Látszik hogy az éjszakáim egyáltalán nincsenek/nem voltak rendben. Valamint az örökös problémám, hogy étkezés előtt általában magasabb a vc, utána pedig esik... Ez is ellentmond minden normális, átlagos beteg adatainak. Ebből a helyzetből kiindulva próbálok rendet tenni.
Viszont az arányok egyre jobban tolódnak el a bázis többlet irányába.
Szia Laffi!
Megnéztem a két hónap diagramját, és azt látom, hogy a november átlagban jobb tendenciát mutat, mint az október. Viszont mind két görbe egy hónap középértékét mutatja a nap 24 órájára vetítve. A jó az, hogy mindkét hónap nagyjából ugyanabban az időben mutatja a kiugrást, és a visszaesést. Ami ennek a görbének a hiányossága, hogy mivel középértéket mutat, nem látszik a legmagasabb és a legalacsonyabb (hipo) értéke.
Amit én leszűrök belőle, hogy éjféltől hajnali 3-ig magas a cukid, utána viszont meredeken zuhan. Ez egybeesik a reggeli előtti méréssel, amikor még magas, közben jön egy étkezés, utána pedig a meredek zuhanás. Te úgy gondolod, hogy a bólussal és a hozzá tartozó CH-val próbálod meg az egyensúlyt elérni. Szerintem a bázison kellene változtatni, mert a reggeli utáni vc esés valószínű az éjszakai kevés, és a reggel időszak magas bázisának köszönhető.
Írtad, hogy nálad nem kifejezett a hajnali jelenség, viszont az éjféltől adagolt 0,7 E/h bázist én kevésnek gondolom. Az éjfélig tartó 1,2 E/h soknak tűnik, a diagramodat látva viszont szerintem megfelelő.
Az éjszaka folyamán, amikor nincs CH bevitel, akkor a máj folyamatosan bocsátja a véráramba a glukozt, hullámszerűen, hajnali 3 órához közeledve a legtöbbet. Ha sikerülne elcsípni, hogy az éjszaka folyamán mikor a legtöbb a véráramba jutó glukóz, akkor az az egyensúlyi helyzet jó esetben egész napra kitart.
Tehát, ha te is úgy gondolod, és "átrágod" a lehetőséget, akkor tehetsz egy próbát a hajnali 1-2 óra körüli bázis emelésre, mondjuk 0,1 E/h-val. Szerintem ez ne tartson 5-nél tovább, mert ez így is kitart a reggeli utáni vc csökkenésig. Ez 0,3-0,4 E össz mennyiség, ezt a pluszt vedd el a reggel 6-10-ig terjedő időszakból. Így a napi össz bázis mennyiségedhez nem nyúlsz, csak talán sikerül jobban követni a máj hajnali "többlet" munkáját.
A nap többi részérez egyelőre ne nyúlj, mert ha sikerül jól eltalálni a hajnali-reggeli dózis változtatást, és ezzel a reggeli "hullámvasutat" kiiktatni, akkor jó esély van arra, hogy az ebéd és vacsora közötti vc kiugrást is ki tudod kerülni. Néhány nap megfigyelés szükséges, hogy lásd, működik-e a dolog, és ha szükséges, akkor hol kell még hozzányúlnod.
Az étkezés utáni hirtelen vc eséshez a bólussal úgy lehet játszadozni, hogy a kettős hullámban beadott bólus azonnali része legyen a kevesebb, mondjuk 1/3 arány, a maradék pedig az elnyújtott adag. De én, ha jól emlkékszem, te így adod magadnak.
De ha nem így adod, akkor egyelőre ezen ne változtass, csak a bázison, mert ha nem válik be a módosítás, akkor nem lehet tudni, hogy melyik módosítás volt a mellélövés, a bázis?, vagy a bólus.
A későbbiekben, ha sikerül az éjszakai, hajnali magas vc-t, és az étkezés utáni hipot kikerülni, akkor lehet gondolkodni a bázis/bólus arány 50/50%-hoz való közelítésre.
Még mindig azt mondom, most, hogy látom az újabb diagramodat, hogy irígylésre méltó, mert a két diagram nagyjából ugyanazt a hullámot mutatja. Nálam valószínű egy ilyen diagramon a két görbe keresztezné egymást.
Én bízom benned, sikerülni fog neked.