Insulinpumpa

rocha

Tag
A HbA1c értéked valóban szép, de sajnos a magas értékeket tudják kompenzálni a hypok (akár lehetnek rejtettek is) és akkor az átlag még jó is lehet. S 2 éve vagy cukros, reméljük még van inzulin termelésed is.

Ezt nem igazán értem. Nem számolással határozták meg a HbA1C-met, hanem méréssel, így elvileg az alacsony cukrok nem igazán számithatnak bele az átlagba. Mármint ugy ertem, hogy ha magas a cukrod, es stapilan kotodott a cukor a hemoglobinhoz, akkor utanna hiaba hipozok, attol az a kotes nem oldodik fel. De ebben azert nem vagyok olyan biztos, nem olvastam pontosan utana.

A folyamatos cukormeressel kapcsolatban nem is azt várnám, hogy szamolgatas helyett hasznaljam, hanem az meg egy biztonsagi intezkedes lehet, illetve segithet elkerulni a komplikaciokat:
pl ha mutatja, hogy még normalis szinten van a cukrom, de rohamosan esik, akkor meg azelott ki tudom vedeni a hypot, hogy az valojaban kialakulna.
es ugyanigy a magas cukrokkal

A szamolgatas nekem azert megy nehezen, mert igazan jol hasznalhato ch tablazatot nem talaltam még. Probaltam keresni, talaltam tobbet is, kulonbozo ertekekkel. Igy nem tudom, hoyg melyiknek higgyek.
A masik meg, az, hogy eleg rohano eletet elek a munkam miatt, igy nem biztos, hogy meg tudom oldani, hogy tobb napig ugyanazt egyem pontban ugyanakkor.

Az "érzésből adom"-hoz annyit, hogy ha ránézek egy ebédre, nem tudom megmondani menyni ch van benne, csak tippelni tudok, illetve az eddigi tapasztalataimbol, hogy most adjak e tobb insulint vagy ne.

Az insulintermelesemrol meg annyit, hogy nem tul valoszinu hogy lenne (nem szoktam indokolatlanul hypozni, csak ha nem eszem rendesen, vagy elszamolom magam).
annakidejen 18-as cukorral kerultem korhazba (nem ajultam el, vagy ilyesmi, csak nehany honap alatt tobb mint 10 kilot fogytam, elmentem vervetelre, ott derult ki)

Hoppá! Én még nem láttam ezt a hírdetést. Változó hogy mennyit mérek. Ha jól be vagyok épp állítva, akkor napi 3-4 mérés, ha nem akkor átlag 5-6 mérés naponta. Profilkészítéskor 10-12 mérés, de azt csak ritkán (1-2 havonta) csinálom.

Péter! Azt nem mondtam hogy a szenzoros mérés nem hatékony. Iszonyú sok adathoz juthatunk általa, lekövethetjük h bizonyos kaja ill valamilyen aktivitás, egy-egy korrekció milyen hatással van a vércukrunkra. Érdemes naplózni hogy mikor mi történt és visszanézni az adatokat. Szóval szuper dolog beállítás alatt vagy bármikor amikor vki úgy érzi hogy jó lenne tudni a "részleteket". Más kérdés hogy szponzor nélkül nagyon drága.
Külföldön könnyebben hozzá lehet jutni, bizonyos támogatás van rá, ezért tudja Pumpás állandóan hordani.
Nekem erre nincs is igényem, de azért 2-3 havonta, vagy szükség szerint én is feltenném a szenzort. Viszont akkor folyton azt nézem hogy éppen hogy állok. Be lehet állítani riasztást. Nekem 5 alatt ill. 10 felett riasztott, így tudtam lépni mielőtt még hiper v hipo lett volna belőle. Vmint azt is mutatja 1 v 2 nyíllal h milyen irányú és erősségű a vc változás. Szóval szuper dolognak tartom, de állandó viseletre szükségtelen és drága.
Ha vhogy megoldható lenne az állandó viselete ( nem lenne kényelmetlen) akkor a riasztási pontok beállításával el lehetne érni hogy a cukrunkat normál tartományban tartsuk. Hátha még megoldanák azt is hogy a mérési adatok és az elvárt határértékek alapján algoritmussal kiszámítaná a pumpa a korrekciót és be is adná, az lenne még csak a jóvilág. De ezt már mesterséges hasnyálmirigynek is lehet nevezni. Sztem még 1-2 év és ez is menni fog. Szerintetek?
Akkor mindenképp csekkold a hirdetést majd valamikor. Nem nagy szám, de elég sok energiát ölnek bele a Rochenál.

Tudom hogy nem mondtad, ez csak az én interpretációm volt hogy nem hatékony :). Nem hatékony az nálam = ár+idő+energia nem áll jó arányban az eredménnyel. És túl képp Te is ezt mondtad azzal hogy szükségtelen és drága az állandó viselése. Viszont előbb utóbb lesz ilyen kombinált eszköz ami képes lesz mesterséges hasnyálmirigyként funkcionálni. 1-2 év? :) Tisztelem az optimizmusod :) 5-10 év. És mondjuk még 5 amíg elérhető ára és hozzáférhetősége lesz. Ez sajnos egy ilyen világ, túl sok a bürokrata, túl sok az érdek-ellenérdek. Ja, és a fejlesztések meg iszonyat lassúak.

laffi

Tag
Rocha! Így már tudom melyik az a reklám... Paradicsomlé agyoncukrozva? Pfuj!

Poe! Pedig az lehetne a nagy áttörés, kár lenne ha nem dobnák piacra. Érdekel, hogy Te milyen gyakran hordanál szenzort ha támogatná az OEP?

laffi

Tag
Viszont előbb utóbb lesz ilyen kombinált eszköz ami képes lesz mesterséges hasnyálmirigyként funkcionálni. 1-2 év? :) Tisztelem az optimizmusod :) 5-10 év. És mondjuk még 5 amíg elérhető ára és hozzáférhetősége lesz. Ez sajnos egy ilyen világ, túl sok a bürokrata, túl sok az érdek-ellenérdek. Ja, és a fejlesztések meg iszonyat lassúak.

Leragadtam annál hogy ha van 2 készülék ami összeadva tudja amit kell, akkor összehozni a kettőt és működésre bírni kizárólag technikai szempontból elég is lehetne 1-2 év. Ja, hát a bürokráciával és az engedélyeztetés feleslegesen hosszú idejével és a támogatási rendszer felépítésével nem számoltam. Az lenne még + 8-10 év ;):o?

PindurBocs

Új tag
Kedves Rocha!

Persze, hogy nem számolással határozzák meg a HbA1c-t, sőt ha mondjuk Te magadnak az összes adatodból számolnál átlagot, akkor valószínűleg az eredmény még kicsivel magasabb is lenne, mint amit a labor mutat. Az átlag szót mégis azért használtam, mert a HbA1c mérés az átlagos vércukoorszinteről ad egy áttekintő képet és mint ilyen magába foglalja a magasabb értékeket és az alacsobbakat is.

Ha a magas vércukorszint csak rövid ideig áll fenn, akkor nem is tud hozzá kötöddni a hemoglobinhoz, mert az egy darabig instabil, kb 2--3 órát és ha ez alatt például helyre tdod rakni a kiugrást nem kerül be a kumulált értéket mutató HbA1c-be. Az alacsony értékek meg nincs mit megkössön a hemoglobin. Ráadásul a vörösvérsejtek élettartama is változó( 2-3 hónap), de ahogy a hajunk sem egyszerre cserélődik le, úgy ezek sem.

Például ha javulnak az értékeid(vagy ne adj Isten) romlanak, akár 2 heti különbéggel elvégzett laborteszt is mutatja az eltérést.

Lehet, hogy nem érthető, akkor próbálok majd valami hasonlatot találni, hogy szemléltessem a mechanizmust.

A szenzorral kapcsolatban a rohamos esésre/emelkedésre van jelzés a szenzoron, de rajtam eddig háromszor volt és az alkalmankénti 7 napból csak egyszer, ma klétszer fordult elő, hogy ilyet jelzett. S valójában szó sem volt zuhanásról.

Ráadásul fontos hangsúlyozni, hogy a szenzor nem vércukrot mér, hanem szöveti cukrot, ami azért nem ugyanaz.

Nehogy félreértsd én szeretem a szenzort, én is biztonságban érzem magam tőle, de csodákra nem képes:(
Ahogy a pumpa sem tud helyettünk gondolkodni, a helyzeteket nekünk kell értelmeznünk és uztána eszerint utasítást adni.

A tápanygtáblázatok közül a Biró – Lindner féle Tápanyagtáblázat a jó, talán most van egy újabb kiadása is, ami már kemény fedelű, nekem még a 15

ildikó

Új tag
Kedves Péter!

A szenzor nagyon-nagyon jó, hatékony. Egyrészt azt hiszem 5 percenként mér, így tök jól látni a tendenciát. Aki naponta 8-10 alkalommal mér, mint mi is, sokkal jobb, mert ilyenkor a kalibráláskor csak 3-4 szer kell mérni. És be lehet állítani, hogy egy bizonyos értéknél, alacsony, vagy magas, csipogjon. Gyereknél nagyon jó! Péteren (kisfiam) is volt, mi kaptuk a pumpához, és tök szerettem, lehetett nyugodtan aludni, csak a gyerek nem szerette. mert eléggé fáj a beszúrás. És a szenzor, az új, az nem gyufásdoboz méretű, hanem kb 2*2 cm. És ilyenkor, mikor borulnak a cukrok az idő miatt, nem kell mondjuk 2 óránként mérni, hogy na, hajnalban mikor is kezd emelkedni, hanem vissza tudod mérni. Én szeretnék többször tenni a gyerekre, csak mondom, hogy nem szereti. Elég vele bírkózni a szerelék-berakáskor is.

PindurBocs

Új tag
évvel ezelőtti van meg, de abban is csak egy-két dolgot revidiáltak azóta.

A munka nagy zsarnok és tudom, hogy nagyon nehéz mellette ezt megoldani, de akkor ha tudod vifgyél egy pár napig ebédre szendvicset. A főtt kajáknál meg nem lehet megúszni, azt ki kell tapasztalni, kb mekorra adagok mennyit rejtenek:)

Inzulintermelésed valószínűleg tényleg nincs, de soha nem lehet tudni, csak azért írtam, mert ez is egy lehetőség. Persze racionálisabban nézve NEM, de az is igaz, hogy az első években még nekem sem voltak csúnya HbA1c-im, de ennek nem tudom az okát, pedig akkor is voltak nem szép adataim.

Amúgy amikor kiderült a diabetes mértek HbA1c-t is? Mennyit javult a beállítással?

Leragadtam annál hogy ha van 2 készülék ami összeadva tudja amit kell, akkor összehozni a kettőt és működésre bírni kizárólag technikai szempontból elég is lehetne 1-2 év. Ja, hát a bürokráciával és az engedélyeztetés feleslegesen hosszú idejével és a támogatási rendszer felépítésével nem számoltam. Az lenne még + 8-10 év ;):o?
Ez a kizárólag technikai szempont nem működik a gyógyászatban. Lassú fejlesztés, 100ból 1 prokektből lesz valami használható, tesztelés, study, multiknál uralkodó tökölés, utána prototipus, további studyk, engedélyeztetés, anyámkínja. Végül a piacra kerül egy termék ami vagy bevállik vagy nem, utána vagy támogatják vagy nem. Istenverte rendszer ez, de jelenleg így minden szempontból támadhatatlan. Vagy inkább túl sok szempotból támadható? :)

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Azért ez mégsem gyógyszerfejlesztés... lehetne gyorsabb. mondjuk a mobilokkal, computerekkel nyilván nem lehet összehasonlítani... rengetegen várták pl. a Pendrát is, rengeteg pénzt költöttek egy, a végén, szinte haszontalan dologra, ott azt hiszem csak egy apróságot nem kalkuláltak be: hogy minden embernek valamiért más a bôre :( legalább 10 évig fejlesztették

rocha

Tag
Lehet, hogy nem érthető, akkor próbálok majd valami hasonlatot találni, hogy szemléltessem a mechanizmust.

Igy mar ertem, koszi a tajekoztatast ;)

A szenzorral kapcsolatban a rohamos esésre/emelkedésre van jelzés a szenzoron, de rajtam eddig háromszor volt és az alkalmankénti 7 napból csak egyszer, ma klétszer fordult elő, hogy ilyet jelzett. S valójában szó sem volt zuhanásról.

Ráadásul fontos hangsúlyozni, hogy a szenzor nem vércukrot mér, hanem szöveti cukrot, ami azért nem ugyanaz.

Nehogy félreértsd én szeretem a szenzort, én is biztonságban érzem magam tőle, de csodákra nem képes:(
Nekem azert volna jo, mert igy konnyebben lathatnam, hogyan alakul a cukrom egy hetkoznap, vagy mondjuk hetvegen, illetve ha valami szokatlant csinalok, akkor "konnyebb" lehet a szenzorral, ha jol kalibralod, hogy mikor figyelmeztessen.
Es mi különbség van a szöveti cukor és a vércukor között?Ebben en tajekozatlan avgyok.
A tápanygtáblázatok közül a Biró – Lindner féle Tápanyagtáblázat a jó, talán most van egy újabb kiadása is, ami már kemény fedelű, nekem még a 15 évvel ezelőtti van meg, de abban is csak egy-két dolgot revidiáltak azóta.

Koszi, utannajarok ennek is ;)

A munka nagy zsarnok és tudom, hogy nagyon nehéz mellette ezt megoldani, de akkor ha tudod vifgyél egy pár napig ebédre szendvicset. A főtt kajáknál meg nem lehet megúszni, azt ki kell tapasztalni, kb mekorra adagok mennyit rejtenek:)

Szendviccsel nem tudom hogy tudnek kihuzni egy napot, attol en nagyobb kajalos vagyok, nameg annal tudom, hogy kb mennyi az annyi.
Inkabb a fott etelekkel vannak problemaim. Illetve osszesegeben.
Nem tudom megmondani, hogy hany ch-t eszem egy nap :S
De a sulyom nem valtozik, max +- nehany dekat, ez valamennyire megnyugtat.[/quote]

Inzulintermelésed valószínűleg tényleg nincs, de soha nem lehet tudni, csak azért írtam, mert ez is egy lehetőség. Persze racionálisabban nézve NEM, de az is igaz, hogy az első években még nekem sem voltak csúnya HbA1c-im, de ennek nem tudom az okát, pedig akkor is voltak nem szép adataim.

Akkor most kezdjek felni, vagy tartani attol, hogy ha minden ugyanigy megy (kb ugyanigy eszem, adom az insulint, ugyanigy elek), akkor a jovoben romlani fog? :I

Amúgy amikor kiderült a diabetes mértek HbA1c-t is? Mennyit javult a beállítással?

Na ez egy erdekes story...
Azt nem tudom, hogy amikor kiderult a betegsegem, akkor mertek e, akkoriban azt sem tudtam miaz. Azt viszont tudom, hogy most az en unszolasomra mertek meg a HbA1C-t:
Ahogy neztem a zarojelentesem, a betegsegem diagnosztizalasa utani elso cukorgondozason mertek akkor volt 7 egesz valamennyi (sry nemtom fejbol).
Ez 2007 őszén volt. Es a zarojelentesen ezutan mindig csak az ehomi, ill. reggeli utani cukrok voltak. Ezek meg nem voltak jok: alltalaban ilyenkor magasabbak voltak az ertekeim mint szoktak. Ezert szoltam is, hogy milenne ah mernenek (amugy is uyg tudom, hogy ez az ertek az egesz kezeles alapja, ezert minden cukorgondozason (3 havonta) kellene merniuk...
Erre azt mondtak, hogy "az nem lehet, hogy masfel eve nem mertuk", enmeg, hogy "lehet hogy mertek, de engem nem tajekoztattak..." es enyniben maradtunk. Ezert is szeretnek vegre itt pesten valami jo belgyogyaszt talalni,de nem tudom, hogy hol keressek...

rocha

Tag
Kedves Péter!

A szenzor nagyon-nagyon jó, hatékony. Egyrészt azt hiszem 5 percenként mér, így tök jól látni a tendenciát. Aki naponta 8-10 alkalommal mér, mint mi is, sokkal jobb, mert ilyenkor a kalibráláskor csak 3-4 szer kell mérni. És be lehet állítani, hogy egy bizonyos értéknél, alacsony, vagy magas, csipogjon. Gyereknél nagyon jó! Péteren (kisfiam) is volt, mi kaptuk a pumpához, és tök szerettem, lehetett nyugodtan aludni, csak a gyerek nem szerette. mert eléggé fáj a beszúrás. És a szenzor, az új, az nem gyufásdoboz méretű, hanem kb 2*2 cm. És ilyenkor, mikor borulnak a cukrok az idő miatt, nem kell mondjuk 2 óránként mérni, hogy na, hajnalban mikor is kezd emelkedni, hanem vissza tudod mérni. Én szeretnék többször tenni a gyerekre, csak mondom, hogy nem szereti. Elég vele bírkózni a szerelék-berakáskor is.

En ugyanezekert gondolom azt, hoyg szamomra nagyon hasznos lenne (bar meg nem tudom, hogy fogok hozzajutni, azert szeretnem), nekem pl sokszor problema, hogy etkezes utan foleg ebed utan nem merem meg a cukrom, mert melo van, es ki is megy a fejembol, meg el is vagyok foglalva.
Ezzel a kutyuvel nem volna ilyen problema, mert megmerne, es szolna, ha a beallitott ertek fele megy.

Zsu77

Új tag
Ezt nem igazán értem. Nem számolással határozták meg a HbA1C-met, hanem méréssel, így elvileg az alacsony cukrok nem igazán számithatnak bele az átlagba. Mármint ugy ertem, hogy ha magas a cukrod, es stapilan kotodott a cukor a hemoglobinhoz, akkor utanna hiaba hipozok, attol az a kotes nem oldodik fel. De ebben azert nem vagyok olyan biztos, nem olvastam pontosan utana.

Nekem erről annyi jutott eszembe,hogy ne bonyolódjak újra bele,(lsd:korábban már agyaltunk ezen...)talán elég annyi,hogy az egészséges embereknek is lehet HgA1c-t nézni.Az meg igazán messze van a magas értékektől.

Zsu77

Új tag
En ugyanezekert gondolom azt, hoyg szamomra nagyon hasznos lenne (bar meg nem tudom, hogy fogok hozzajutni, azert szeretnem), nekem pl sokszor problema, hogy etkezes utan foleg ebed utan nem merem meg a cukrom, mert melo van, es ki is megy a fejembol, meg el is vagyok foglalva.
Ezzel a kutyuvel nem volna ilyen problema, mert megmerne, es szolna, ha a beallitott ertek fele megy.

Szerintem,amíg ilyen szép a HgA1c-d,örülj a szabadságnak.Véleményem szerint nem törvényszeű,hogy romlana,ha minden szempontból beállt az életed.De ha igen,akkor ráérsz még akkor is megoldani bizonyos kötöttségeket...(munka mellett is pl. ki kell menni mosdóra,nem?na hát már csak a figyelem hiányzik,hogy mikor is...;))A gyors zuhihoz szerintem sokaknak nem kell szenzor,van az ott beépítve...;)Nekem is van egy hasonló "laza"ismerősöm,hát nem gyötri szét magát ő sem,de: jól van!Nála is,mert ő is mindig rohan,ott a csoki ha kell és úgymond: "majd eszek otthon".Szóval vannak emberek,akiknél beválik,hogy így éljen.Ez elég szerencsés dolog,mert mások 10x mérnek,akkor is alig jutnak előbbre valamit...:(

rocha

Tag
Szerintem,amíg ilyen szép a HgA1c-d,örülj a szabadságnak.Véleményem szerint nem törvényszeű,hogy romlana,ha minden szempontból beállt az életed.De ha igen,akkor ráérsz még akkor is megoldani bizonyos kötöttségeket...(munka mellett is pl. ki kell menni mosdóra,nem?na hát már csak a figyelem hiányzik,hogy mikor is...;))A gyors zuhihoz szerintem sokaknak nem kell szenzor,van az ott beépítve...;)Nekem is van egy hasonló "laza"ismerősöm,hát nem gyötri szét magát ő sem,de: jól van!Nála is,mert ő is mindig rohan,ott a csoki ha kell és úgymond: "majd eszek otthon".Szóval vannak emberek,akiknél beválik,hogy így éljen.Ez elég szerencsés dolog,mert mások 10x mérnek,akkor is alig jutnak előbbre valamit...:(
Nalam szolocukor van mindig (szerencsere most barackos izu :) ).
A szenzorral kapcsoaltban: igen van beepitett szenzorom, altalaban jol is mukodik, 3,4-3,6 körül szokott szolni. De volt mar azert, hogy ejszaka 2vel, vagy 1,7el ebredtem, nem volt tul jo...
De elofordult mar az ellenkezoje is, amit nem is ertek:
vacsi utan mertem egy 10es cukrot, mondom sebaj, ugyis most megyek teremfocira, egy ora alatt ezt lenyomom, aztan amikor hazaertem 17 lett :( nem tudom miert, pedig vegig jatszottam,e s futottam mint az állat :)

Zsu77

Új tag
Nalam szolocukor van mindig (szerencsere most barackos izu :) ).
A szenzorral kapcsoaltban: igen van beepitett szenzorom, altalaban jol is mukodik, 3,4-3,6 körül szokott szolni. De volt mar azert, hogy ejszaka 2vel, vagy 1,7el ebredtem, nem volt tul jo...
De elofordult mar az ellenkezoje is, amit nem is ertek:
vacsi utan mertem egy 10es cukrot, mondom sebaj, ugyis most megyek teremfocira, egy ora alatt ezt lenyomom, aztan amikor hazaertem 17 lett :( nem tudom miert, pedig vegig jatszottam,e s futottam mint az állat :)

:) Lehet pont azért... :) Na jó,de az igazság az,hogy ennek számtalan oka lehet,noha elsőre illogikusnak tűnik.
Hát,alacsony cukira kelni az tényleg borzalmas,nagyon sokszor végigjártam már,ne is részletezzük.:p
Hát,akkor kedves Rocha,nincs más hátra,mint előre: mérni-mérni-mérni. Muszáj az időt,figyelmet rászánni.Egy vc-mérés nem tart soká,nem tudom mi a munkád,megteheted-e az előveszed,mérsz,dolgozol tovább című műsort,de ez másképp nem fog menni...Vagy,ha az extrémitás nem olyan sűrű,akkor meg mehet minden tovább,ahogy eddig.Ezt neked kell eldönteni.Egy biztos,hogy itt megkapsz minden segítséget,ötletet,dehát,akkor azt vagy megfogadod,vagy nem.A szenzor elsőre kényelmesnek tűnhet,de az is tud akkor szólni,amikor épp nem érsz rá és még drága is.Sajnos ez van,de: tuti van megoldás az összhangra,kell lennie!;)

laffi

Tag
Ez a kizárólag technikai szempont nem működik a gyógyászatban. Lassú fejlesztés, 100ból 1 prokektből lesz valami használható, tesztelés, study, multiknál uralkodó tökölés, utána prototipus, további studyk, engedélyeztetés, anyámkínja. Végül a piacra kerül egy termék ami vagy bevállik vagy nem, utána vagy támogatják vagy nem. Istenverte rendszer ez, de jelenleg így minden szempontból támadhatatlan. Vagy inkább túl sok szempotból támadható? :)
Péter!
Meglátszik hogy nincs tapasztalatom a gyógyszeriparban. Elektronikában és autóiparban dolgoztam és ha ennyi tütymörgéssel járt volna a munkánk akkor azt vettük volna észre hogy a többiek elhúznak mellettünk. Szabványok, eljárások, min.bizt. rendszerek ott is voltak, de lényegesen könnyebben nyomtunk a rendszeren keresztül új elképzeléseket. ;)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia!

Úgy olvastam valahol, hogy már fejlesztés alatt vannak olyan kanülök, amibe be van építve a szenzor. Persze ettől nem lenne olcsóbb a cucc, szóval ha nem tudják úgy piacra dobni, hogy megvegyék, ill támogassa az tb (mondjuk ámerikában először), akkor lehet, ki sem hozzák....:(
Ez így nem jó infó, ugyanis egy kanülön belül nem lehet szöveti glukozt is mérni, és inzulint is adagolni. Tehát mindenképpen két kanül kell.
Talán te arra gongolsz, hogy az szenzor mérése alapján a pumpa ki is számolja az adagolandó inzulint. Technikailag megoldott a dolog, de rengeteg finomítás szükséges még a pontatlanságok miatt. Egyelőre a pumpa által számolt adagnál nagyok az ingadozások, tehát még nem anniyira pontos, mint ami elvárható lenne.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Vércukrot a laborban vénás vérből néznek, mi az ujjbegyből kapilláris vért veszünk, a szenzor a kettő között van. A szöveti glukoz tulajdonképpen a sejtek közötti cukorszint. A kapilláris vér azonos időben levéve magasabb értéket mutat, mint a kémcsőbe levett vénás vér. A szöveti glukoz értékben is a kettő között van. Az eredmények nagyon csekélyek, ha a cv mérőtől a vénás vértől, kb 0,8-1,3 mmol/l-rel tér el akkor a vc mérő jól mér.

Én tegnap mértem össze a vc mérőt a laborral. A labor 7,2-es pp cukrot mutatott, a vc mérőmmel fél perc különbséggel mért cuki 8,1. Álatalában ennyi szokott lenni a különbség.

Oldal tetejére