Mindenkinek - inzulinok

Emődi Tünde témája a 'Inzulinok' fórumban , 2007 Május 6.

 1. juju

  juju Új tag

  Nem tudom, hogy mi tévő legyek. Lantust 4-0-12, Humalog 4-5-7 adom. Mégis estére mindig magas a cukrom. 14-16. 18-18,30-kor vacsizok és 1-2 óra mulva 14. Nem ér át a Lantus, vagy mit nem csinálok jol.
  Ebéd után általában jó a cukrom. 17 óra körűl kezd emelkedni. nem értem . Tudtok tanécsot adni
  juju
   
 2. Már ott tartok, hogy naponta kb. 19 egység Actrapidot adok( reggel: 6 ebéd: 7, vacsi:6 - plusz/minusz 1 E a kaja előtti cukromtól függően) és 34 E Insulatardot. (reggel: 30, este:4). A cukraim jók, de azt olvastam, hogy a bólus-bázis arányának 50-50%-nak kell lennie, és hát nálam ez már eléggé megborult. Egyedül még a reggeli 30 egységen nem változtattam, nem mertem ahhoz nyúlni, ezt még a kórházban a doki állította be (a kórházban napi 46E Actr. volt és 45E Insul.)
  Szerintetek maradjak így, vagy csökkentsem a reggeli bázist?
   
 3. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Amennyiben a vércukrod jó, akkor nem kell az inzulinok mennyiségén változtatni!
  Az 50-50 % csak egy ajánlás, kinek-kinek más-más lehet az igénye... Nem vagyunk nagykönyv! :cool::) De ha működik egy rendszer, akkor csak a "nagykönyv" kedvéért kár eltolni! :dr_31:;)
   
 4. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Gyermekkorban javasolt a napi 1-szer beadott Lantus.
  Gyakran fordul elő felnőtt korban (természetesen akár gyermekkorban is...!), hogy a napi 1 alkalommal adott Lantus "nem fedi le" a napi bázis-inzulin szükségletet! Ilyenkor adják 12-12 órás eltéréssel, "megosztva", "bontva" a Lantust (pl. 7 és 19 órai beadással). Ilyenkor nem feltétlen fele-fele arányban (pl. össz. 28 egység 14-14 E adagokra bontásával) kell adagolni az inzulint, ez teljesen egyénfüggő (ez is...:mad:). De vannak esetek, amikor közel fele-fele mennyiség az ideális a beteg számára!
  Neked reggel 4, este 12 E a Lantusod mennyisége. Ha valóban "nem fedi le" az inzulin szükségletedet a mostani adagolás, és ezért magasabbak a késő délutáni/esti vércukraid, akkor lehetséges, hogy a reggel beadott 4 E kevés (jelzem: lehetséges!). Ugyanis, az este beadott Lantusod a másnap délelőtti cukraidat "kezeli", a reggel beadott pedig a délutáni/esti cukrokért felelős (általában:))!
  Szerény véleményem szerint, az általad leírtak alapján a reggel beadott 4 E Lantus tűnik kevésnek... Főleg, ahogy írod is, a nap többi szakában rendezettek a cukraid!
  :cool:
   
 5. Köszönöm Tímeácska a választ!
  Olyan kérdés is felmerült bennem, hogy azt meglehet csinálni, hogy tegyük fel jön az ebéd időpontja, de éppen valami miatt nem vagyok annyira éhes, szóval az ebédhez szükséges 8E helyett csak 4E-et adok be, és akkor ebédre meg uzsonnára csak a felét eszem meg az előírt CH-nak?
   
 6. borka

  borka Őstag

  Elméletileg meg teheted,de ne csinálj belőle rendszert,viszont mérj óránként.
  Ez is a saját tapasztalatodat bővíti,akár milyen eredményeket produkálsz,tanulni fogsz belőle.
   
 7. tímeácska

  tímeácska Őstag

  A kérdésedet illetően Borka helyes választ adott, elméletileg megfelelően tud működni a megszokott fele Ch bevitel+ megszokott fele inzulin mennyiség... Aztán, hogy a gyakorlat miképp találkozik az elmélettel, na, az már más kérdés. Más kérdés, amire a gyakorlatban kivitelezés adja meg majd a választ! :cool:
  Hogy egy kicsit egyértelműbb legyek (és NEM elvenni akarom a kedvedet, de úgy érzem, szükséges leírnom ezeket, hogy kerek képet kapj drága betegségünkről...:mad::rohog::o:p:laz::(:rolleyes::dr_32: [Válassza ki mindenki a számára megfelelő szmájlit, amit úgy érez, hogy eme mondatom után biggyesztene... :dr_31:;)]´:
  tehát...
  Mint írtad, mostanában vannak némi gondok a vércukrodat illetően, azaz, nem megfelelő az inzulin beállításod... A "rendszerben" a hibára még nem derült fény, késő délutántól estig emelkedik a cukrod... Igazság szerint ennek nem csak egy oka lehet... Bővebben:
  1.: Lehet, hogy a bázisoddal nincs semmi gond, "egyszerűen csak" az ebédhez adott inzulin mennyisége nem elég (mindjárt leírom azt is, miért nem írtam meg ezt is a tegnapi válaszomban!). Mivel tegyük fel, kevés az inzulin, sok a Ch, így teljesen "normális" eredmény lenne a délutánra emelkedő vércukor. De ezt is csak valószínűsíteni lehet, mert konkrét mérési időpontokat, vércukor eredményeket nem írtál... Tehát, ez az egész részemről csak egy "elméleti találgatás"...
  2.: Ha viszont jók az étkezés után mért cukraid, legalább 2 mérésig (azaz, pl. étkezés után másfél és három óra múlva visszamérve), akkor feltételezhető, hogy valóban a bázis a ludas!
  3.: Teljesen kizárni leírásod alapján az "egyéb vércukoremelő tényezőket" kizárni nem lehetett, ugyanis, nem említettél esetleges frontérzékenységet (vannak, akiknél a gyengébb fronthatás napszakos vércukor emelkedést/csökkenést eredményeznek!), esetleges kifejezetten a délelőtti-kora délutáni, mondjuk 15 óráig tartó erőteljesebb, rendszeres testmozgást végzésről sincs infónk. Relatíve erősebb testmozgás alatt lehet azt is érteni, hogy napközben jön-megy az ember, délután 4-5 órától viszont csak henyél... Akkor az a jövés-menés a semmittevéshez képest jelentősebb testmozgás! :) Ebben az esetben az esti cukor emelkedés oka akár ez is lehet... Más ugye az inzulinigény nappal, úgymond a mozgás alatt, és más éjjel, az édes semmittevéses alvás idején! :cool:
  4.: Aztán ugye ott van még az alkonyi jelenség (olyan, mint a hajnali jelenség, csak este jelentkezik, nem reggel... Ugye, milyen logikus vagyok!:D). Persze, ez is "csak" a vércukrot befolyásoló tényező, vagyis, a bázis inzulin a felelős érte... Ennek a konkrét kivédése (mármint penes kezeléssel [főként Lantussal...]) nem olyan egyszerű... Legjobb kivédési eszköze ennek a jelenségnek (szerény véleményem szerint...) az inzulinpumpa. Természetesen, vannak esetek (remélem, hogy Ők vannak a többségben!), amikor a kétszeri bázis inzulin megfelelő arányának "eltalálásával" megoldható a probléma (Lantussal is!)! Vagy akár gyors/ultragyors hatású inzulinnal is megoldható - elméletileg -, de ez azért kissé macerás, és nem annyira "felhasználóbarát":p...
  5.: Sajnos, van amikor sem a bázis, sem a bólus nincs jól eltalálva... Viszont van egy testünk, ami a kisebb kicsusszanásokat - akár napi szinten is - képes (elméletileg) korrigálni... Pl. enyhébb - akár észrevétlen - hypokat a máj glukagon raktára képes fedezni (alacsony a cukor, a máj cukrot bocsájt ki --> emelkedik a vércukor...), de ennek van egy hátulütője: ha nem érkezik vagy nem tud a máj elegendő cukrot elraktározni, súlyos hypoba csaphat át a dolog... Ezekre az esetekre inkább az alacsonyabb (akár 4 mmol/l-hez közeli állandó értékek) vércukorértékek jellemzők, nem a magasak. Tudom, hogy nem a Te konkrét esetedhez vonatkozik, csak úgy leírtam, hogy van ilyen is...;)
  6.: Most más nem jut eszembe (helyébe...:laz:)... Majd biztosan kiegészítik, ha valamit kihagytam...;)

  Ja, igen, hogy miért is nem írtam le mindezt tegnap...
  Tudod, nem mindig jó, ha az ember egyszerre 3-4 "megoldási lehetőséget" néz egyszerre... (Ez nem biztos, hogy egyértelmű, mire gondolok, de máshogy nem tudom megfogalmazni...)
  Szóval... A lényeg: bármit is teszel, amivel megkíséreled a vércukrodat rendbe hozni, egyszerre csak 1 dolgon változtass, és lehetőség szerint 2-3 napig ne változtass rajta (hacsak nagyon nem muszáj: pl. sorozatos hypok/hyperek,, esetlegesen közben beköszönő betegség, ésatöbbi...). Ezt már sokan nagyon helyesen és részletesen leírták már, én csak elismétlem (abból baj nem lehet...:)): pl. csak a bázison, csak a reggelihez adott bóluson, csak az ebédhez adott inzulin mennyiségén, vagy esetleg valamelyik étkezésed szénhidrátmennyiségén, és még sorolhatnám hosszasan a lehetőségeket, de nem teszem, tudod Te, hogy miről beszélek/írok...:cool:

  Legutóbbi konkrét kérdésedre visszatérve:
  Ha állítasz a reggeli Lantus mennyiségén, nem ajánlatos az ebéd (vagy bármely étkezés!) megszokott körülményein (mennyiség+hozzá adott inzulin mennyisége) egy időben változtatni! Még átmeneti jelleggel sem!
  De természetesen a döntés a Te kezedben van! :cool:
  Azért ez sem kizárt: lehetséges, hogy ha mégis egy időben változtatsz több dolgon, akkor is be tudod állítani a cukrodat megfelelő szintre! Na, ekkor lép be a "gyakorlat majd megmutatja a végeredményt"... :cool::dr_31:, és ekkor tudatosítja a drága szervezetünk bennünk azt a tényt, hogy márpedig a Nagykönyv nem feltétlen Mi vagyunk... :D:D:D:p:dr_31:
  És végezetül még egyszer had idézzem Borkát, mert teljesen igaza van: "Ez is a saját tapasztalatodat bővíti,akár milyen eredményeket produkálsz,tanulni fogsz belőle." :cool:
   
 8. Köszönöm a válaszokat.
  Tímeácska, nem tudom, hogy az utolsó hozzászólásod az esti magas vc okairól nekem szólt-e - arra jutottam, hogy igen, mivel az én hozzászólásom idézted-.
  Ha nekem szólt, csak tisztázni szeretném, hogy nem nekem magasak az esti cukraim, összekeverhettél jujuval.
  Mindenesetre köszi a hosszabb kifejtést, sokat tanultam belőle, lehet, hogy a jövőbe majd hasonló problémával kell majd megküzdenem.
   
 9. tímeácska

  tímeácska Őstag

  :oops: Igazad van, elnézést kérek:dr_24:, tényleg Jujunak írtam... :) Bár, végül is, minden diabos hasznosíthat belőle dolgokat, szerintem...:cool::dr_31:
   
 10. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Akkor viszont helyesbítenék, illetve Rád vonatkoztatva válaszolok: teljesen rendben van, ha a megszokott mennyiségű Ch+inzulinokat a felére csökkented. Akár átmenetileg, akár hosszabb távon! Hiszen éppen erről kell(lene), hogy szóljon a megfelelő (és rugalmas, "normálishoz közeli") diab+diétás kezelés: NEM az inzulinhoz állítjuk a Ch mennyiségét, hanem fordítva: az ételhez állítjuk az inzulin mennyiségét!!! Ugye, éhezni nem szabad (legalábbis nem jó) éppen annyira, mint akaratunkon felüli mennyiséget magunkba tuszkolni sem...
  Kérdés: jól emlékszem, hogy Actrapidot adsz Magadnak evéshez? Ha igen, akkor viszont csak óvatosan: a kis étkezésekkel nehogy hyperbe fussál bele...
   
 11. Igen, Actrapidot használok. Tehát, ha felezek, akkor kis étkezésnél inkább kicsit kevesebbet egyek, mint a fele? Mióta kijöttem a kórházból ( 1 hónapja) nem volt még magasabb a cukrom 9-nél. (legalábbis mikor mértem, aztán lehet volt,csak nem tudok róla, de nem hiszem.) Gondolom ez annak köszönhető, hogy még a szervezetem valamennyi inzulint még termel, tehát nem hiszem, hogy vmi nagy hyperbe belefutnék :cool:
  Na mindenképp kipróbálom, de szerintem nem holnap, majd holnapután, kicsit másnaposan úgysem esik annyira jól a kaja.
   
 12. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Csak óvatosan a másnap előtti nappal és a másnaposságot megelőző állapottal, ill. ami a másnapossághoz vezet.
   
 13. bogesz

  bogesz Új tag

  Mindenkinek boldogságos új évet kívánok!
   
 14. juju

  juju Új tag

  Hálásan köszönöm a jó tanácsokat.
  Már én is gondoltam, hogy a Lantuson kellene változtassak, csak nem mertem. Ma reggel 6E-et adtam 4 helyett.Most várok 2-3 napot az eredményre. Igaz szilveszter jön közbe.
  Nem spotolok. Az ebéd utáni cukraim jók sőt alacsonyak is voltak ,ezért csökkentettem a déli inz. 7-ről 6-ra. Igy nem hipózok ebéd után.
  Tehát reggel 3,5-6 közott van. 11-kor tízóraizok,de keveset. Ebéd előtt 4-6 mml. Ebéd után másfél órára 6-8 között van. uzsonnázok 18-18,30vacsorázok, de erre már magas. Sokszor 14. Már arra is gondoltam ,hogy uzsonnakor adjak be 2-3 E inzulint, hogy kivédjem az emelkedést, denem mertem kisérletezni.
  Most várom a Lantus hatását.
  Sziasztok Boldog Újévet kívánok
   
 15. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Na, azért így 1 nap elteltével csak leesett, hogy miféle másnaposságról írtál... Mármint, az okáról! Vagyis, hát hogy miért is leszel másnapos... Hogy mi okból...! :):p ...és minderre egy csepp alkohol nélkül is képes vagyok... Azért ez félelmetes, nem!? :p:D:D:rohog::rohog::rohog::dr_31::cool:
  ... Vagy lehet, hogy innom kéne??? :o:o:o:p:rohog:
   
 16. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Hűha Tímeácska, ;):rohog::rohog::rohog:
  Én sem voltam még sohasem másnapos, de azért már láttam olyat aki volt.
   
 17. tímeácska

  tímeácska Őstag

  :D:D Nem a másnaposságra, mint állapotra és annak okára jöttem rá, vagy 1 nap után, hanem arra, hogy miért is lesz másnapos... Hogy miért is fog bulizni! Hát, mert a Szilveszterezésre gondolt... :D:D:cool:;):dr_31::p
   
 18. somcsika

  somcsika Aktív tag


  Így márt értem.
  Amikor én otthon voltam babázni, nekem is összefolytak a napok.
   
 19. Ma ebéd előtt 5.9 volt a cukrom, rányomtam 10E actrapidot, majd kaja után másfél órával, fél 3-kor 6.3 volt, gondoltam de jó, eltaláltam az inzulin mennyiséget. Elindultam ekkor haza suliból - kisebb kitérővel a postára, illetve összefutottam egy régi ismerőssel-. A buszra 3 körül szállhattam fel, de ekkor már éreztem, hogy valami van, nem volt semmi erős, de éreztem valamit, de nem gondoltam, hogy alacsony cukor miatt lenne, hiszen fél órája 6.3 volt.
  Majd mikor leszálltam a buszról 15:20 körül már remegtem, rosszul éreztem magam. Siettem haza, a végén már izzadtam, teljesen rosszul voltam, 15:30kor hazaérve 2.2-őt mértem.
  Pont uzsonna idő volt, gyorsan bedobtam 2 szőlőcukrot, megettem az uzsit, és már jól voltam.
  Teljesen le voltam döbbenve, hogy egy óra alatt hogy eshetett le 6.3-ról 2.2-re.
  Délelőtt semmi extra nem volt, egy light-os tesi óra, meg a szokásos délelőtti inzulin illetve kaja mennyiség.
  Létezik ilyen, hogy csak így leesik? Tényleg annyira rosszul esett ez, hogy az egész délutáni programomat hagytam, és maradtam itthon.
  Voltak már hipóim, ilyen 3 körüliek, remegtem kicsit, de egyáltalán nem voltam ennyire durván szarul mint most.
   
 20. poe

  poe Őstag

  Simán létezhet. Az is lehet, hogy csak nem egyezett a kaja és az inzulin felszívódási görbéje, vagy simán csak elszámoltad a CH-t. Előfordul, majd kitapasztalod.
   

Megosztás