Insulinpumpa

gretta

Új tag
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a gyors, és nagyon kedves válaszokat :D
Sajnos azomban Emmának nem lesz jó az inzulinpumpa, mert ő még nagyon mozgékony, és nem tud figyelni a kütyüre. Szerintem naponta háromszor gyomlálná ki magából. Úgy néz ki- mivel ma voltunk orvosnál- hogy vagy napi 3x fogja kapni az inzulint 2 helyett, vagy átllítják másikra. Más módszert ismer valaki? Mert én nem tudok róla- sajnos. Egyébként a Budaiba járunk 3,5 éve, akkor lett beteg Emmus. Szegény, majdnem meghalt, 5 napig volt kómában, mert nem ismerte fel senki hogy cukorbeteg. Láttam rajta, hogy valami nem oks, de mivek középsúlyos fogyatékos, nem tudta megfogalmazni, hogy mi a baja. De örülünk, hogy él :D , csak nagyon nehéz mellette dolgozni.
Na, most jól elsírtam a bánatom, sajna, ez most probléma, eddig jól elvoltunk a betegségével.
Köszönöm a sok hozzászólást, tényleg nagyon jó ez a fórum :)

szia Dina,
itt nagyon sokan vannak olyanok akiknek a csemetéjük cukros és kisgyerek. vannak sors-bajtársaitok ( az előzményeket tekintve ) Én úgy tapasztalom a hallotakból, hogy az inzulinpumpát még a legkissebb gyerek is tudja, szereti használni, persze egy bizonyos korig csak szülői felügyelettel. Nem nehéz megszeretni, hisz egy csomó szurkálást felvált. élete részévé válna és utána az lenne a természetellenes ha nem lenne rajta :)
megváltás ez nekünk felnőtteknek is. Hálát adok istennek, hogy ebben a korszerű technikával megáldott világban lettem cukros és nem akkor amikor még csak fecskendők voltak....

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Dina és Gretta!
Üdvözöllek benneteket a fórumon, érezzétek jól magatokat, és osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, természetesen a kérdésekre szívesen válaszolunk, ha tudunk.

tímeácska

Őstag
Dina!
Valóban vagyunk itt páran, akiknek a pici gyereke (3-4 évesek) inzulinpumpás! Mindegyik ilyen kis gyerkőc szülőjének a legnagyobb dilemmát valóban az okozta, hogy bele merjenek-e vágni a pumpába, éppen amiatt, hogy "mi lesz, ha leszereli magáról a lurkó, vagy éppen elesik vele, esetleg nem tolerálná magán", stb., És mindez az aggodalom, amint a gyerekre került a pumpa, elszállt, mert a gyerkőcök sokkal jobban alkalmazkodtak ehhez az új helyzethez, mint azt Mi szülők gondoltuk volna! Mátémnak az első pillanattól olyan volt, mintha rajta sem lett volna... Pedig igen aktív tudott lenni (meg azóta is... :-D) az akkor még csak 3,5 évével! A legfontosabb a Ti esetetekben is, hogy mesélni kell a gyereknek róla, de arra igen figyelni kell, nehogy megpróbáld Vele "annyira megszerettetni", hogy a végén egyszerűen "besokal" az állandó pumpa-témától!;-) A hazai pumpa cégek 2 hónap próbaidőre odaadják a készüléket, ez az idő (szerintem) bőven elég arra, hogy Te is lássad, a gyerkőc meg tud-e barátkozni vele, vagy sem, és persze azt is fogjátok látni, jó/jobb megoldást jelent-e a pumpa! Érdemes felkeresnetek egy pumpa centrumot (ha ez esetleg nem történt még meg), beszélgessél el ezekről a dolgokról az ottani szakemberekkel, esetleg jól jöhet Emmának is, ha találkozik olyan (esetleg) hasonló korú gyermekekkel, akik inzulinpumpásak! Minden gyerkőc (véleményem szerint) sokkal fogékonyabb egy új információ (jelen esetben egy tárgy) befogadására, ha előtte saját tapasztalatokat "él meg", "találkozik" az adott dologgal, ugyan ez vonatkozik a pumpára is! És nem utolsó sorban, Neked is sokat jelentene egy "személyes találkozó" egy pumpával!;-) Ha van bármi kérdésed, akár milyen aprónak is tűnő, nyugodtan tedd fel! Szerintem jobbnál-jobb válaszokat/tanácsokat fogsz itt kapni! Ha én most "zöldfülű" lennék diab, vagy pumpa terén, tuti megnyugodnék, hogy ide találtam, ehhez a társasághoz! ;-)

tímeácska

Őstag
Péntek óta használom azt a fertőtlenítőt, amit a talin kaptunk. Eddig teljesen reakció mentesek a kanülök helyei! Bíztató! Lehet, hogy ez válik be! Hát, többek között ezért is hasznos volt ez a tali (de legfőképp' a társaság miatt;):mrgreen:), végre találtam egy szert, ami nem üt ki!

Tita22

Új tag
Sziasztok!Én majd most megyek vissa az orvosomhoz hogy megbeszéljük mikor kapom meg az inzulinpumpát.Tartanom kell tőle vagy úgy mond örülnöm kéne egy ilyen lehetőségnek(napi ötször szúrom magam)?!A cukor értékeim ingadoznak 3 és 12 között.Tényleg igaz hogy "stabilabb" lesz tőle a cukor?Köszi előre is segítségeteket.

tímeácska

Őstag
Sziasztok!Én majd most megyek vissa az orvosomhoz hogy megbeszéljük mikor kapom meg az inzulinpumpát.Tartanom kell tőle vagy úgy mond örülnöm kéne egy ilyen lehetőségnek(napi ötször szúrom magam)?!A cukor értékeim ingadoznak 3 és 12 között.Tényleg igaz hogy "stabilabb" lesz tőle a cukor?Köszi előre is segítségeteket.

Szia Tita22!
Mint mindenki számára az újdonság erejével hat minden változás... Azt, hogy tartanod kellene a pumpától, nem igazán mondanám! Az egészen biztos, hogy a pumpa, az nem penes kezelés! ;-) Ki így, ki úgy "fogadja az új jövevényt"!;-) Erre Te találod meg a választ, ahogy Rád kerül a pumpesz!;-) Szóval, látni fogod a különbséget, és nagyon kíváncsian várom/várjuk majd a "beszámolódat", hogy milyen Neked pumpásnak lenni!;-)
Az, hogy a pumpától lesz stabilabb a cukra valakinek, azért ez így nem helyes (szerintem)! A pumpa "csak" egy lehetőség (mégpedig egy óriási!), a legfiziológiásabban (életszerűbben) lehet vele utánozni a normál inzulin elválasztást, ami által, ha a bázis-bólus-szénhidrát-mozgás négyes megfelelő arányát sikerül megtalálni, akkor valóban stabil/stabilabb szénhidrát-anyagcserét lehet elérni! Ehhez sok türelem, "kísérletezgetés", számolgatás, és idő kell, hogy saját maga tapasztalhassa meg az ember, mikor, mit, hogyan, mennyit, meddig és miért... :-D De itt most nem elkeseríteni akarlak, hanem bíztatni, hogy hajrá pumpa, mindent bele Tita22!;-) Ha kérdésed van, írj nyugodtan! Sőt, én ténylegesen kérek majd "beszámolót", hogy hogyan éled meg a "friss pumpásságodat"!;-):-D

gretta

Új tag

Sztem semmitől sem kell tartanod. Ez egy nagyon jó kis lehetőség, hogy szép értékeket produkálj.... Hamar be lehet állítani, de persze ehhez jó sok odafigyelés, mérés kell az elején. Én is napi 5X-i szurit váltottam fel vele anno! Hát mit mondjak, egy cseppet sem hiányzik :) Azóta néha azt is elfelejtem hogy beteg vagyok!
Nem tudom ki mikor cserél kanült, de én egy időben ezt hajlamos voltam mindig halogatni. Mostmár azért 3 naponta cserélek. Nem ismer valaki esetleg egy jó kis hegeltüntető krémet? Állítolag van ilyen és hát elég jól jönne egy ilyen a régebbi kanül helyeire.
Úgy vettem észre, hogy az itt fórumozók többsége elég sokszor mér egy nap... Én általában a kaja előttieket szoktam bemérni, meg ritkán este és éjjel. Míg terhes voltam rengeteget mértem és egy picit már unom a dolgot :(
ma én is voltam a dokinál... a vizeleteredményem nem volt a mostani alkalommal sem túl kecsegtető....:( Mikroalbumin 36. az előző 32. szülés után keletkezett ez a fajta probléma. egyszer kétszer azért sikerül 20 alá szorítani Aprovel-el, de úgy látszik immunis lettem. Vagy fogalmam sincs, hogy mitöl lehet ez. Igazából a cukraim egész jók, úgyhogy a vesémen nem kellene hogy látszanak a diabétesz jelei. Szóval emiatt egy picit szomorú vagyok. A drnő szerint ez akkor lehet nem is a cukor miatt van, úgyhogy írt beutalót nefrológushoz, hátha bölcsebbek leszünk. remélem mihamarabb kapok időpontot.
esetleg valakinek van effajta gondja?

Tita22

Új tag
Köszönöm a bíztatásokat!Remélem jó lesz!De úgy isfogok jelentkezni még bizos "okosabbnál-okosabb kérdésekkel" felétek,és akkor is ha már meg lesz a pumpa. Mondjuk alig várom már a 27-t(akkor megyek majd csak a doktor nénimhez.

Dina

Új tag
Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok :)
És rábeszéltetek, hogy utánajárjak a pumpának :) Szóval, hol van ilyen centrum? Hol tudok érdeklődni, mert akkor megbeszélem az orvossal, és kipróbáljuk, ha neki sincs ellenvetése.

Hátha....

Köszönöm még 1x :)

Mindenkinek szép napot!

tímeácska

Őstag
Szóval, hol van ilyen centrum? Hol tudok érdeklődni, mert akkor megbeszélem az orvossal, és kipróbáljuk, ha neki sincs ellenvetése.

Mivel Ti Bp.-n laktok, így "egyszerűbb" dolgotok lesz!;-) Nem tudom, pontosan hova jártok gondozásra, de 2 helyet tutira tudok, ahol működik pumpa centrum. Az egyik az 1-es sz. Gyermekklinikán (Prof. Madácsy László, ill. Dr. Körner Anna) a másik a Heim Pál Gyermekkórházban van (Dr. Almássy Zsuzsa).
Először viszont a gondozást végző diabetológusotokkal kellene megbeszélni, mit is szeretnétek, hátha Ő is tud segíteni Nektek!;-) Attól sem kell megijedni, ha esetleg ragaszkodnátok a mostani orvosotokhoz, mivel utána hozzá is járhattok majd gondozásra!
Sok sikert, és jobb cukikat!;-)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor

Szia, én sem elijeszteni szeretnélek, de a cukormérést a pumpa mellet sem lehet elhagyni. Sőt, az első időben, amíg be nem áll a megfelő dózis, addig még talán többet is kell mérni. He meg van az egyensúly, akkor te fogod látni, hogy mennyi az elegendő mérés. A pumpával csökkenni fog a napi összinzulin mennyiséged, mivel egyenletes inzulin ellátást kap a szervezeted.
Stabilabb annyiban lesz a pumpával, hogy ritkulnak vagy enyhébbek lesznek a hipok, főleg az éjszakai, és hajnali hipokat lehet a pumpa mellett kiiktatni.
Gratula a pumpádhoz, és várjuk az élménybeszámolót.

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Van egy cukorbeteg kis srác, 11 éves, lassan 3 éve diabos. Elég vacak az anyagcseréje, gyakran vannak magas értékei. Már több, mint 2 éve Lantuson és Actrapidon van (nem értem ezt a párosítást...), a szülők nagyon gondolkodnak az inzulinpumpán... Nagyon sokat beszélgetek az anyukával erről a kezelési formáról, Ő nagyon szeretné, ha hamarosan pumpás lehetne a kisgyerek. Viszont a gyerkőc hallani sem akar róla. Javasoltam Nekik, hogy küldjék el a gyereket diabos táborba, sokat tanulnak ott a gyerekek, látják, hogy nem egyedül vannak ezzel a betegséggel, sőt, ott pumpás gyerkőcök is vannak, "közelebbről" is megtapasztalhatná, hogy mi is ez a kütyü, és nem is olyan rémisztő dolog ez, sőt, talán még az előnyeit is láthatná. Viszont, itt elég nagy hátrányt jelent az, hogy az anyuka nem akarja elengedni... Az a bizonyos "köldökzsinór" nagyon is meg van még... Lehet, hogy a gyerkőc el sem menne egyedül, az anyuka nélkül. Tudom, hogy ebben az adott helyzetben Máténak és nekem kulcsszerepünk van, ugyanis, azt tudom, hogy a gyerkőc nagyon is ad a szavamra, ha bármi gondja van az anyukának is, hív telefonon, hogy találjak ki valami megoldást, vagy csak mondjak pár "megnyugtató" szót... Most is tudom, hogy nekem kellene segíteni, hogy a lurkó kicsit nyitottabb legyen a pumpa iránt! De hogyan?! Ti mit tennétek? Beszélgettük az anyukával, hogy egyik hétvégén elmegyünk Hozzájuk, hogy "hosszabb" távon láthassa a gyerkőc, "hogyan is működünk" a pumpesszal. De úgy érzem, ez kevés lenne. Úgy értem, látni fogja, hogy nyomkodjuk a pumpát, hogyan, mikor mit eszünk... De ez nem olyan, mintha rajta lenne a pumpa. Az "Inzulinpumpa kezelés" DVD-t már látták, Nekik is meg van.
(Egyébként az anyuka rendszeresen olvassa a fórumot, de nem szokott írni... Ugye, Andi?! ;-)) Kérlek Titeket, segítsetek valami okosat kitalálni, hogyan lehetne egy kicsit a pumpára nyitottabbá tenni a gyereket, úgy, hogy ne ijesszük el tőle még jobban!
Az anyukának mondtam, hogy szeptemberre tervezünk egy diabos (edukációs) hétvégét, szívesen eljönnek Ők is, de úgy látom, előbb kellene cselekedni, mert tényleg nagyon rossz a gyerek anyagcseréje! Pl. az utóbbi pár napban rendszeresen 20 körüli cukrai vannak! Az anyuka nagyon lelkiismeretes, mindenre gondosan odafigyel, kezdve a cukimérésektől a kajáig, tényleg minden téren nagyon precíz. Csak hát, valószínűleg a penes kezelés nem jó a gyereknek!

Szia Tita22! Én másfél hónapja használom a pumpát, és nagyon meg vagyok elégedve vele. Előtte sok gondom volt, főleg a 3-15 közötti ingadozások... Nehéz volt alkalmazkodni az időjárás-változásokhoz, nekem főlez ez kavart be. Most meg? :) Nagyon jól alakul minden, és bár még nem tökéletesek a vércukraim, de szinte alig mérek 10 fölöttit vagy 4 alattit! Nekem az tetszik a legjobban, hogy gyorsan lehet válaszolni a külső befolyásoló tényezők (időjárás, idióta emberek, stb.) okozta vércukor-ingadozásokra. Ja, és az eddig 3 helyett akár ötször is eszem egy nap. Még nem telt le a próbaidőm, de már jeleztem, hogy nem adom vissza a pumpát! :)
Válaszolva a kérdésedre: ne tarts tőle, és szerintem semmiképpen ne foszd meg magadat a lehetőségtől! Nekem eddig is nagyon sokat segített a pumpa. De ahogy mondják, csak annak segít igazán, aki komolyan veszi, aki figyel magára...
Ügyes légy, és várjuk a beszámolódat.

pusimelu

Őstag
Sziasztok!Én nem vagyok pumpás de már most tudom hogy az leszek!A gyerekek nagyon öszinték és mindenre nyitottak biztos van olyan téma ami által meg lehetne ismertetni vele a pumpa lényegét és hasznosságát.Nekem a lányaim nem betegek de sokmindent kérdeztek Mátéról meg a pumpáról.Mondtam nekik hogy csak a legjobbat adják Máténak és így teljes életet élhet.Ők nagyon jól fogadják az új dolgokat.Amikor kiderült a betegségem eleinte nem néztek oda de most már Anna fogja a nagykupakot és ez egy fontos feladat.(a pen kupakját)Sőt megkérdezik hogy renben van Anya?Meli

tímeácska

Őstag
Meli!
A kis srác, akiről írtam, nagyon is jól tudja, mi az a pumpa, a lényege, és hasznossága! Csak egyszerűen fél a pumpától. Az, hogy látja Mátén, vagy rajtam, az egy dolog. Mert az Mátén, és rajtam van... Nem rajta... Egy furcsa példa: mielőtt Valaki cukros lesz, tudja, hogy a többi cukorbeteg inzulint ad magának, meg bökdösi az ujját cukiméréshez, stb. De addig nem tudja igazán az ember, hogy mindez mit is jelent, amíg szemtől-szembe nem találja magát ezzel a betegséggel! Akár úgy, hogy az ember saját maga lesz cukros, vagy egy közvetlen hozzátartozója. De talán igazából csak akkor "érti és érzi" meg igazán, mi mit is jelent, amikor valóban saját maga is cukorbeteg lesz (legalábbis ez az én saját tapasztalatom...)!
És most megfordul a fejemben egy megoldási lehetőség a pumpától óckodó gyereknek: lehet, hogy a tényekkel való szembesítés működne Nála is?! Úgy értem, ha valóban a penes kezeléssel iszonyatos anyagcseréje van, akkor a szülőknek annak ellenére meg kellene próbáltatni a gyerekkel a pumpát, ha Ő nem akarja?!
Szerintetek egy szülőnek állhat jogában a gyerek helyett eldönteni, hogy legyen e pumpája, vagy sem? Még abban az esetben is, ha a gyerek kifejezetten nem szeretné?! (Szerény véleményem szerint igen, de csakis akkor, ha a gyerek érdeke ezt megköveteli...)

gretta

Új tag
Meli!
A kis srác, akiről írtam, nagyon is jól tudja, mi az a pumpa, a lényege, és hasznossága! Csak egyszerűen fél a pumpától. Az, hogy látja Mátén, vagy rajtam, az egy dolog. Mert az Mátén, és rajtam van... Nem rajta... Egy furcsa példa: mielőtt Valaki cukros lesz, tudja, hogy a többi cukorbeteg inzulint ad magának, meg bökdösi az ujját cukiméréshez, stb. De addig nem tudja igazán az ember, hogy mindez mit is jelent, amíg szemtől-szembe nem találja magát ezzel a betegséggel! Akár úgy, hogy az ember saját maga lesz cukros, vagy egy közvetlen hozzátartozója. De talán igazából csak akkor "érti és érzi" meg igazán, mi mit is jelent, amikor valóban saját maga is cukorbeteg lesz (legalábbis ez az én saját tapasztalatom...)!
És most megfordul a fejemben egy megoldási lehetőség a pumpától óckodó gyereknek: lehet, hogy a tényekkel való szembesítés működne Nála is?! Úgy értem, ha valóban a penes kezeléssel iszonyatos anyagcseréje van, akkor a szülőknek annak ellenére meg kellene próbáltatni a gyerekkel a pumpát, ha Ő nem akarja?!
Szerintetek egy szülőnek állhat jogában a gyerek helyett eldönteni, hogy legyen e pumpája, vagy sem? Még abban az esetben is, ha a gyerek kifejezetten nem szeretné?! (Szerény véleményem szerint igen, de csakis akkor, ha a gyerek érdeke ezt megköveteli...)

sztem az anyuka ebben az esetben lehet úgymond " erőszakos " Ha csak azért nem akar pumpát mert az ciki, meg hogy néz az ki esetleg mit mondanak mások... akkor mindenképp kell a szülői szigor. Nem lehet mindig az amit a kicsi akar, főleg ha az az egészsége kárára megy. Ha csak így lehet jó eredményeket elérni, akkor biza nem szabad a gyerek után hagyni....
Megaztán nem kell azt élesbe kipróbálni. Annyira meg biztosan ő is hajlandó lesz, hogy legalább kiprobálja magán a pumpát. Majd belátja, hogy a pumpa alig észrevehető és nem gátolja majd őt semmiben sem. Nem beszélve a napi többszöri szuri elhagyásáról sem. De ezekkel meg ő is tisztában van.

Dina

Új tag
Kedves Tímeácska!
Szívesen megnézném én azt a CD-t, még mielőtt beszélek a dokival. Kérlek küldd el nekem. Címem: 1111. Bp. Bartók Béla u. 18. III/2. Sebestyén Diána

Nagyon szépen köszi. :)

Szia Dina!
Ha gondolod, nekem van egy jó kis DVD-m az Accu-Chek Spirit pumpáról (Roche-os), szívesen elküldöm postán! A pumpa használatát, működését mutatja be, és "felhasználói" vélemények is vannak rajta! Érdemes megnézni!
Persze, ha kérdésed van, arra is szívesen válaszolunk (ha tudunk). Egyébként itt egy nagyon jó csapat van, szerintem nem marad megválaszolatlan kérdésed! Üdv. Közöttünk!!! ;-)

tímeácska

Őstag
Kedves Tímeácska!
Szívesen megnézném én azt a CD-t, még mielőtt beszélek a dokival. Kérlek küldd el nekem. Címem: 1111. Bp. Bartók Béla u. 18. III/2. Sebestyén Diána

Nagyon szépen köszi. :)

Okés! Már borítékolom is!;-) (Bocsi, a privit előbb olvastam, mint a fórumot...:mrgreen:)

gabibaba

Aktív tag
Ha rá szeretném venni a vonakodó gyerekemet a pumpára, valószínű nyáron, suli után próbálnám meg. Akkor ugye nem látja senki, csak a család... És ha jól tom, akkor van 2 hónap a kipróbálásra. Hátha ezalatt megkedvelné.

Oldal tetejére