.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
laffi írta:
1. a főtt kajákat becsülöm, a többi dolgot szigorúan mérlegelem. Különböző napszakokban más az adagom ugyanarra a CH-ra
Nem lehet, hogy a főtt kajáknál rosszul becsülsz? Talán érdemes lenne nyersen megmérni a hozzávalókat, majd főzés után ismét, ebből már viszonylag pontosan lehet számolni.
Ez a más napszak-más inzulinigény szerintem teljesen normális - ezt isfigyelembe kell venni.

Sajnos nem kompenzálhatok inzulinnal, mert már 2 NE is levágja hipóba akárhonnan is indulok.
Actrapiddal nem is egyszerű a kompenzálás a viszonylag hosszú hatás miatt. Nem lehet, hogy a 2NE is azért okoz hipot, mert az utána következő előírt időpontban az előírt mennyiséget adod be? A hatásuk összeér és ez már túl sok.
Én azt csinálnám, hogy hipo után kb. fél-1 óránként mérnék, és ha látom, hogy hirtelen emelkedni (2mmol/l 1 órán belül már elég hirtelen) kezd a vc. akkor korrigálnék 1 E-gel. És persze továbbra is mérnék. A következő előírt időpontban pedig kevesebb Actrapidot adnék. Ez elég szörnyűen hangzik, de néhány ilyen eset után már elég pontosan tudni lehet, hogy milyen korrekcióval lehet eredményt elérni. (Persze ha az orvos tiltja, akkor saját felelősségre és szigorúan sűrűn mérni kell!)
 
bioszaky írta:
Jók a diagramok. Tegyél fel olyanokat, ahol legalább 1 órás testmozgás látható. Írd is rá, mi mennyi. köszi
Olyanokat próbáltam választani, ahol viszonylag megbízhatóan működött a szenzor és látszik is valami. Sajnos a sport abban az időszakban éppen kimaradt :oops: , így a maximális testmozgás a gyaloglás volt.
Egyébként nem mindig voltak ilyen jók az értékek...
 

bogácsa

Új tag
Csrob!

a diagramokat nagyon profin megcsináltad!
én is próbálkozok excelben hasonlóakat készíteni, mert ltáványosabb mint ha csak a kiskönyvemből akarok következtetni.

egyébként ma elhoztam a postáról az oep levelét...el is fogadtákk a pumpaigénylésemet....kb 1 hónap telt el.
akkor ez igen gyors volt az esetemben.
sajnos az árak durván emelkedtek...a pumpa 95 ezerről 144 ezerre mentek fel...ennyit jelent a +5%
:(
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
laffi írta:
Bioszaky! Köszi a jótanácsokat.
Most az alábbiak szerint próbálok működni.
1. a főtt kajákat becsülöm, a többi dolgot szigorúan mérlegelem. Különböző napszakokban más az adagom ugyanarra a CH-ra (lásd reggeli és vacsora, mindkettő CH-ja ugyanúgy 30, viszont reggel 2x annyi inzulinnal). Napi 6x i Actrapidon vagyok. R: 12NE, D: 7NE, 14:00 3NE, V:5NE, 22:00 3NE, 03:00 3NE. 14-kor kell az extra 3NE, másképp vacsora előtt 11 körül vagyok. Sajnos nem kompenzálhatok inzulinnal, mert már 2 NE is levágja hipóba akárhonnan is indulok. Szigorúan megtiltották a rászúrkálást. :roll: Tartanom kell az adagokat és a kajákat is. Egyébként beindul egy hullámzás.

2. Kenyeret eszem, hol fehéret hol barnát és a kalácsot is bírom (mármint a cukrom nem dobja meg) Tésztából is jöhet bármi. Inkább a magas GI termékek nem jók.

Laffi, asszem ezt nem írtam neked emailben múltkor, de most leírom (ha mégis traktáltalak már ezzel, bocs...). Szerintem tutira azért hipózól a korrekcióktól, mert az actrapiddal csak úgy lehet korrigálni, ha 2-3 múlva eszel. Én így korrigáltam actrapiddal:
1. beadtam a plussz akármennyi egységet
2. félóra-óránként mértem a cukrom, amint 8 alá ment, ettem, 2-3 alkalom után kitapasztaltam, mennyit kellett ennem ilyenkor (lassan és hosszanható CH-kat is ettem ilyenkor)
3. Legkésőbb 3.5 fél órával a korrekció után szinte biztos, hogy kell enni valamit, még akkor is, ha akkor éppen 9-10 között van még mindig a cukor. Ha ekkor 10 fölött van, akkor innentől kezdve még mindig félóra-óránként mérem, amint 8 alá megy, eszem, de immár csak gyorsanhatót.

Magyarul, minél hamarabb megy 8 alá a cukrom a korrekció után, annál többet kell enni és úgy a korrekció után 3.5 órával már csak gyorsan felszívódókat, előtte meg vegyesen.

Ezzel a módszerrel akármilyen inzulinérzékeny embernél lehet korrigálni szerintem.

Ha még mindig ekkora gond neked ez az actrapid, nem akarod mégis felhívni a Thaiszt a Lantus miatt? Merthogy ez az egész probléma azért van, mert az actrapiddal nem egyszerű korrigálni, főleg akkor, ha nincs bázisod, mert szorosan egymáshoz vannak illesztve az actrapidok, ebbe nehéz beleilleszteni egy korrekciót, de amint leírtam, szerintem lehet, nekem ez mindig működött.
Szerintem a jó cukorháztartás titka a jó korrigálási képesség, egyszer majd megpróbálom elmagyarázni ezt a diabetológusoknak, akiknek a többsége (számomra teljesen érthetetlen módon) ellene van - nyilván nem bíznak meg a páciensben, hogy nem fog összevissza beadogatni egységeket... -, majd elmondom nekik, hogy talán az ő dolguk lenne elmagyarázni azt is, hogy pontosan mi a teendő korrigálásnál, hogyan és mit és mennyit kell enni és mikor korriekció után. Nekem ezt még soha egyetlen diabdoki sem magyarázta el, pedig ez majdnem olyan fontos, mint betartani a diétát. (Laffi, ez nem neked szólt :) )
 

bioszaky

Új tag
Hát már nem is emlékszem, használtam-e Actrapidot, de pontosan az lehet a baj, amit Molli ír. Az elhúzódó hatás sportolásnál is gondot okozhat.
Már régen el kellett volna hagyni az Actrapidot és Humulin R-t. Ott a Humalog, Apidra és melléjük a Lantus, Levemir.
-------
És abban is egyet értek, hogy a doktorkák gyakran - és ez nem túlzás - képzetlenebbek, mint egy 10 éve beteg lelkes amatőr. Nem figyelnek a betegekre, nem jegyzik fel a tapasztalatokat, nem gondolkoznak el, nincsenek ötleteik, félnek a változtatástól, nem képzik magukat. Vajon hány ilyen fórumot olvasnak?
 

Camilla

Új tag
Mollival én is egyetértek, mert az orvosok nem merik rábízni a betegre a korrekciót.Most jöttem ki a körházból,és ott sem engedték,hogy itthon korrigáljak.A régi gyerekdiabetológusom pedig totál az ellenkezője volt, ő mindig azt sulykolta belém,hogy akkor kezelem magam profi módon,ha megtanulom a korrigálást. A Fövényi-féle "Intenzív inzulinkezelés ABC-je" c. könyvben például nagyon jól le vannak írva a korrekciók,ezt tudom ajánlani mindenkinek.
 

bioszaky

Új tag
Akkor írjuk le, mert nem egyértelmű:
A korrekció, az egy(két)szeri adagolás, nem felvátva inzulin adása és evés vagy többszöri szúrás. Az ultragyors inzulinokkal ez szinte tökéletesen megy, még 16-ról is általában egy jól irányzott 6-ossal hozom le magamat. 8)
Nagyon egyszerű embernek persze a korrekció sem megy, mintahogy sok minden. De abból induljunk ki, hogy meg kell csinálni.
 

bioszaky

Új tag
Kititráltam, sok próba-szerencse alapon, és megjegyeztem a jó adagokat. Föl kellene írnom, mert néha nem emlékszem, és túllövöm. Van erre vmi képlet is, de a tuti a titrálás és feljegyzés. A Camitban erre is van diagram majdnem jó, de nemtom, hogyan lenne igazán jó.
Adatlista:
13,2 - 4 IU --> 4,5
10,8 - 3 IU --> 6,8

mozgás nélkül, éhgyomorra kb ilyen az adaglistám:
7-8: 1
8-10: 2
10-11: 3
11-13: 4
14-15: 5
15 felett már nehéz megbecsülni, mert szerencsére ritka. Fel kellen írni. :idea:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
dr. s. s. írta:
Azt el tudom fogadni, hogy aki tudja, az mérje minél gyakrabban a vércukot-szintjét, de ezt sem tudja mindenki megtenni. Megnézném magamnak azt a bírót, ügyészt, vagy vállalatvezetőt, akivel 3-4 órás tárgyalás alatt meg lehet csinálni, hogy 3-4X szurkáljam magam. Szóval mindenki magából indul ki, van aki megteheti, és van, aki nem.
Ha jól értem, a korrigálás utáni óránkénti mérésekről beszélünk, igaz? Az a helyzet, hogy mérlegelni kell. Nekem is rengetegszer volt olyan, hogy egy tárgyalás, megbeszélés alatt nyilván nem tudtam mérni, sem korrigálni, de most ez egy várandós hölgy esetében került szóba, akinek nincsenek ilyen helyzetei (ha lennének, akkor már táppénzen lenne inkább otthon). Ez egy olyan helyzet, amikor a magzat mindeneknél előrébb való, nincs olyan megbeszélés és munka, ami fontosabb lehetne ennél. A másik pedig, ahogy Bioszaky is írta, egy idő után megtanulja ezt az ember és nem igazán kell ennyire szorosan mérni korrekció után, tehát akár ha mondjuk egy hosszúnak igérkező megbeszélésem előtt 15 a cukrom, akkor én már tudom, hogy erre 4 egység szúrással biztosan nem fogok hipózni, bár lehet, hogy csak 10-re megy le a cukrom, de azért annyira lemegy minimum. Ilyen helyzetben ez is tökéletes.

dr. s. s. írta:
És ráadásul szerintem bizonyos idő után nagyjából érzi azt a beteg, hogy milyen a pillanatnyi cukorszint nála. Ugyanez a helyzet az étkezésekkel is.
Ez sajnos nem így van.

dr. s. s. írta:
Én azért kaptam a pumpát elsősorban, mert nem volt megoldható és most sem az, hogy napi 4-5-6 alkalommal egyek. Jó, ha napi 3x normál kajálást meg tudok oldani.
Nekem ez bázis plusz humaloggal is simán működik, nincs két nap, amikor ugyanakkor, ugyanannyit eszem, de nem a pumpát szeretném leszólni, mert nagyon is jó dolog ez, csak nem szeretném, ha sokan azt hinnék, hogy ezt kizárólag pumpával lehet véghez vinni.

dr. s. s. írta:
Röviden: nem vagyunk egyformák.
Igy van :) Ezt támasztja alá, amiket fent írtam...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ha nekem 16-18 a cukrom, akkor nekem csak 2-2,5 E inzulint szabad beadni, különben hipozom. Egyébként a pumpa egyik előnye, hogy ilyen esetben inkább csak 1,5-2 E bólust adok be, és a bázist megemelem 110-120 %-ra. A szervezet számára egyébként is jobb az egyenletes bázisszint növelés, mint a "lórugás szerű" rálövés. Természetesen a több cukorméréssel a lassú egyenletes cukorszint csökkenést még a hipo előtt meg tudom állítani az inzulin adagolásának 100 %-ra való visszaállításával. Ha bólus rálövését alkalmazza valaki, akkor ha az soknak bizonyul, akkor csak (fölösleges) étkezéssel lehet a hipot kivédeni. Ez nem azt jelenti, hogy én nem hipozom, és mindig rendben van a cukrom, de az tény, hogy a pumpával az extrém ingadozásokat ki tudom védeni, és a cukrom inkább egyensúlyban van a penes időszakomhoz képest.

Üdv: Kata
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
dr. s. s. írta:
Kmollival vitatkozom abban, hogy nem érzi a beteg a normálnál magasabb vércukorszintet. Nem akarok nagyarcúnak tűnni, de én tízből legalább nyolcszor jól becsülöm meg.
Na pont ezért írtam, hogy nem vagyunk egyformák :wink: Én is megérzem, de vannak helyzetek, amikor mégsem (nem tudom, mitől függ) és ismerek nem is 1 beteget, akik tényleg nem érzik és olyanokat is, akik az alacsonyat (sem) érzik, csak ha már nagyon alacsony (2 körüli).
 

bioszaky

Új tag
Az idővel csökken a vércukorérték érzékelés. Régen már 3,0-nál remegett a szám széle, most 12 év után, van hogy 0,9-et még magam mértem, és csak kicst gyengusnak éreztem magam.
Úgy tesztelem magamat, hogy ha remeg a kezem előrenyújtva (csak kicsit, de ujjakon látszik), akkor alacsony. Próbáljátok ki, hátha nektek is működik. 3 alatt kezd látható lenni.
Magasat sem mindig érzem, pedig eleinte 8 felett már kimelegedtem, álmosodtam. Most már csak magasabbat érzek, azt sem mindig.
 

eremit

Új tag
Nekem sem mindig sikerül "jól" megéreznem a cukrom. Többnyire akkor tévedek, amikor magasnak érzem, közben meg jó. Bár ez annyira nem is baj (mármint hogy jó és nem is magas). Az alacsonyt azért sikerül, bár néha vagyok vele úgy, hogy tök jól vagyok, aztán kiderül, hogy 3 körül van...

Más téma: megint lesz pumpás találkozó március 21-én szerdán, Miskolcon a Bocskai út 10 sz alatt (Szinva ABC mögött a Szabó L .sétányon található sötétzöld egyszintes épület, sövény kerítéssel körben)található épület előadótermében. A találkozó témája:Dr. Varannai Lajos (neurológus főorvos): Neuropáthia diabetesben
Biztos érdekes lesz! Ha valaki a közelben lakik és ráér, jöjjön el! A részvételi szándékról lehet jelezni nekem üziben 8)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
eremit írta:
Nekem sem mindig sikerül "jól" megéreznem a cukrom. Többnyire akkor tévedek, amikor magasnak érzem, közben meg jó. Bár ez annyira nem is baj (mármint hogy jó és nem is magas). Az alacsonyt azért sikerül, bár néha vagyok vele úgy, hogy tök jól vagyok, aztán kiderül, hogy 3 körül van...
Nem lehet, hogy amikor magasnak érzed, de jó a cukrod, akkor éppen megy fölfelé? Velem ilyen sokszor van, szinte mindig bebizonyosodik, hogy azt éreztem, ahogy felfelé ment (ilyenkor direkt mérek 1 óra múlva is).

Bioszaky: nálam furcsán összevissza van ez az érzem-nem érzem dolog. Ha sokáig nagyon jók a cukraim, akkor az alacsonyat érzem kevésbé, de a magasat már valóban 8nál érzem, ha sokáig rosszak a cukraim, akkor a hipót érzem nagyon hamar, de a magasat nem (ugyanaz a szitu, amit írtál, mivel itt is az van, amihez hozzászokik éppen a szervezetem, az ahhoz képest történő változásokat érzem nagyon, csak nálam ez nem állandósult, hanem hol ilyen hol olyan).
 
Oldal tetejére