Levemir inzulin

kmolli témája a 'Inzulinok' fórumban , 2006 November 5.

 1. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Én ezt az egész hízlal-nem hízlal dolgot nem értem. Anno hízlaltak úgy embereket, hogy adtak nekik inzulint. De én úgy tudom, hogy ez csak étvágynövelő és azért hízlal, nem maga az inzulin. Remélem, erről tud valaki valami pontos infot... Szerintem ez lehet a lantus mögött is, hogy sokaknál túl volt adagolva és ezért nagyobb étvágyuk volt. Vagy lehet, hogy a lantus étvágynövelő (ha túl van adagolva nyilván), de a levemir nem... Engem is érdekelne :)
   
 2. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Az inzulint doppoingszerként is nyilvántartják, mert segíti a felépítő anyagcserét. Tehát egyrészt az alacsony vércukorszint miatt éhes az ember és eszik, másrészt a fehérjék, szénhidrátok beépülését is segíti. Ha jóltom, a zsírépülést is segíti, de ebben nem vagyok biztos.
   
 3. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Na, csak így kézzel csináltam egy diagrammot, nem az ötpercenkétni mérésekből (mert annyira sok időm nincsen, hogy beírkáljam), hanem óránkénti mérésekből (köztük mindig egyenletes volt a cukrom,nem volt ugrálás).

  A lényeg, hogy este 11-kor adtam be a levemirt, este 10-kor még 6.0 volt amúgy a cukrom, 10-11 között ment fel szépen 7.4-re, ezt kihagytam a diagrammból... Szóval ekkor már kezdett kimenni a reggeli levemirem hatása. És este 11-kor megittam egy pohár cukros teát, azaz 8-9 gr CH-nyi teát a 7.4-re (és milyen érdekes, egy pillanatig nem ment fel utána sem a cukrom, hanem nyíl egyenesen ment lefelé a cukor ellenére...). És a reggeli Levemirt 9-kor adom (így is, mint látszik, alig hat este 10 után).

  Kíváncsiam várok ötleteket, véleményeket.
   

  Csatolt fájlok:

 4. lizzi

  lizzi Őstag

  A hízlal bizonyos fajta inzulin embereket feltételezést én is 2 hónapja hallottam egyik pumpás ismerősömtől aki állítása szerint amikor pumpát kapott és Humalog ment benne akkor felszedett 6-8 kg.-ot.Ezt én is tapasztaltam, igaz én nem híztam ilyen sokat a pumpás időszak óta de annak ellenére ,hogy kevesebb inzulint kapok mint pennel és nem eszem annyi ch-ot én is felszedtem pár kilót.Amikor a kezelőorvosomnak ezt említettem ő is azt mondta erre ,hogy van ilyen és cseréljünk ,így most Novorapidot kapok,de:azóta ugye fény derült ,hogy alulmükődik a pajzsmirigyem és ettől is hízni lehet ,tehát én igazából nem tudom,hogy mitől híztam ,de mivel az orvosnőm azt mondta ,hogy ő is találkozott ilyennel akkor ezek szerint van benne igazság.
   
 5. Megamami

  Megamami Új tag

  Kérdések

  Sziasztok én 75 éves vagyok és ezt a levemirt szedem.Ez okozhatja azt hogy csak reggel 2-3 óra fele tudok elaludni? Ha nem akkor ezt mi okozza?Segítsetek!
   
 6. Megamami

  Megamami Új tag

  TB

  Egyébként a Levemirre már nincsen TB?Mert az én kórházi orvosom azt x-elte be a vényen hogy általános és erre teljes díjat,tehát 15.500 forintot kérnek a gyógyszertárban.Rosszul x-elt az orvosom,vagy tényleg nincs TB?
   
 7. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Szia Megamami!
  Üdvözöllek a fórumon.
  Én nem tudok róla, hogy az inzulinnak ilyen hatása lenne. Én sokkal inkább a korodnak tulajdonítom a késői elalvást. Az idős szervezetnek nagyon lecsökkennek az alvásigényei. Szoktál délután, ebéd után pihenni, csicsikálni egy kicsikét? A hajnali elalvás után, reggel mikor ébredsz? És kipihenten ébredsz-e vagy fáradtan. Mióta kell inzulinoznod magad? Előtte kellett gyógyszert szedned, vagy még most is az inzulin mellé?
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ennek utána fogok nézni, de térítés, vagy ingyenesség függ attól, hogy egy nap hányszor kell szúrnod magad.
  Lehet, hogy csak egyszer?
   
 9. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Kedves Magamami!
  Ez az amit ki tudtam gyűjeteni


  1. Az ultragyors hatású analóg inzulinok (Apidra, Humalog, NovoRapid), illetve az ultra hosszú hatású Lantus, Levemir intezifikált alkalmazásában (napi 3 vagy többszöri inzulinkezelés) jelentős változás nem történt, szakorvosi javaslatra továbbra is 100%-os támogatással rendelhetők.
  2. Az eddig nem támogatott, ultra hosszú hatású analóg inzulinok (Lantus, Levemir) tablettával kombinált napi egyszeri korai inzulinkezelése 2008. január 1-jétől szakorvosi javaslat esetén 50%-os támogatással érhető el a betegek számára. (A recepten az Eü.tér.köt ikszelendő be.)
  Tehát az kellene tudnom, hogy egy nap hány alkalommal adod a Levemirt, és azt is, hogy most állítottak-e inzulin kezelésre. Ezektől függ, hogy milyen mértékű támogatást kaphatsz, de semmiképpen nem teljes áron kellett volna felírni neked az inzulint.
  Ez a szabály 2008. január 1-től él.
   
 10. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  <link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Kedves Megamami!
  Üdvözöllek itt a fórumon. :D

  Én 70. Évemben vagyok és este tíztől reggel félnyolcig, tudok aludni rendesen, de ez nem mindig volt így. A nyugodt alváshoz szükség van arra, hogy az ember el tudjon lazulni, és kellően fáradtnak kell lenni. Tehát nappal nem ajánlott szunyókálni. Volt nálam is idő, mikor kétóránként felébredtem, nem tudtam aludni. Megkerestem az okait, amit leírok, nálam milyen gondok voltak. Mire lefekszem, a külvilág dolgait teljesen ki kell zárni, teljesen el kell lazulni. Televíziót egyáltalán nem nézek. Az egyik legerősebb alvásellenes szer a Hírműsorok, a politika. Ezen kívül nagyon káros az alvásra minden gondolat, amitől nem tudunk megszabadulni, akár –vagy+. Ide tartozik a család is, gyerekek, szülők /már akinek még van/, és unokák. Tudom, amit leírok, a legtöbb Nő szemében szentségtörésnek számít, de én így tapasztaltam. Ahogy idősödünk, egyre kisebb ingereket egyre nehezebben tudunk feldolgozni, tehát a nyugodt alváshoz szükség van a teljes ellazuláshoz. Ha ez sikerül, mindenki, kortól függetlenül át tudja aludni az éjszakát.
  Ehhez kívánok szép álmokat és nyugodt éjszakákat.:-D:-D
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <o></o>
   
 11. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ez így van kedves György, a munkahelyi problémakat sem kell hazahozni. Ne msértettél meg szerintem senkit. Nap-nap közdünk sok mindennel, este tényleg ki kell valahogy kapcsolni, mert alvás tényleg nem lesz pihentető.
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
   
 12. Megamami

  Megamami Új tag

  Néha szoktam 4 körül eggyet aludni,de ritkán.Fáradtan ébredek általában, és naponta 3szor adok be inzulint.Most is kell szednem kb 3-4 gyógyszert amiket már nagyon unok.Köszönöm a Segítséget!
   
 13. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  ha napi 3 alkalommal szúrod magad, akkor jogsult vagy a 100%-os támogatásra. Tartok tőle, hogy neked nem diabetológus szakorvos a kelelő, ill gondozó orvosod, hanem a házi orvos írja fel az inzulint. Neki is tudni kéne a szabályt, de egy diabetológus nem tévedhet ekkorát.

  Az alvásnál próbáld meg megszívlelni Rgyörgy tanácsát. Iktass ki minden napi problémát. Amit az nap nem tudtál megoldani, azt éjszaka sem tudod. Nem lenne baj e kevés alvással, ha pihenten ébrednél reggel, de nem így van. Gyógyszer ne majánlok, az is lehet, hogy valamelyik most szedett gyógyszered nem hagy békén csicsikálni téged. Jérdezd meg az orvosodat, hogy valamelyiknek van-e álmosító hatása. Mert lehet, hogy nappal álmosít, kókadt vagy, éjszak pedig ez nem hagy aludni. Egy kis terápia módosítás esetleg segíthet.
   
 14. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  <link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Egyikszomszédom szintén 75 éves hölgy és nem tud aludni. Világosan látni, este tíz órakor nem tud megszabadulni azoktól a gondolatoktól, amiket az esti híradó váltott ki belőle.
  Hiába mondom, főleg este ne nézzen híradót, nem tud meglenni nélküle, pedig sokszor még másnap délután is azon dühöng, amit előző este látott. Egyszerűen képtelen megérteni, hogy ami a lelki egyensúlyra hatással van, az leginkább, ami akadályozza a nyugodt alvást.
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
   
 15. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag


  Szia Kmolli!

  Jól látod a dolgot, ha túl van adagolva az inzulin és emiatt gyakran hypózol, s kompenzatórikusan eszel, akkor valóban lehet hízni emiatt is, illetve tény, hogy amikor valakit inzulinra állítanak egy-két kilót hízhat, aminek a következő az oka:
  Inzulinhiány, illetve inzuin rezisztencia miatt 10 feletti értéknél (károsodott vesefunkció esetén ez nyilván máshol van) a vizelettel cukor ürül, mert a szervezet igyekszik megszabadulni a sok cukortól, de miután kockacukrot nem lehet üríteni, a szervezet megoldja: sokat iszol-sokat pisilsz. Ekkor azonban rengeteg energiától is megszabadulsz, mert a cukor az inzulinhiány miatt nem tudott belépni a sejtbe, ez az oka a magas vc esetén tapasztalható erőtlenségnek, gyengeségnek. Amikor azonban inzulint adnak, az addig vizelettel ürített cukor a szervezet számára felhasználhatóvá válik, jobb lesz a közérzeted, de egyben több energiához is jut. Ez okozhatja az átmeneti néhány kg-os hízást inzulin típustól függetlenül.
  Amennyiben "tudományosabb" választ vártál, abban az esetben azzal is szolgálhatok, gondoltam így érthetőbb.

  Ha valamiben tudok segíteni, nagyon szívesen!
  Üdv! Tünde
   
 16. blirma

  blirma Új tag

  Szia Mindenkinek!

  Tiz eve vagyok intenziv inzulinos cukorbeteg. Nagyon ingadoznak a vc ertekek, barhogy probalkozok korrigalni. Az az erzesem, hogy a bazis inzulin beallitasaval van a problema. Van jol bevalt tippetek a LEVEMIR adag beallitasara (reggel es este)? Lehetseges, hogy novelni kellene az adagot, ha pl. egy nap tobb Novorapidot adagolok, mint a tobbi napokon? Vagy csokkenteni, ha keves szenhidratot fogyasztok es keves az ennek megfelelo Novorapid?

  Koszi,

  Irma
   
 17. SatraKata

  SatraKata Új tag

  Levemir

  Üdvözlet Mindenkinek!

  Engem az érdekelne, hogy milyen jogi/törvényi:o akadálya van annak, hogy egy hosszú ideje (közel 50 éve) inzulinfüggő cukorbetegnek analóg inzulint adjanak.
  Nevezetesen a szakorvosok egy-két éve ajánlgatják a Levemirt, eddig nem éltem vele, mert viszonylag jól tudtam tartani a HbA1C-met. Igaz, ez most is 7 mmol/l alatti de microalbuminuria miatt mostanra úgy néz ki, hogy ki kellene próbálni. Erre jogi (törvényi) akadályra hivatkozva mostanra nem kaptam meg a lehetőséget.
  Naponta 6 alkalommal adok injekciót (igaz, ezt magam állítottam be az egyensúly érdekében! - egyébként 4-5 alkalommal kellene az Inzulatard miatt) és rendszeresen ellenőrzöm is a vércukor értékeimet.
  Mi a véleményetek, hol tudnék utána nézni annak a bizonyos törvénynek, amely elfogadható HbA1C érték mellett nem engedi az analóg inzulint?
  Minden segítséget megköszönök!
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Szia Kata!
  Nem hallottam még ilyen törvényi előírásról, ami szerint a Levemir inzulin adása komolyabb kritériumokhoz lenne kötve... Régebben volt (de talán nem is a Levemirnél...), de azóta "lazult a helyzet".
  Mindenesetre engem is kíváncsivá tettél, utána járok a dolgoknak, amint tudok valami használható információt, megírom!
  Üdv.: Tímeácska
   
 19. manocs

  manocs Új tag

  Már sokszor említettem (és azóta csak egyre misztikusabbnak tűnik), hogy én rögtön a diagnózis után Levemir/Novorapid kombót kaptam. Mindenféle egyéb kísérlet és vacak HbA1c nélkül. Szóval én sem nagyon hiszem, hogy létezne ilyen.
   
 20. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Engem is erre állítottak, mármint Levemir-NovoRapid kombinációra, kaptam is kemény 2 napig, aztán jött a pumpa...
  De nálam sem volt semmiféle kritérium, aminek meg kellett felelnem ahhoz, hogy ezeket kaphassam! Vagyis, egy kritérium azért volt: diabosnak kellett lennem hozzá... :rohog::rohog::cool:
   

Megosztás