"Hypoglikémia tünetei:
szívdobogás, nyugtalalnság, izomremegés, izzadás, éhségérzés, zsibbadás, hányinger, koncentráládshiánya, időérzékelési vagy színfelismerési képtelenség, megváltozott-zavart viselkedés, emlékezetzavar, fokozódó tudatzavar, agrasszivitás.
A tünetek a vércukorszint értékétől és annak csökkenési sebességtől függően,valamint egyénenként is változók,és különböző kombinációkban fordulnak elő.
A hypoglikémiának 3 típusa van:
- enyhe: 3-4 között van a vércukor. Jell.tünetek:nem gyomorból jövő éhségérzet, agresszivitás, nyugtalanság
Megoldás:gyorsan felszívódó CH-tkell fogyasztani,ami nem emeli túlságosan a vc-t pl. 100%-os gyümölcslé
- közép súlyos:remegés, látászavar, hidegveríték, túlkompenzálásl ép fel
Megoldás:10-15 ggyorsan felszívódó Ch, de ha ennek a hatása lecseng, kb.20 g lassan felszívódó Ch fogyasztása ajánlott
- súlyos:teljes zavartság állapota,végstádiuma a kóma
Megoldás:glukagon injekció és orvosi kezelés."
Ezt tette fel Sani a "Segítség, cukorbeteg lettem"-fórumra. Az általános tünetek közül nálam még sosem fordult elő: zsibbadás, hányinger, időérzékelési és színfelismerési képtelenség. Nyilván ezek már a hipó súlyosságához is kötődnek...
Egyszer fordult elő velem, 1975 tavaszán, amikor kórházban voltam Veszprémben, és jött a hipó, hogy egy poharat hozzávágtam egy betegtársamhoz, de erre akkor már csak foszlányokban emlékeztem - valószínűleg az már egy súlyos állapot volt... Tehát akkor az agresszivitás és az emlékezetzavar együtt jelentkezett.