Insulinpumpa

lizzi

Őstag
Vick és Christina nekem most jók a cukraim ,de azért volt már rá példa nálam is hogy ilyeneket csinált és nem nagyon volt rá magyarázat.Ha ez vigasztal nekem egyszer amikor a sok jó érték után picit felment a cukrom és panaszkodtam a dokinak hogy nem tudom miért van azt mondta, hogy még az egészséges embereknél is van ilyen ,hogy felmegy a cukruk,tehát mi se várjuk el a legjobb beállítás melett sem ,hogy mindig gyönyörű értékeket produkáljunk!Vagy lehet ,hogy valami készülődik a szervezetükben,talán betegség és az zavar be!
Tehát fel a fejjel és szép cukrokat mindenkinek!!!

Vick

Új tag
Köszi Lizzi!

Úgy tűnik sikerült megoldanom a problémát, de még finomítani kell rajta. Nem tudtam hypos értéket mérni, nem találtam, de az volt az érzésem, hogy valamikor hypozik a fiam. Hiába adtam több inzulint, mégis magas volt a cukra, nehezen ment le. Ezért tegnap este mikor normál volt végre a vércukra lejjebb vettem a bázist, és így éjszaka viszonylag normál értékei lettek. :)
Az a legnehezebb amikor nem jövök rá, hogy sok vagy kevés az inzulin. Azért megy fel a cukra mert kevés inzulint kap, vagy azért mert túl sokat kap és nem veszem észre a hypót és somogyizik.
Végre 4 órát aludhattam egyhuzamban. Nagyon jó volt! Mst üde és friss vagyok. Tegnap már nagyon ki voltam borulva. 3 napja egyfolytában fájt a fejem, ideges voltam és fáradt.

Ma délben 3,6 volt. Pedig kevesebb inzulint adtam tízóraihoz mint szoktam. Remélem elkerül a somogyi!

Biztos ez az extra meleg idő az oka mindennek.

lizzi

Őstag
Gratulálok Vick!Lehet ,hogy sok volt az inzulin.Én is jártam már így ,hogy nagy volt és minél többet adtam rá nem nagyon akart lejönni,aztán mikor visszavettem normálisra akkor lett jó!Nekem az a tapasztalatom pumpával ,hogy nekem az a jobb ha rákorrigálok,a bázist pedig hagyom ,vagy ha sokáig tart pl., hogy mindig egy időpontban esik le akkor csak a 3-4 órával előtti bázist veszem le.Nekem így jól mükődik,de mindenki más, próbálgatni kell és mérni!

Vick

Új tag
Köszi Lizzi!

Utólag rájöttem, hogy miért alakult ki ez a helyzet. Kb 1 hónappal ezelőtt kezdőtött, hogy 23 óra körül rendszeresen megindult felvelé a cukra. Először korrigálgattam 0.1 bólussal, így jó lett reggelig. Kb 1 hét után gondoltam, hogy ez már így marad és megemeltem a bázist 22 kor 1 óra időtartamra. Jó is volt egy hétig. Aztán megint kezdődőtt ugyanez. Bólussal korrigáltam, mikor így jó lett egy hétig akkor megemeltem 21 kor is a bázist 1óra időtartamra. Így megint jó lett egy darabig. Aztán megint kezdőtött ugyanez, hogy magas volt éjjfél körül az értéke. De ekkor már hiába korrigáltam 0,1 bólussal, csak nem ment le reggelre. Az elmúlt napokban már éjjel kétszer korrigáltam 0,1 bólussal és csak nem ment le. Gyanakodtam, hogy sok valami, de nem találtam a hypot. Mikor délután 1,5 vc-t mértem és nem lett somogyija már tudtam, hogy sokat hypozhatott az elmúlt napokban. De a folytatást már leírtam. Csökkentettem a bázist az eredeti állapotra és így jobb lett.
Egy gyereknél természetes dolog, hogy növekszik, fejlődik, változik, és folyton változtatni kell a beállítást. El is fogadtam, hogy most is ez történt, és emelni kell. Az volt furcsa, hogy vissza kellett állítani az eredeti kevesebb bázist, nem gondoltam volna.

Azért írtam le ezeket, hogy hátha valakinek hasonló problémája lesz és talán segít.

Már tudom, hogy roszkor emeltem a bázist. Tőletek tanultam, hogy 3 órával előbb kell emelni. Ha 23 órakor kezd emelkedni a vc akkor nem 22-kor kellett volna emelnem. Talán 20 h-kor kellett volna. Az elmúlt éjjel ezt próbáltam ki. Jó is volt éjjfélkor, de 3h-ra felment 11-re a vc. Mikor emeljek még? Talán 23h-kor is? Szerintetek?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
"Már tudom, hogy roszkor emeltem a bázist. Tőletek tanultam, hogy 3 órával előbb kell emelni. Ha 23 órakor kezd emelkedni a vc akkor nem 22-kor kellett volna emelnem. Talán 20 h-kor kellett volna. Az elmúlt éjjel ezt próbáltam ki. Jó is volt éjjfélkor, de 3h-ra felment 11-re a vc. Mikor emeljek még? Talán 23h-kor is? Szerintetek?"

Vick!
Nem biztos, hogy rosszul csinálod, lehet, hogy így lesz jó, ahogy kipróbáltad.
Az én dokim mindig figyelmeztet arra, hogy egyszerre csak egy változtatást végezzek, mert ha valami nem jó, akkor nem tudom, hogy melyik változtatás volt helytelen. Most szerintem várj egy-két éjszakát, és csak akkor nyúlj a 23 órai bázishoz, ha ezt a hajnali magas cukorszint indokolja. Egyébként az éjszakai-hajnali változtatásnak nem feltétlen kell 3 órával elémenni. Éjszaka a szervezet is pihen (kb.7-8 órát), a nappali 3-4 óránkénti étkezés-emésztés-mozgás stb. helyett. Nem könnyű "kitalálni", hogy hogyan akar működni a szervezet, ez sokszor nem is megy, és akkor van az, hogy össze-vissza próbálunk elémenni a dolgoknak, de rendszerint cukoringadozás az eredménye. És akkor már tényleg nem lehet tudni, hogy melyik változtatás volt a helyes, és melyik a helytelen. Ezt tapasztalatból tudom. Ilyenkor, ahogy a dokim javasolta, egyszerre egy változtatás. Most naponta, kétnaponta emelem a bázist, meg a bólust.
Többünknek megváltozik az évszakok változásánál a dózis. Ősszel növekszik az inzulingény, tavasszal pedig csökken. Csak hát nagyon nehéz kitapasztalni, hogy mikor mennyivel.
Lehet, hogy a gyerkőc is az évszakváltást reagálja így le. Próbálj meg pihenni te is, és próbáld meg nem olyan tragikusan felfogni a hajnali 11-es cukorértéket. Ezzel nem hanyagságra buzdítalak, hanem inkább türelemre. Inkább talpasztald ki, hogy mit is akar "működni" a szervezet, és ha rendszeresen produkálja a hajnali magas vc-t, akkor nyúlj hozzá.
Bár egyenesen meg tudtam volna mondani neked, hogy emelj, vagy ne. Sajna ez nem ilyen egyszerű, még felnőtttek esetében sem. Hát sok sikert, és várjuk a fejleményeket.
Ui: most én is az őszi évszakváltásomat próbálom meg kiismerni. Néhány napja hajnali 2-kor 20,1 volt a vc-m. Hát nem repestem az örömtől.

vighkata

Annyit tennék az előző írásomhoz, hogy attól, hogy így le tudom írni, mit és hogyan kell, meg mi és hogyan működik, ne gondoljátok, hogy nekem mindig, és simán megy minden. Néha csak lesek, hogy egy-egy kis változtatás másnál milyen jól működik, nálam meg vagy magas vc lesz, vagy őrületes hipo, ami után már megint csak nehéz az egyensúlyt elérni. Természetesen a tippeket az orvosomon kívül én is a diabos ismerősök tapasztalataiból szerzem, meg amennyit lehet olvasok róla.
Szóval néhány hete kimodottan jó cukraim voltak, az elmúlt egy-két hétben pedig örülök, ha már 10 alatt mérek. Persze nem a hipora gondolok, mert az is volt bőven. Én is helyel-közzel ugyanazt ettem, amit előtte, a napi ritmuson sem változtattam, mégis felborult minden. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy amikor csak úgy ukk-mukk-fukk felborul az egyensúly, akkor nagyjából csak úgy helyre is áll az egyensúly. Azonkívül biztos észrevettétek, hogy néhány napja többen írtátok, hogy "magas, nwem tudom levinni, hirtelen hipo van, stb." Szóval amikor tömegesen az egyensúly felborulása van, akkor ne vádoljátok magatokat, hogy nem figyeltetek oda, és majdnem reménytelen a természettel szemben tökéletes cukrot produkálni.

Tehát a tippek, javaslatok olyanok, amikből lehet szemezgetni, én is ezeket alkalmazom magamra nézve, mert bizony szükség van rá. Én is lavírozok az egynsúly, és a labilitás között.
Ezért is fontos, hogy minél többen leírjuk a tapasztalatokat, főleg a kisgyerkőcös anyukák, mert szerintem nekik igenis 1000x nehezebb a dolguk.

Kata

Vick

Új tag
Kata, köszi a tanácsokat!

A 11 vc szerintem sem tragédia. Már nyugodt vagyok :)

Az aggódásom akkor kezdődőtt igazán amikor a magas éjjszakai cukrokat a szokásos módon korrigáltam és nem lefele, hanem felfele ment inkább reggelre, többször is. Volt 19,8 és 16, 1 is. És délelőtt is magas maradt, nehéz helyrehozni. Ráadásul néhány napja éjjszaka volt egy 23 vc is. Rosszul lőtem be a kanült, visszagörbült, nem ment be a bőr alá.
Tudom, tapasztaltam, hogy az időjárásnak is nagy szerepe van a vércukor alakulásában. De olyan rossz, hogy nem tudom kivédeni ezeket! :( Hiába tudom, hogy jön a hidegfront vagy a szél, előre nem merem felemelni a bázist. Amikor magas a vc, korrigálgatok bólussal, aztán várom, hogy majd csak vége lesz a frontnak. De mi lesz így a HbA1c-vel és a szövődményekkel?!

15 vc-ig nem szoktam idegeskedni és egy alkalom nem is zavar, csak ha napokig magas marad, hiába adok többet. És már nem merek többet adni, mert attól félek, hogy nem adok-e túl sokat. Szerencsére ritkán van ilyen szitu. Pumpával alig volt, injekcióval gyakrabban előfordult.

A 11-es hajnali vc kérdésem már csak "finomítás" a beállításon. Ezen már nem aggódtam :)

Én is egyszerre egyet szoktam változtani a beállításon és várok 5-6 napot, hogy jó lesz-e.

Most ott tartok, hogy egész éjjel egyenletes a vc - egyenlőre.
Az még megoldásra váró feladat, hogy mit kezdjek azzal, ha 22 h-kor magas. Néha fordul elő, hol magas - hol nem. Ha 22-kor 12 a vc, akkor reggel is. Talán 22-kor adok 0,1 bólust? Lehet, hogy sok lesz, elég lenne 0,05 is, de ilyet nem tudok adni.
A másik, hogy nem is akarok ennyit mérni. Délután mérek: 15-kor (uzsi), 18-kor (vacsi), 20-kor (pótvacsi) és mostanában 22-kor, 24-kor. Melyiket hagyhatom el? ... Talán a 20 órait.... De inkább a 22 órait szeretném kiagyni, jó lenne már ekkor aludni. Akkor talán, ha ...csak 24 órakor veszem észre, hogy magas egy kicsit, és akkor korrigálok az nem nagy baj, csak 2 órán keresztül lenne magasabb 10 nél a vc (és nem is minden nap) Ez az! :D Ezt teszem, ha szükség lesz rá.

Tehát most ez a helyzet.

vighkata

Szia Vick!

Sovány vigasz számomra, hogy más is kínlódik ilyen extrém indadozásokkal, mint én.
Megpróbálok sorjában reagálva valamiféle használható tippeket javasolni, holott nálam sem válik be minden esetben a "tudományom". Remélhetőleg te (és más ), nagyobb sikerrel jár vele.

A magas éjszakai cukor korrekciójánál tényleg elképzelhető, hogy egy hipot és a hozzá tartozó somogyit sikerült produkálni. Korrekcióra szükség van, de ha az egy somogyi hatása, akkor egy-két órán belül az inzulin a növekedési hormon jelenléte miatt hatástalan. Az éjszakai magas cukornak "elé" kell menni, tehát a vacsora körüli, és utáni időszakra. Ha délelőtt is magas a cukor, akkor nagyon valószínű, hogy a vacsora körüli, és az azutáni inzulin a sok, tehát abból kell levenni.
A frontok valóban nagyon felborítják az egyensúlyt sokakban. Akinél nem befolyásolja, el sem hiszi, milyen csatát vagyunk kénytelenek megvívni saját szervezetünkkel. Korrigálunk, "jósolunk", előre kitalálunk, és mire kitapasztalnánk a megfelelő dózist, egy ellen front máris felborít mindent. Erre sajna semmilyen használható tippem nincs, mivel a frontok sem egyformák, így én sem tudok egy jól működő stratágiát kiépíteni magamnak.

A pumpával adagolható nagyon kis mennyiség is. Pl, ha úgy gondolod, hogy 0,1 E sok lenne, akkor meg tudod azt csinálni, hogy a 0,1 E-t kiterjesztett bólusnént beállítod mondjuk 15, vagy 30 percre, vagy akár egy órára. Ha már ilyen drága ez a kütyü, számolja is ki, hogy 0,1 E-t hogy oszt el 30 percre. Vagy be tudsz állítani %-os emelést mondjuk fél órára, vagy amire gondolod hogy beválik.

Javaslom a kiterjesztett bólust, vagy a hasonlóan működő kombinált bólust minden étkezés alkalmával adni a gyerkőcnek. (Nálam a kombinált bólus vált be). Ha belegondolsz, hogy egy étkezés kb. 20 percig tart, és ezalatt folyamatosan szívódik fel a CH, sőt még utána is legalább egy, másfél óráig, akkor az egyszerre beadott bólusnál máris látszik, mennyire nincs összhangban a CH és az inzulin felszívódása. Az inzulin összes mennyisége 2-5 percen belül "dolgozik". Az inzulin görbéje kb. 20 perc múlva éri el a csúcsot, utána hirtelen elfogy (felhasználódik) a szervezetből. Az inzulin 20. percében a csúcskor, még nincs elég CH a szervezetben (megetted, de még nem szívódott fel), így relatíve egy érezhetetlen hipot vált ki, az utána következő fél-egy órában pedig a még felszívódásra váró CH már nem "találkozik" inzulinnal. Így kettős cukoremelő hatás érvényesül. Az inzulin nélküli CH jelenlét, és a (feltételezett) kismértékű hipo, ami akkor is kiválthatja a somogyit, ha nem is tudtuk, hogy hipo volt-e vagy sem, mert nem éreztük.
Kérdezhetnéd miért labilis a cukrom, ha ilyen "pofon egyszerű" a megoldás. A megoldás csak elméletben ilyen pofon egyszerű. Egyénileg kell kisilabizálni, hogy kinél mennyi idő alatt szívódik fel a CH, mennyi időszakra (hány percre) kell elnyújtani az inzulin adagolást. Különböző élelmiszerek felszívódási sebessége más és más (GI: glikémiás index), ezt is figyelembe kell venni.

Hogy kézzel fogható tippet is adjak, leírom nagyvonalakban, én hogyan alkalmazom a kombinált bólust, ami nálam elég sokat javított az egyensúlyi állapot eléréséhez. Vannak még ingadozások, meg "meglepetések" is, de küzdök magammal én is.

Szóval, ha mondjuk 5 E-t kell beadnom, akkor azonnali bólusként beprogramozok 2 E-t, a maradék 3 E-et pedig 30 perce programozom. Így elérem azt, hogy a 2 E azonnal dolgozni kezd, a maradék 3 E pedig kb. a CH felszívódási sebességével folyamatosan jut a véráramba.
Lehet variálni, ha pl. magasabb a kiinduló cukor, akkor az 5 E-ből 3 E-t adok be azonnal, és 2 E-t 30 perc alatt.
Egy ismerősöm az amúgy is irígylésre méltóan jó cukrát még jobbá tette, úgy, hogy a beadandó inzulint (mondjuk 5 E-t) kiterjesztett bólusként adta be magának 60 vagy 90 perc alatt. Ezt én is kipróbáltam, nekem nem vált be. Viszont mint tipp, hasznos lehet nektek.

Sajna igaz az, hogy néha olyan, mintha kötéltáncot járnánk, de ez van.

Aggódsz, hogy milyen HbA1c értékeket produkál így a gyerkőc, ill, hogy ezzel mennyire kockáztatja a lehetséges szövődmények megjelenését.
Hát némi vigasz (talán nem is kevés) ezügyben, hogy néhány óráig a hemoglobin molekulák instabilak. Instabil állapotban nem kötődik a hemoglobin molekulához. Attól még a rövid ideig a vérben keringő sok cukormolekula igenis érfalkárosító, csak mivel nem kapcsolódik a hemoglobin molekulához, nem mutatkozik a HbA1c-ben. Ha sikerül rövid időn velül normalizálni a helyzetet, akkor a kevesebb kapcsolódó cukormolekula alacsonybb HbA1c értéket mutat. Logikusan nézve a dolgot, az állandóan magas cukorszint alkalmával sok cukormolekula tud stabilizálódni, és kötődni a hemoglobinhoz, az már számszerűen adatot szolgáltat az elmúlt 2-3 hónap cukorszint átlagáról. Viszont érdekes módon, az exrtém alacsony cukorszintkor jelenlévő kevés cukormolekula az instabilitása miatt előbb kerül be a sejtekbe, minthogy stabilan kötődne a hemoglobinhoz, így az nem vagy csak alig számít bele az átlagba. Tehát nem minden legalacsonyabb és legmagasabb cukorszint járul hozzá a HbA1c mutatószámához. Ettől függetlenül még így is ez tükrözi a legvalóságosabban az elmúlt hónapok cukorátlagát.

Hát egyelőre ennyi, sikeres sírletezgetéseket, tudjátok, mi vagyunk a magunk orvosai.

Üdv: Kata

vighkata

Pumpás találkozó

Kedves pumpások, és pumpa iránt érdeklődők!

A Roche Magyarország Kft. rendszeresen szervez pumpásoknak találkozót Kautzky főo. vezetésével. Én már több alkalommal voltam ezeken a talikon, és nagyon jók a tapasztalataim, ezért bátran merem javasolni Nektek. A mostani fő téma kimondottan hasznos információkat tartalmazhat számunkra. Az előadások végén van lehetőség kérdések felvetésére, de négyszemközti beszélgetésre is van lehetőség. Úgy gondolom, hogy a pumpa iránt érdeklődők is szívesen eljönnének.
Idekopiztam a meghívó pontos részleteit, várunk benneteket.

Kata

MEGHÍVÓ<o:p></o:p>​
<o:p> </o:p>​
[FONT=&quot]Tisztelt Hölgyem/Uram!<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]<o:p> </o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]A Roche Magyarország Kft. inzulinpumpát használó betegek részére betegtalálkozót szervez. <o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]Soron következő témánk:<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]Korrekció jelentősége és<o:p></o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]lehetőségei a pumpakezelés során.<o:p></o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]<o:p> </o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]Előadóink:<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]Dr. Grósz Andrea[/FONT][FONT=&quot] főorvosnő<o:p></o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]Dr. Kautzky László [/FONT][FONT=&quot]ov. főorvos <o:p></o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]A rendezvényre a [/FONT][FONT=&quot]Budai Irgalmasrendi Kórház Diabetológia[/FONT][FONT=&quot] segítségével <o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]2007. 10. 26[/FONT][FONT=&quot]-án, pénteken délután 16 órakor<o:p></o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]a [/FONT][FONT=&quot]Budai Irgalmasrendi Kórház Tantermében[/FONT][FONT=&quot]kerül sor.<o:p></o:p>[/FONT]​
[FONT=&quot]Számítunk megtisztelő jelenlétére, és aktív közreműködésére. <o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]Üdvözlettel: <o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot] …………………… ……………………….<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot] dr. Kautzky László dr. Grósz Andrea<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]Részvételi szándékát kérjük jelezze telefonon (+36 30 932 4479 Dr. Iványi Zoltán, vagy +36 23 446-728 Papp Annamária), vagy e-mailen<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot] ([/FONT][email protected][FONT=&quot], vagy [/FONT][email protected][FONT=&quot])<o:p></o:p>[/FONT]
2007. október 09.
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
A BUDAI IRGALMASRENDI KÓRHÁZ címe:
1023 Budapest, II. ker, Árpád fejedelem utja 5-7.
(Bejárat a Komjády uszoda mellett található)

Megközelíthető:
<!--[if !supportLists]-->[FONT=&quot]-[/FONT]<!--[endif]-->6-os, vagy 86-os busszal (leszállás a Margit híd budai hídfőjénél)
<!--[if !supportLists]-->[FONT=&quot]-[/FONT]<!--[endif]-->A Komjádi Uszoda felöli oldalon
<!--[if !supportLists]-->[FONT=&quot]-[/FONT]<!--[endif]--> HÉV-vel / Margit hídi megállótól /
Kórházon belül: lifttel a III. emeletre kell menni, majd jobbra fordulva a II. Reuma Osztály folyosóján áthaladni, utána balra – itt egy másik épület III. emeletére jutunk. Egy emelettel feljebb található az előadóterem, a rendezvény helyszíne.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, szerinted én is elmehetek erre a pumpás talira? Én, mint áruló Medtronicos? :lol:
Amúgy ma beszéltem egy Roche-os ismerősömmel (mármint, aki ott dolgozik) és mondta, hogy úgy tudja, hogy a Medtronicnak nincsen például teflonos kanülje, azaz nem műanyag kanülje. Ajánlgatta, hogy lehet, hogy nálam az is lehet a probléma, hogy a műanyagot nem bírja a szervezetem... Ez csak merőleges változatban van?

H

hypohonder

Vendég
Kedves Kmolli, bár nem én tettem közzé a meghívót, talán Kata sem haragszik meg érte, ha azt írom, hogy semmi akadálya sincs a találkozón való részvételednek. Minden érdeklődőt szívesen várnak, ugyanúgy, mint ahogy a miskolci találkozókon is. Nekünk legközelebb ha minden igaz október 17-én lesz hasonló találkánk, amelyen egy szemész fog előadást tartani a szakterületét érintő, a cukorbetegséggel összefüggő elváltozásokról. Eddig már volt belgyógyász, dietetikus, ideggyógyászati és nephrológiai szakterületről előadó, mindegyik nagyon tartalmas volt.
Szóval bátran elmehetsz!

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Ééés, szerintetek gyerkőcöstől lehet menni, vagy az erősen kiskorúakat inkább ne vigyük a pumpa találkozóra? :) Lehet, én is elmegyek, majd még meglátom, hogy tudok gyerek felügyeletet intézni... Majd sorsot húzunk, melyik mami "nyeri meg" a lúrkót egy napra... :)

Egyik nap (vasárnap) Mátém kicsit odavolt, szegénykém egész délelőtt hányt, de a cukra egész tűrhető volt... Reggel, mikor felkelt, még semmi problémája nem volt, megette a reggelijét, a hozzá járó inzulinadagját, és rá 10 percre visszajött a kaja... Akkor leesett a cukra 2,1-re, visszavettem 50%-ra a bázist, és fél óránként néztem a cukrát... 6 körül volt Neki egész nap, lázas nem volt, estére meg is szűntek ezek a panaszok. De azért biztos, ami biztos, egész éjjel 50%-on pumpált a kütyü, így reggelre 10,2 mmol/l lett (másfél hónap alatt ez volt a legmagasabb cukra!), persze óránként cukit mértünk. Ha evett (bár alig), akkor sem emeltem 100%-ra a bázist, hanem miután megette a kaját (1-1 kekszet, vagy 2-3 szál ropit), akkor minimális, kb. 0,2 E 0,3 E bólust adtam Neki, standard bólusban. És bejött! :) Tudom (vagyis csak sejtem), ha láza is lett volna mellette, nem lett volna ilyen "egyszerű" a dolog... Bár, ki tudja...!?
Mátém azóta is rendben van, de az én gyomrom hétfő óta nem... Nem tudom, mitől fájhat ennyire... Abban "bíztam", hogy egy nap, és rendben leszek én is, úgy, ahogy Máté. Ahhoz képest még az ügyeletre is le kellett "mennem" (bár, inkább mászásnak nevezném, ahogy közlekedni tudtam), de sokkal okosabb nem lettem... Meg jobban sem igazán... Azt mondták, menjek Veszprémbe, feküdjek be kórházba kivizsgálásra... De én nem akarok... Vagyis inkább nem tudok, a gyerek miatt! Felajánlották, hogy amíg én bennt leszek, addig Máté lehet a gyerekosztályon. De nem lenne nagyon szerencsés ezt a megoldást választanom, mert IgG hiányos, és épp' fertőzésveszélynek tennénk ki. Ha nem muszáj nem vinném be oda...
Valaki "járt már hasonló cipőben"? Mit javasolnátok, hogy oldjam meg ezt a helyzetet? Nagyszülők egész napos felügyeletet nem igazán tudnak vállalni, meg igazság szerint a pumpát egyelőre még csak én tudom használni, eddig mindíg húztam-halasztottam a családtagokkal való okítást...(tudom, ez az én hibám, de úgy gondoltam, akkor lehet igazán "jól" megtanítani, mikor-mit-hogy, ha már én is 100%-ig kenem-vágom, nem a használatát, hanem a kezelést!!!)

zsiráfka

Új tag
Sziasztok!
14 éves lányomnak inzulinpumpát szeretnénk. Mindenkitől jókat hallunk róla, látom itt is dicséritek. Nem túl zavaró a mindennapi életben ? Nem bonyolult a működése?

tímeácska

Őstag
Szia Zsiráfka! (Küldtem Neked privit!)
Az én 3,5 éves kisfiam lassan másfél hónapja pumpás... Egyáltalán nem zavarja, mintha Rajta sem lenne... Persze, egy 14 éves tini lány esete egészen más... Értem ez alatt, hogy nyáron majd bikini, haverok, ...pasik... (na, de ennyire ne szaladjunk előre:) )... Mit mond a lányod? Szeretné? Ha igen, akkor a pumpa-cégek 2 hónapra "kölcsönadják" kipróbálásra a készülékeket, ez alatt az idő alatt lányod is látja majd, jó-e, és kell-e Neki... Egy próbát megér, ha úgy gondoljátok!
Egyébként nem bonyolult egyik pumpa működése sem, hamar meg lehet tanulni az alapokat, a többi sem bonyolult, csak rá kell jönni, mit, mikor, hogyan, miért... Szóval, egyszerű a használata! :)

eremit

Új tag
Zsiráfka!
A pumpa egyáltalán nem zavaró. Ha a lányod akarja, akkor semmiben nem fogja akadályozni, és nem gátolja semmiféle tevékenységben. Csak oda kell figyelni :) A kérdés csak az, hogy ő is szeretné-e...

Hypohonder, örülök, hogy tetszik a Spirit! ;-)

zsiráfka

Új tag
Köszönöm válaszaitokat!
Igazából a lányom vetette fel a pumpát, ő nagyon szeretné. Melyik pumpát ajánljátok?
Sportoláskor, vagy nyáron strandolás esetén mennyi időre lehet levenni, ilyenkor mi a teendő?
Meghibásodás volt már valakinél?

tímeácska

Őstag
Zsiráfka!
"Rossz" pumpát M.o.-n nem tudsz választani, mindegyik nagyon jó! Van a Roche és a Medtronic cég, az ő honlapjukat nézegesd meg, vagy egyszerűen csak írd be a keresődbe, hogy inzulinpumpa (vagy Accu-Chek Spirit, vagy Minimed Guardian, vagy Minimed Paradigm), és sok értékes infót fogsz találni! Mi a Spirit-et használjuk, én meg vagyok vele elégedve, 100%-ig!
3-4 órát le lehet venni a készüléket, van, akinek előtte kell a levett időre kiszámolt inzulin mennyiséget beadnia, van, aki miután visszatette a készüléket, utána adja be, de olyanról is tudok, hogy nem kellett pótolni a "kiesett" inz. mennyiséget. Mindenki más, nem lehet általánosítani! Ezek azok a dolgok, amikre szépen lassacskán rájön az ember, de segítséget azért úgyis kapunk a kezelő szakszemélyzettől, vagy sorstársaktól (akár innen is!;-) ), de vannak esetek, amikor nincs egy séma, és Te Magad jössz rá a dolgokra!

tímeácska

Őstag
Volt-e meghibásodás? Szerintem annak eldöntésére, hogy melyik pumpát válaszd, ne azt nézd, hogy melyik típusnál fordult elő meghibásodás! Mert, ugye ami el tud romolni, ... az el tud romolni! :) Ebben a kérdésben sem lehet általánosítani!
Nálunk is volt valami kehe a kütyüvel, de valószínűleg csak az elem (sima ceruza elem) sérülhetett meg (szén-cella szakadás-vagy mi:)- ), ettől érzékelt a gép mechanikai hibát... Ez igazából nem is a pumpa hibája volt...
Na, szóval, ha a lányod szeretné a pumpát, vágjatok bele! :)

Oldal tetejére