Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Poe! Nem lehetne, hogy idén a lányok kapják a piros tojást (jó kis rakott krumplit lehetne belőle csinálni... :-D), a fiúknak meg sok locsolójuk legyen?! :-D:-D:-D

A magas cukorszint csökkentése vízivással

Ha a cukor koncentrációja tartósan magas vérünkben és meghalad egy bizonyos értéket, vesénk elkezdi kiszűrni vérünkből a cukrot. Ilyenkor megjelenik a vizeletben a cukor. Azt az értéket, ami felett ez megtörténik, veseküszöbnek nevezzük. A veseküszöb egyénenként változik, de általában nagyobb, mint 10 mmol/L. Folyadék bevitele bizonyos mértékig ilyen esetekben segít a vércukor kiszűrésében, tehát a vércukorszint csökkentésében. Ha vércukorszintünk a veseküszöb alatt van, a vese nem
választja ki vérünkből a cukrot, ezért a folyadékbevitel értelemszerűen nem is befolyásolhatja a vércukorszintet.
Ne feledjük, hogy a TÚLZOTT folyadékbevitel vérnyomás emelkedéstnidézhet elő és a vesét is megterheli.
Az "ivókúra" tehát nem mindenkinek és nem minden körülmények között javasolt. Mielőtt belekezdenénk ebbe (általában bármilyen kúrába), beszéljük meg kezelőorvosunkkal, aki több szempontot figyelembe véve javasol vagy nem egy adott terápiás eljárást.

pumpás

Őstag
Fertötlenités:Mig pennel adtam az inzulint soha nem fertötlenitettem,ugyanis az egyik inzulin gyártó cég képviselöje azt mondta hogy a tü olyan fertütlenitő anyaggal van bevonva hogy addig jo amig a tüt használom.A rossz tüt onnan vettem mindig észre hogy elgörbült a hegye ez max 5-6 nap után vettem észre.Amióta pumpás vagyok nem hogy fertötleniteni,de még szörtelenitenem is kell . Kellemes Husvéti Ünnepeket kivánok mindenkinek,a lányoknak egy TARTÁLYKOCSI vizet,hogy elne hervadjanak.

eremit

Új tag
Na azt hiszem, kielégítő magyarázatot kaptunk a vízfogyasztás és a cukorszint összefüggéséről.

Hűha, pumpás, neked akkor ez komoly extrákat jelent! Mármint a pumpa... De azért gondolom megéri ;-)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Nektek is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!

A fertőtlenítés dolog érdekes szerintem is. Ha én fertőtleníteném az ujjam és a pen előtt a bőrt, akkor már lemarta volna az alkohol vagy az egisept a bőrömet, ezért eszem ágában sincs fertőtleníteni minden szúrás előtt. A pumpánál viszont én is fertőtlenítettem, mert ha 3 napig "poshad" valami a bőrömön, akkor sokkal könnyebben begyulladhat, ha maradt ott valami kosz, baci.

Sani, ezt az akkor eszem, amikor akarok és azt, amit mértékletesen, pennel is tökéletesen meg lehet valósítani. Pontosan ugyanúgy kell számolni, hogy tart-e még az előzőleg beadott humalogom-azaz bólus hatása, mint pumpánál (azért figyelembe kell venni pumpánál is, nyilván ha 1 órája ettél ebédet, de később megkívánsz egy sütit, akkor nem pont anynit adsz be - legalábbis nem egyszerre -, amennyit amúgy adnál a sütihez). Én pennel is tökéletesen tudom ezt követni és szerintem mindenki tudná, csak valahoyg az emberek pennel olyan "szigorúbban" próbálnak élni, több kötöttséggel, mint kellene - szvsz a tudás hiánya miatt. Ha ki lennének oktatva a penesek is arról, hogy hogyan lehet akkor és annyit enni, amennyi jól esik, akkor ők is szabadabban élhetnének.

De egy érdekes dolgot szeretnék leírni. Már írtam anno a nehéz húsokról, most is erről szeretnék. Tegnap ilyen esküvőszerűségen voltunk, ahol mindenféle étel volt, nyilván ettem is mindenfélét, már marha éhes voltam, este 8-ra jött a kaja. És ettem valami vadhúst is. Sejtettem is, hogy mérnem kell egész éjjel majd, de nagyon kívántam, ettem. Ettem tortát is, meg még zserbót is... Félóránként mértem a cukrom, hátha mégsem találtam el jól a gyorsat. De tök jó volt, 5 körül volt, még ennem is kellett rá plusszban. Sejtettem, hogy a vadhús "tartóztatja fel" a többi kaja felszívódását, így türelemmel vártam, hogy mikor indul el felfelé. Nos, ez hajnali 1-kor történt. Onnantól kezdve, mintha cukorbombát ettem volna, 8-9-11, folyamatosan adtam be a korrekciót pedig már 8nál. A 11es után lement szépen, azóta oké. Nade egész éjjel nem aludtam. Ezt aztán, ha pumpa, ha nem, nem bírom ennél jobban lekezelni. Nagyon szeretném tudni, hogy volt-e másnak ilyen nehéz ételeknél, nagyobb étkezéseknél hasonló tapasztalata? (én már rutinos vagyok, nem először fordul ez elő velem, minden nehéz ételnél, különösen nehéz ételnél - vadhús, székelykápi - ez így történik, ha nem eszem ilyen nehéz ételt, tökéletesen ellensúlyozom a tortát és a sütit is, szóval nem ők voltak a bűnösek, mielőtt valaki ezzel vádolna meg :) ) Lehet, hoyg másnál is volt hasonló, csak nem keresett összefüggést a nehéz étel és az 5-6-7 órával későbbi ok nélküli vc emelkedés között.
Ja, még valami, az éjjeli bázisom pont hajnali 1-3 között le szokta vinni a cukromat, nem fel, ezért nem mertem előre korrigálni, mert ilyenkor tök kiszámíthatatlan, hogy mennyire és pontosan mikor és hogyan emelkedik a cukrom. A hipót meg így sikerült elkerülnil legalább...

Sani

Új tag
Kedves Kmolli!

Az étkezéssel kapcsolatban az az igazság, hogy én penes időszakomban is úgy jártam el, mint most - és ahogyan mint Te.( Már 10 évvel ezelőtt is.) Csakhogy régebben gyors hatású inzulint adtam, nem ultragyorsat, így az hatott 6-8 óra múlva is, és elég gyakran hypoztam miatta - mint később rájöttem.
Ezért - bár nem 100-osan ez a tapasztalat - úgy gondolom, hogy akinek a kezelőorvosa pumpakezelést ajánl, az már tisztában van a dolgokkal.
(Különben én minden beteggel pumpakezelés előtt csináltatnék egy tesztet, hogy jól kezeli -e magát és ha nem, akkor megtanítanám neki.Szerintem ennek alapnak kéne lenni, hogy megkapja -e a beteg, vagy nem, hogy tudja- e használni, vagy nem.)
Persze az oktatás minden cukorbetegnek a javára válhat, hiszen ha újat nem is tudunk mondani, legalább átismételjük, felevenítjük a tudnivalókat.

A nehéz ételeknél nekem is az a tapasztalatom, hogy több idő múlva emeli fel a vc-t, ezért ilyen ételt délben ajánlatos enni és nem túl gyakran. Persze könnyű ajánlgatni, viszont ha valaki este eszik, akkor ébren kell maradni, ha kézben szeretné tartani az értékeit.:???:

H

hypohonder

Vendég
Hi, tisztelt Pumpafórum!
Mint látható, kizárt tagból ismét kiemelt tag lettem...nagyon köszönöm mindenkinek, aki a dolgok ilyetén alakulásában tevőlegesen részt vett, de azoknak is, akik nem voltak ellenségesek velem szemben - aki nincs ellenem, az velem van...
Egykori, 13 évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt barátom egyik mondása szerint: a magyar ember megbocsát, de nem felejt...igen!

Bár emlékezetem szerint valahol a 101. oldal táján már megtettem, most ismét elnézést kérek mindazoktól - bár a többes szám szerintem nem aktuális -, akiket akarva vagy akaratlanul megbántottam.

A fertőtlenítéshez: én sem kenegetem magam már nagyon régóta. Sokáig sebbenzinnel fertőtlenítettem, de mióta az kiment a divatból, azóta semmivel. Igaz, hogy megfordult a fejemben, hogy esetenként nem ártana, különösen mert a merőleges kanül tapasza "nyomot hagy" a bőrön.

Sani legutóbbi hozzászólása kapcsán annyit, hogy e fórum egyik tanulsága is az, hogy nem mindenki tudja kézben tartani még hosszú cukorbeteg múlt esetén sem a betegségét. Bizony nem lenne haszontalan sem egy teszt, különösen pedig az, ha nagyobb lenne az érdeklődés saját betegségünk jellemzői, de elsősorban a kezelése iránt. Sokmindent rutinból próbálunk megoldani, ami nem mindig éri el a kívánt célt. Konkrét problémára ritkán lehet általános megoldást találni...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sani, Actrapiddal csináltam én is anno ezt a "szabad" életet, de azzal nagyon nehéz, munka mellett azzal nem ment volna például, pont az elhúzódó hatása miatt (sok értekezlet meg ilyenek mellett nem lehet állandóan mérni és figyelni), dehát pont erre jó az ultragyors :) Szóval nehéz lehetett az neked is. Ezek szerint nálad kimaradt az ultragyors-bázis kombináció? Egyből jött a pumpa a gyors inzulin után?

Hypohonder, üdv újra itt!

tímeácska

Őstag
Üdvözöllek én is Hypohonder, újra közöttünk!

Feltettem legfrissebb SmartPix-es letöltésemet a bolgba. Alakul ez... Ahogy látom a javulást, az önbizalmam is nő, hogy tudok hasonlót csinálni magamnál, mint Mátémnál... :)

H

hypohonder

Vendég
Köszönöm a kedvességeteket, aranyosak vagytok! Jó ismét köztetek lenni. Puszi mindenkinek!

Sani

Új tag
Kedves Kmolli!

Én is Actrapidot adtam + Inzulatard. Pumpa előtt már megkaptam az ultragyors inzulint, Apidra + Lantus. ( Így tényleg könnyebb volt rendben tartani az értékeket.) Csakhát a Hajnali jelenséget így tudtuk a legprofibb módonelkerülni, és ezért ajánlotta a dokim a pumpát - hála neki örökre :).

Kedves Hypohonder!

Örülök, hogy helyre állt a rend és újra 'eszméket cserélhetünk'.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Szentgyörgyipál, az előző oldali hozzászólása kapcsán: bennem is volt olyan érzés, hogy a vízivás sem oldja meg minden más komplikáció és veszély nélkül a vércukor szint csökkentését. Bizony, nekünk figyelni kell a vérnyomásra, mert az erek állapota miatt és a súlyosabb károsodás elkerülése érdekében is fontos. Nekem azt mondták anno, hogy akár a szem, akár a vese károsodást is két érték normál állapotával lehet megelőzni, illetve kezelni: a vércukorszint és a vérnyomás karbantartásával. És látszik, hogy akik ezt jól megoldják, azoknál növekszik a szövődmények elkerülésének esélye.

Sani

Új tag
Lenne egy kérdésem. Van-e tapasztalat pumpával betegség idejére?
Hangszalag gyulladásom van, hőemelkedésem, köhögök, és magasak a cukraim. Egyenlőre 120%-on 'üzemelek', de kiváncsi vagyok, hogy van-e valakinek valami bevált módszere?
(Persze állandó vc mérés, étvágyam sincsen , szóval kiváncsi vagyok, elég-e a +20%-ék vagy van-e ötletetek arra, hogy hogyan lehetne elkerülni a kiugrásokat másképpen?

H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, szerintem nem csak a bázis 20%-os (vagy ennél is több) emelése szükséges, hanem a bólusé is, de ezt gondolom, hogy Te is tudod. Hiszen ha - mint írod - keveset, de eszel, és a magasabb inzulinigény miatt a fogyasztott CH után is több bólust szükséges adni. Szerintem legalább 20%-kal azt is emeled meg.

tímeácska

Őstag
Sani! Mielőbbi gyógyulást! Sajna, ebben nem tudok segíteni, mert Mátémnak inkább lefele megy a cukra, ha lázas... Nekem meg rendesen felfele szökött a cukrom a láztól, de tanácsot nem tudok adni... De logikusnak tűnik, amit Hypohonder is írt, hogy ha magasabb a bázis igényed, akkor a bólus igény is megnő... Ügyes legyél, és vigyázz Magadra!

H

hypohonder

Vendég
Szép jóestét mindenkinek! Talán még emlékeztek rá, a téli időszámításkor sokaknak problémája keletkezett abból, hogy módosítani kell az időt a pumpán és a cukormérőn is. És akkor az addig mért adatok - a cukormérőn biztosan - elvésznek. Úgy tippelem, hogy most hétvégén kezdődik a nyári időszámítás, ezért szombat-vasárnap az új pontos idő beállítása előtt mindenki töltse le az adatokat az eszközökről!!! Figyelem, fontos!!! Már persze csak akkor, ha nem akarjuk, hogy elvesszenek.
Köszönöm a figyelmet!

Sani

Új tag
Kedves Tímeácska és Hypohonder!

Köszönöm szépen a tippeket és a jókívánságokat. Ki fogom kísérletezni, hogy mi a jó adag ilyen esetben és igyekszem minél hamarabb meggyógyulni.

Oldal tetejére