Paleolit táplálkozás

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
De az mitől függ, hogy mennyi valakinek az inzulin szükséglete? Tudom, hogy a testalakttól, a fizikai aktivítástól, az életkortól stb. De arra gondolok, hogy ha rásegítünk külső inzulinnal, akkor mitől függ pl. hogy a meglévő sejtek meddig termelnek inzulint és hogy mennyit.
Az alaptézis az, hogy mennyi a szervezet alapinzulin szükséglete. Ez nagyjából mindenkinél egyforma. Ez ttkg/h, vagyis testsúlykilogrammra óránként. Ez a bázis. Emellett az úgynevezett prandiális inzulin szükséglet, vagyis az étkezési inzulin szükséglet az elfogyasztott CH-nak megfelelően.

A nem diabos szervezet ennek megfelelően állítja elő a szükségletet. A diabos szervezet, ha termel valamennyit, akkor a hiányzó mennyiséget kell kívülről pótolni, a totális inzulin hiányos diabos pedig a teljes szükséges mennyiséget kell, hogy kívülről bejuttassa.

Azt, hogy kinek mennyi a napi alapinzulin (hány egység összesen) szükséglete, az már a testtömeg függvénye, az étkezési inzulin nála is CH függő.
Ezen túl, amit írtál, hogy fizikai aktivitás, stb. az ezt az alapszükségletet növeli vagy csökkenti. Hogy életkortól függ-e, azt nem tudom, szerintem te arra gondolsz, hogy egy idős ember talán kevesebbet ad, de azért, mert ő már kevesebbet eszik, mivel az anyagcseréje is lelassult, és az ő szervezete már hoz létre annyi új sejtet, tehát eleve kevesebb energiát használ fel az élete fenntartásához.

Még gondolhatsz arra is, hogy egy túlsúlyos ember akár napi 100-150 egységet is kénytelen beadni magának. Az való igaz, hogy a nagy testhez több inzulin szükséges, de nála is ttkg határozza meg a szükségletet. Akkor miért is ad olyan sokat magának? Többet, mint a testtömege igényelne.
A túlsúlyos ember testét zsírdepók töltik meg, ami a beadott inzulin nagy részét felszívja, az el sem jut a kapillárisokba, ahonnan továbbjutna a véráramba, vagyis nem hasznosul, mint inzulin. Talán úgy tudod elképzelni, hogy egy beadott 30 egységből 20 egység hasznosul, és annyira is van szükség.
Egészen biztos, hogy van még egyéb tényező is, ami meghatározza, hogy valakinek mennyi a szükséglete.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Somcsika, ha valakinek be van állítva egy inzulin adag, de az illető hízik, vagy fogy 4-5 kg-ot, akkor az orvosa ennek megfelelően állítja át a dózist. Persze ez így túl egyszerű, mert ezer más dolog miatt lehet/kell dózist módosítani, ezek közül csak egy, a testsúly változás.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
De az mitől függ, hogy mennyi valakinek az inzulin szükséglete? Tudom, hogy a testalakttól, a fizikai aktivítástól, az életkortól stb.
Igazad van, az életkor is nagyban játszik szerepet, ezt csak most gondoltam át, ill. jutott eszembe.
A tinédzsereknek a pubertás időszakban egészen hihetetlen módon akár duplájára is nőhet az inzulin szükséglet, de ez is a szervezet gyors ütemű növekedésével van összefüggésben. De tény, hogy az életkor is lényeges tényező, jól tudtad. Köszi, hogy eszembejuttattad, mert kiment a fejemből.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A csökkentésre van praktika, de az is korlátozott. Ha viszont nem lehet teljes mértékben elhagyni, és szúrni kell naponta 4x, akkor az a kezelés fizikai részétől teljesen lényegtelen, hogy az egyszerre beadott mennyiség 2 egység, vagy 6 egység. A kezelés terápiás részénél már persze nem mindegy, de itt nem erről van szó, hanem hogy akinek feltett szándéka, hogy bebizonyítsa, hogy el tudja hagyni az inzulint, annak azzal a 2 egységgel is baja van, hogy be kell adni.
Tegnap, még a te hszed előtt írtam ezt:
"Hát nem az inzulin a baj, hanem az, hogy a kívülről adagolt inzulinnal sosem tudunk olyan egyenletes vc értékeket elérni, amik nem vezetnek hipókhoz sosem és magas cukrokhoz sem (ja, tudom, BLaci tud ilyet, de ő túl ügyes!;)), minél kevesebb inzulint ad valaki, annál könnyebb kordában tartani a cukrát (a kevesebb is relatív, mert kg-ra is megy ugye a dolog, tehát egy 200kg-os embernek a 3 egység bolus marha kevés, nekem meg marha sok). Szóval, aki inzulin nélkül is megvan, annak egész valószínű, hogy nincsenek hipói és ezért kilengései sem, somogyijai sem (hm, a helyesírás ellenőrző simán elfogadta a somogyijai szót, ez vicces..., bezzeg a bolust nem :)).
A lényeg, hogy nem maga az inzulin, ami probléma, az nem az, hanem az, hogy még pumpával sem lehet úgy adagolni, hogy kizárjuk a hipókat és a kilengéseket. Szóval az egyenletes vércukor sokkal valószínűbb, minél kevesebb inzulinnal működik valaki (nyilván vannak ellenpéldák, de általánosságban ez elmondható a cukorbetegekről). "
<!-- google_ad_section_end --><!-- / message --> <!-- controls -->

Szerintem ez választ ad a kérdésedre, de lehet, hogy ennél továbbmentél már a gondolatmenetedben...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tegnap, még a te hszed előtt írtam ezt:
"Hát nem az inzulin a baj, hanem az, hogy a kívülről adagolt inzulinnal sosem tudunk olyan egyenletes vc értékeket elérni, amik nem vezetnek hipókhoz sosem és magas cukrokhoz sem "
<!-- google_ad_section_end --><!-- / message --> <!-- controls -->

Szerintem ez választ ad a kérdésedre, de lehet, hogy ennél továbbmentél már a gondolatmenetedben...
Igen köszi, olvastam, én valóban arra gondoltam, hogy valaki teljesen el akarja hagyni az inzulin beadását, az rosszul ítéli meg a gyógyulás fogalmát. Azzal, hogy nem adja be az inzulint, azzal nem gyógyul meg. Ha pedig valami praktika által drasztikusan le tudja redukálni a dózist, az sem gyógyulás. Ha szerencséje van, akkor van annyi maradék saját inzulinja, ami elegendő az életben maradáshoz. De lehet, hogy rosszabbul jár, mert kimeríti azt a keveset is, ami a rendelkezésére áll.

Eddig csak azt olvashattuk, hogy a valakinek a valakije elhagyhatta az inzulin injekciót (amit nem nagyon hiszek), arról már nem olvashatunk, hogy ugyanezek a személyek bevallanák, hogy elérték a totális inzulin hiányos állapotot, és nem napi 0-10 egységet kell beadniuk, hanem napi 30-50 egységet.
 

borka

Őstag
Igen köszi, olvastam, én valóban arra gondoltam, hogy valaki teljesen....

Eddig csak azt olvashattuk, hogy a valakinek a valakije elhagyhatta az inzulin injekciót (amit nem nagyon hiszek), arról már nem olvashatunk, hogy ugyanezek a személyek bevallanák, hogy elérték a totális inzulin hiányos állapotot, és nem napi 0-10 egységet kell beadniuk, hanem napi 30-50 egységet.


Sajnos olyanokról viszont tudok,hogy elhagyták a gyógyszereket és a csodafüvekbe bíztak,de Ők nagyon hamar megvakultak,amputálták a lábukat,ill. pár hónapon bellül elhaláloztak.:(
 

somcsika

Aktív tag
Ha pedig valami praktika által drasztikusan le tudja redukálni a dózist, az sem gyógyulás. Ha szerencséje van, akkor van annyi maradék saját inzulinja, ami elegendő az életben maradáshoz. De lehet, hogy rosszabbul jár, mert kimeríti azt a keveset is, ami a rendelkezésére áll.

Akkor most adjak a gyereknek gyógynövény teát vagy sem? Nekünk azt tanácsolták, hogy kiegészítő kezelésként kaphat, persze ez nem helyettesíti az inzulint és azt nem is szabad elhagynunk. Az orvosunk tapasztalatból mondta, hogy volt már ilyen esete, azért is szokta így kiemelten felhivni a szülők figyelmét rá.

Mi kipróbáltunk egy terméket, aminek most, hogy másfél hete nem szedi látom, hogy sokkal jobban ingadozik a cukra.

Az viszont szerintem is a szúrások szempontjából tényleg mindegy, hogy ha már valakinek inzulint kell beadni akkor 2E-t vagy 12E-t ad be. Viszont a külső inzulin terhelés szempontjából nem mindegy. Mert a kevesebb külső inzulinnal jobban kordában lehet tartnai a vércukrot, mint a többel. Bár nekem még másmilyen tapasztalatom nincsen.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az viszont szerintem is a szúrások szempontjából tényleg mindegy, hogy ha már valakinek inzulint kell beadni akkor 2E-t vagy 12E-t ad be. Viszont a külső inzulin terhelés szempontjából nem mindegy. Mert a kevesebb külső inzulinnal jobban kordában lehet tartnai a vércukrot, mint a többel. Bár nekem még másmilyen tapasztalatom nincsen.
Somcsika, ezt írtam tegnap:
"...A lényeg, hogy nem maga az inzulin, ami probléma, az nem az, hanem az, hogy még pumpával sem lehet úgy adagolni, hogy kizárjuk a hipókat és a kilengéseket. Szóval az egyenletes vércukor sokkal valószínűbb, minél kevesebb inzulinnal működik valaki (nyilván vannak ellenpéldák, de általánosságban ez elmondható a cukorbetegekről). "<!-- google_ad_section_end --><!-- / message --> <!-- controls -->
Hát ezért nem mindegy a mennyi az annyi. Sokáig én sem értettem, ha visszanézném a hszeimet, 3-4 éve még tuti olyasmikről írtam,hogy szerintem mindegy az annyi. Ma már tudom, hogy nem mindegy és, hogy ezért nem mindegy, amit beidéztem neked.

A gyógyteákkal az a baj, hogy hozzászokik a szervezet és csak ideig óráig hatnak. Én adnám, amíg használ. Ha nem használ, akkor el kell fogadni, hogy ennyi ideig tartott és kész. Mindig jó, ha csak ideiglenesen is, ha kevesebb inzulinnal, stabilabban működik a dolog. Mindenkinek megszokja egy idő után a szervezete (nem tudom a fiziológiás okát, biztos van olyan szakértő, aki el tudná magyarázni, hogy ez milyen folyamatoknak köszönhető). De addig is jó, amíg hatnak a növények. Aztán újra lehet kezdeni később, szünet után, de az már nem lesz olyan hűde hatékony többedszerre. Én már sokmindent ittam-ettem, sőt, a legdurvább - és ezt komolyan mondom - az agykontroll tanfolyam volt. Amíg tartott az a két hét, meg utána pár hétig még (merthogy lusta voltam és nem gyakoroltam) olyan gyönyörű cukraim voltak, 2-3 egységgel kevesebb bázis és gyors kellett végig, pedig nemhogy többet, hanem kevesebbet mozogtam. Ha nem velem történik, biztosan nem hiszem el ezt senkinek. De most pl elkezdtük inni a búzafűlevet (Szendi agyonlőné magát ennek hallatán :)), ami enyhe méregtelenítő hatású, sok vitaminnal. Már a második nap nem értettem, mitől hipózom folyton, pedig kevesebb bázist is adtam, mikor otthon ülök és még arcüreg gyulladásom is van (ami nem az alacsony cukroknak kedvez). Aztán leesett, hogy a búzafű. De ez is el fog múlni, mármint a vc csökkentő hatása, talán még 1-2 hét és újra vissza fogom emelni a bázist.
 

zsuzsa

Új tag
Nálunk ugyanez volt a tapasztalat a biolaborral. Ezt nem is tudtam, hogy minél kevesebb az inzulin annál jobban állítható stabilan a vc szint. De ezt nem nagyon tudjuk befolyásólni, ha levenném az inzulin szintet iszonyú módon megugrana cukra.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Akkor most adjak a gyereknek gyógynövény teát vagy sem? Nekünk azt tanácsolták, hogy kiegészítő kezelésként kaphat, persze ez nem helyettesíti az inzulint és azt nem is szabad elhagynunk.
Persze hogy igyatok gyógynövény teát. Azt jól látod, hogy nem inzulin helyett kell inni, a gyógynövény tea minden másra jó.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A gyógyteákkal az a baj, hogy hozzászokik a szervezet és csak ideig óráig hatnak. Én adnám, amíg használ. Ha nem használ, akkor el kell fogadni, hogy ennyi ideig tartott és kész. Mindig jó, ha csak ideiglenesen is, ha kevesebb inzulinnal, stabilabban működik a dolog. Mindenkinek megszokja egy idő után a szervezete (nem tudom a fiziológiás okát, biztos van olyan szakértő, aki el tudná magyarázni, hogy ez milyen folyamatoknak köszönhető). De addig is jó, amíg hatnak a növények.

Aztán leesett, hogy a búzafű. De ez is el fog múlni, mármint a vc csökkentő hatása, talán még 1-2 hét és újra vissza fogom emelni a bázist.

Nekem is vannak ilyen jellegű tapasztalataim, hogy valami könnyebben szabályozhatóvá teszi a cukimat, aztán hiába folytatom, már nincs szabályozó hatása. De én is csak utólag, néhány nap elteltével tudom összegezni a hatását valaminek.
Én a cikória kávénál tapasztaltam jelentős javulást. Meg is örültem, hogy csak ennyi kell a boldogsághoz, cikória kávét inni és kész, de nem, sajna nem.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Amikor azt írtam, hogy mindegy, hogy 2 egység, vagy 6 egység, azt úgy értettem, hogy annyit kell adni, amennyire szükség van, azon belül mindegy, hogy mennyire van szükség, ha már egyszer szúrni kell.
Tehát terápia szerint valóban nem mindegy, de a cselekmény szerint mindegy, hogy hány egység van a penben.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nekem is vannak ilyen jellegű tapasztalataim, hogy valami könnyebben szabályozhatóvá teszi a cukimat, aztán hiába folytatom, már nincs szabályozó hatása. De én is csak utólag, néhány nap elteltével tudom összegezni a hatását valaminek.
Én a cikória kávénál tapasztaltam jelentős javulást. Meg is örültem, hogy csak ennyi kell a boldogsághoz, cikória kávét inni és kész, de nem, sajna nem.
Cikória? Ez jóóó, tejserkentő cucc ugye, hát hülyére ittam magam szoptatás alatt, de nekem sajnos egy pillanatig nem segített.... egész szoptatás alatt pocsék cukraim voltak (értem ez alatt a hipó nélküli instabilitást). Pedig de boldog lettem volna, ha egy picit is jó lett volna. Lehet, hogy a szoptatás miatti szar cukraimra nem használt csak. Na, maradt még itthon, ha elmúlik a búzafű hatása, újra kipróbálom :) Köszi :)

Ami nekem a legmarkánsabban bejött, az az agykontroll volt (tudom, nem tea...), meg a csalánlevél tea, na az nagyon bejött.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Cikória? Ez jóóó, tejserkentő cucc ugye, hát hülyére ittam magam szoptatás alatt, de nekem sajnos egy pillanatig nem segített.... egész szoptatás alatt pocsék cukraim voltak (értem ez alatt a hipó nélküli instabilitást). Pedig de boldog lettem volna, ha egy picit is jó lett volna. Lehet, hogy a szoptatás miatti szar cukraimra nem használt csak. Na, maradt még itthon, ha elmúlik a búzafű hatása, újra kipróbálom :) Köszi :)

Ami nekem a legmarkánsabban bejött, az az agykontroll volt (tudom, nem tea...), meg a csalánlevél tea, na az nagyon bejött.
Hol vagyok én már a szoptatástól? Az ízét imádom a cikória kávénak, a gyerekkoromra emlékeztet, akkor ihattam Azt nem is tudtam, hogy van tejserkentő hatása (vagy nincs, csak a reklámok szerint?).

Az agykontrollt én is elvégeztem, de nem gyakorlom napi szinten. De egyáltalán nem zöldség egy kicsit a magunk (cukrunk) javára fordítani a tudását. Ez legalább biztos nem árt. :hurra:
 

blaci

Őstag
Sziasztok!
Szerintem az is szempont lehet, hogy a kevesebb beadott inzulin kisebb mértékben és felületen terheli le a bőr alatti zsírszövetet, azt kevésbé roncsolja. A bőr, a zsírszövet és az izom épségének megőrzése érdekében fontos persze az is, hogy minden inzulinbeadáshoz más-más területet válasszunk. Ha túl gyakran vagy hosszabb időn át használunk egy helyet, a szövetek attól is károsodhatnak (függetlenül a beadott inzulin mennyiségétől), ami az inzulinfelszívódás romlásához vagy megváltozásához vezethet. A rendszeres helyváltoztatással a beadott inzulin felszívódása hosszabb távon egyenletesebb és biztosabb. Az inzulincsomók esetleges kialakulása is jóval ritkábban fordulhat így elő. Kisebb mennyiségekkel az azonos területek hosszabb ideig használhatóak és tovább épek maradnak.

Én pl. az 5 év alatt még soha nem adtam magamnak inzulint a karomba és a combomba se... Csakis a hasamat használom erre a célra (persze nem ugyanazt a helyet) és ezzel még soha nem volt semmi probléma.
Egyedül a kórházban kaptam a karomba amikor a nővérke adta be, hogy kímélje az általam használt területet...
Még erre is figyeltek pedig szemészeti osztályon voltam a szürkehályog műtéteim alkalmával...azért ez mindenképpen dicséretes!
Mondjuk a peneket még érkezésemkor elvették, amit nem értettem igazán de nem problémáztam rajta...odaadtam. Viszont amikor szükség volt rá (megérkezett a kaja az osztályra) mindig hozták, soha nem kellett kérni vagy szólni ezért...

Mi a véleményetek erről?
Az azonos helyre egy időben beadott kisebb adag inzulinról és annak esetleges (a mennyiségből adódó) kíméletesebb hatásáról?

Ismertem egy idős bácsit akinek pl. 18NE volt a reggelihez adott bólus inzulin adagja és azt két részletben adta be a jobb és a bal combjába egyenlő arányban elosztva. Ilyenről én másnál még eddig nem hallottam. Előtte kb. 8 évig csakis a hasát használta, borzalmasan nézett ki neki, de mivel már idős volt nem érdekelte túlzottan, max. plasztikai műtéttel lehetett volna rajta javítani…mármint azon, hogy jobban nézzen ki…
Továbbá azt ajánlották neki a dokik, hogy oda lehetőleg ne adjon már be inzulint. Mondjuk a felszívódás is minimális volt, ezért is volt szükség a beadás helyének megváltoztatására...
Üdv.,
Laci …aki csak elgondolkodott ezen egy kicsit, lehet nincs is nagy jelentősége…!;)
 

somcsika

Aktív tag
Amikor azt írtam, hogy mindegy, hogy 2 egység, vagy 6 egység, azt úgy értettem, hogy annyit kell adni, amennyire szükség van, azon belül mindegy, hogy mennyire van szükség, ha már egyszer szúrni kell.
Tehát terápia szerint valóban nem mindegy, de a cselekmény szerint mindegy, hogy hány egység van a penben.

igen, én is erre gondoltam. csak hát én még nem vagyok olyan tapasztalt ebben:)
 

edinaxy

Új tag
Sziasztok!

Bocsi a kis kimaradásért, de nem sok időm van írni, olvasni.

Nos, mi elkezdtük a diétát, méretek egy új C-peptidet, tavaly még 69 volt, de diéta elején is szeretném tudni.
Az amcsik (nagyon kedvesek, írtam, válaszoltak) glutén-mentes liszttel és kecske tejtermékekkel helyettesítenek. Náluk van kókusztej, kókusz és amaranthliszt, ezek nálunk is vannak (nagyon drágák), de ezáltal nem sok mindenről mondanak le. Szendi Gáborral leveleztem, ő csökkent CH-t ír, legalábbis egyidejű terhelésre. Ez nem CH mentes diéta, sőt nemis diéta, étrend, életmód. Nagyon nehéz, de a liszt és tejérzékenyek is megvannak olyan ételek nélkül, mint pl. a cukrosok a napi cukor, csoki, péksütemény és halálos nagyevészetek nélkül. Csak szokás kérdése. Akik itt vagyunk, szerintem az átlagosnál felelősségteljesebben gondolkodunk, tehát én is úgy kezdtem el az étrendet, hogy CH kell, ha csökken a testsúly mondjuk 2 kg-t, akkor fel kell függeszteni (most 14,5 kg a 2,5 éves kislányom). Itt egyébként zöldséggel, főleg pedig gyümölccsel viszünk be CH-t, óvatosan a nagy hullámok elkerülése miatt. Inzulinpumpája van (Medtronic, most jött ki januárban, fél órával túl magas, túl alacsony előtt jelez, 3,7-nél (beállítható mennyi legyen) inzulint felfüggeszti)
Emellet az a jó, hogy állandó vércukormérő is van rajta, tehát 24 órás görbéket látok, és sajnos azt látom, hogy eddig bármit csináltunk, mint a hullámvasút, olyan.

A pale nekem azért tetszik, mert ha nem lesz fejlődésbeli hátránya, csak a paleo mellett el tudjuk kerülni a rosszullétet, az állandó aggódást, hogy mindig legyen vele valaki (és ez szerintem 80 éves korába is így lenne, nemcsak míg kicsi)

Az amcsiknál 4éves kislány 1 éve, 8éves fiú fél éves inzulinmentes fél évi diéta után. A kisfiúnak nemrég mértek 3-ból 2 antitestje normál értékre süllyedt vissza. Tehát nemcsak a kevés Ch miatt nem kell inzulin, hanem sejtregenerálódás is látható. Azt írta anyukája, hogy mivel nem ad inzulint, ezért már nem számolja és így nem tudja mennyi a napi CH-ja, ugyanis én is arra voltam kiváncsi, csökkent-e az adott Ch.
Náluk egyébként már van házi A1C teszt, én még itt nem láttam, illetve az orvosuk honlapján még van 1-2 eset http://house-nm.com/ (newletter)
Bár amerikába nem lehet olyan könnyen eljutni, azon mosolyogtam, hogy a konzultáció díja 15-30 e Ft. Már lassan nálunk is itt tartunk.


Ami az étkezést illeti: gluténmentes kenyeret sütök, muffint gluténmentes liszttel de zabkorpa, zabpehely nélkül (Szendi recept), csináltam főzeléket turmixolással habarás, rántás nélkül, levest csak rántás nélkül eszünk, paradicsomlevest még eszünk, ha nem javulunk esetleg a paradicsomot elhagyjuk,
csináltam paprikás "krumplit" krumpli helyett karfiollal
zöldségfasírtot, normál fasírtot zsemle és zsemlemorzsa nélkül, töltött káposztát rízs és rántás nélkül
ettünk cézár salátát (öntet, piritott kocka tilos)
párolt hal grillezett zöldségekkel
iszunk vizet, 100% gyümölcslevet (keveset), zöldteát steviával, diétás szörpöt

Nem könnyű, főleg hogy a zöldség, gyümölcs miatt nem elég a havi 1 nagybevásárlás, hanem hetente menni kell. Próbálkozunk, reménykedünk. A laboreredmények fognak dönteni. Szeptembertől menne óvodába, addig van fél év, ha javul úgyis kell vinnünk az ételt, folytatjuk a paleot, de legalább inzulint nem kellene az ovónőknek kezelni és odafigyelni a hipóra, rosszullétre.
edinaxy
 

edinaxy

Új tag
Szia, most tudtam írni, 10.oldal. Mi glutén-mentes termékeket eszünk (persze csak ami cukor és tejmentes), de a válaszomban több étel is van. Nem könnyű, a gyerekkel együtt csinálom, sokszor veszek nagy levegőt, hogy ne tántorodjunk meg.
 

edinaxy

Új tag
Sziasztok, gyorsan végigfutottam az előző oldalakat és még pár gondolat eszembe jutott:

1. Mi CH-t viszünk be, nem kérdés, hogy kell, szükséges

2. Sajnálom a kislányom, ezért próbálkozom mindennel, pedig biztos, ha én lennék cukros, nem tartanám akkora tragédiának, odafigyelnék és kész. Most egyik szemem majdnem vak (9 dioptriával sem látok, de abszolút nem zavar, még lencsét sem teszek rá, úgyse segít)

3. Rízs, krumpli paleo szerint tilos, rozs, árpa, többi gabona, sőt hüvelyesek is.

4. Múltkor megkérdeztem a diabetológust (az ő ellenőrzése mellett csináljuk, majd a labor lesz a kontroll) ő azt mondta, 0,5 -1 egység kell kg-ként a gyerekeknek, felnőtteknek ez csökken, férjem pl.90 kg, 45-50 E /nap kell, itt már függ kg-tól, mozgástól, evéstől.

5. Szendi Gábor könyvében azt írja, hogy a tej és gabona fehérjée hasonlít az emberi fehérjéhez, ezért ahogy az ételt lebontja, úgy saját fehérjéit is.Amit főleg kicsiknél a gyenge bélfal tesz lehetővé. Sokszor én is azon gondolkozom, túl korán tértünk át a kicsinél a vegyes étrendre (6 hónaposan már főtt krumplit, 1-1,5 évesen már szinte azt ette, amit mi. Furcsa 16 hónaposan lett cukorbeteg, akkor kezdtük a tejet, és akkor kapott először édességet, 5 csokis kekszet 2 nap alatt. Egyébként addig még szopizott az evés mellett, az inzulinbeállítás miatt kellett leszoktatni 1-2 nap alatt)

És ezért lesznek lisztérzékenyek, tejérzékenyek a gyerekek. Érdekes, gyümölcs, zöldségérzékenységet nem hallunk gyakran. Úgyhogy továbbvezetve a logikát, ha glutén és tejmentesek leszünk, akár ha CH több is egy kicsit, a fehérjét lebontó sejteknek, (mivel nem kapnak lebontandó fehérjét) csökkeniük kell, az inzulintermelő sejteknek pedig a szervezet automatikus egyensúlyra törekvése, regenerálódása miatt növekedniük kellene. Ez szerintem akkor logikus, ha tényleg a kívülről adott fehérje megvonása segít és nem terheli a szervezetet. Megbukik a logika, ha az antitestek külső fehérjék nélkül is bontják a hasnyálmirigy sejtjeit és a betegség miatt pont ez az egyensúlyra törekvés hiányzik a szervezetből. Mindkét gondolatmenet elfogadható számomra, vannak nekem is fenntartásaim, de próbálkozunk.
üdv edinaxy
 
Oldal tetejére