Mindenkinek - inzulinok

Emődi Tünde témája a 'Inzulinok' fórumban , 2007 Május 6.

 1. lizzi

  lizzi Őstag

  Meli ezek jó hírek!!!örülök és drukkolok nektek!!!
  Puszi;)
   
 2. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Szia Nofre!
  A következő talin már ott leszünk egész biztosan!Híztam 3 kg-ot sokkal jobban vagyok!Puszi Meli
   
 3. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Nagyon szép család vagytok és olyan jó nézni a képeteket!Ritkán írok de olvasni mindig fel jövök!Én is örülök hogy ti jól vagytok!Puszi Melinda
   
 4. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Borka Lizzi Somcsika!
  Nektek is köszönöm hogy gondoltatok ránk!
  Remélem teljesülnek az álmaink! Mindenkit puszilok Melinda és lányok
   
 5. tamara92

  tamara92 Új tag

  Üdv, remélem valaki elolvass és tud segíteni.
  Kíváncsi lennék hogy ilyen inzulinadagolót hol lehet venni: innovo nordisk pen innovo. Utána néztem, de sehol sem találtam
  Köszönöm a választ előre is. Ha lehet e-mailbe írjatok: stamara92@freemail.hu
   
 6. tímeácska

  tímeácska Őstag

 7. sünike

  sünike Új tag

  Kedves Meli!
  Énisénisénis nagyonnagyonnagyon ÖRÜLÖK NEKTEK!!!:dr_31:
  Sünike;)...aki szívből ám!:hurra:
   
 8. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Köszönöm Sünike!
  Novorapiddal megyek már 4 órája eddig minden rendben!
   
 9. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Miért váltottatok inzulint?
   
 10. palinkasbea

  palinkasbea Új tag

  Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni. Mi a véleményetek az ultragyors hatású inzulinokról? Nagyon jó lenne fogynom és arra gondoltam, ha nem kellene tízórait/uzsonnát/utóvacsorát ennem, akkor sikeresebb lenne a fogyásom, viszont Humulin R mellett muszáj ennem 6-szor egy nap. A vércukraim egyébként egész jók 5 és 8 között van mindig evés előtt is és után is, néha-néha becsúszik egy-egy 9-10 érték, de azt annak tudom be, hogy nem jól számoltam a CH-t. A HbA1c-m is 6,4% volt most. Szerintetek kérhetem én ezt az orvosomtól, hogy állítson át ultragyorsra? Azért is írtam ide, mert gondolom többen közületek ultragyorsat használnak így tapasztaltabbak vagytok nálam. :)
   
 11. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Szia Bea!
  Persze, hogy kérheted az ultragyorsat, de a fogyás nem garantált csak azért, mert kevesebbszer eszel. A napi CH mennyiség nagyjából meg fog egyezni a 6-szori és a 3-szori étkezéssel.
  Vannak, akik egyes inzulintól híztak, ebben az esetben az inzulinváltás hozhat eredményt, de ha a súlygyarapodás nem a Humulin R-től keletkezett, akkor egy analóg (ultragyors) nem fogja megoldani a problémát.
  Ha pedig most nem veszem figyelembe az inzulint és hatásait, hanem csak a fogyókúra mikéntjét, akkor a fogyás szempontjából a "többször, de kevesebbet" filozófia célravezetőbb.
  Összegezve: az inzulin váltás lehetséges, mert szabadabb életet biztosít az analóg, de a fogyást nem garantálja, ha az nem a humán inzulintól volt. A cukraid, és a HbA1c-d remek értékek, ezt kevesen mondhatják el magukról humán inzulin mellett.

  Azért remélem, hogy tudtam segíteni, és mielőtt más a tornát javasolná, helyetted írom le, hogy a torna az üvegcsont miatt kivitelezhetetlen (de legalábbis korlátozott). A fogyás szempontjából gondolnék még a kevesebb energia bevitelre, de ezt is inkább elvetném, mert lehet, hogy felborulna a jó cukrod és ezt biztos nem szeretnéd. Meg az én tudásom szerint a "nem evés" még nem hozta meg a várt eredményt, legalábbis sohasem tartósan.
   
 12. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Bea, jól emlékszem, hogy kb 1 éve vezették be nálad az inzulint? A súlygyarapodás azóta kezdődött el, hogy inzulinra állítottak? Mert elképzelhető, hogy te is hízással reagálsz a Humulin egyes összetevőire.

  A diabetológián csücsülve én is hallottam betegtársamtól, hogy kérte a dokit, próbáljanak ki másik inzulint, mert amit kapott, attól jó pár kilót felszedett. Csak sajna nem tudom mi lett vele, átálltak-e másik inzulinra, és sikerült-e fogynia. De tény, hogy ő akkor kezdett el kilókat felszedni, amikor az inzulint nála elkezdték.
   
 13. palinkasbea

  palinkasbea Új tag

  Igen, azóta felszedtem 6 kilót... Jó lenne lefogyni legalább 10-15 kilót, mert akkor a csontjaimnak is jobb lenne. Egyébként így van, az üvegcsont miatt eléggé akadályozott a torna, az ilyenek, mint a futás, bicikli, állós tornák, nekem kizártak, mert ugye járni sem tudok, főleg most már, hogy elgörbült a sípcsontom...
  Szerintem megemlítem az orvosomnak, hogy mi legyen ezekkel az inzulinokkal és akkor majd meglátjuk... Legjobban az zavar ebben a 6-szori evésben, hogy a tízórait meg a pótvacsorát mindig csak "kényszerből" eszem meg, mert nem is vagyok éhes, csak a cukor megy le...
  Azért köszönöm a választ és a tanácsot... :)
   
 14. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Igen, értelek. Így, hogy minden körülményt ismerek, feltétlen az inzulinváltást javaslom. Annak semmi értelme, hogy kényszerűségből gyűrd le a plusz étkeket a torkodon. Az analóggal hamarosan ugyanolyan jó cukrokat tudsz produkálni, mint a humánnal.
  Valójában egy ördögi körbe kerültél, és valóban nehéz helyzetben vagy. Az üvegcsont miatt nem tudsz tornászni, de pont az üvegcsont miatt lenne szükséged a fogyásra. Itt tényleg az inzulinváltás és az étkezés megreformálása lehet a célravezető. Nagyon remélem, hogy a dokid együttműködő lesz és segíteni fog mindenben. Azt mindenképpen meg kell állítani, hogy tovább gyarapodjon a súlyod, mert akkor a csontod is tovább gyengül.
  Sok erőt és kitartást kívánok, és feltétlen jelezd, hogy mit javasolt a dokid. :)
   
 15. szolnok

  szolnok Új tag

  Az utóbbi időben nem írtam ide csak olvasgattalak titeket, de most teljesen kiakadtam és ideges lettem. Az alábbi rendelkezés szerint ha jól értem ha nincs 7 alatti HGA1c eredmény akkor nem jár a pl a Lantus?? Az idegtől nem kapok szinte levegőt. Nálunk még soha nem volt ez az érték 7 alatt : Általában 7,3- 7,2 néha több. 20 éves diab. után. Alig vártuk a Lantust, mert azelőtt is ilyesmi eredmények voltak, de a cukor ugrált 3 és 20 között az elmúlt években ezek a kiugrások megszűntek. Most vissza térünk az ősemberi módszerekhez, inzulatard stb? Ti értitek ezt? . Valami hasonló van az inzulin pumpa használóknál is, ha nincs jó érték nem jár a pumpa. Teljesen paff lettem. Szerintetek így van ahogy értem?

  2012. január 3-án a Magyar Közlöny 1. számában megjelent 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.

  Változott „A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet”. Ebben módosult az emelt indikációban rendelhető orális antidiabetikumok és a kiemelt indikációban adható analóg inzulinok felírási rendje.
  Az EÜ 50%-os térítési kategória 6 a, b és c pontjába bekerült a legalább 3 hónapig tartó alkalmazás ellenére a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás ( HbA1c<7.0%) nem volt elérhető feltétel. Ugyanez vonatkozik az EÜ 70%-os térítési kategória 1. pontjára is.
  Az analóg inzulinok felírásába (EÜ 100% 2, 3 pont) is bekerült a csak legalább 3 hónapig a beállított terápia ellenére megfelelő vércukor-anyagcsere háztartást (HbA1c<7,0%) nem lehetett elérni kitétel. Emellett jelentős változás az, hogy az EÜ 100% 2. és 3. pontja esetén „A gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás (HbA1c<7,0%) legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve dokumentáltan gyakori tüneteket okozó hypoglikaemia esetén).”
   
 16. hello

  hello Tag

  Sziasztok! A mai (szombati!!!) Magyar Közlönyben új szabályok jelentek meg az inzulinok támogatott felírásáról. Bár a szöveg magyarul van, sajna nem értem a változás lényegét. Tudtok segíteni? www.magyarkozlony.hu 48. szám, 8508. oldaltól
   
 17. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Elolvastam, és én azt a változást látom, hogy a nemrég bevezetésre váró 7%-hoz kötött inzulinterápia folytatásán változtattak. Ezt emelték 8%-ra.
  Remélem jól értelmezem, mert az a változtatás az analóg inzulinra vonatkozik, itt viszont nem említi. Ezt tudom, hogy rendezniük kellett, mivel "ütötte" egymást a pumpás kezelés 8% és az analóg inzulin 7% határvonala. (Vagyis egy 7,5%-os HbA1c-re meghosszabbították volna valaki pumpás kezelését, de nem kaphatott volna bele inzulint, ha a változtatás előtti verziót fogadják el.)
   
 18. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Most vettem én is csak észre, hogy itt a házunk táján is megjelent egy cikk : http://diabetesonline.hu/hirek/eges...seknek-gyakrabban-kell-felulvizsgalatra-jarni
  ez egy kicsit érthetőbb, emberi nyelven van fogalmazva, bár itt meg pont a határértékek hiányoznak, de tudjuk miről van szó.
   
  blaci és hello kedveli ezt.
 19. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Találtam egy még érthetőbb cikket: http://hvg.hu/egeszseg/20120421_tamogatas_gyogyszerek :)
  De a lényeg: a doktoroknak van lehetőségük (dokumentáltan) folytatni az analóg inzulin kezelést 8% HbA1c fölött is.:D
  Nagyon jó, hogy felvetetted a kérdést, mert ez mindannyiunkat érinti, gyereket, felnőttet egyaránt. :dr_24:
   
  blaci kedveli ezt.
 20. laffi

  laffi Tag

  sziasztok, köszi hogy feltettétek ezt a linket, tudtam Kata hogy kinyomozod ezt az "anomáliát" azt a 7, akarom mondani 8%-át neki !
   
  vighkata kedveli ezt.

Megosztás