Kertbarátok, állatbarátok

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én is nagyon szeretem a gombás ételeket, talán minden nap tudnám enni, a halacskával együtt.
Két kitűnő, egészséges és főleg könnyű étel.
 

borka

Őstag
Szia Macskosz!
Éppen tegnap csináltam gombakrémlevest. Vettünk 2 "zsákos sampion" :-D gombát, azt szüreteltem le... :) Imádjuk a gombát.
Lenne egy kérdésem: kucsma gombát érdemes keresgélni ilyenkor? Nagyon szeretjük amolyan ragus-sült húsos finomságba belerakni... :rolleyes::-D Sőt, szárítva még télen is eláll... ;-):)

Szia Tímeácska! Igaz ,hogy nem engem szólítottál,de én is megírhatom,hogy kucsmagombát nem a mikulás hozza,;)mert a tenyészideje tavasszal vanik. Nagyon nehéz rábukkanni mert általában az avarban tanyázik és a szine is hasonlít hozzá. Igen kellemes aromájú jól szárítható.

Általában az ehető gombákat keresni kell mert rejtőzködő életmódot folytatnak,míg a mérgezőgombák hivalkodóan mutogatják magukat.
A zsákos sampion pedig "Termesztett csiperke":rolleyes:
 

tímeácska

Őstag
Szia Tímeácska! Igaz ,hogy nem engem szólítottál,de én is megírhatom,hogy kucsmagombát nem a mikulás hozza,;)mert a tenyészideje tavasszal vanik. Nagyon nehéz rábukkanni mert általában az avarban tanyázik és a szine is hasonlít hozzá. Igen kellemes aromájú jól szárítható.

Általában az ehető gombákat keresni kell mert rejtőzködő életmódot folytatnak,míg a mérgezőgombák hivalkodóan mutogatják magukat.
A zsákos sampion pedig "Termesztett csiperke":rolleyes:

Köszönöm Borkáék a segítséget! ;):p
Tavasszal?! De én határozottan úgy emlékeztem, hogy 2-3 évvel ezelőtt ősszel mentünk kucsmagomba felderítő és begyűjtő útra... :rolleyes: Hát, úgy látszik, már a memóriám (sem:mrgreen:) nem a régi... Ezt a pechet! Pedig tudom is, hol kell őket keresni...:cool::cool: De nem árulom el! :rolleyes::cool: Pedig rengeteg van(ik) ott(an)! :D:D:rolleyes::cool:
:-D A "zsákos sampiont" (kivételesen :mrgreen:) tudtam, hogy tenyésztett csipetkének hívják! :cool::rolleyes::D:mrgreen::lol:;)
 

pumpás

Őstag
1. Csiperkék: Közepes- és nagytermetű gombák. Lemezeik szabadok, kezdetben halvány rózsaszínűek, majd gyorsan megbarnulnak. Spóraporuk csokoládébarna. Tönkjük galléros, színük fehér, vagy barnásan pikkelyes. Nyomásra sárguló, vagy tinta (karbol) szagú fajai veszélyesek.
Összetéveszthetők a gyilkos galócával, de annak bocskora is van és lemezei mindig fehér színűek.
Erdei csiperke: Erdőkben nyáron és ősszel termő gomba.
Erdőszéli csiperke: Ritkás erdőkben, bokros, füves részeken májustól novemberig terem. Felismerését ánizs illata is segíti.
Kerti csiperke: Füves, trágyás helyeken, legelőkön áprilistól októberig terem.
Sziki csiperke: Szikes réteken, legelőkön nyáron és ősszel termő gomba.
2. Galambgombák: Többnyire közepes méretű, élénk kalapszínű gombák. A lemezek fehér, sárgás-fehér vagy sárga színűek. A gombák (lemezeik is) "pattanva törő" morzsalékos húsúak. A rossz illatú, csípős ízű példányokat ne gyűjtsük!
Ízletes nagy galambgomba: Erdeink nyári, őszi gombája. Lemezei sárga színűek, ízük nyersen sem csípős.
Kékhátú galambgomba: Lombos erdőkben főleg nyáron termő gomba. Kalapszíne: kékes-szürkés, lilás, zöldes árnyalattal. Nyersen is jóízű.
3. Korallgombák: Összetéveszthetetlen ágas-bogas, agancsszerkezetű, korallra emlékeztető, ritka, de általában nagyobb termetű példányok. Rágós, nehezen emészthető, de kiadós gombák.
Rózsás korallgomba: zártlombú, savanyú talajú, bükkösök és gyertyános tölgyesek nyáron és ősszel termő gombája. Rövid tönkje vastag, ágvégei kurták és rózsás színűek.
Sárga korallgomba: Az Északi-hegyvidék savanyú talajú erdeiben terem nyáron és ősszel. Tönkje vaskos, húsa rostos, szívós és fehér színű.
4. Őzlábgombák: Különböző méretű, pikkelyes-foltos kalapú, fehér-barna-vöröses színű gombák. A tönk megnyúlt, csöves, gyakran gallér (mozgatható) díszíti. Csak a feltűnően nagy termetűek fogyasztása javasolt.
Nagy őzlábgomba: Ritkás, ligetes erdőkben terem júniustól a fagyok kezdetéig. Húsa fehér (és az is marad), tönkje márványozott. (lásd a képen)
Piruló őzlábgomba: Ligetes erdőkben és erdőszegélyeken található júniustól novemberig. Húsa megtörve "elpirul", enyhén megvörösödik.
5. Pereszkék: Közepes vagy apró méretű, eltérő alakú gombák. Spóraporuk fehér, tönkjük húsos, lemezeik többnyire kiöblösödve nőnek a tönkhöz. Meghatározásuk néha nehéz.
Májusi pereszke: Ritkás erdőkben, erdőszéleken, bokros helyeken terem április-május hónapokban. Kemény húsú, vastag kalapú gomba.
Lila pereszke: Avarban gazdag talajon termő - főleg - őszi gomba. Húsának színe is lilás.
Fenyőpereszke: Fenyveserdők ősszel termő gombája. Apró, maximálisan 10 centiméter átmérőjű kalapja "mohás", pikkelyes és "liszt" szagú.
Tejpereszke: Főleg az Alföldön, füves helyeken, akácosokban nyáron és kora ősszel termő gomba.

6. Pöfeteg gombák: Gömbölyded vagy körte alakú, fehér-piszkosfehér színű, eltérő méretű gombák. Nem tagolódnak tönkre és kalapra. Míg belsejük fehér, fogyaszthatók. A fehér belső rész viszont egynemű legyen, mert ha kalap, lemez és tönkkezdemény ismerhető fel a kettévágott "tojásban", úgy az fejlődő gyilkos galóca!
Bimbós pöfeteg: Erdők gyepszintjének tavasztól őszig termő gombája. Fehér felületét letörölhető "szemcsék" vonják be.
Óriás pöfeteg: Főleg réteken, bokros helyeken terem nyáron és ősszel. Feltűnő - akár focilabda méretű - termőteste egyedülálló.

7. Vargányák (tinórú-félék): Általában nagy méretű, zömök, kemény húsú gombák. A kalap alsó oldalán a termőréteg csöves szerkezetű (nem lemezes). Spóraszíne legtöbbször olajbarna. A vörös termőrétegű és tönkű fajok mérgezőek.
Ízletes vargánya: Nyár elejétől késő őszig termő, erdőkhöz, elsősorban tölgyesekhez kötött gomba. Tönkje hálózatosan recés. (lásd a képen)
Király vargánya: Hegyvidéki lombos erdők gombája, mely nyáron és kora ősszel terem. Kalapja vöröses, a termőréteg és a tönk élénksárga.
Fenyőtinórú: Síkvidéki- és hegyvidéki fenyvesekben egyaránt megtalálható májustól késő őszig. Nyálkás kalapbőre könnyen lehúzható.
Molyhos tinórú: Erdőkben gyakori, nyártól őszig termő gomba. Kalapja fiatalon molyhos (bársonyos), húsa kissé kékül.

8. Egyéb fajok:
Sárga rókagomba: Hegyvidékeink savanyú talajú, főleg mohás részein gyűjthetők kora nyártól ősz közepéig. Kis méretű, sárga színű gomba. Kalapjának alsó része nem lemezes, hanem barázdált. Illata a sárgabarackra emlékeztet. (lásd a képen)
Késői laskagomba: Lombos fák törzsén októbertől akár tavaszig termő, hidegkedvelő gomba. Hozzá hasonló mérges rokona nincs.

Mezei szegfűgomba: Legelők, rétek, erdei tisztások gyepjének apró, tömeges megjelenésű gombája. Illata szegfűre emlékeztető, lemezei ritkák és felkanyarodók, színük világos barnás árnyalatú. Keserű gomba: Hegyvidéki lombos erdőkben gyakori, nyári-őszi, nagy vagy közepes termetű fehér gomba. Kemény, fehér húsa megtörve fehér tejnedvet ereszt. Nyersen csípős ízű, csak sütve élvezhető. (lásd a képen)
 

macskosz

Új tag
Óriási témát találtunk !
Vígh Katatát kérném fel ,hogy talán vezetne egy fórumot egy éven keresztül ahol mindenki fényképeket is küldhetne.Mert ,pumpásnak gratulálok!Viszont a tapasztalat 3-d és szines valamint érdemes egy cm-t a gomba mellé tenni.
A kucsmagombák-ról.Az alföldön szetgyörgy g-.nak ismerik.Márc.-jun.terem.Magyányos 15cm.távolság min. nem csoportos csak boszorkánygyürübe.Több méter átm.körökben.Mindig vissza kell menni 3.4 naponkén vissza kell menni.Avarral betakarni kiszáradás ellen (fonlai).
 

macskosz

Új tag
Kucsmag-.Ízletes,Cseh,Fattyú kug.finom ehető.Tönk : egy üregű ( hosszában vágva belül sima és fehér.Kalap=kucsma( lhet több kissebb üreg.Szín barnás nins feketés árnyalat.
Szentgyör (Pali!)-g-nek is mondják.Márc.-jun.,terem.Sok vízet szeret,kert,patak m.agyagos.
Pappsakag-.!!! Homiki és redős ppsg.Kalap=sapka tőbb üreg.Nyúl fülei vannak.Nem kettő ( forrázás után víz ki,toxin is ki)finom. MSZ-nem engedi árulni,de én is fogy.Tavasztól -őszig is terem.Igénytelen ,homok-kevés víz, mindenütt előfordolhat.Nem tévedtél Kata a rendel csak a fajjal kapcsolatban .Ilyennel találkozhattál.Ezért lenne fontosa téli felkészülés,hogy keresni
tudatossabban fényképezni sem mindegy lenne.Üdv.jani.
Még nem jelent meg felénk az őzláb sajnos ,várom értesítésiket.!
 

macskosz

Új tag
Szia Pumpás!
A szegfűgombád nem az.De nem is mérgező=óriás tölcsr g.l.Mindig magános csak ősszel.20-cm től.Szedtem már 50 dg.is Viaszf-ill szürke.Finom.Lem.: tönkre lefutóak.Kalap sík val.tölcs.
A szegfüg-.apó.kalap mx.6cm.csoportos)mindig barna!Ha fehér viszfeér tölcsér és ++mé.
Kalap.:Mint a harisnyastoppoló fa gomba.Lemezei foggal kanyarognak a tönkre fel és nem közvetlenül hanem vissza a kalapba.Mindene barnás.Lemezei váltakozó hosszúak 1-0.5 1-0.5 egymás melletti arányban és ritkák.Tönk max 3mm.átm.mag.10 cm alatt.suly 1-dkg max.
 

pumpás

Őstag
Ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)
Ez az ehető tömlősgomba a kora tavasszal gombát gyűjtők első zsákmánya. Húsos termőteste fehér tönkre és kucsma formájú, sárgásbarna süvegre tagolódik. A süveg felületén szabálytalan, méhsejtekre emlékeztető képződmények láthatók, amelyekben tömlőszerű fonalakban (az ún. tömlőkben) spórák<SUP>[35]</SUP> tömege fejlődik. A gombát kettévágva belsejében egyetlen üreget találunk. Ez fontos, a mérges redős papsapkagombától való elkülönítést segítő bélyeg! Kedvelt termőhelyei az ártéri erdők, a patakparti bozótosok, a füves erdőszélek és a cserjések. Áprilisban és májusban található. Igen finom, ízletes, a keresett étkezési gombák közé tartozik. A latin fajnév (esculenta) jelentése ehető.
 

macskosz

Új tag
Kedves Borka!
Köszönöm,hogy erre az oldalra felhítad a figyelmemet.Szóval azért "Pannon egyetem!"
Még ilyet sem találtam mint pld.fodros pappsapka g.
A didaktika és a teszt csodálatos.Ezt nem lehet fülölmúlni (én ).
Köszönöm!
Már sok szakdolgozatot láttam a témában,de ilyen egyszerűen tökéletest csak most.jani.
Megkérlek,hogy hívd fel a figyelmemt....Köszönöm a beavatkozást Katának.jani.
 

borka

Őstag
Kedves Macskosz! most erre hivnám fel a figyelmed a kiállítás c. topikon.

október 16.
PÉNTEK, 08:51
Országos Gombakiállítás
 

borka

Őstag
Csak,hogy a gombánál és annak jótékony hatásainál maradjuk.

http://gomba.wyw.hu/gyogyito_gombak/( A "gyorsnéztek"-re klikeljetek)

A gombakiállításon vettünk shiitake gobaport és ki is probáltuk nagyon fínom rizs lett belőle a naphal mellé.

(2 dl rizs ,2 ek gombapor ,petrezselyem z. só, pici őrőltbors.)
 
Oldal tetejére