Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
öööö, rajtam ez most még a két hónap próbaidős történet... akkor most mi lesz vajon?
Akkor te egy kicsit necces vagy, de a próbaidő az már majdnem engedély. Ha jól emlékszem, te Medtronicra vagy csatlakozva, tudsz beszélni a koordinátoroddal, hogy mi újság a Futrinka utcában. Én is felhívom az enyémet, amit tudtam azt tőle tudtam.
Az biztos, hogy Kautzky tanár úr (fő-fő pumpa koordinátor) mindent elkövet, hogy a pumpa felírások és engedélyezések az igényeknek megfelelően akadály nélkül folyjanak.

napocska

Őstag
Szerintem, mire odajutsz, hogy az engedélyeztetés indulhat, addigra minden okés lesz! Max. kissé tovább tart majd a próbaidő. Mi is június közepén kezdtük használni a pumpát, és a nyári szabadságok miatt csak októberben kezdtük meg a kérelmezést. Ez jó sokáig tartott, mert több orvos is aláírja, de az utolsó aláírástól számított egy hét múlva, november végén érkezett meg a határozat. Ezalatt a szereléket megkaptuk, úgyanúgy, mintha már a kezünkben lett volna a támogatásról szóló levél.

vighkata

öööö, rajtam ez most még a két hónap próbaidős történet... akkor most mi lesz vajon?
Na utánajártam a dolgoknak és sajna a jó hírek mellé rosszat is kell írnom.

Először is külön kell választani a gyermek és felnőtt pumpaigénylést.
A gyerkőcök esetében zöld utat kapott az engedélyezési menet, a felnőtt igénylők esetében viszont az OEP továbbra is visszatartja a próbaidős kérelmezők engedélyét.

Azt tudod tenni, hogy minél előbb felveszed a kapcsolatot a koordinátoroddal, vagy írsz egy levelet a Medtronicnak, hogy az engedély elbírálásáig biztosítson számodra plusz 1-2 havi szereléket, hogy ne kelljen a pumpát levenned az engedély megérkeztéig. Sajna ez is kissé rossz hír, hogy állítólag a Metronic, ha ad is plusz szereléket, azt a mennyiséget a ténylegesen receptre igényelhető keretből levonja.
A Roche a próbaidős pumpásainak ezt a mennyiséget grátisz kipótolja, vagyis lenyeli az OEP miatti kieső időre felhasznált szereléket.
Tehát feltétlenül beszéld meg a Metronic képviselővel, hogy ha plusz szereléket kapsz, hogy kihúzd az engedélyig, akkor azt neked ki kell-e fizetned, levonják az első féléves szerelékigényedből, vagy "megkapod-e"? Most, hogy közeleg a karácsony és az ünnep, számold át, hogy mennyi szereléked van, és minél előbb lépjél, nehogy szerelék nélkül maradj az ünnepekre. Sajna azt senki nem tudja megmondani, hogy az OEP meddig tartja zárolva az új engedélyek kiadását.

vighkata

Kicsit bosszantó ez az idő,imádom,de a cukrom rosszul viseli!
130%-on működök és még mindig magas 13,2!!
Engem is megvisel, de pont fordítva. Már csökkentettem a bázist, azt is 80%-on nyomatom éjszaka, mégis hipo. Tegnap éjszaka óta folyamatosan.
Most vacsira nem is adtam bólust, igaz keveset ettem, 9,3-ig ment fel, de már megy lefelé. Na most nagyon kíváncsi vagyok az éjszakára.

vighkata

Bogesz, neked is van hírem. Ha jól tudom, te most állsz a hosszabbítás előtt.
Az OEP most úgy adja ki az engedélyt, hogy külön a pumpára, és külön a szerelékre. Sajna azt nem sikerült kiderítenem, hogy a pumpára 4, vagy 6 évre adja-e, de a szerelékre évenként, és ezen belül a páciens úgy gazdálkodik a mennyiséggel, ahogy akar.
Egyelőre nem látom át teljesen tisztán, mert szerintem semmi változást nem jelent ez, hiszen mindegy, hogy fél évre, vagy egy évre nem elég a mennyiség, amit támogat.
Úgyhogy amikor rendezed a papírokat, te fogsz jönni a részletekkel.

bogesz

Új tag
bogesz, neked is van hírem. Ha jól tudom, te most állsz a hosszabbítás előtt.
Az oep most úgy adja ki az engedélyt, hogy külön a pumpára, és külön a szerelékre. Sajna azt nem sikerült kiderítenem, hogy a pumpára 4, vagy 6 évre adja-e, de a szerelékre évenként, és ezen belül a páciens úgy gazdálkodik a mennyiséggel, ahogy akar.
Egyelőre nem látom át teljesen tisztán, mert szerintem semmi változást nem jelent ez, hiszen mindegy, hogy fél évre, vagy egy évre nem elég a mennyiség, amit támogat.
úgyhogy amikor rendezed a papírokat, te fogsz jönni a részletekkel.
szereléket már írtak fel,kétszer fél éves adagban,mert nincs 100000 ft. Feleslegem!
Minden úgy zajlott ahogy eddig!

vighkata

Engem is megvisel, de pont fordítva. Már csökkentettem a bázist, azt is 80%-on nyomatom éjszaka, mégis hipo. Tegnap éjszaka óta folyamatosan.
Most vacsira nem is adtam bólust, igaz keveset ettem, 9,3-ig ment fel, de már megy lefelé. Na most nagyon kíváncsi vagyok az éjszakára.
Késő este 6,5 volt a cukim, reggelre 3,5. Asszem beállítok egy 4-dik bázist, csökkentett bázissal, az nem megoldás. Ez a néhány nap elegendő volt, hogy átállítsam, és ne %-ozzak.

sturkey

Új tag
Sziasztok!

3 hónapja vagyok pumpás (Medtronic Minimed Paradigm) és most kell beadnom a betegkérelmet, mivel letelt a próbaidőszak. Tudna valaki segíteni ezügyben? Ugyanis fogalmam sincs, hogy hogyan kezdjek hozzá, és miket kell beleírnom. Valaki adott már be erre a típusra betegkérelmet?
Előre is köszönöm a segítséget.

vighkata

Sziasztok!

3 hónapja vagyok pumpás (Medtronic Minimed Paradigm) és most kell beadnom a betegkérelmet, mivel letelt a próbaidőszak. Tudna valaki segíteni ezügyben? Ugyanis fogalmam sincs, hogy hogyan kezdjek hozzá, és miket kell beleírnom. Valaki adott már be erre a típusra betegkérelmet?
Előre is köszönöm a segítséget.
Szia Sturkey!
A pumpatrénerednek minden információval el kell látnod téged, de az orvosodnak is képben kell lennie.
Az orvosod indikációja a te kérelmeddel együtt kell, hogy eljusson az országos pumpa centrumba, és az OEP-hez elbírálásra.
Neked az kell beleírnod, hogy miért szeretnél pumpás kezelésre áttérni, és visszamenőleg legalább 3 HbA1c értéket kell megadni. Le kell írnod, hogy pl., hogy milyen gyakoriak a hipok, de azt is pl. ha babát szeretnél, és emiatt akarsz pumpát.
Az igazi indokot úgyis az orvosod írja le a javaslatában. Minél előbb kell cselekedned, mert sajna az OEP a felnőtt kérelmeket tologatja. A céggel viszont beszéld meg, hogy lásson el szerelékkel addig, amíg a kérelmedet el nem fogadják. Azt is beszéld meg velük (a trénereden keresztül), hogy azok a grátisz szerelékek neked mibe kerülnek, és levonják-e az első féléves igényből.
Egyéb részletekben a Medtronicosok tudnak segíteni, én Roche-os vagyok.

Üdvözlet a pumpások táborában. Ha megtennéd, hogy az elmúlt néhány hónap tapasztalatát megosztanád velünk, azt megköszönném.

sturkey

Új tag
Köszönöm szépen az infókat. Én a baba miatt döntöttem a pumpa mellett. 16 éves korom óta vagyon cukros, kezdetektől eléggé fegyelmezetlen és ez meg is látszik az elmúlt 8 év eredményein. Mivel az étkezés számomra egy volt a szurkálással, ezért sokszor inkább nem ettem, vagy egyszerűen nem adtam be az inzulint. Persze az elején én is irtóztam a gondolattól, hogy állandóan bennem legyen egy kanül, de nekem egy áldás ez a pumpa. 3 hónapja teljesen egyenletesek a cukraim és sikerült felhíznom 47 kilóra a 41 ről. Kezd lemenni a hasamról az a bizonyos dudor, ami a 8 éves szurkálástól kialakult. :)
A szenzor, ami 20 percenként méri a vércukrot pedig nagyon hasznos és a segítségével szinte tökéletesre be lehet állítani az inzulin adagolását. Én a melltartómra akasztva hordom a készüléket, eddig senki nem vette észre, nekem pedig ott a legkényelmesebb. Engem semmiben nem zavar, bár a géppel alvást meg kellett szokni. Úgyhogy nekem csak pozitív tapasztalataim vannak. De ez nem meglepő, amikor érdeklődtem, mindneki azt mondta, hogy mielőtt feltették, nem akarta, de most ár nem adná vissza. Mégegyszer köszi az infókat!
Eszter

vighkata

Köszönöm szépen az infókat. Én a baba miatt döntöttem a pumpa mellett. 16 éves korom óta vagyon cukros, kezdetektől eléggé fegyelmezetlen és ez meg is látszik az elmúlt 8 év eredményein. Mivel az étkezés számomra egy volt a szurkálással, ezért sokszor inkább nem ettem, vagy egyszerűen nem adtam be az inzulint. Persze az elején én is irtóztam a gondolattól, hogy állandóan bennem legyen egy kanül, de nekem egy áldás ez a pumpa. 3 hónapja teljesen egyenletesek a cukraim és sikerült felhíznom 47 kilóra a 41 ről. Kezd lemenni a hasamról az a bizonyos dudor, ami a 8 éves szurkálástól kialakult. :)
A szenzor, ami 20 percenként méri a vércukrot pedig nagyon hasznos és a segítségével szinte tökéletesre be lehet állítani az inzulin adagolását. Én a melltartómra akasztva hordom a készüléket, eddig senki nem vette észre, nekem pedig ott a legkényelmesebb. Engem semmiben nem zavar, bár a géppel alvást meg kellett szokni. Úgyhogy nekem csak pozitív tapasztalataim vannak. De ez nem meglepő, amikor érdeklődtem, mindneki azt mondta, hogy mielőtt feltették, nem akarta, de most ár nem adná vissza. Mégegyszer köszi az infókat!
Eszter
Köszi szépen, hogy írtál egy-két dolgot a pumpával kapcsolatos megszokásról. A baba vállalás már önmagában elegendő indikáció, az pedig, hogy a penhez képest javult a cukrod és a fegyelmezettséged a pumpával különösen kedvező a javaslat szempontjából.

A szenzor én úgy tudom, hogy 5 percenként méri a cukit. Vagy van olyan szenzor is, amit esetleg nem ismerek?
A szenzort te folyamatosan használod, vagy csak időközönként rakod fel, amikor úgy gondolod, hogy rendezni kell a cukidat?

Anno, amikor én tértem át a pumpára, nekem is dudorok voltak a pocimon, sőt még kékes lila foltok is. Örülök, hogy ez már nincs.
Én viszont már az első éjszakától úgy éreztem, mintha mindig is rajtam lett volna egy kütyü, úgyhogy nekem nem sok hozzászokási idő kellett. Igaz én már nagyon vágytam a pumpára, évek óta szemezgettem vele. Amikor elérhető lett az ára, akkor azonnal belevágtam. (Amikor még csak szemezgettem vele, akkor a beteg önköltsége még 320 ezer Ft volt.)

sturkey

Új tag
Én a szenzort a próbaidő miatt kaptam, ha jól tudom 3szor van rá lehetőség, de ez nem biztos. Eddig 2szer volt rajtam, és majd januárban tesszük fel a harmadikat.
Annyira nem szoktam erőltetni, mert nekem mindig fáj, mert csúszkál, akárhogy ragasztom le. De mindenképpen hasznos és tök érdekes látni, hogy mire hogy reagál a cukrom.
Viszont a pumpát már én is annyira megszoktam, hogy néha meg kell tapogatnom, hogy tényleg rajtam van-e. :) Nekem már csak 150 ezret kell fizetnem majd. De persze lehet kamatmentes részletre... Én tényleg csak ajánlani tudom, főleg annak, akinek pennel nem lehet normálisan beállítani a cukrát.
Üdv:
Eszter

poe

Őstag
Szia Eszter!
Lehet, hogy most adnak ingyen szenzort, mikor én vettem a pumpát, sajna nem volt ilyen akció. Ellenben vc monitorozást bármikor csinálhatsz, ha veszel szenzort (kb 9000 Huf). ;)Szenzorra amúgy javaslom a felkart, engem ott zavar a legkevésbé.
A kérelemmel kapcsolatban én is furcsállom, amit írtál. Nekem a tréner mindent elintézett, csak a diabetológusomtól kellett beszereznem a javaslatot és aláírni a papírokat.

tapasztalat szerzés

:dr_164:Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Kisfiam /11 éves/ 1 hónapja kapta meg a medtronic minimed paradigm 722-es inzulinpumpát. Rá kellene térnünk a szögletes és kéthullámú bólus alkalmazására. A bólus varázsló már működik, de még nem vagyok teljesen képben, hogy a különböző típusú ételekhez milyen bólust válasszunk. A szénhidrát számolás megy, illetve a glikémiás indexről is van fogalmam. Ma például ebédre evett húslevest (7g CH), sajttal töltött csirkemellet (10 g CH), sültkrumplit (35,6 g CH), ketchup (2,8 g CH), és desszertnek diab pralinét ami 14,5 g CH. Összesen tehát 70 g CH. Úgy gondoltam, hogy a levesben a tészta és a desszert gyorsan felszívódó, ami az össz szénhidrát 40 %-a, a csirkemell (mivel panírozott volt) és a sült krumpli az a zsiradék miatt később dobja meg a vc-t és az össz. CH 60 %-a, ezért a következő bólust alkalmaztuk: Kéthullámú 40% azonnal, 60% szögletes 1 órára. Nagyon nem jött be, mivel a déli 7,4-es vc-ra 2 óra múlva 9,8, 3 óra múlva 11,4, 4 óra múlva 12,0 lett. Mit nem gondoltam jól?

Légyszíves segítsetek.

Van esetleg valamilyen kiadvány ami segítségemre lehetne?

Előre is köszi minden segítséget.

poe

Őstag
Szia Fogtündér!

Szerintem ott van az eb elhantolva, hogy ha a desszert diabetikus, akkor az biztosan nem gyorsan felszívódó (épp ezért használnak fruktózt és szorbitot), illetve én sokallom az 1 órát.
Dícséretes, hogy ilyen részletességgel kiszámoltad, figyelembe vetted s CH tartalmat és a GI-t. Ez szerintem mind CH, mind össz GI szempontjából egy átlagos ebéd, tehát ha erre kitapasztaljátok a bolus hogyanját, az működni fog a hasonlóakra is, nem kell majd mindig ennyit számolni. ;)
A másik dolog, hogy az, hogy kinél mi válik be, egyénfüggő is, ki kell tapasztalni. Én pl reggel egyben adom, délben és este kettősben (60-40%-os megosztásban, a többet azonnaliban, a kevesebbet fél órára elnyújtva), sima szögletest szinte egyáltalán nem használok.
Ha ilyen gondosan csinálod, ki fog alakulni. ;)

vighkata

:dr_164:Sziasztok!
Összesen tehát 70 g CH.

a déli 7,4-es vc-ra 2 óra múlva 9,8, 3 óra múlva 11,4, 4 óra múlva 12,0 lett. Mit nem gondoltam jól?
Szia Fogtündér.
Először is a 70 g CH egy étkezésre sok, főleg egy gyerkőc esetében. A kívülről beadott inzulin nem képes olyan ütemben felszívódni, mint ahogy a szervezet megtermelné, még akkor sem, ha nyújtott adagolással adod be.

Önmagában 7,4-rő induló vc 12-ig már feltételezi, hogy az inzulin nem volt képes ellensúlyozni a CH-t, de cukorszint az étkezés után ingadozhat egy keveset. Általában felfelé megy, de 4 óra múlva már vissza kellene térnie az étkezés előtti állapotra.
Az sem szabad elfelejteni, hogy egy mérés nem mérés. Ez kevés ahhoz, hogy eldöntsd, hogy valamit rosszul csináltál-e vagy sem. Ha többször ugyanezt a tendenciát látod, akkor mindenképp módosítani kell a terápián.

Ettől eltekintve én úgy látom, hogy nagyon figyelmesen, korrekten oldod meg a kisfiad kezelését.

Oldal tetejére