Levemir inzulin

kmolli témája a 'Inzulinok' fórumban , 2006 November 5.

 1. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Nagyon örülök a szemcseppnek!!!! :)
  Hasonlóan reagálunk az inzulinokra, az biztos. Szerintem ez jó lesz! Nekem is bajom van a fél egységekkel különben :( Kaptam egy gyerektollat, de az meg annyira pontatlanul adta be, hogy nem számított mégsem semmit, de lehet, hogy rossz volt a toll, szóval hátha neked bejön. Én is most ott tartok, hogy mivel mostanában sokat ülök (az elmúlt 3-4 napban) és hideg is van, 9.5 egység kéne, de ugye nem lehet... így éjjelente korrigálok, de attól még 1 egységtől is hipózom, ha 7 körülre beadok, így sajnos kicsit magasabbak nekem is éjjel most. Vagy hipó... Neked mennyi volt a HbA1c-d legutóbb?
  És biztosan írtad már, ne haragudj, de elfelejtettem, miért álltál le a pumpáról?
   
 2. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Én jelenleg reggel 9 és este 8 órai beadásokkal tudtam a magasabb/alacsonyabb értékeket kivédeni. Nekem ugye adott volt Mátém NovoPen Junior-ja, így tudok fél egységet is beadni, amire szükségem is van, reggel és este is 8,5-8,5 egységekkel működök jól!
  Egyébként nekem nem is volt más penem, csak Junior! Soha nem írtak fel/adtak másikat, mert nekem tökéletesen megfelel(t) a feles-toll! Egyébként azt nem értem, hogy a felnőtt diabrendelőkben miért nem tartanak feles tollat! Hiszen annyi de annyi felnőttnek lenne szüksége rá! :mad:
   
 3. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Lemaradtam-é valamiről? Mit adsz te be pennel? Nem a pumpa dolgozik hálásan a hasadon? :O
   
 4. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Hát én nem tudom, de az a feles Junior pen, amit kaptam, hát összevissza ment, lehet, hogy nem volt jó, nem tudom. Egyik éjjel kevés volt, másik éjjel sok, ebből mertem következtetni a pontatlanságára. És eleve nem ugyanannyi egységeket kellett vele adnom, mint a másik pennel, ez is gyanús volt. Lehet, hogy meg kéne próbálnom ezt az új memóriásat... ez tud felet is és tuti pontos.
   
 5. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Kukkants be ide:http://drinfo.hu/forum/altalanos-kerdesek-hozzaszolasok/10472-inzulin-problemak.html
  Egy kis előzmény:
  Aztán a további fejlemények egy része itt van: http://drinfo.hu/forum/inzulinpumpa/3-insulinpumpa-637.html
   
 6. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Nekem teljesen megbízhatóan működik mind a kettő! Én a NovoRapidhoz is ezt használom...
  Most nem olyan régen kaptam egy NovoPen 4-et, hát, nem vagyok elájulva tőle... Nekem már eleve az nem tetszik, hogy a kupakja össze-vissza forog, meg az inzulinadagoló tekerője a tokból kivételnél állandóan kihúzódik... Nem is használom, vésztartaléknak jó. Vagy esetleg verebet hajigálni... :D:rohog:
   
 7. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Nekem ez van: http://www.novonordisk.hu/Images/novopen3/Használati útmutatóNP.pdf Ez eddig életem legmegbízhatóbb és messze a legpontosabb tolla. És még ez a másik, amit le nem cserélnék, pedig sok toll volt már nálam: http://www.diabetes.nhs.uk/safe_use_of_insulin/insulin_devices/insulin_reusable_pens/ De ez ugye Humaloghoz van. A Novopen 3 iszonyú pontosan adagol, ezt onnan is tudom, hogy mindig kiengedek 2 egységet a beadás előtt és a régi tollakkal ez a 2 egység hol 1 csepp volt (!), hol rendes sugárban jött. Ha valaki sosem engedi ki ezt a 2 egységet, csak adja be simán, az hol kevesebbet, hol többet fog beadni kb mindegyik tollal, de ez elég megbízható.

  Ja, te hány kg vagy? Nekem is ez a 8.5 körüli az átlagom (de ciklusidő függő, az első felében 7-8, a másodikban 9-10) és én 58kg vagyok, csak ugye most olvastam a tájékoztatót itt és ott 0.2E/kg az alsó határ volt...
   
 8. Szabolcs

  Szabolcs Új tag

  A megromlott látásom miatt gondot jelentett a szerelékcsere. A 3 év leteltével így nem igényeltem meg ismét a támogatást. Az ismételten használt Lantus mellett - az állandó változtatgatások következményeként - sikerült egy 8,9-es értéket összehozni. Érdekes módon a pumpa előtt még 7 körüli HgbA1C-im voltak a Lantussal, pedig nem mozgok azóta kevesebbet, nem híztam és nem is eszek többet.
   
 9. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Ez a penes légtelenítés szerintem is ugyan olyan fontos, mint a pumpák kanüljének/szerelékének légtelenítése!
  Az, hogy néha a szúrás előtt csak egy csepp - vagy még annyi sem - jön, illetve spriccel, az annak is függvénye lehet, hogy az esetleges hőtágulás miatt - vagy egyéb tényezők miatt! - a tűből kifolyt, vagy visszaszívódott a tűben levő inzulin - így jutnak be a gyári patronba penek esetében a légbuborékok! Tehát, véleményem szerint ez konkrétan nem a pen megbízhatóságát jelzi, hanem az egyén gondosságán és odafigyelésén múlik, légtelenít-i e pent és nem "levegőt" adja be az inzulinnal!
  A patronba került levegőbuborékokat pedig nem lehet "légtelenítéssel" kiűzni, mert a pen tűjének kifele-és befele is van tűje, a belső tű pedig általában nem lóg bele a bubiba, így azt nem tudja kitolni!

  NovoPen 3 tollunk is van, vagyis, Máténak van... Az egyiket éppen kicseréltettem pár hete, azért kaptuk a Pen 4-et. Időről-időre ellenőrizni szoktam a peneket - még pumpásság mellett is! -, és azt tapasztaltam, hogy a dugattyúrúd vége, az a kis lapos kerek műanyag lapocska, ami a patron gumidugattyúját tolja/tolná előre, lejött. Nem letört, mert törés nyomát nem lehetett felfedezni rajta, hanem "kibújt" a rúd végéből. Aztán így kis is cserélték, de a régit (piros :D) visszaadták, na ez tényleg jó lesz még verébdobálásra! :rohog:
   
 10. tímeácska

  tímeácska Őstag

 11. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Bocsánat, de nem értem... Most Lantus-t vagy Levemir-t használsz?
   
 12. Szabolcs

  Szabolcs Új tag

  Karácsonyig pumpás voltam, azután Lantusos, április közepétől vagyok Levemires.
   
  tímeácska kedveli ezt.
 13. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Így már értem! :D Köszönöm a felvilágosítást! :cool:
   
 14. Szabolcs

  Szabolcs Új tag

  Én meg örülök, hogy szerinted is lehet értelme a gyerektollnak!
   
 15. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Körülnézek majd, hogy tudok-e segíteni valamit feles toll-ügyben... ;)
   
  Szabolcs kedveli ezt.
 16. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Logikus, amit írsz, én is így gondoltam, hogy ez nem függhet a tolltól, de sajnos - nem tudom, miért! - függ. Bizonyos tollaknál többször is ki kellett lőni a 2 egységet, mire sugárban jött, de pl a Novopen 3-nál és a Humapennél szerencsére nem kell. Melleslges az optipennél sem kellett, de az összes többi tollamnál kellett (a Novopen juniornál is) és hektikusan is ment, az pedig nyilván azért, amit írtál is. Én arra jutottam, hogy a levegő beeresztő képessége a tollaknak nem ugyanolyan - vagy lehet, hogy a patron és a toll viszonya ez, vagy patron-tű-toll kombó a ludas, de azt bizton állíthatom (22 év tapasztalat :)), hogy rengeteg toll van, aminél az első 2-3szori két-egységes kilövés nem konzisztens.
   
 17. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Lehetséges, amit írtál (patron-pen-tű kombináció), de eddig nem tűnt fel nálunk ilyen jellegű probléma.
  A kórházban naponta vagy átlag 20 inzulininjekciót adtam be, de volt, hogy 30 fölött! Ott sem tűnt fel ilyen dolog. Ezért, ha nem is használtam magamnak, de ismerek pár tollat én is :). Talán a Memoir-on kívül minden más volt a kezemben elég sokszor, még az ősrégi BD pen is, amit 2 éve még egy néni használt is... :)
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Viszont az 100%, hogy pen és pen adagolása között jócskán lehet eltérés! Vagy lásd a kupakba történő 20 egység kinyomása, majd összehasonlítása! Ugyan azon pennél is kaphatunk más-más eredményt, hogy meddig töltődik a beállított 20 E-gel a kupak! Ugyan ilyen elven, illetve ezen a problémán kiindulva kilyukadhatunk oda, hogy a 2-3-szori 2 E kinyomással más-más inzulinmennyiséget fecskendezünk ki...
   
 19. tímeácska

  tímeácska Őstag

  És itt is lehet technikai hiba: minden esetben ugyan olyan erősen és ugyan annyi ideig hagytuk lenyomva a pen adagológombját (vagy mijét...:D)? Esetleg a szövet tömöttsége is befolyásolja a bejuttatott inzulin mennyiségét? IGEN!!!
   
 20. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Igen, ez tökre így van. Csak hát ez nem jó, főleg, aki eléggé érzékeny a kisebb változásokra... amióta kinyomkodom sugárig (tehát, ha a 2 egységet már sugárban nyomja ki a toll), azóta jóóóóval megbízhatóbb egységeket adok, előtte képtelen voltam normálisan kiszámolni, mihez hány egységet adjak, a bázisom is durván túl volt lőve... (de nem csak emiatt persze). Engem az foglalkoztat, hogy ez miért nem foglalkoztatja a dokikat :) Nem nagyon törődnek ilyesmivel, mint ahogyan a vc mérős különbségekkel sem ugye... (nem baj, ha fél-1 egységgel alámér a gép, kit érdekel...).
   

Megosztás