Insulinpumpa

Sani

Új tag
S azért fontos a normoglikémiás érték, hogy ne alakuljanak ki szövődményeink.
Ezt meg - gondolom - nem kell leírnom, hogy miért is fontos.

Sani

Új tag
És a bázisod a nap mind a 24 órájában egy és ugyanaz az adag?

Szoktad Te ezt állítani? Ha pl. 2-3 napon mindig ugyanabban az időben rossz vc értékeket mérsz és kizárható más befolyásoló tényező?

Mert én úgy gondolom, hogy amíg nincsenek jól beállítva a bázis adagok és időpontjaik, addig hiába próbálsz a bólus adaggal ill. korrigálással jó vc kerekíteni, akkor tényleg káosz lesz.

Az alap a jó bázisértékek és az ételekhez a megfelelő inzulinmennyiség bevitele.
Ha ez a kettő nem jó, akkor - szerintem - hiába próbálgatod az elhúzott idejű bólust, stb., nincsen semmi értelme.

Pumpánál az első a megfelelő, személyre szabottan az életkörülményekhez igazodó bázis inzulin adag beállítás.

orsika

Új tag
Ez azért is nagyon bonyolult, mert nem élek rendszeres életet. Fizikai munkám van, napi 12 óra, és felváltva, éjszaka-nappal... Csak hogy még nagyobb legyen a zűr.
Ami biztos, hogy a pihenőnapokon estétől reggelig jó a 0,7 E bázis.De ha előtte melóztam, akkor már sok. Hiába nem dolgozok aznap, mintha bennem lenne az előző nap fizikai aktivitása.
A másik biztos dolog, hogy délelőtt mindig leesik a cukim, mintha ugyanaz a 0,7 E sok lenne.!!!DE!!! Ha kevesebb inzulint adok bólusnak, na meg elnyújtom, akkor meg tudom fogni, 0,7 E-el is... AKKOR KÉRDEM ÉN, MI A JÓ MEGOLDÁS?
Volt már nekem órárol órára változó bázis adagom is, de mikor a dokim meglátta, azt mondta, hogy legalább 4-5 órát egyforma adag menjen...
Meg mivel elég rendszertelen az életem, próbálom inkább a bólust változtatni, a fizikai aktivitás függvényében... Talán nem a legjobb megoldás... Most tehetetlen vagyiok...

Sani

Új tag
Szia Orsika!

Én a Te helyedben (minimum )2 féle bázis adagot állítanék be
- munkanap
- pihenőnap

Én a Te helyedben mindenképpen először is a bázis adagokat állítanám be jól. Ne a bólussal korrigálj, hanem ne is adjál lehetőséget a korrigálásnak!

( Tudom, könnyű írni, de én így cselekednék. )

Nekünk cukrosoknak fontos lenne a rendszeresség. Anélkül elég nehéz jó értékeket produkálni, de nem lehetetlen.

Pl. nekem is elő szokott fordulni, hogy a munkám során többet mozgok, mint azt reggel 'beterveztem'. Ilyenkor vagy %-osan veszek le a bázisból vagy +ch-t veszek magamhoz, ha szükséges.
Az, hogy a bázis 4-5 órát egyformán menjen, ez is szerintem emberfüggő, hogy ki hogyan éli meg a mindennapjait. De az - szerintem - nagyon nem jó, hogy mindig ugyanannyi bázist adsz.
hiszen az egészséges emberek szervezte is a nap- éjjel folyamán különböző mennyiségű inzulint termel, és hát pont ez ( is ) a lényege a pumpának: minél jobban hasonlítson az inzulinbevitel az egészséges szervezethez.

a fizikai aktivitásnak még 24 óra múlva is van hatása a szervezetnek

Különben a legjobb megoldás a munkahelyváltás lenne. Rendszeresség az nagyon fontos.
Tudom, a mai világban nem olyan egyszerű, nem lehet válogatni a munkahelyek között, de próbáld meg!

laffi

Tag
Sziasztok!
Hipo utáni korrekció ügyben várom a véleményeteket.
Hipóra ittam úgy 30 CH-t, ha ezt nem korrigálom, akkor legalább 5-8 mmol/l ugrás fog jönni.
Mivel nagyon inzulinérzékeny vagyok, ezért normál bolus nem jön be.
Most azt csináltam h +100 átmeneti bázist emeltem 2 órás tartamban. (jelenleg 0,6 NE/óra az ütem) Ez össz: 1,2 NE inzulin. Amúgy 0,8 NE kell 10 CH-hoz, de így csak felét adom korrekciós célzattal.
Kiváncsi vagyok a véleményetekre, h jó-e ez így?
Ill. kiváncsi vagyok 2-3 óra múlva mit fogok mérni.
Per pill. szenzor van rajtam szerencsére....

Sani

Új tag
Kedves laffi!

Kiváncsian várom én is a vc értékeket.
Az, hogy jó-e ez így, az majd az értékből ki fog derülni.
Elolvasva jónak tűnik...dehát mindannyian mások vagyunk és hát mindenkinek magának kell kitapasztalnia a megfelelő kezelést.
Az még kérdés, hogy a hypo hatására nem lesz-e somogyi?
a szenzor "nem jelezte", hogy lefele megy a vc-d?

laffi

Tag
Sani!
Sajnos a +100% bázisemelés kevés, ez már tisztán látszik.
A készüléket úgy állítottam be hogy 5-10 vc tartományon kívül kezd el jelezni.
18:57 kor kijelezte a 4,6-ot, akkor rögtön nyomtam 2 dl gyüm.levet de 19:12-kor már 3,7-et mutatott (szóval erős zuhanásban voltam, nem tudtam megfogni) Újabb 20 perc kellett hogy 5 fölé emelkedjen. Most elég gyorsan emelkedik 3 - 3,5 mmol/l óránként. Hát ez így nem sikerült....

steveray

Új tag
Az Orsika-problémájához pár szót:

Szerintem is több - akár 4-5 - bázissal is "dolgozhatsz", persze mindegyiket az adott "közegben" kellene beállítani, belőni. Ha meg tudod oldani, akkor bizony érdemes megpróbálni.

Az állandóan azonos óránkénti bázis egyébként teljesen ellentétes az egészséges hasnyálmirigy-működéssel is, márpedig a pumpa lényege az volna, hogy megpróbálja leképezni vele az ember a saját adottságainak megfelelően annak a működését.

steveray

Új tag
Kedves Laffi!

Nem lenne rossz, ha leírnád azt is, hogy hogyan sikerült ilyen zuhanásba kényszerítened a vércukrodat??? Mert hátha ott van a megoldás, s akkor nem kellene a Mr. S-t kerülgetned. Egyébként a Mr. S. hatása alatt rendszerint hatástalanok a korrekciós lépése.

Én pl. - különösen, ha épp nincs a kezemben semmi, amivel elejét vehetném, ha érzem, hogy jön a hipó - leállítom a pumpát, hogy a szervezetemben lévő egyébként is sok inzulint ne szaporítsam tovább még a bázissal sem.

Erről próbáltam néhány oldalla korábban írni, hogy nem a Mr. S. kivédése a feladat, hanem a hipó elkerülése, időbeni észlelés és gyors lépés az elkerülés érdekében.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata!
Köszönöm szépen, amit írtál...Nem tudok blogot írni, vagyis eredményeket feltölteni, mert nem az accu chek-et használom.Nekem nincs pénzem ilyen drága csíkra. A d-cont-ot használom, mert apósom tud hozzá kiíratni, ha az enyém foigyik. Az optimumot pedig még nem írathatom ki, mert nem járt le a 6 év...:(:(:(
Egyébként, tegnap este olyat produkáltam, mint még soha... Norm 6,5-ös cuki, 45-50g ch-s vacsi, 4,5 E novorapid 30 percre elnyújtva, és zsuppsz, 1 óra múlva hipó. 1 pohár tej, pár szem keksz, cuki még lentebb... Levettem a pumpát, (pedig nem szeretek ilyet csinálni) 25 percre, és ma reggel persze hogy 14,7 lett a cukim... Napok óta nem mértem 10 felettit. Ja, és persze mire azt hittem hogy beállok, jött egy ilyen, számomra egmagyarázhatatlan este... Pedig, 5 E inzulint szoktam vacsihoz adni, tegnap csökkentettem csak...És tessék.

Kérlek Kata, Sani, próbáljuk meg... Jó?

Szia Orsika!
Az elmúlt napokban nálam is előfordult, hogy hipot hipora halmoztam. A legkevesebb 2,3 volt viszont az óvatos korrekcióval sikerült elérnem, hogy a somogyi ne vigye feljebb 14,2-nél. ( A korrekció %-os emelést, ill csökkentést jelentett) Régebben ez úgy nézett ki, hogy hipo után felment 22-28-ig.
Hipo után somogyinál nem tanácsos levenni a pumpát, hiszen több inzulinra van szükség, csak azt nem lehet tudni, hogy mennyi ideig hatnak az inzulin ellenes hormonok (növekedési, adrenalin, stb.)
Egy próbálkozás, és eszerint egy jó, vagy rossz eredmény még nem nem elegendő, hogy a változtatott terápiát elfogadd, vagy elvesd.
Biztos találunk megoldást.
A pixes letöltésre azt tudom javasolni, hogy a pumpa adatait töltsd le, és ott a dátumok szerint a vc naplódból írkáld oda értékeket.

Sani

Új tag
Szia Orsika!

Mennyi volt az utolsó Hga1c-d?

Mert teherbe esni csak úgy tudsz, ill. ajánlatos, ha már előtte is a Hga1c 7 alatt van.

Sani

Új tag
Kedves Kata!

Nem értem, hogy miért ne korrigálljon???
Azért ( is ) van az ultragyors inzulin, hogy az emelkedett vc értékeket normalizálni tudjuk vele.

quote]

Hát igen.

De nem adjunk lehetőséget a korrigálásnak... :arrow: ez lenne a legideálisabb.

De ha már felment a vc, akkor ott van az ultragyors inzulin, és akkor az az egyik módszer, hogy levigyük a vc-t. Főleg, ha már nagyon magas. ( 12 felett)..akkor meg csak az a módszer a hatásos. ;)

vighkata

Orsika!
A cikk alapján próbáld meg a saját inzulin igényedet felmérni, és magadnak a megfelelő dózist beállítani.
Természetesen korrekcióra bármikor szükség lehet, de most egyelőre a korrekcióval le kell állnod, ill nagyon óvatosan bánnod, ahhoz, hogy beállíthasd magadat. A terápia felállítása során biztos szükség lesz finomításra, itt is igaz, hogy egy táblázat csak nagy vonalakban mutatja meg a helyes utat. A finomításokat már innen könnyebben tudod a saját igényeid szerint elvégezni.
Természetesen konkrét kérdések jöhetnek, és továbbra is fenntartom, hogy egyéni paraméterek ismeretében segítek a megoldást megtalálni.

http://diabetesonline.hu/inzulinkez.../tudnivalok-az-inzulinkezelesrol-6.-resz.html

vighkata

Orsika!
Szóba hoztad, hogy egy éven belül szeretnél babát vállalni. Ennek ismeretében semmiképpen nem javaslom, hogy munkahelyet változtass, még akkor sem, ha véleményem szerint a váltóműszakkal felborítod a cukor egyensúlyodat. Szülés, ill. gyed után úgyis valószínű egy műszakba fogsz visszamenni dolgozni.
Addig is meg kell próbálnod rendezni a cukrodat. A pumpán a többféle bázis beállítási lehetőséget én is csak ajánlani tudom. A programozását úgy tudom elképzelni, hogy amikor éjszaka dolgozol, akkor "fordított" programozás szükséges. Hajnal körül mindenképpen több inzulinra van szükség, a nap többi részében pedig egy napló elemzésével, vagy Szentgyörgyi Pál diagramja segítségével lehet megtalálni, hogy mikor mennyi inzulinra van szükséged. Egy közel jól beállított bázist alkalmazol nappal, és ennek a fordítottját pedig éjszaka.
Akármilyen jól is sikerül egy bázis programozás, a szervezet a biológiai ritmusából adódóan éjszaka aludni szeretne, nappal pedig ébren lenni. Ha be tudjuk "csapni" a szervezetet a nappal és éjszaka megfordításával, akkor a pumpa bázis programozásával is meg tudjuk ezt tenni.

Zsu77

Új tag
Én azt vettem észre,hogy az éjszakázás olyan "trauma" a szervezetnek,hogy többlet energiát igényel.Nekem a legdurvább napjaim mindig abból adódtak,ha már 2. netán 3. éjszaka éjfél vagy utánig voltam fönt.Ehhez képest egy újra és újra előadódó éjszakázást tuti én nem bírnék...:?

vighkata

Én azt vettem észre,hogy az éjszakázás olyan "trauma" a szervezetnek,hogy többlet energiát igényel.Nekem a legdurvább napjaim mindig abból adódtak,ha már 2. netán 3. éjszaka éjfél vagy utánig voltam fönt.Ehhez képest egy újra és újra előadódó éjszakázást tuti én nem bírnék...:?

Én több, mint 10 évig jártam folyamatos váltóba, jól bírtam, és imádtam. Igaz, akkor még nem voltam cukorbeteg, ehhez nem tudok tapasztalati véleményt mondani. Az éjszakázásra nem mindenki reagál egyformán, mint ahogy másra sem. Vannak itt a fórumon, akik éjszakáznak, és jó a cukruk. Lehet, hogy Orsikának nem tesz jót a biológiai ritmus felborítása, de ezt több 100 km távolságból nem lehet megállapítani. Szerintem mindenképpen lehet, és kell is valami megoldást találni a cukorra, úgy, hogy még egy évig marad váltóban.
Tény, hogy az éjszakázás felborítja a szervezet egyensúlyát, kérdés, hogy hogyan tudjuk ezt "kijátszani".

Oldal tetejére