Inzulincsomó(k)

infopeti témája a 'Inzulinok' fórumban , 2008 Október 9.

?

Van Önnek inzulincsomója??

 1. Van,sajnos!

  14 szavazat
  53.8%
 2. Nincs,hála isten!

  12 szavazat
  46.2%
 1. zsuzsa

  zsuzsa Új tag

  Hát nekünk ez most épp aktuális problémánk. A héten voltunk a dr.-néninknél, és akartam panaszolni hogy kicsit emelkedettebb értékeink vannak, de szinte nem is volt időm mondani, mert megnézte a beadási helyet, és dobott egy hátast. Azt csodálta hogy innen még felszívódott inzulin, és rögtön mondta hogy nem használhatjuk egyik karját sem. Mi kanült használunk mert hogy pumpás, és három naponta cseráltük a két karját felválltva használlva, és persze a karjain is igyekeztünk mindíg máshová tenni, de nem jött össze ezek szerint. És mi is csak annyit láttunk, hogy kicsit fehérebb plöttyedt rész a felkaron, de nem igazán csomók. Kicsit mintha meg lenne püffedve. Hát most bepánikoltunk, és szigorúak vagyunk, nem tesszük a karjába. eddig ő nem engedte máshová balhé volt mindíg belőle, most hogy hallotta mit mondott a dr.-néni, most engedi, de nem túl boldog tőle. Most előszőr raktuk a combiba, ott is látja tudja magának kezelni stb... Mi medhirudot használunk, és reggel este belemasszirozom a karjába, reggel kézzel, este majd egy kicsit ha már regenerálódott megpróbáljuk ilyen kézi masszirozó géppel. Legalább egy hónapot ki kell hagyni, de ahogy hallom ezt a nyolc hónapot, lehet hogy hosszabb idő lesz?
   
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Csiguka!
  A Vércukor érték HbA1c topikból a 168 és a 169-es hozzászólást át tudnád varázsolni ide? Aztán ezt a kérést pedig kukázd ki. (Persze ha az átmozgatással duplázod a topikot, akkor inkább nem is kértem semmit. He-he)
  A téma nagyon jó, örülök neki.
   
 3. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Valamiért duplázok... Szimplán már semmi sem megy nekem... :mrgreen::mrgreen: De próba-cseresznye!:rolleyes::cool: Pill.!
   
 4. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Nekem penes koromban voltak inzulin csomók, a kutya nem mondta, hogy váltogassam a beadás helyét. Illetve mondták, csak az értelmezhető magyarázat hiányzott hozzá.
  Mármint hogy: A beadás helyének változtatásával elkerülhetjük az inzulin csomók kialakulását, ami gátolja az inzulin egyenletes és tökéletes felszívódását.
   
 5. infopeti

  infopeti Új tag

  Sziasztok!

  Ahogy látom és olvasgatom a hozzászólásokat,senkise haragszik,hogy nyitottam egy ilyen topikot is :)

  Nekem még annyi mondanivalóm lenne a leírtakhoz,hogy most egyetemre járok és igen olcsó a kondi. Elkezdtem lábra(csomóim vannak) edzegetni és kezdenek felszívódni szép lassan!!

  Nekem nem "löttyedt"-ek a csomóim,hanem olyanok,mintha plusz izom lenne,kemények nem nagyon érzem,ha belebököm a tűt és ha oda is bökök elúszott a napom,mert onnan vagy nem szívódik fel vagy csak nagyon kis részben!:(
   
 6. infopeti

  infopeti Új tag

  Még annyi,hogy létezik Zepter Bioptron lámpa!
  Érdemes beszerezni,mert mindenre jó és az inzulincsomókra is hatással van. Én edzek,lámpázok és kezd felszívódni!:rolleyes:
   
 7. gretta

  gretta Új tag

  amikor penes voltam többször voltak nekem is csomók. Mondjuk a napi 5xi szuri állandóan a pociba, biztos nem tett jót. Én akkor sem váltogattam a helyeket. Rossz szokásom. Azért a pumpa mégiscsak 3naponta jelent egy szúrást... Igy azért gondolom nehezebben alakulnak ki a csomók. Itt inkább csak a bőr gyullad be, nem? És lesz egy kis göb :)
  Zsuzsa a Medhirud az csomókra való? Vény nélkül kapható? Lehet nem ártana házipatikába...
   
 8. zsuzsa

  zsuzsa Új tag

  Nem kimondottan ezt olvasod rajta javallatként, de a diab gondozóban ezt ajánlják, és igazából van benne valami ami a kanül helyén megjelenő bőrtünetre is jó, Tibusnak bekentük a kanül helyét, mikor kivettük, és másnapra már szinte nem is látszott. Szerintem jó, persze a mi problémánkra is jó de nem oldja meg egyik napról a másikra az inzulin okozta csúnya elváltozást a karjaiban, de most kitartunk, elfelejtjük a karjait, és kezelgetjük. Vény nélkül kapható most 1400 Ft ért vettem , szerintem érdemes beszerezni. Azt mondta a dr.-nénink hogy erre a problémára nem kell semmi specifikus, minden jó ami a keringést serkenti, javitja.
   
 9. bogex

  bogex Új tag


  éa mi a neve ennek a krémnek? engem érdekelne. vagy a pumpacégek nem szoktak ilyen krémeket is ajándékozni a pumpa mellé esetleg? mondjuk én nem találkoztam ilyennel, de talán másnak van efféle tapasztalata....
   
 10. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Medhirud!:);)
   
 11. zsuzsa

  zsuzsa Új tag

  így van, mindent leírtam róla, csak a nevét hagytam ki.
   
 12. Magdika

  Magdika Új tag

  Testem bármely részére szúrok a szúrások helyén kiemelkedő szövet szaporodás látható érezhető. 48 éve szúrom magam. Ma már pennel. Ez ügyben nincs vátozás, csak a fájdalom szünt meg. Merthogy régen a nagy tűkkel nagyon fájt az inzulin adás.
  Magdika aki már nagymama
   
 13. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  <link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Szia nagymama, kellemes unokázást, ez biztosan elviselhetőbbé teszi a betegséget. Sok szép időtöltést az unokáid között.:D;):-D


  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
   
 14. Magdika

  Magdika Új tag

  Nem. Nekem már minden adható helyen van. Kar, comb,tompor, has. Vannak helyek ahol fájdalmasabb a szúrás, ezért ezen a részeken szoktam váltva adni. A gyorshatású inzulint mindig a hasba, hiszen onnan szívódik fel a leggyorsabban. A bázuist pedig az előbb fent írt helyeken. Ennek ellenére ezen területeken Kemény tapintású a bőr alatti szövetek felszaporodása érezhető. Ez úgy néz ki, mint amikor boka ficamod van és megdagad, csak ez kemény tapintású. Nekem a köldöktől jobra és balra is van ilyen hiszen a hasunkon máshova nem nagyon lehet adni, mert fájdalmas. Itt nem. Ha évekig nem adod oda akkor is megmarad. Évtizedek kellenek, hogy elmúljanak. Ezt onnan tudom, hogy az anyukám mindig a vállamtól lefelé 5 cm kb adta, én miután megtanultam magamnak oda nem eset kézre kb 5 cm-el lejebb eső karrészbe adtam, és ezt járom most is körbe, néha váltok tomporra, vagy combra. Már néhány szúrás után érezhető. De a cukorbetegségben talán ez a legelviselhetőbb mellékhatás. Engem nem zavar. Nyáron ha strandolni megyünk olyan fürdőruhát veszek fel ami a hasamon ezt takarja, a többivel meg nem foglalkozom.
   
 15. dg

  dg Őstag

  Köszönöm Magdika!

  Segített, amit írtál. Magam részéről azért voltam elbizonytalanodva, mert a lányom combjába adtam az inzulint egy ideig (mi előkevertet használunk), de mint kisgyerek, teljesen zsírtalan, inas, feszesbőrű a kis csinos lába, és képtelen vagyok még most is eldönteni, hogy az izmait tapintom, vagy ezt a szöveti vastagodást, amit írtál. Csak abból gondolom, hogy nem csomórol van szó, hogy megváltoztatván a beadás helyét, nem csökkent az inzulin igény, tehát a lábából is jól szívódott fel, meg azért ő még csak 2 éve diabos, és úgy 4 havonta váltom a beadás helyét. Egyelőre mi csak a karok és a lábak közt váltunk. Ezen belül igyekszem kihasználni a legnagyobb területet, és úgy, hogy az egyes szúrások egymástól minél távolabb essenek (térben és időben is).
   
 16. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Magdika!
  Nagyon köszönöm Neked, hogy ezt személyes tapasztalatból megosztottad velünk.
  Egy előadáson Kautzky László doktor monda, hogy bizony az inzulin csomó, ha oda többször is szúrnak, több évig, akár 5 évnél hosszabb ideig gyógyulhat.

  Ezt én néhányszor említettem, vagy írtam, de úgy vettem észre, hogy eléggé kétkedve fogadták az infot.

  Az inzulin csomó akkor is ott lehet, ha az már kívülről nem, vagy kevéssé tapintható. Az inzulin felszívódás szempontjából a nem tapintható csomó is csomó. És ezt bizony figyelembe kell venni, és komolyan kell venni.
   
 17. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Szeretnék egy kis sematikus ábrával segíteni.
   

  Csatolt fájlok:

 18. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Konkrétan mik azok a fehér pöttyök?:roll: Na és az az 5ujjas kép mit jelent?Meg én szeretnék egy rajzot a felkarról is!:roll:
   
 19. zsuzsa

  zsuzsa Új tag

  Nekünk a dr.-nénink a heim pálba egy kis békán mutatta be Tibinek hogy hol vannak a szúrási pontok, ez egy erre a célra készült szemléltető eszköz volt, nagyon jó kivarrva rajta azok a pontok ill. területek amik szóba jöhetnek, Tibike a kezébe vette és együtt átnézték rajta, nagyon jó volt, csak jó lett volna ha otthonra is kahatunk egy ilyen békát, de majd legközelebb decemberben megyünk és megkérdezem hogy hogyan juthatnék hozzá.
   
 20. dg

  dg Őstag

  Kélek erősítsetek meg abban (vagy cáfoljátok), hogy a számomra kérdéses területen, amin fennált a "kitapinthatatlan" inzulincsomó veszélye, nem csomó volt abban az esetben, ha a beadás helyét megváltoztatva nem csökkent az inz-igény.
   

Megosztás