Mindenkinek - inzulinok

Emődi Tünde témája a 'Inzulinok' fórumban , 2007 Május 6.

 1. manocs

  manocs Új tag

  Sajna létezik..sőt, már az is lehet, hogy nem toltál el semmit, csak ferdébben állt a hold.. mármint van valami fronthatás (mikor nincs :mad: ). Szerintem ilyen esetben, ha gyanakszol, mérj azonnal cukrot!!!(buszon parkban, fa tetején, bárhol)És tojd le, ha valakinek nem tetszik.:dr_123:
  Belátom, hogy lelombozó, ha az
  ember pl egy ágyjelent közepén nekiáll méregetni a cukrát, de gondlom az sem lenne jobb, ha beleájulna a történetbe :dr_27:
   
 2. Tegnap este éjszakára nem adtam be Insulatardot (eddig 3 vagy 4 egységet adtam).
  Lefekvés előtt 23:00kor 6-ot mértem (19:00-kor 4-re adtam 6E Actrapidot), hajnal 3-kor 4.1 volt, reggel 9-kor pedig 4.7.
  Ez azt jelenti, hogy most egy ideig nem kell éjszakára bázist adnom?
   
 3. Kérnék tőletek egy kis segítséget. Tegnap délután a dokim átpakolt Actrapid/Insulatard kombóról Apidra/Lantusra. Tegnap este 7-kor be is adtam 30 E Lantust. A mai napom(direkt itthon voltam, stressz, sport kilőve):
  Reggeli : 9:40: 4.2 mmol/l, 7E Apidra, 60g Ch, másfél órával utána(11:20): 5.9
  Ebéd: 13:15: 3.4mmol/l, 5E Apidra, 60g, másfél órával utána(15:00) cukor: 5.8
  Uzsonna: 16:50: 3.1mmol/l, 9E Apidra, 90g CH, 1.5h-el utána(18:31): 6.1
  Vacsora: 20:35: 8mmol/l, 6E apidra, 60g kaja, és itt tartunk most. Este 7-kor ismét beadtam a Lantust, de már 1 egységgel kevesebbet, 29-et.
  Szóval két kérdésem lenne. Egy, hogy helyesen gondolom-e, hogy a kaja előtti cukrok azért alacsonyak, mert sok a lantus( tehát jól tettem-e, hogy csökkentettem).
  A másik pedig, hogy miért ment fel vacsi előtt 8-ra a cukor. Arra gondolok, amit olvastam is itt már többször, hogy nálam sem tarthat ki a lantus 24 óráig. Hogy lehetne ezt korrigálni?
   
 4. poe

  poe Őstag

  Tekintve, hogy otthon voltál és nem nagyon mozogtál valószínű, hogy kicsit sok a bázis. Én mondjuk nem 1E-enként, hanem 2E-el csökkentettem volna, viszont a ha belenyúlsz mindig várj ki 3 napot, mielőtt következtetéseket vonsz le az állítás eredményességéről. Hogy vacsora előtt miért ment fel, azt ennyiből nem lehet megmondani, az is lehet az ok, amit te mondasz. de akár az uzsonna is. (Mindig ilyen szénhidrátbombát uzsonnázol? ;) Bázisállításnál nem kellene ezt erőltetni, mert a bólusoktól nem látod, hogy mi a helyzet a bázissal.) Ha nem elég 24 órára a lantus, akkor vagy étkezési bólussal hidalják át a "lyukat" (pl 7-kor vacsora. a bólus hat kb 10-11 óráig és 10 órakor adod a lantust, így egy háromórás időtartamot lefedtél a bólussal), vagy két részletben adatják az inzulint, főleg ha erős hajnali, vagy délutáni jelenség (ez is lehet nálad is) van a páciensnél. De ezzel még mindenképp várj, sőt leginkább ne is csinálj ilyet anélkül, hogy megbeszélnéd a dokival.
   
  Emberke202 kedveli ezt.
 5. Köszönöm Poe, ha még mindig alacsonyt mérek kaja előtt, akkor csökkentek 28-ra és várok 3 napot.
  Az uzsonna is lehetett? Én arra azért nem gondoltam, mert hogy utána 1.5 órával jó volt a cukor, bár hatalmas 3 hónapos tudásommal sajnos nem sokat tudok. Kérdésedre válaszolván, nem, első eset volt, hogy 90g-ot ettem uzsonnára. A dokival így beszéltük meg, hogy késődélután jól bekajálok, aztán este meg csak egy kis lightos vacsi.
   
 6. poe

  poe Őstag

  Egyrészt ez ugye függ a kaja GI-jétől, ha lassabban szívódott fel, akkor simán lehet, hogy nem 1,5 óra múlva volt a vc a csúcson, az inzulinnal egyidőben, hanem később. Másrészt a 90 g CH sok, nagy mennyiség, ez is oka lehet a lassabb felszívódásnak.
   
 7. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Off: Hát ez nagyon aranyos, light 60g vacsi! :rohog: Mondjuk Gábornál is kijön a 270g, csak más a megoszlása (75-85-80-30 pót).
   
 8. poe

  poe Őstag

  Ja. Én 30-40 -et eszem... :)
   
 9. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Én is azon mosolygok, hogy ez semmiképpen sem mondható light-os vacsinak, a 90 g-nyi uzsonna után. Szandi 45 g-ot eszik vacsira, és nincs pótvacsi.
   
 10. manocs

  manocs Új tag

  Nem tudhatjuk mekkora ember, Emberke :) Nekem a napi adagom 45, 50-60, 60g CH. Semmi uzsi, pót vacsi :)
   
 11. zsano68

  zsano68 Új tag

  Szia Emberke202.
  Úgy látom a dokid halad a korral mint ahogy Te is. Szerintem sok idősebbkorú diabos példát vehetne tőled , mármint ahogy hozzáállsz az állapotdhoz.
  Felnőttél a feladathoz, még előtted az egész ÉLET csak így tovább.
   
  Emberke202 kedveli ezt.
 12. Szerencsés alkat vagyok, régen sok édességet ettem, sport mellett sosem híztam/hízok el. 185centi vagyok 70 kilóval, könnyedén bemegy a napi 270g, még a 90g után 3-4 órával éhes is vagyok vacsira :)
   
 13. poe

  poe Őstag

  18 évesen sokan szerencsés alkatúak... ;)
  Komolyra fordítva, kamaszkorban eléggé megváltozik az anyagcsere, normális ha valaki sokat eszik. A JDH táborban a srácok jó része kétszer, háromszor annyit evett, mint én. Szóval ha sportolsz, illetve amíg nem kezdesz hízni addig ez simán belefér.
   
 14. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Jövőhét végén Apidra helyett Novorapid ketyeg majd a gépemben!

  Kicsit félek de szerintem nem lesz gond!
   
 15. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Miért kell inzulint váltanod? :o Csak nem lemaradtam valamiről?! :o
   
 16. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Szia Csigu!
  Nem maradtál le semmiről ,de annyit súgok hogy már végre nem vagyok egyedül!Nem lakunk együtt de sokat vagyunk négyesben!

  Most voltam pumpacentrumban ellenőrzésen és az orvossal megbeszélve nem tudhatjuk ,mit hoz a jövő ,meg hátha jobbak lennének a cukrok is!
  Készülök a záróvizsgáimra júniusban végzek!
  Lányok nagyok nőnek mint a gomba és jól vannak.
   
  nofre kedveli ezt.
 17. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Szia Meli!!!
  Tegnap nagyon eszemben voltál a lányokkal együtt! Remélem találkozunk hamarosan, hiányoztatok! Jó volt olvasni kicsit Rólad. Sok pusziiii :)
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  :dr_24: Szuper hírek, tiszta szívemből örülök, hogy rendeben vagytok! ;) Hú, most már még kíváncsibb vagyok, mint eddig...:cool:
  A legközelebbi talit most aztán már végképp nem ússzátok meg! ;)
   
 19. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Én is nagyon örülök a jóhírnek, csak osztani tudom az előttem szólók véleményét.
   
 20. borka

  borka Őstag

  Szia Meli !

  Szívből örülünk összességében mindennek,teljesüljön minden vágyad/ álmod :) ;):cool:
  Sok-sok kalappal!!!!!!!
   

Megosztás