Insulinpumpa

Sani

Új tag
ha én magasabb cukikat mérek és emelek a bázison akkor ha mondjuk csak 110 -re lenne szükségem ,de még jobb cukikat akarok és én 120-ra emelem nekem az már nem alacsonyabb hanem 10 fölötti cukrokat eredményez!

Kedves lizzi!

Először mindig meg kell elégedni a kis sikerekkel is. Ha 110%-os bázis adagon már jobbak az eredmények, akkor hagyni kell egy pár napig.
Különben ez a bázis adag emelés - szerintem - akkor jó, ha mondjuk híztunk, stresszesebbek a mindennapjaink ( mondjuk egy vizsga miatt ) vagy a téli időszak miatt(igaz, akkor alapba növelni kell az adagot), vagy aki érzékeny a hideg frontra, annál.

A 10 feletti cukrok meg inzulinadag emelésnél akkor lehetségesek, ha a somogyi hatás érvényesül.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Sani!
Jogos a felvetésed, hogy csak a doki miatt csináltad?
Dehogy is, ilyet nem is kérne tőlem a dokim, talán csak rosszul fogalmaztam. Elsősoban az én bázisom beállítására lettem beutalva a kórházba. Az csak hab a tortán, hogy a dokinak is segíthettem ezzel a munkáját.
Én viszon nem tapasztaltam meg otthoni morivációt, mert még nem próbálkoztam otthoni körülmények között. Olyan volt már, hogy nem volt alkalmam enni, vagy egyszerűen nem voltam éhes, és pumpával, ha nem is rendszeresen, de ki lehet hagyni egyegy étkezést. Viszont ilyenkor is mérek, és hellyel-közzel jó is a cukrom.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Pumpás, néhány oldallal ezelőtt megemlítetted, hogy a te pumpádhoz van távirányító. Írj róla, ha nem jelent problémát, mert én a magam részéről jónak tartanék ilyent mindegyik fajtához, és nem hiszem, hogy ne lehetne megoldani. És akkor nem kellene ki-be kapkodni zsebből, innen-onnan, ki hol hordja.
Mennyire megbízható, nincs-e lehetőség a melléütésre, illetve hogyan korrigálható, ha hibázol.
Köszi.

Sani

Új tag
vighkata;4021 Én viszon nem tapasztaltam meg otthoni morivációt írta:
Kedves Kata!

A motiváció végig kíséri életünket. A belső motiváció egy belső lehetőség és szükséglet a normális életstílus elérésehez. Ez mondjuk személyiség függő dolog.
Mindenki máshogy éli meg - gondolom - a cukorbetegségét.
Én nem betegségként, hanem csak egy állapotként fogom fel,ami nagyon sok mindenre megtanított az életben.
A legfontosabb az ismeretek kellő tudása, alkalmazása,önkontroll és ez belső motiváció nélkül nem nagyon lehet kivitelezni. Az kéne hogy legyen a cél az orvosnak és a betegnek is, hogy a cukorbeteg ne a betegsége rabja legyen, hanem tudatosan tartsa kézben állapotát.
Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a beteg is aktívan részt vesz a kezelésében.

- a pumpával akár több étkezést is ki lehet hagyni ( pont az a lényeg, hogy nem vagyunk szabályozva mikor, mit, mennyit együnk, hanem mi dönthetjük el), bár az megint más dolog, hogy ez nem jó a szervezetnek.

poe

Őstag
Kedves Pumpás, néhány oldallal ezelőtt megemlítetted, hogy a te pumpádhoz van távirányító. Írj róla, ha nem jelent problémát, mert én a magam részéről jónak tartanék ilyent mindegyik fajtához, és nem hiszem, hogy ne lehetne megoldani. És akkor nem kellene ki-be kapkodni zsebből, innen-onnan, ki hol hordja.
Mennyire megbízható, nincs-e lehetőség a melléütésre, illetve hogyan korrigálható, ha hibázol.
Köszi.
Szia!
A kérdés ugyan nem hozzám szólt, de válaszolnék...:)
Nékem is van távirányító, egyenlőre nem használom (friss pumpás vagyok), de el tudok képzelni olyan szitut, ahol hasznos lehet (pl síelés, pumpa a síruha alatt, illetve nagyon hasznos vakok, gyengénlátók esetében). Nekem Medtronic pumpám van.
A távirányítóval csak un "egyszerű bolus" adható be, ez azt jelenti hogy beálítasz a kezelés elején egy lépésértéket 0,1-2,0 E között és utána a pumpa/távirányító egy gombja nyomkodásával ennyivel nő a beadandó inzulin mennyisége, minden gombnyomásra csipog/rezeg, majd ha befejezted, visszajátsza, azaz megszámolhatod a csippanásokat és ezután jóváhagyod, vagy elveted és kezded előlről.

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy Ti a bázisadagok közötti ,,lépcsőket,, mennyire tartjátok be az eredeti beállításhoz képest?Mert nekem anno, lassan 1 éve a beállításnál azt mondták,hogy szigorúan be kell tartani és most meg a jelenlegi dokim azt ,hogy nem kell ,mert ha nekem ugye nagyon változó az inzulinszükségletem ,akkor ezt is ez után kell állítani!Köszi mindenkinek a választ!

Sani

Új tag
Kedves lizzi!

Először én is hagytam azt a beállítást (időben elosztva), amit az orvosom kezdésnek beállított. Viszont nekem is más volt az inzulin igényem, tehát állandó vc kontroll mellett kipróbáltam - kitaláltam, hogy mi a legjobb nekem. Ha nem jó ez az időbeosztás neked, kísérletezd ki állandó vc kontrollal. Ez is nagyon sok problémától segít megszabadulni.
Én úgy csináltam,hogy 2 óránkénti vckontroll mellett megfigyeltem,mikor nem jók az eredményeim,és akkor állítottam az időbeosztáson és az adagon.

poe

Őstag
Kedves lizzi!

Én úgy csináltam,hogy 2 óránkénti vckontroll mellett megfigyeltem,mikor nem jók az eredményeim,és akkor állítottam az időbeosztáson és az adagon.

Írnál erről részletesebben? Én pont ezzel kínlódom...
Illetve az érdekelne, hogy intenzív sport után mennyire, és mennyi időre szoktátok levenni a bázist?

Sani

Új tag
Kedves poe!

Nekem a hajnali értékeimmel voltak gondjaim,és az orvosom az alap beállítást 3-4 óránkénti változással programozta be. Nekem a hajnali 4-8 -ig felbontást kellett még jobban szétszednem. Így most
04-06-ig 0.725
06-08-ig 0,750 az adagom.
Persze,amikor megkaptam a pumpát,akkor óránkénti vc kontrollt csináltam,ami nagyon kemény volt és az ujjaim nagyon kikészültek tőle.De hát megérte,mert az eredményiem alapján sikerült jól beállítanom a bázis adagjaimat.

Sani

Új tag
Illetve az érdekelne, hogy intenzív sport után mennyire, és mennyi időre szoktátok levenni a bázist?

Nekem ezzel nincsen tapasztalatom, de én azt tenném, ha erre kerülne sor,hogy megpróbálnám felmérni, hogy ilyen intenzitású és ennyi ideig tartó fizikai megterhelésnél (ami ugye rendszeres,tehát ha ismétlődik ,akkor kb.mindig ugyan-olyan,-annyi ideig tart és ugyanolyan intenzív)hogyan hat a normoglikémiás értékre.
Persze erre sem lehet biztos receptet adni,hiszen nincsen két egyforma pillanat az életben.
Kiváncsian várom én is a tapasztaltabbak hozzá szólásást.

pumpás

Őstag
Kedves hypohonder!Ezt a távirányitót ugy képzeld el mint az autóét.3 gombos 1 fe lkell ébreszteni a pumpát 2 bolus beállitás ammenyi nyomás annyi egység,tizedeket nem lehet állitani a pummpa vissza kérdez hogy annyi-e az annyi beadás 3 rosszul beállitott egység törlése.Én merm ajánlani midenkinek megbizható,pontos,bárhol használható.Hát ennyi röviden

H

hypohonder

Vendég
Hölgyeim és Uraim! Sani volt olyan kedves, és a "Segítség, cukorbeteg lettem" fórumtémánál leírta a hipó jellemző tüneteit. Az a helyzet, hogy ezek között van, amelyeket én a 44 év alatt átélt számos hipóm során egyszer sem éreztem. Ilyen pl. a hányinger, szédülés de van még egy-két jelenség, ami nálam hiányzik a repertoárból.
Nem tudom, mi a véleményetek, ha mindenki, aki gondolja, leírná, hogy nála milyen érzések fordulnak elő, és milyenek nem, amikor hipóznak. Szerintem ezzel is hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy a hipó leggyakrabban, hogy ne mondjam: általánosságban előforduló jeleit összeszedjük, és okuljunk belőle.

Remélem, hogy nem rossz ötlet...

Kedves Pumpás, köszönöm a fáradozásodat, megtiszteltél vele!

vighkata

Szia Poe!
Intenziv sport után a bázist fel kell vinni, nem pedig le. Az, hogy mennyivel viszed fel, nem csak egyénfüggő (de ez a legfontosabb), hanem függ attól, hgoy mennyire intenzív a sport, és attól is, hogy a sport alatt levetted a pumpát, vagy csak csökkentetted a bázist. Általában elegendő, ha 110-120%-ra viszed fel a bázist 3-4-5 órára. Nekem van egy ismerősöm, ő egy kemény 1,5-2 órás spinning után 160%-ra viszi fel a bázis adagolását.

A fizikai aktivitás alatt hormonok hatására fokozódik a szervezet (izomsejtek) inzulinérzékenysége, valamint a máj többlet glukagont termel, és juttat a véréramba, hogy a sport hatására az izomsejtek elegendő energiához jussanak. Egészséges emberben csökken az inzulintermelés, nekünk csökkenteni kell a bevitt inzulint. Nekünk pumpásoknak könnyebb a dolgunk, mert a bázist %-osan tudjuk csökkenteni. A sport befejezése után ellentétes hormonok kezdenek el működni, az inzulinérzékenység helyreáll. Az egészséges hasnyálmirigy plusz inzulint kezd termelni, ezt nekünk kívülről kell bevinni, azért, hogy a megtermelt, de fel nem használt glukagon ne vigye fel a cukrot.
Na ezt a szabályozást kell kitapasztalni, hogy milyen mozgáshoz mennyivel csökkents, utána pedig mennyivel emeld a bázist.
Egy dologra figyelni kell. 16 körüli, vagy fölötte lévő cukorszintnél nem szabad kondizni, mert akkor a mozgás nem le, hanem mégjobban felviszi a cukrot. Az ok egyszerű és logikus. 16 fölötti cukorszintnél szinte nincs inzulin a szervezetben, erre még a máj termel is cukrot, így a 16-ból akár 20 is lehet.

poe

Őstag
Szia Kata!
Ilyet tőled hallok először, és nem is tapasztaltam hasonlót....:confused:
Reggeli után szoktam eddzeni, az eddzésem kb egy órás, addig közben és utána a zuhanyzás alatt nincs rajtam a pumpa, aztán visszarakom, csökkentett bázissal. Írtam már, új pumpás vagyok, a reggeli cukraim nem igazán álltak még be, úgyhogy rendszerint 10 fölött volt eddzés közben (15-16 fölött tényleg nem szabad eddzeni!), ill. közvetlenül utána, aztán viszont 75% csökkentett bázissal is meredeken zuhant, délre pont jó volt. Sőt épp tegnap 11 órára már egy durva hipóm volt. A dokim azt mondta, hogy nyugodtan levehetem 50%-ra, 2-3 órára, vagy akár többre, ez majd kialakul.
Kíváncsi vagyok más mit mond, mit tapasztalt, mert mi homlokegyenest mást mondunk. :rolleyes:

Hipóról :cool2:
Nálam a következő tünetek vannak:
-lelassulok (a gondolkodásom), többször előfordult , hogy tudtam, hogy hipózom, de még tovább folytattam amit csináltam és nem kezeltem a hipót
-látászavar, nem tudok fókuszálni
-éhség
-álmosság
-izzadás
-remegés
Ezek nem mindig együtt fordulnak elő, és nem is mindig azonos erősséggel....

vighkata

Szia Poe!
Az infot Roche-os diab szakembertől tudom. Kíváncsi voltam, hogy hogyan működik a dolog, mert nekem kondi után rendszeresen felment a jó (6-9-es) cukor 2-3 óra múlva 15 fölé. Ezért a rochepumpa fórumán megkérdeztem. Ott is többen leírták a saját tapasztalataikat.

Amit te leírtál, az is azt bizonyítja, hogy hogy mennyire különbözőek vagyunk. A te eseted nagyon hasznos lehet azok számára, akik úgyanúgy működnek, mint te. Szeretném, ha a későbbi tapasztalaidat is leírnád.
Köszi

vighkata

Poe!
Azt azért még hozzátenném, hogy kondi előtt gyorsan felszívódó, és tartós CH-t kell enni. A gyorsan felszívódó pont, hogy nem cukorbeteg diétába illő kajának kell lenni, mint pl. müzli szelet, banán, aszalt gyümölcs. Persze nem töménytelen mennyiségben, de ezzel biztos nem mondok újat. Biztos azt is jól tudod, hogy a szervezet az (intenzív)kondi első 20-40 percében égeti el a szénhidrát készlet legjavát. Ezt kell pótolni.
Nem akarom most "okoskodással" megítélni, ill. megmondani, hogy a hipo a te diéta hibádból ered, ez sértő lehet. Te tudod, hogy a kondit hogyan kezded 8-10 -es cukorral, mert nem írtad, hogy egy hagyományos, mindennapos CH-s reggeli után, vagy alkalmazod a gyosan felszívódó CH-t. Ha nem alkalmazod, akkor ki tudod próbálni, és ezzel elkerülheted a több órával később jelentkező hipot. Azt tudnod kell, hogy az kondi hatása jóval tovább tart, mint egy fél vagy egy óra. A délután végzett kondi hatása még éjszaka is tart hormonok hatására, pl, izomsejtek regenerálódása. Ez már magyarázat lehet az órákkal későbbi hipora.
Neked kell kitapasztalni, nekünk viszont nagyon hasznos infokat adhatsz.
Köszi

vighkata

Poe, és kondizók!
Remélem nem követek hibát azzal, hogy egy másik fórumról átkopiztam a pumpa és kondi összefüggésére vonatkozó írást. Az információ adás a célom, nem pedig az idegen tollakkal ékeskedés. Tehát a közölt szöveg nem az én írásom, hanem idézet. Remélem többeknek sikerül ezzel segítenem, úgy érzem az idézet sokkal pontosabban, és érthetőbben leírja a folyamatot, mint az én fogalmazásom.
Kata

"Kedves víghkata!
Néhány hozzászólás "címszavakban":
1./ Növekedési hormon, adrenalin, glukagon termelés már a mozgás alatt is van, azért, hogy a mozgás alatt ne essen le vércukorszint. Az izomsejteknek nagyobb mennyiségű cukorra van szükségük, ahhoz utánpótlás kell, ami főleg a májbéli cukorraktárakból jön. Ezeknek a raktáraknak a mozgósításához van szükségés ezekhez a hormonokhoz. Ehhez a folyamathoz társul az a tény is, hogy mozgás alatt az izomsejtek inzulinérzékenysége fokozódik.
Egészséges (nem diabéteszes) emberben ez egyszerűen működik, ahhoz, hogy mozgás alatt ne hipózzunk be: mozgás alatt csökken az inzulintermelés, mozgás után (amikor már a testmozgásnak nincs inzulin-érzékenységet fokozó hatása és magasabb az inzulin hatásával ellentétes hormonok szintje a raktárak feltőltése érdekében), rákapcsol a hasnyálmirigy, "gázt ad" és emelkedik az inzulinszint, hogy ne menjen fel a vércukor.
Pumpahasználatra lefordítva: mozgás alatt csökkenteni, utána pedig növelni kell a bázist... De mivel számos más tényezőnek is hatása lehet, így a pontos mennyiség nem mindenkinél, és nem mindig ugyanakkora

2./ Az inzulinrezisztencia nem azt jelenti, hogy az inzulin egyáltalán nem hat, hanem, hogy ugyanakkora anyagcsere-hatás eléréséhez nagyobb adagra van szükség. (Megint itt a kérdés: kinek, mikor és mennyivel többre??)
A Somogyi hatás is tényleg hasonló: a májból kiáramló cukor miatt áll fenn az inzulinrezisztencia. Ahogy kiürülnek a hormon-raktárak vagy a szénhidrátraktárak, magától, akár extra inzulin nélkül is spontán rendeződik a vércukor, de amíg fennállt a folyamat, addig meg hiába nyomhattuk az inzulint. (Tapasztalat a bázis emelése sokszor jobban segít ilyenkor, mint az extra bólusok...)
3./ Kicsit hosszúra sikerültek a válaszok, és még nem is beszéltünk a gyümölcs érettségétől függő szénhidrát-tartalomra ill. glykémiás indexre. Jobb tápanyagtáblázatok még azt is feltüntetik, hogy mennyiben különbözik a straking és a jonathan alma CH-tartalma. Nem beszélve a napszakkal, mozgással, egyéb tényezőktől változó inzulinérzékenységgel, ill. vércukoremelő hatással.
Üdvözlettel:
dr.roche

poe

Őstag
Szia Kata!
A feltételezés nem sértő, a hipo nyilván az én hibám (ki másé lenne?). :)
Köszönöm a sok hasznos infót, ennek tükrében megnézem majd a vc eredményeimet, aztán meglátjuk. Egyébként amíg a bázisom sincs normálisan beállítva, addig ezt is elég nehéz belőni...

H

hypohonder

Vendég
Elnézést kérek tőled, kedves Poe, de tegnap este nem néztem vissza az előző oldalt, csak ma reggel, és látom, hogy Te is reagáltál a távirányítós-kérdésemre. Némileg más, mint amit Pumpás írt, de valószínűleg a tiéd újabb.
Köszönöm az infót, és köszönöm, hogy feltártad a hipód jellemzőit.

Ami a sportot illeti, bizony azt is tanulnunk kell. A mozgás során nyilván elégetjük a CH-t, ezért hiány keletkezik a szervezetben (éheznek a sejtek), s ha ez alatt a normál állapotoknak megfelelő mennyiségű inzulin jut be, akkor leesik a vércukor, jön a hipó. Ezért célszerű vagy levenni a pumpát a sport idejére, vagy pedig lecsökkenteni a bázist. persze ez is akkor érvényes, ha normál körüli vc értékekkel indulunk neki a sportnak. És a csökkenés mértéke is függ a testmozgás intenzitásától.

De mivel különbözőek vagyunk, hála annak a marxista atyaúristennek, ebben a témában sem lehet kőkemény szabályokat felállítani.

H

hypohonder

Vendég
"Hypoglikémia tünetei:
szívdobogás, nyugtalalnság, izomremegés, izzadás, éhségérzés, zsibbadás, hányinger, koncentráládshiánya, időérzékelési vagy színfelismerési képtelenség, megváltozott-zavart viselkedés, emlékezetzavar, fokozódó tudatzavar, agrasszivitás.

A tünetek a vércukorszint értékétől és annak csökkenési sebességtől függően,valamint egyénenként is változók,és különböző kombinációkban fordulnak elő.

A hypoglikémiának 3 típusa van:
- enyhe: 3-4 között van a vércukor. Jell.tünetek:nem gyomorból jövő éhségérzet, agresszivitás, nyugtalanság
Megoldás:gyorsan felszívódó CH-tkell fogyasztani,ami nem emeli túlságosan a vc-t pl. 100%-os gyümölcslé
- közép súlyos:remegés, látászavar, hidegveríték, túlkompenzálásl ép fel
Megoldás:10-15 ggyorsan felszívódó Ch, de ha ennek a hatása lecseng, kb.20 g lassan felszívódó Ch fogyasztása ajánlott
- súlyos:teljes zavartság állapota,végstádiuma a kóma
Megoldás:glukagon injekció és orvosi kezelés."

Ezt tette fel Sani a "Segítség, cukorbeteg lettem"-fórumra. Az általános tünetek közül nálam még sosem fordult elő: zsibbadás, hányinger, időérzékelési és színfelismerési képtelenség. Nyilván ezek már a hipó súlyosságához is kötődnek...
Egyszer fordult elő velem, 1975 tavaszán, amikor kórházban voltam Veszprémben, és jött a hipó, hogy egy poharat hozzávágtam egy betegtársamhoz, de erre akkor már csak foszlányokban emlékeztem - valószínűleg az már egy súlyos állapot volt... Tehát akkor az agresszivitás és az emlékezetzavar együtt jelentkezett.

Oldal tetejére