Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Komolyan elég egy órát várni mindenféle olajos meg hidratáló tusfürdő után, és feltapad rá a tapasz?
Több mint fél éve nem használom a kedvenc tusfürdőmet, mert nem tapad rá fürdés utána a kanül. :???:
Az is megoldás lehet (és nekünk ezt ajánlották), hogy a szúrás helyét szappannal zsírmentesítsük, vagy alkoholos lemosóval törüljük át. Így lehet használni a tusfürdőt.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az is megoldás lehet (és nekünk ezt ajánlották), hogy a szúrás helyét szappannal zsírmentesítsük, vagy alkoholos lemosóval törüljük át. Így lehet használni a tusfürdőt.
Én is ezt csináltam, alkoholos lemosóval, azaz sima alkoholos zsepivel megdörzsöltem, ez aztán a világon mindent leszed a bőrömről, jól ki is tud száradni, de egyszer-egyszer belefért. Vagy: nem fürödtem :D:D

vighkata

Én ebből a szempontból szerencsés vagyok, mert én szappannal szeretek fürdeni. A Dove-ot használom, az nem szárít annyira, mint a hagyományos szappan, de nem is olyan olajos hatású, mint a tusfürdő.

vighkata

Szvsz, ha aggódnál a pumpa miatt, vigyél inkább egy pent. ;)
Tegnap a Rossmanban kaptam 99 pénzért vízálló mobiltartó tokot. A pumpa pont belefér.
A záródás olyan, mint a patentzáras nylon zacskóké. A pumpánál viszont a szerelék csöve miatt nem lehet teljesen bezárni, de ahol a cső kijön, ott jó minőségű tapasszal le lehet zárni. Ha egy pici víz mégis befolyik nem gond, hiszen a pumpa is vízálló.
Szaunába a meleg miatt biztos nem lehet bemenni, de a gőz, vagy török fürdő csak annyira meleg, mint nyáron a kánikula.

PH semleges cuccot kell használni, az nem árthat :)

Más:
Az utóbbi időben eltűntem a fórumról, egy elég nagy projekten dolgoztam, de mostmár újra itt vagyok. Meg is mutatom a projektet, pozitív és negatív kritikára is nyitott vagyok :) : Fogyókúra, diéta, egészséges életmód, fogyás

A mi fórumgazdánknak eldicsekedtem már vele, Ő már segített is helyesírási hiba ügyben :)

Könnyen lehet hogy cukorbetegség témakörben is indul majd egy átfogó oldalunk, de a részletek egyelőre hétpecsétesek.

Bocs, hogy ebbe a topikba írtam, csak ha már ide válaszoltam, akkor gondoltam beszúrom ezt a dolgot is :)

dg

Őstag
Én is ezt csináltam, alkoholos lemosóval, azaz sima alkoholos zsepivel megdörzsöltem, ez aztán a világon mindent leszed a bőrömről, jól ki is tud száradni, de egyszer-egyszer belefért. Vagy: nem fürödtem :D:D

Csak egy ötlet, vagy jó, vagy nem:

talán alkoholtartalmú arclemosót is lehetne használni erre a célra. Minthogy nem tömény alkohol, annyira nem szárít, de jól letisztítja a bőrt.

(Vagy az alkoholos lemosó pont ez a szer?? :D)

vighkata

Csak egy ötlet, vagy jó, vagy nem:

talán alkoholtartalmú arclemosót is lehetne használni erre a célra. Minthogy nem tömény alkohol, annyira nem szárít, de jól letisztítja a bőrt.

(Vagy az alkoholos lemosó pont ez a szer?? :D)
Hát annak idején, amikor a TB még a tenyerükön hordozott, akkor a cukorbetegek jogosultak voltak gyógyszertárban recept áron 100 g tiszta (98%) alkoholt venni fertőtlenítés céljából. De az a világ már elmúlt.

Amit javasolsz, az is tökéletes megoldás, a zsírmentesítés és a fertőtlenítés a cél. Az arclemosóban (vagy borotválkozás utáni szeszben) jelenlévő aromás anyagotat pedig tiszta vízzel le lehet öblíteni. Én is szoktam használni Deniét, mert az enyém alkohol mentes, és olaj alapú lemosó.

zsuzsa

Új tag
Mi mindíg fürdés után cserélünk szereléket, és szereti a manónk az apuci tusfürdőjét használlni, de nem is gond, mert mindíg használunk fertőtlenítőt a belövés előtt, az tisztit, zsirtalanít, és tapad a kanül rendesen.

zsuzsa

Új tag
Még az előző témához szólva, hogy pazarlás a knül, vagy nem. Mi ha velemi gond van, és nem látjuk az okát, akkor kanült szoktunk cserélni. A tapasztalatunk az, hogy általában, mivel a szh ot nem szoktuk, de annyira nem is tudjuk elszúrni, hogy extrém magas cukra legyen, ha ilyen van, valószínű hogy technikai gubanc van a háttérben. Persz mielőtt kivenném a kanült, ellenőrzöm a bubukat, a szereléket, stb... próbálok korrigállni, és ha nem mozdúl, vagy nagyon picit, egy óra múlva mondjuk, akkor nem várok kicserélem, nem érdekel a kanűl mennyisége. Akkor is ki szoktuk venni, ha belövéskor panaszkodik hogy nagyon fáj, vagy nem jó. Tapasztalat, hogy hallgatunk a jelzéseire, és nem mondjuk hogy dehogy fáj, jó helyen van. Mert ha minden simán megy jó helyre jól a kanűl akkor nem szokott panaszkodni, de ha fájlalja kivesszük, és teszünk másik helyre másikat. És akkor szoktuk látni, hogy érbe ment, vagy izomba ment, és bekékült, vagy vérzik, és csúnya a helye, jó volt kivenni. Szóval nem mondom hogy szíre szóra, de bizony körűltekintően, de cserélünk ha kell, és nem nézem hogy ez mennyire kanül igényes dolog. Nálunk ez így bevált, és jól működik, de nem általános szabály, lehet hogy más ezt másképp csinálja, és neki úgy vált be. Most pl. átmentem az oviba inzulint indítani, tízórainál 5 ös cukorral tízóraizott, és délben most 18 as cukrot mértem, ellenőriztem mindent, elindítottam az inzulint, ebédelt, és egy óra múlva visszamentem mérni már csak 11 volt. szépen korrigálódik, annak ellenére hogy ebédelt, tehát a kanűl vezet. Azért is mentem át, hogy ha nem ment volna lejjebb akkor cseréljek, de nem ez volt a gond. VAlószínű nagyon felpörgette magát, tíróai után, buliztak, trambulinoztak, és az emelkedő cukorra még rápöröghetett, vagy nem tudom mi lehetett, lényeg hogy korrigálódik. Ilyen akkor volt mikor cirkuszban voltunk. Norm. cukorral indultunk, a cirkuszban annyira spanolta magát, hogy 18 as cukra volt, mire az előadásnak vége lett szépen visszament.

vighkata

Zsuzsa, tökéletesen és főleg megfontoltan oldod meg a kanülcserét és a cukiszint szabályozást.

Ha eret találtok el, azt a beszúráskor is látjátok? Nektek is visszaszivárog egy pici rózsaszínű inzulinnal kevert vér? Olyankor is cserélsz kanült? Nekem még ez nem fordult elő, de már valaki említette.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Zsuzsa, tökéletesen és főleg megfontoltan oldod meg a kanülcserét és a cukiszint szabályozást.

Ha eret találtok el, azt a beszúráskor is látjátok? Nektek is visszaszivárog egy pici rózsaszínű inzulinnal kevert vér? Olyankor is cserélsz kanült? Nekem még ez nem fordult elő, de már valaki említette.
Szerénytelenség nélkül állítom, hogy ebben én vagyok a leggyakorlottabb :lol::lol:
Pici, rózsaszín vér, mi az? :) Sok, piros vér, nemcsak szivárog, hanem ömlik... Azért tartom jó ötletnek kicserélni a rózsaszínes kevert vérnél is, mert hosszú távon, ha benne hagyja az ember az ilyen érbetalált kanült, akkor utána nagyon nehezen gyógyul a heg és előfordulhat, hogy mondjuk egy picit befelé csúszik még a kanül és akkor már nemcsak az ér széléhez ér, hanem totál belemegy az érbe és akkor tud előfordulni az, hogy mondjuk a 1.5 napos kanül egyik pillantról a másikra elkezd vérezni (azaz csak annyit lát az ember, hogy totál belilul a kanül körül és amikor kihúzod, ömlik a vér - ilyen esetben már nyilván egy idő után a pumpa is jelezne eltömítettséget, de talán jobb nem megvárni). Mondjuk más kérdés, hogy fáj-e, mert ha nem fáj, akkor lehet, hogy csak átszúródott egy kisebb ér, az nem fog gondot okozni akkor sem, ha eleinte pici rózsaszínes lé szivárgott vissza - feltéve, ha ez elmúlik.

pumpás

Őstag
Na én ezzel a cserével ugy vagyok hogy tusolás elött beadok 1.5 órára elegendő inzulint várok negyed órát szerelék le és szabadon tusolok.Az idő leteltével teszem az ujat.Ja és addig felfüggesztem a beadást.

vighkata

Nekem egyetlen egyszer fordult elő, hogy ömlött a kihúzáskor a vér, de semmi előjele nem volt, még pici rózsaszín sem. Sőt, nem is fájt. Akkor alig volt rajtam több, mint egy hónapja a pumpa, kint voltam külföldön, és a győri dokival csak e-mail elérési lehetőség volt. Gyorsan kellett cselekedni. Letapasztottam vérző sebet, szúrtam másikat.

vighkata

Köszönöm Zsuzsa,hogy értetted amit kérdeztem.Pontosan ilyen válaszra volt szükéségem,örök hála!:D

Zsu, mi is értettük a kérdést, és tudunk tanácsot adni, adunk is. Nem célszerű kifordítani amit írtunk.
A kérdésedre én még ezer kérdést szerettem volna feltenni. De neked hiába teszem fel a kérdéseket, te nem tudtál volna rá válaszolni.

pumpás

Őstag
Nekem egyetlen egyszer fordult elő, hogy ömlött a kihúzáskor a vér, de semmi előjele nem volt, még pici rózsaszín sem. Sőt, nem is fájt. Akkor alig volt rajtam több, mint egy hónapja a pumpa, kint voltam külföldön, és a győri dokival csak e-mail elérési lehetőség volt. Gyorsan kellett cselekedni. Letapasztottam vérző sebet, szúrtam másikat.
Igy jártam én is utaztam Bécsbe tavaly nyáron reggel csetréltem szereléket indulás elött.Okos parast módjára nem tettem tartalék szereléket.Mire Pestre értünk fájt az oldalam,megnéztem és folyt a vér a szerelék alol.Bábolnárol tudtam mási szereléket csak szeválni az autópályán cseréltem ki.

Zsu77

Új tag
Zsu, mi is értettük a kérdést, és tudunk tanácsot adni, adunk is. Nem célszerű kifordítani amit írtunk.
A kérdésedre én még ezer kérdést szerettem volna feltenni. De neked hiába teszem fel a kérdéseket, te nem tudtál volna rá válaszolni.

Csak hirtelen nem láttam értelmét.Tény,hogy már így is eleve rengeteg kérdést tettél föl,amit nem láttam már szükségesnek megválaszolni.Végülis elkezdtem én kutakodni,de Zsuzsa válasza egyszerű és nagyszerű.:)

zsuzsa

Új tag
Örülök, ha tudok segíteni, én így szoktam, ha kérdeznek, sokszór akkor is ha nem kérdeznek, de csak annyi hogy elmondom én mit hogyan csinálok, és nálunk hogyan válik be, aztán hogy más kipróbálja e vagy mit szól hozzá az más kérdés.
Ha eret találunk, nem ömlik a vér, valószínüleg nála csak fekszini kis hajszáleret találhatunk el, de kicsit látszik náha az se mindíg, inkább cukrok jelzik, hogy valami nem ok, és amikot kivesszük a knült, na akkor a helyét látjuk, ami kék és csúnya, és akkor ömlik a vér.
A felfüggesztést nem értem, én ha felfüggesztem a beadást, akkor nem folytatja ha újra indítom, hanem mondjuk ha megy a kettős beadás, akkor ki kell számólnom hogy mennyi nem ment még be, és azt beadni utána. Inkább meg szoktuk várni, hogy lejárjon, és utána megyünk fürdeni.

pumpás

Őstag
A felfüggesztést nem értem, én ha felfüggesztem a beadást, akkor nem folytatja ha újra indítom, hanem mondjuk ha megy a kettős beadás, akkor ki kell számólnom hogy mennyi nem ment még be, és azt beadni utána. Inkább meg szoktuk várni, hogy lejárjon, és utána megyünk fürdeni.
A fefüggesztést ugy értem hogy amig nincs rajtam a pumpa fürdés után amikor vissza teszem az uj szereléket ujra inditom.Mert ha nem függesztem fel kárba megy az a másfél órányi inzulin ami csak kicsepegne.

vighkata

A fefüggesztést ugy értem hogy amig nincs rajtam a pumpa fürdés után amikor vissza teszem az uj szereléket ujra inditom.Mert ha nem függesztem fel kárba megy az a másfél órányi inzulin ami csak kicsepegne.
Másfél óráig fürdesz? Valaki azt írta, hogy úgy fürdik pumpával, hogy törülközőbe csavarja és a kád szélére teszi.
Nekem ez megoldás nagyon tetszett, de én csak akkor alkalmazom, amikor adagolja az lenyújtott bólust. Így nem kell megvárnom, míg a pumpa beadja az adagot.
Tudom te előre beadod a kieső mennyiséget, de az nem okozott még hipot? Ezt én max 10-es cukornál merném megtenni, lehet, hogy többet kéne kísérleteznem?

Oldal tetejére