Insulinpumpa

steveray

Új tag
Kedves Vígh Kata, köszönöm az elismerő szavaidat. Jól esnek.

Tudod: "aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja." Talán ez az oka, hogy nem kristálytisztán fogalmaztam, viszont nálam működőképes a dolog. Ma éjjel pl. hasonló érzéseim voltak, korrigáltam három részletben 0,9 egységet, és reggel fél nyolckor 6,7-et mértem. Ezt add össze!!! És mondd, hogy nem jó, hazardírozás... Na és a Hgba1c-ről nem is beszélve. Te mennyin állsz most a napi (enyémhez képest) jóval több, mint ötszöri vércukormérés ellenére???

Na igen, korrigálni lehet a mozgással. Kiváló vércukor-korrekció, ez tény. Én is alkalmazom.
De annak is megvannak a veszélyei.

Azt szeretném, ha látnátok, hogy semmilyen eredmény sincsen kockázat nélkül.

steveray

Új tag
És természetesen az lenne a cél, hogy tanuljunk egymástól, nem leszólnánk a másikat és a véleményét, tapasztalatait és őt magát eleve károsnak minősítve igyekeznénk hidegre tenni, mint ahogy itt már történtek ilyen dolgok...

steveray

Új tag
S ha már itt tartunk, hagy adjak hangot egy félelmemnek is. Attól tartok, hogy csökkeni fog a pupások száma. A mostani válság egyik következménye az elbocsátás-sorozat lesz, ami miatt csökkeni fognak az állam - OEP - bevételei, így a méltányosságból támogatott dolgokra jutó keret is. Nem csodálkoznék, ha emiatt egyrészt kevesebben kapnának majd pumpát, másrészt a most pumpások közül nem újítanák meg a lejáró eseteket.

Ne így legyen, de van egy ilyen furcsa érzésem... Szerintetek???

laffi

Tag
Nem hinném hogy évi párszáz vagy akár évi ezer pumpás OEP által átvállalt ktg-e borítaná fel a honi költségvetést.
Megdöbbennék, ha kifogyó keret miatt utasítanák el jövő évben egy pumpát ÚJRAigénylő kérelmét az OEPnél. Ui. aki megtapasztalta hogy milyen pumpával, az továbbra is kérni fogja és ha nem kapja meg a támogatást.... akkor megveszi teljes áron, ha tudja... ha nem tudja, akkor minden követ meg fog mozgatni hogy megkaphassa rá a támogatást. Legfeljebb mi pumpások is megyünk a parlament elé. Hm?
Sztem nem ezen fog az államkassza spórolni.

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
És természetesen az lenne a cél, hogy tanuljunk egymástól, nem leszólnánk a másikat és a véleményét, tapasztalatait és őt magát eleve károsnak minősítve igyekeznénk hidegre tenni, mint ahogy itt már történtek ilyen dolgok...

OFF - Kedves Steveray!
Én eléggé aggályosnak tartom arra biztatni a tapasztalatlanabb cukorbetegeket, pumpásokat, hogy pusztán megérzéseikre hagyatkozva, mérések nélkül korrigáljanak. Aki itt hozzászól a témához (rajtam kívül) cukorbeteg, sőt elég sokan kezdő pumpások. Nem akarok morbid lenni, de ha nem lenne ellenvélemény a tiéddel szemben, és esetleg csak azt látnák, nyugodtan, mindenféle tapasztalat helyett kísérletezhetnek, "baj" nem lesz belőle, lehetséges, hogy megtennék. És a következményeket te, személy szerint vállalnád??? Lehet, hogy te már ismered annyira a szervezetedet, hogy feltételezhetően tudod mikor mi a jó neked, de ezt "kötelezően" miért várod el egy kezdő pumpástól, netán egy "kezdő" cukorbetegtől is? Nem hiszem, hogy ez az egész topik arról szólna, hogy te beírsz bármit és mindenki arra törekszik, hogy leszóljon, hidegre tegyen, stb... Azt kellene elfogadnod, hogy nem mindenki úgy működik, mint te! Aki bizonytalan, igenis mérjen, ha kell naponta 5x és fogadja meg annak a tanácsát aki tudja és tanítja is...

dg

Őstag

ezt írja bárki más, de te, NE! Olvasd már el a saját üzeneteidet!!!

A tanítósdis klisédet meg humornak szántad? :D ...meg aztán, már megint a "kristályos " logika: tanuljunk egymástól, írtad vala, akkor te is tanítasz, nem? És te tudod vagy nem tudod? És mi van a kígyóval? Csak nem megharaptajafarkincáját?

Sani

Új tag
Sziasztok!

Nekem az a véleményem, hogy leírhatja itt mindenki a saját tapasztalatát, véleményét, - azért még nem kell bántani.
Tanácsot adhatunk, de nem érdemes addig, míg nem ismerjük a személyt és a reá ható dolgokat.
Én csak leírom az én tapasztalatomat bízva abban, hogy ezzel akár csak 1 embernek is segíteni tudtam.
Nem vagyunk egyformák, de azért - alap dolgokban - hasonlítunk.
Azért van ez a fórum - ha minden jól megy - hogy tanulhassunk mások tapasztalatából, tudásából. Nem kioktatni , hanem csak mesélni kell.
Szerintem így segíthetünk egymásnak és másnak a legtöbbet!

Zsu77

Új tag
Sziasztok!

Nekem az a véleményem, hogy leírhatja itt mindenki a saját tapasztalatát, véleményét, - azért még nem kell bántani.
Tanácsot adhatunk, de nem érdemes addig, míg nem ismerjük a személyt és a reá ható dolgokat.
Én csak leírom az én tapasztalatomat bízva abban, hogy ezzel akár csak 1 embernek is segíteni tudtam.
Nem vagyunk egyformák, de azért - alap dolgokban - hasonlítunk.
Azért van ez a fórum - ha minden jól megy - hogy tanulhassunk mások tapasztalatából, tudásából. Nem kioktatni , hanem csak mesélni kell.
Szerintem így segíthetünk egymásnak és másnak a legtöbbet!

Igen,és pont ezért rendkívül fontos,hogy ha valami tényleg veszélyes játék,akkor azt legalább ismerjük el,miután elmeséltük azt,ahogy mi mit és hogy szoktunk.Szerintem mérés nélkül bevinni bármit a szervezetbe minden esetben hazárdírozás.Kivéve annak,akinek biztos a jelzőrendszere.De legalább azt ismerjük el,hogy ez a többségre nem jellemző.Akire igen,az pedig legyen érte nagyon hálás,de ismerje el:a másiknak,sőt a többségnek nem biztos,úgyhogy ne ajánljunk mást,mint amit a dokik is.Gondoljunk azokra a látogatókra,akik friss diabosok pl!Elég sokan vannak én úgy látom.És gondoljunk azoknak a jó érzéseire,érzelmeire,akiknek milyen küzdelem elérni a normális értékeket.Legyünk figyelmesek a nagy mesélés közepette.Nem fog ez senkit sem megrövidíteni a szipi-szupi cukraiban.Szerintem.

Zsu77

Új tag
Megkérnék minden olyan pusztán csak szerencsés alkatú emberkét,akinek nincs szüksége napi 5x-i mérésre,hogy a felesleges stixes dobozokat adja át receptáron annak,akinek még -az illető legnagyobb bánatára és fájdalmára- sajnos még a napi 5x-i mérés is kevésnek bizonyul.:roll:

laffi

Tag
Megkérnék minden olyan pusztán csak szerencsés alkatú emberkét,akinek nincs szüksége napi 5x-i mérésre,hogy a felesleges stixes dobozokat adja át receptáron annak,akinek még -az illető legnagyobb bánatára és fájdalmára- sajnos még a napi 5x-i mérés is kevésnek bizonyul.:roll:

Íme a legális szponzoráció lehetősége!
Terhesen én is kaptam betegtárstól extra csíkot, most pedig a nővéremet szponzorálom 1-1 dobozzal negyedévente mivel ő 2-es típus gyógyszeres, és így neki nem jár.
Egy kis odafigyeléssel elérhető hogy a sokat mérő betegeknek se aranyáron kelljen megvenni az extra dobozokat. A pumpa beálllítási időszakban nekem is 3 doboz extra elfogyott.

Berci

Új tag
extra stix

Sziasztok!

A fenti témában én is érintett vagyok, kevés a napi 5x-i mérés, viszont én a Bayer termékhez tartozó Ascensia Glucodisc-et használom, ha valaki nem használja fel a havi 150 darabot, azt én is szívesen venném4

Ez a receptár egyébként hogy működik?

Köszi

laffi

Tag
Sziasztok!

Ez a receptár egyébként hogy működik?

Köszi

Receptár = TB támogatott ár. Legegyszerűbb ha a kevesebbet mérő betegtárs felíratja a havi adagját (amit aztán nem használ fel) és átadja neked a receptet, és már Te váltod és fizeted ki magadnak.
Sajnos elég ritka típusú mérőt használsz, ezért nehéz olyan valakit találni aki ugyanilyet használ és keveset mér, és még hajlandó is szponzorálni, de az orvosod talán segíthet. :wink:

Mindenkinek érdemes tudni hogy mennyi csík jár neki egy hónapban, ugyanis afelett nem írathat fel. Ha mégis megteszi és az OEP kiszúrja akkor utólag kifizettetheti.

A szabály:
A napi 1-2 inzulin injekciós kezelésben részesülő beteg számára három havonta két doboz, napi 3-szori inzulin adás esetén havonta két doboz, napi négy-ötszöri inzulinadagolásnál havonta három doboz tesztcsík rendelhető.

Berci

Új tag
Szia,

igen, azt tudom, hogy nekem havi 3 dobozra jár támogatás, de ez azért elég szűkös, ha tehetném, ennél azért többet használnék! Most is például kifogytam, és a háziorvosommal fel kellett íratnom. Csak az a szomorú, hogy ezért, a lényegében alapvető felszerelésért kell küzdeni.

Ennek a 9 doboznak az ára receptre 8-9 eFt, más stixek esetén mennyi ezeknek a támogatott, ill. a recept nélküli ára? Egyenlőre még ki tudom fizetni azt a plusz egy-két dobozt, de úgy gondolom, hogy az a havi plusz 10.000 Ft is sok, pláne, hogy ezt nem lehet helyettesíteni, maximum nem mérsz annyit. :(

steveray

Új tag
Kedves d.g., ha volnál szíves beidézni azokat az írásokat, amelyekben én szóltam le bárkit is, nagyon örülnék neki. Már csak hogy tanuljak belőle valamit, és hogy helyre tudjam igazítani magamat, ha kell.

Én amondó vagyok, hogy nem mernék másokat tanítgatni, én leírom, hogy én mit és hogyan csinálok, akinek van hozzá kedve, elkezdhet hasonlóan cselekedni. Először is nagyon fontos ebben a kérdésben, hogy az ember ismerje ki saját magát, ami bizonyos figyelmet és fáradságot mindenképpen igényel. Érezze meg, hogy mire hogyan reagál, hogy jelentkezik a magas és az alacsonyabb vércukorszint, és ha ez már megvan, akkor kezdődhet élesben a dolog.

De hogy én bárkit is arra biztatnék, hogy ezt tegye, az azért erős túlzás. Nem is tudom, hogy hogy jutottál, kedves d.g. erre a következtetésre. De ha esetleg Te akarod kipróbálni, rám számyíthatsz!

Egyébként pedig, mint már másutt írtam, a napi 5x vércukormérés bőven elég.

dg

Őstag
Leszek szíves, és a profil oldaladon fog megjelenni.
Ömlesztve olvasván a hozzászólásokat, nem csodálom, hogy megzavart. Én másféle következtetésre jutottam, ha figyelmesen olvasol.

steveray

Új tag
Azt kellene elfogadnod, hogy nem mindenki úgy működik, mint te! Aki bizonytalan, igenis mérjen, ha kell naponta 5x és fogadja meg annak a tanácsát aki tudja és tanítja is...

Kedves Nofre, én magam is naponta ötször mérem a cukrom, általában. Tehát én is erre biztatok másokat. Ez a korábbi, nem csak e fórumon feltett írásaimból is kiderül. De nem többször, mert azzal csak magatokat zavarjátok össze szerintem.

Másrész: nem a tapasztalatlanokat biztatom, és nem arra, amit írsz. Hanem MINDENKIT arra biztatok, hogy ismerje meg magát, legyen tapasztalt, és akkor, ha már tudja, hogy mik a magas és az alacsony cukor jellemzői, akkor próbálja magát úgy kezelni, ahogy én is.

Érdekes, ezekről a dolgokról legutóbbi találkozásunkkor beszélgettem a diabetológusommal, és teljes egyetértésben voltunk. Szerinte is a cukorbetegnek meg kellene ismernie a saját reakcióit, szervezete jelzéseit, és azt megértve kezelnie önmagát...

laffi

Tag
Sziasztok!
Gond az hogy ha a bázis aránya átlépte a 60%-ot nálam?
Étkezési inzulinok 3 - 5 - 3 NE (R:40CH E:60CH v:50CH) 67%,
a bázis 22,6NE/nap 33%
Még további arányeltolódás várható.....

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Gond az hogy ha a bázis aránya átlépte a 60%-ot nálam?
Étkezési inzulinok 3 - 5 - 3 NE (R:40CH E:60CH v:50CH) 67%,
a bázis 22,6NE/nap 33%
Még további arányeltolódás várható.....

Ha ezzel egyensúlyban tudod magad tartani, akkor nem lehet belőle gond. Őszintén szólva, én is gyanakodnék egy kicsit, hogy ez így tényleg jó-e, mivel nálad, ha lassan is de nő az 50/50%-tól való eltérés. A dokidat kérdezd meg, hogy mennyire elfogadható ez az arány rád vonatkoztatva. Az ajánlások elfogadhatónak tartják a 60/40%, vagy a 40/60% arányt.

Oldal tetejére