Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
Igen a dr.-nő is mondat már ezt a rejtett hypot, de pont ebéd után alvás alatt lenne? Ráadásúl ha hypozik ha 4 alá megy akkor már éhség érzete van, és felébred rá, nekem ez a rejtett hypo fogalom elég ismeretlen meg furcsa, mert mindíg jelezte a hypokat. A rejtett hypo hogy tud tünet mentes maradni, hogy nem okoz rosszúllétet? És ha rejtetten kialakúl, rövid időn belül hogyan kompenzálódik úgy hogy nem okoz semmit? Evés előtt és evás után gyakorlatilag majdnem egyező cukra van, 40 gr szh az ebéd adagja, ezt jóízűen meg is eszi. A bázis 24 órán keresztűl 0,15, az ebédhez 2,0 E bólust kap 1,0-1,0 60 percre elnyújtva. Lehet hogy megoldás lenne a bólust visszavenni, mondjuk 1,5 re, a dr.-nő mondta is hogy majd szükség lesz rá a tavaszi átállásnál.

poe

Őstag
Az inzulin mennyiségekhez nem tudok hozzászólni....
(Nálam értelemszerűen tök más a insulin/CH arány, ill. még csak 2 hónapja vagyok pumpás, én is a bázisomat próbálom beállítani, nem vagyok pumpa-guru :D)
Tudomásom szerin nem kell, hogy közvetlen előtte legyen a hypo, 24 órán belül bármikor jöhet a Somogyi... Ezen túl mindenki másképp reagál, sokszor ugyanaz az ember is más szituban. 3,6 körül ált én is érzem, de volt, már hogy 2,2-t mértem és egyáltalán nem voltam rosszul. Ráadásul megfigyeltem, hogy 4,0 körüli érték is okozott már nálam Somogyit....

tímeácska

Őstag
Hát, igen... Mostanában nekem is vannak hasonló gondolataim, mint Zsuzsának!
Ősszel oviba megy Máté is... Azt, hogy cukros, eleve nem jó szemmel nézik... Ráadásul, még inzulinpumpája is van... Na, totális káoszt csináltam ezzel a fejükben (?!). Hát, jó pár órámba fog telleni, mire a leglényegesebb dolgokat megértetem velük... Mindegy, addig még van pár hónapom...
Viszont, én most egy egész más helyzet elé is állítódtam, a sors által (így szép magyarosan megfogalmazva :) )... Nekem annyira furcsa, hogy a barátaim egészen máshogy néznek rám, mióta tudják, hogy cukros vagyok... Szinte félnek, hogy rosszul leszek... Tudom, hogy minden csoda 3 napig tart, de Ők tudom, hogy eleve ilyenek, aggódnak... De ez engem már néha igencsak zavar. Egyszer szóltam Rájuk hogy hagyjanak már békén, úgy is szólok, ha valami nem oké... Aztán persze, én éreztem magam kellemetlenül...
Aztán most ott tartok, hogy kaptam egy nagyon jó álláslehetőséget... Pontosan az az eset állt elő, amikor tudja az ember, hogy ilyen lehetősége egyszer adódik az életben... És most tartok ettől az egésztől... Alig 2 hete vagyok cukorbeteg, még be sem állt az anyagcserém, közben beteg lettem, kórházba is kerültem, még annak az anyagcsere borulását is nyögöm, de ma délután menjek már "betanulni", ismerkedni a leendő feladataimmal (ami nem kevés lesz...), és ápr. 1-jétől bedobnak a mély vízbe...
Huhh, ez egy kicsit sok... :-D De az élet a kihívások miatt olyan...gyönyörű... !!! :-D:-D:-D
-nem panaszkodni, sírni-ríni akarok, tudom, hogy meg tudom oldani, csak tényleg így egyszerre soknak tűnik...-

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Hát igen el kell fogadni ,hogy mások vagyunk!!!
Korrigálásról:én kipróbáltam már többször is ,hogy nem korrigálok rá a magas cukrokra de nálam egyszerűen nem műkődik, bármennyi vizet is iszom és mérek nem megy lefele csak felfele a cukrom ha már egyszer magas!!Ez van ,így én mindig korrigálok és eddig legtöbbször bevállt ez a módszer!De nálam sosem lehet tudni ,mert Kmollihoz hasonlóan én is egy elég labilis és nehezen beállítható cukorbeteg vagyok.Például nekem a bázist van úgy ,hogy hetente egyszer kell változtatni ,de ilyenkor nem az egészet hanem csak pár órán keresztül ,és ezt nem mindig sikerül kitapasztalni ,hogy most hogyan is legyen???Például előjön időnként az a helyzet ,hogy vacsora után 1-2,5 óra múlva olyant hipózom,hogy csak nézek ,hogy mi van most?És ezt úgy ,hogy mérem a kenyeret és pontosan számolom a ch-ot és annak megfelelő bólust adok!!!Próbáltam már azt ,hogy kevesebb bólust adok de akkor éjszaka kezd felfele kúszni a cukrom,tehát várok minden tippet és jótanácsot erre!!!Tegnap este például 9 óra 15 -kor 3,8-at mértem erre ettem 1 kiskanál mézet ,mivel mostanában ez nem vitte fel annyira hipó után a cukrom mint a cukrozott dolgok,erre picit levettem a pumpát ,lefeküdtem és 9 45-kor már annyira rosszul voltam ,hogy a férjemnek kellett szólnom ,hogy hozzon valamit enni-inni mert nem tudtam már felkelni az ágyból és egyre rosszabbul lettem,nem tudtam beszélni meg pár perc mintha ki is esett volna és utánna meg minden cikázott a fejemben,nagyon durva volt,én még soha a 27 év alatt ilyent nem tapasztaltam és ilyen rosszul nem voltam.Nem kívánom senkinek,hogy megtapasztalja milyen is az ilyen hipó ,de azért jó ilyenkor ha tudja a mellettünk lévő ember ,hogy mit kell tenni ilyenkor!

Sani

Új tag
Sziasztok!
Hát igen el kell fogadni ,hogy mások vagyunk!!!
Korrigálásról:én kipróbáltam már többször is ,hogy nem korrigálok rá a magas cukrokra de nálam egyszerűen nem műkődik, bármennyi vizet is iszom és mérek nem megy lefele csak felfele a cukrom ha már egyszer magas!!

Kedves lizzi!
A magas cukorra a sok folyadék ivás ( víz)... azt nem nekünk / inzulinnal kezelt cukorbetegnek/ találták ki. A sok folyadék legfeljebb 24-48 óra múlva mozdítja lefelé a cukrot, persze ha nem annyira magas és ha nincsen Somogyi hatás. Amikor én először ezt hallottam, hogy a víz leviszi a vc-t, kiakadtam. Mert ha ez így van, akkor mi szükség van az inzulinra?:confused:

Ez van ,így én mindig korrigálok és eddig legtöbbször bevállt ez a módszer!De nálam sosem lehet tudni ,mert Kmollihoz hasonlóan én is egy elég labilis és nehezen beállítható cukorbeteg vagyok.Például nekem a bázist van úgy ,hogy hetente egyszer kell változtatni ,de ilyenkor nem az egészet hanem csak pár órán keresztül ,és ezt nem mindig sikerül kitapasztalni ,hogy most hogyan is legyen???Például előjön időnként az a helyzet ,hogy vacsora után 1-2,5 óra múlva olyant hipózom,hogy csak nézek ,hogy mi van most?És ezt úgy ,hogy mérem a kenyeret és pontosan számolom a ch-ot és annak megfelelő bólust adok!!!Próbáltam már azt ,hogy kevesebb bólust adok de akkor éjszaka kezd felfele kúszni a cukrom,tehát várok minden tippet és jótanácsot erre!!!

Én a helyedben csinálnék egy óránkénti vc kontrollt Ch bevitel nélkül. ( Persze max. 24 óráig és felügyelettel) Akkor kiderül, hogy jól van-e beállítva az inzulin adagod.

Tegnap este például 9 óra 15 -kor 3,8-at mértem erre ettem 1 kiskanál mézet ,mivel mostanában ez nem vitte fel annyira hipó után a cukrom mint a cukrozott dolgok,erre picit levettem a pumpát ,lefeküdtem és 9 45-kor már annyira rosszul voltam ,hogy a férjemnek kellett szólnom ,hogy hozzon valamit enni-inni mert nem tudtam már felkelni az ágyból és egyre rosszabbul lettem,nem tudtam beszélni meg pár perc mintha ki is esett volna és utánna meg minden cikázott a fejemben,nagyon durva volt,én még soha a 27 év alatt ilyent nem tapasztaltam és ilyen rosszul nem voltam.Nem kívánom senkinek,hogy megtapasztalja milyen is az ilyen hipó ,de azért jó ilyenkor ha tudja a mellettünk lévő ember ,hogy mit kell tenni ilyenkor!

Szerencsésnek mondhatod magadat, hogy ez volt eddig a legnehezebben kezelhető hypo-d. Nekem gyerekkoromban 3- szor volt olyan, hogy elvesztettem az eszméletemet. Anyukám elmondása szerint hajnali 3 körül felültem az ágyon és össze-vissza beszéltem, és azóta adta a Ch-t. Reggel 7-re tértem magamhoz.( Nem volt otthon glukagon injekció)
Aztán volt olyan, hogy éreztem, hogy megy lefelé, ettem a banánt és a következő percben már arra eszméltem, hogy az orvos adja be vénásan a cukrot.
Szóval nem egyszerű dolog ez, és nagyon sajnálom azokat, akiknek nehezebb kézben tartani anyagcsere állapotukat. Én - szerencsére - nem tudom ezt elképzelni, mert ha magas, ill. alacsony értékeket mérek, azt mindig meg tudom magyarázni. Egy-két kivétel van, de hát nem lehet minden tökéletes.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tímeácska, én azt javasolnám neked, hogy próbáld meg úgy elfogadni az állást, hogy kb 2 hónap múlva kezdjél,megbeszélni a munkáltatóddal. Elmondhatod szerintem őszintén, hogy miért, de most nekikezdeni valami új dolognak, szerintem nem lenne túl jó. Ilyenkor még azok is szabira mennek, akik idáig folyton dolgoztak, nemhogy új állásba, de lemondani nem kéne róla, az biztos, ha olyan jó. Nálunk volt hasonló helyzet, a férjem kapott állást, de mi akkor mentünk ki Dániába és hajlandóak voltak rá várni majdnem fél évet. Persze, előre egyeztettek, hogy pontosan mennyi idő múlva fog munkába állni.

H

hypohonder

Vendég
Emberek, azért vannak törvényszerűségek ebben a betegségben is, és nem szabad abban a bűvöletben lubickolnunk, hogy mindenki más, és nincsenek általában a vércukorszint módosítására alkalmas általános módszereket találni. Ez ugyanis nem igaz. Mert ha így feketén-fehéren ez lenne a valóság, akkor a cukorbetegség általában és konkrétan is kezelhetetlen volna. Márpedig nem az.
Önfegyelem, önismeret, türelem, megfontoltság. Lehet és van is még ezeken kívül is néhány szükséges tulajdonság, ami a cukorbeteg jellemzője kell, hogy legyen. Semmiképpen sem tartozik viszont ide a türelmetlenség, a kapkodás, mert ezzel csak magának árt a beteg.
A hipó igen is megelőzhető. Tudom, hogy nehéz olyankor hideg fejjel gondolkodni és cselekedni, pedig az kellene.
Még folytatom, most jöttek hozzám...

Sani

Új tag
Teljesen egyetértek veled, Hypohonder!
Minden rajtunk múlik, csak nem mindenki tud - akar élni a lehetőséggel, hogy rendben tartsa anyagcsere-háztartását.
Élőben még nem találkoztam olyan cukorbeteggel, aki ha szerette volna, nem tudta rendben tartani vc értékeit. Csak sokan nem hajlandóak beismerni gyengeségüket. ( Nem utalok senkire, és elnézést kérek attól, akit esetleg szavaim megbántanának.)
Ettől függetlenül lehet, hogy van olyan, aki mindent megtesz a normoglikémiás értékekért ( diéta, mozgás, inzulin),és mégsem jár sikerrel. Nem tudom. Csak nekem ez elég hihetetlen.

H

hypohonder

Vendég
Köszönöm, kedves Sani, hogy hasonló véleményen vagyunk!

A folytatásban arról szeretnék beszélni, hogy ha valaki visszanézi az előző ilyen "hipó"-témát, akkor ott ha jól emlékszem Szentgyörgyipál írt egy érdekeset, amit még én is lehurrogtam kicsit. Azt írta, hogy a Somogyi hatás az éjszakai hipóval jár együtt. Én azóta figyelem magam, és azt kell mondanom, hogy van benne valami! Akkor az én "lehurrogásom" abból állt lényegében, hogy a nappali hipók is Somogyit vonnak maguk után. De azóta rájöttem, hogy nem egészen így van, illetve nem feltétlenül van így. És ennek szerintem az az oka, hogy nappal kontrollálni tudja az ember a dolgait, és időben, sokszor idő előtti apró jelekből tudja a tapasztalt cukorbeteg, hogy itt a nagy "Ő". Amint pár hozzászólással ezelőtt víghkata is megjegyzi: sokszor négyestől valamivel magasabb értéknél is hipó érzete van. Nekem is, és akkor nyilván "odabenn" már nem négy feletti a cukrunk. De ebben a helyzetben pillekönnyű megelőzni a hipót és a többi hatást is, és csak arra kell nagyon ügyelni, hogy ne legyen mértéktelen az evés. Ehhez viszont létfontosságú, hogy hozzászokjunk!!!

Én az utóbbi időben - pedig akkor azt is visszakézből elutasítottam - Sani receptjét követem a két darab keksszel! Igen is, elég két darab keksz egy késő esti négyes cukornál az éjjeli hipó elkerüléséhez és a reggeli normális vércukorszinthez! De az is fontos, hogy a kettő helyett ne hármat-négyet, hanem caak kettőt, vagy eget kapjon be az ember lánya-fia!

Lizzit ne bántsátok azért, mert a magas cukornál a víz ivására hívott fel. Nem ő találta ki, ez a tavaly október 26-i "emlékezetes" budapesti ROCHE-pumpás találkozón szakorvos szájából hangzott el, mint olyan módszer, ami a vércukorszintet csökkenti. Hihetetlen volt számomra, mert én úgy emlékszem, hogy amikor magas volt a cukrom, és vedeltem a vizet, annak csak egy következménye volt: a rengeteg pisi. A vércukrom meg változatlanul magas maradt...

Jó lenne ezt a hipó kérdést alaposan kitárgyalni, mert hiszen mindenki tudja, hogy fontos minden vélemény, tapasztalat, ötlet.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A magas cukor és víz összefüggés elég régóta ismert dolog, nekem már 20 éve is tanácsolták, hogy meg lehet próbálni sok vízzel is levinni. Az én tapasztalatom az, hogyha magas a cukrom (mondjuk 12 felett van), akkor korrigálok plussz nagyon sokat iszom és a kettő együtt viszi le rendesen. Ha nem iszom, akkor többet kell korrigálni. Én ilyen módon fedeztem fel összefüggést a víz ivása és a magas cukor levitele között, de simán a víztől nekem sem megy le, de ez attól függ, mitől ment fel. Mondjuk a láztól felszökött cukrot szerintem lehet vízzel korrigálni (én nem tenném, de én azon a véleményen vagyok, hogy 1-2 óránál tovább ne legyen 10 fölött a cukrom, mégha ennem is kell a korrekcióra, én biztosan nem várok egy magas cukornál 3-4 órát, hogy lemenjen), de a sok CH evés utánit nem hinném. Szóval szerintem, nem mindegy, mitől ment fel az a cukor.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az egyik Cukobeteg Élet lapban (talán tavaly) olvastam, hogy egy anyuka beírt, hogy a gyereke, aki cukros valami nagyon súlyos betegséget is kapott mellé, de sikerült meggyógyulnia a csontvelőátültetés után, de a sok szteroid, amit akkor kapott, nagyon durván befolyásolt a cukrát nyilván és ezt a sok vízzel tudta egyensúlyban tartani és valami 5 alatti HbA1c-je lett a gyereknek. Talán a víz miatt jegyeztem meg, mert tudom, milyen nehéz szteroid mellett a cukrot rendben tartani, hááááát... és ha ezt vízzel így tudta korrigálni, akkor ez nyilván működik (ha nem is mindenkinél).

szucsa

Tag
Sziasztok!

A vízes témához szólnék hozzá. Nekem régen (2 éve - Humalog+Levemir vagy Lantus) nagy problémám volt, hogy állandóan korrigáltam, aminek a következménye a klasszikus hullámvasút lett. Az akkori orvosomnak sikerült belémvernie, hogy ne korrigáljak, csak 15 fölött, helyette inkább igyak sok folyadékot. A módszer (nálam) működik, 2 óra alatt olyan 3-4-et csökken a vércukrom. Bár elég kellemetlen: gyakorlatilag 3-4 pohár (6-8dl) vizet iszok, 20 perc múlva WC, azonnal újra víz, megint WC...

Azóta már váltottam orvost, össz. inzulin mennyiséget feleztük! Sajnos még így is be-becsúszik a hypo, utána Somogyi (24 órán belül).
(6: 12Actrapid, 12: 8Actrapid, 17: 11Actrapid, 21: 10Levemir).

Bázis inzulin adaghoz most nem nyúlhatok, csak mozgásra csökkentek inzulint, illetve még a kajával (napi 7x, összesen 150g CH) lehet játszanom. Elég nehézkes ez a módszer, nem is sikerül.

Most jön a pumpa!

pumpás

Őstag
Sziasztok! Én is a vizes témához szólnék.Az sem mindegy hogy milyen vizet iszik az ember magas vc nál.Nálam a leg szénsavas viz jött be 2-3 egység inzulin+olyan forró zuhany amilyet csak a bőrm elbir.Ajánlom mindenkinek.

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Nem lizzit szerettem volna bántani, de hogy csak vízzel normalizálni lehet a vc, azzal még most sem értek egyet. A kmolli által leírt tapasztalatot elképzelhetőnek találom, de mivel én még nem próbáltam, nem tudok érdemben hozzá fűzni semmit.Tényleg nagyon fontos, hogy mi vitte fel és hogy milyen magasra.
A forró fürdő- tus nekem is minden alkalommal leviszi a cukromat. Ezt nemrég elkezdtem írni, de aztán nem reagáltatok rá...
Szóval a víz leviheti a cukrot, csak nem mindegy, hogy hogyan kerülünk vele kapcsolatba.

Mrobi

Új tag
Sziasztok
Én úgy gondolom, hogy a sok vízfogyasztás önmagában, nem igen viszi le a cukrot (eltekintve néhány speciális esettől), de mindenképp segít a szervezetnek az anyagcsere javításában, és az inzulinnal együtt könnyebben tudja normalizálni a vc szintet.

H

hypohonder

Vendég
Azon a bizonyos "emlékezetes" október 26-i pumpás találkozón az előadó azzal magyarázta a vízfogyasztás vércukorcsökkentő hatását, hogy a bevitt víz vizeletté válva távolítja el a szervezetből a cukor egy részét. Magas cukor esetén ugyanis megjelenik a cukor a vizeletben, így távozik, és ezzel csökken a vércukorszint is. Természetesen (szerintem) ez nem jelenti azt, hogy inzulint nem kell adni, mert a therápia azzal együtt lesz eléggé hatékony...

Mi a véleményetek, tapasztalatotok a nappali és éjjeli hipókról? Van különbség nálatok a kettő között, vagy ez esetleg csak az ébrenlét miatti korábbi észlelésből adódó különbség???

S még valami: nem gondoltam és nem is tételezném fel Rólad, kedves Sani, hogy akár Lizzit, akár mást bántanál - a vizes témát csak az ötlet megfogalmazójának egyértelművé tétele miatt említettem meg.

Sani

Új tag
Nálam hypo és hypo között is van különbség. Az a baj, hogy én nem érzem, ha leesett a vc-m. Pár napja, amikor megmértem, és 2,5 volt, semmit sem éreztem. Szerencsére sikerült elkerülnöm, hogy Somogyi- legyen, de én ezért is mérem olyan sokszor, mert ' nem bízom magamban, az érzéseimben'.
Az éjjeli hypokat én reggel, a megemelkedett vc- ből látom, és akkor másnaptól szigorú kontroll éjszaka. Nem nagyon érzem meg.
Persze minden hypo más, és azon múlik, hogy milyen, hogy milyen magasról és milyen gyorsan esik le. Arra is gondoltam, hogy lehet, azért nem érzem a hypot, mert próbálom 7 alatt tartani, így nem tud olyan magasról leesni.

lizzi

Őstag
Hát igen ,köszi Hypohonder ,hogy pontosabban leírtad mint én ,hogy honnan is veszem ezt a vizes témát!!!Én úgy is próbáltam ,hogy sok víz és kevés korrekció,vagyis kevesebb bólus mint szoktam ,de nem mükődött nálam!
Sani már én is gondoltam arra ,hogy 24 órás vc mérés kellene ch bevitel nélkül,csak most sajnos nem megoldható,és hát nem tudom ,hogy nálam ez hogyan is mükődne ,mert:nekem mint már írtam nincs 2 egyforma hónap menszi miatt ,mert egyik hónapban előtte magas a cukrom ,másikban alacsony vagy éppen összevissza.Hát így elég nehéz ezért marad nekem is a sok mérés!
Hipó:nálam néha van ilyen 1 hétig ,hogy vacsi után szinte mindig ugyanabban az időpontban hipózom és már sok variációt kipróbáltam rá de még nem sikerült megtalálni a legjobbat.Hogy jobban átlássátok miről is beszélek leírom a napi bázis adagomat és azt ,hogy ilyenkor hogyan is alakul a cukrom.Tehát a bázis:00-03-ig 0,5 03-08-ig 0,6 08-14-ig 0,3 14-20-ig 0,6 20-00-ig 0,4.És így ha megeszem a vacsit,beadom a bólust kb. 7-8 óra között akkor 21-22 óra között hipózom.Ekkor ugye ennem kell és akkor már éjszaka kúszik felfele a cukrom.Most tegnap azt próbáltam ,ki ,hogy 14 órától levettem 0,5-re a bázist és csak 18 óráig ment ,majd 18 órától 0,4,de így is a következőképpen alakult a cukrom:20 órakor 5,5 ekkor vacsorára ettem 40 gr ch-ot amiben volt 2 dl tej is ,és erre csak 2,6 bólust adtam!Majd 21 15-kor 4,6-ot mértem majd 22 15-kor már csak 4,1 volt és erre ittam 1 dl gyümölcslevet meg ettem 1 db. kekszet amiben 10 gr ch van és éjszaka 03-kor már 12 volt a cukrom!Hát most jelenleg így alakulok és várom továbbra is a tippeket!

Sani

Új tag
Kedves lizzi!

Én a helyedben megpróbálnám azt, hogy a
20-00-ig leveszed ( először) a legkisebb egységgel. Az én pumpámnál ez így nézne ki: 0,4 helyett 0,375 egység. Pár napig csinálnod kéne éjszaka a kontrollt, mondjuk 2 óránként, és ha ez sem elég és így is hypozol akkor még lejjebb venni az adagot.
Az is lehet megoldás, hogy jobban szét szeded az órákat. Átgondolom, és leírom...
így elsőre lehet, hogy túl hosszú a
14-20 tartó időszak. Bár ez attól is függ, hogy milyenek a napjaid. Lehet, hogy akár ezt is kettés lehetne szedni. Vagy ha van 2-3 óra, ami nem ok mindig ugyan abban az időszakban, akkor azt külön beállítani.

lizzi

Őstag
Sani nagyon szépen köszönöm,hogy próbálsz segíteni!
Én nem tudok az én pumpámon 0,375 egységet állítani és éppen ez szokott gond lenni,hogy nagyon is számít ,hogy most 0,3 vagy 0,4-el megy.De most ma is mérek 2 óránként és majd kiderül ,hogy most mivel már tegnap jobban szétszedtem az órákat így hogy mükődök?Csak ilyenkor mindig mire kitapasztalnám addig pikk-pakk egyik napról a másikra nincs vacsi utáni hipó!!!Pedig nekem minden napom mondjuk mozgás szempontjából teljesen egyforma és a kaját meg mindig mérem(kenyeret ,tésztát),de azért nem mondom ,hogy nincs tévedés néha ,de ez pont az ebédnél szokott lenni és nem a vacsinál!És ugye mint írtam jól indultam vacsi előtt de lefekvéskor én nem tudok 4,1-el eleludni ,mert olyat hipózóm ,hogy csak na!!!Hát tudom,hogy nem vagyok egyszerű eset ,de erre a kezelőorvosom azt mondta ,hogy ha mindenki jól beállítható lenne akkor ő hol dolgozna???

Oldal tetejére