Paleolit táplálkozás

S.A.

Új tag
A drinfo paleos fórumon olvastam néhány csacskaságot, ezért és nem csak cukrosoknak:
Szendi Gábor: A paleolit táplálkozás - A nyugati életmód és a civilizációs betegségek
Itt görgessetek „A könyv előszava”-ra és lesz elképzelésetek arról, hogy miről van szól és a tartalomjegyzéket is elolvashatjátok. A könyv végén az „Irodalomjegyzék” 24 oldalt tesz ki, ahol kb. 800 vizsgálati eredményre van hivatkozás.
Forrás: tenyek-tevhitek
Másik infoforrás: szedigabor.freeblog–ról:
Paleolit táplálkozás
A paleo és a betegségek I. rész
A paleo táplálkozás véd a cukor- és szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
 

poe

Őstag
S.A.
Csacskaság... Hmm...
Legtöbben évek, évtizedek óta élünk együtt ezzel az anyagcserezavarral és a saját jólfelfogott érdekünkben igyekszünk minél többet megtudni róla. Vagyunk néhányan, akik szervezett keretek közt tanultuk a diab kezelését és másoknak is igyekszünk segíteni benne, illetve van itt olyan is, akinek egészségügyi végzettsége van. Amit mondunk, ingyen, segítő szándékból tesszük.
Ergo nyilván csacskaság. Az meg, ami egy olyan könyvben van, aminek a kiadásából mocskosul meglehet gazdagodni, nyilván a bölcsek köve. Csak így lehet. :rolleyes:
 

blaci

Őstag
Szia S.A.!
Ha valóban végigolvastad a paleos topikban folytatott kötetlen beszélgetésünket és azt szűrted le belőle, hogy abban csacskaságok vannak (…egyébként csak halkan súgom meg, azok inkább vélemények!) akkor ezután a fenti hozzászólásod után már csak egy dolgod lehet.
Elmenni és megnézni mit jelentenek a következő szavak - szemantika, szintaktika, dislexia.
Üdv.,
BLaci ...aki további kellemes reklámozós hittérítést...!:(
 

S.A.

Új tag
poe
Mindenkinek jogában áll úgy véleményt mondani valamiről, hogy nem is veszi a fáradságot, hogy utánanézzen annak, amiről beszél.
Úgy látszik, van aki betegként érzi jól magát, de lehet, hogy csak nem akar különbséget tenni a valódi érvek és az áltudományos svindlik között. Egy tisztességes, ellenőrizhető adatokkal alátámasztott könyv szerzőjéről lehet azt feltételezni, hogy csak a pénzért csinálta, de ezzel a jó szándékú logikával azt is lehet állítani, hogy az eü dolgozók a betegségekből és a betegekből élnek, vagy nem igazán értenek a szakmájukhoz. Találkoztam már olyan fiatal dietetikussal, aki osztotta az észt, de közben azt sem tudta, hogy mi a hidrogénezett olaj és a hidegen sajtolt olajakat tartotta egészségkárosítónak.
Valódi kontroll nélkül annak hiszel, akinek akarsz, mert mindenki a saját felelősségére viszi a bőrét a vásárra és fizeti ennek az árát, de felelőtlenség ismeretek nélkül lebeszélni másokat a tájékozódásról.

BLaci
Te vagy az, aki a vércsoport diéta áltudományát szoktad reklámozni és aki ebben az ABO-s tévhitben anyagilag érdekelt "természetgyógyász" vagy? Így már érthető lenne a hozzászólásod.
Az itteni paleos topickban (gyors átfutás után) egy fórumozót láttam, aki félig olvasta a Szendi könyvet, tehát megalapozott véleményekről nem lehet beszélni.

Mindenkinek jó, illetve jobb egészséget kívánok.
 

blaci

Őstag
Szia S.A!

:) Köszi a bókot, de téged senki sem tud felül múlni…
Látom, teljesen átadtad magad ennek a "csodának"...még hangot is adtál neki: Ááá...!!!

Egyébként igazad van, egyetértek veled abban, hogy mindenki a saját felelősségére viszi a bőrét a vásárra és fizeti ennek az árát…
 

poe

Őstag
Én nem érzem magam betegnek. ;)
Mindenkinek jogában áll véleményt mondani. Csak ha áltudományos dolgokra alapozod, akkor hálás lennék, ha nem abban a topicban tennéd, ahova friss, még a sokk hatása alatt lévő diabosok jönnek. A nagy jószándékoddal több kárt tudsz tenni, mint gondolnád.:rolleyes:Olvasgass picit a szénhidrát anyagcseréről és rá fogsz jönni, hogy 1-es típusú diabetes esetében nem is működhet a dolog... Arra biztatni egy diabost, hogy hagyja el az inzulint, vagy azzal hitegetni, hogy ezt megteheti, a szememben bűncselekmény.
Ha neked bejött, csináld. Csak ne terjeszd itt.
ps: Nem vagyok egészségügyi dolgozó. Szabadidőmben foglalkozom diabetes edukációval, ingyen, mert fontosnak érezem. Szerencsére ezzel nem vagyok egyedül. :cool:
 

S.A.

Új tag
poe!
Az agresszív korlátoltság okoz károkat, különösen, ha gyanútlan új betegek között terjesztik. Ugyanis:

Az I-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, az inzulintermelő bétasejtek fokozatos pusztulásával jár, kora gyermekkorban alakul ki és gyorsan külső inzulinpótláshoz vezet. Az I-es típusú cukorbetegség (angolul ITD) egyik leggyakoribb okai a gabonafélékben található glutén, ill. ennek alkotórésze, a gliadin és a tejben található különféle fehérjék.
A II-es típusú cukorbetegség (IITD) felnőttkorban alakul ki, amelynek kialakulásában döntő szerepet játszik az inzulinrezisztencia, amely a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása és az elhízás miatt alakul ki. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra. Mivel a sejtekbe az inzulin lépteti be a cukrot és a fehérjéket, ezért egyre nagyobb inzulinszintre van szükség, hogy a cukor- és aminosavfelvétel működjön az inzulinrezisztencia ellenére. Ez viszont egy önrontó kör, mert minél magasabb az inzulinszint, annál nagyobb lesz az inzulinrezisztencia is, és a vége az, hogy a hasnyálmirigy már nem bírja szuflával, és ekkor lép fel a cukorbetegség. Ilyenkor a nyugati orvoslás inzulintermelést serkentő és inzulinrezisztenciát csökkentő szereket (pl. metformint) ad, de mivel az alapvető kiváltó okot, a nyugati táplálkozást nem szünteti meg, ez általában csak késlelteti az inzulinra állítást. Hogy a mai diabetológia és dietetika képtelen megküzdeni a modern kihívásával, hiszen a túlsúlyosok és a cukorbetegek aránya rohamosan nő. A diabetológia ténykedése abból áll, hogy konzerválja az anyagcserezavart és így élethossziglani betegséggé teszi a IITD-t. Makacsul „normális” táplálkozásnak nevezi azt az étrendet, amely beteggé tette az embereket, és csupán mennyiségi problémákat lát a minőségiek helyett. (forrás: szendigabor.freeblog)


Sajnálom, ha Te esetleg gyerekkorod óta cukorbeteg vagy, de se ez, se egy felnőttkori nem jogosít fel arra, hogy a sötétséget konzerváld.
Isten óvja az idelátogatókat!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
poe!
Az agresszív korlátoltság okoz károkat, különösen, ha gyanútlan új betegek között terjesztik.
Isten óvja az idelátogatókat! <!-- google_ad_section_end --> <!-- controls -->

Kedves S.A!

Ezt a mondatot te írtad, remélem elegendő önkontrollt gyakorolsz a saját mondatod által.

Amennyiben nem teszed, élni fogok a jogommal, és törölni fogom a további üzeneteidet.

Itt a fórumon többen vagyunk, többféle véleménnyel, amit meg is osztunk egymással, azonban azt cinizmus, és lekezelő stílus nélkül tesszük. A cinikus, agresszív vitára invitáló üzenetek nem voltak divatban, és ezután sem lesznek. A fórum szabályzatban olvashatók az elvárások.
 

somcsika

Aktív tag
Kedves S.A

Nem saját jogon (hanem gyermekem jogán) látogatom rendszeresen ezt az oldalt.
Talán bölcsebb lenne, hallgatnom, de szeretném veled megosztani a tapasztalatomat és egy pár szót ejtenénk magunkról.
Az en gyermekem majd 14 évesen december elején lett cukorbeteg. Világéletében sportolt, nem tömte magát "fölösleges" szénhidráttal és tejet is nagy ritkán ivott, mondhatni talán heti 2 alkalommal. A családunkban nem volt sem 1-es, sem pedig 2-es típusú cukorbeteg, ükszülökig visszamentünk és az oldalágakat is megnéztük a családfán.
Az első pillanattól szépen reagálunk az inzulinra. Február közepén volt egy vírusos megbetegedésünk (hányás, hasmenés). Friss diabos anyukaként megrémültem, hogy most mit is csináljak. A folyadék pótlásról tudtam, hogy az feltétlenül fontos. Enni mivel napokig (1 hétig) nem tudott a gyerekem. Utóbb már csak a bázis inzulint kapta. Ezalatt az idő alatt teljesen felborult a már szépen beállni látszó anyagcseréje. Kb. 1 hónapba került, mire hasonló eredmény tudtunk produkálni (vércukor értékek tekintetében) mint a betegség előtt.
Talán butaságot fogok most irni, de ismétlem, hogy én ezt tapasztaltam és nem mástól hallottam. Ha nem lett volna a betegségkor folyamatos ch pótlás folyadék (tea) formájában akkor nagy valószínűséggel olyan súlyos hypoglikémiás tünetekkel kerültünk volna a kórházba amely már valószínű, hogy maradandó károsodást is okozhatott volna.
Abban az esetben pedig ha nem lett volna inzulin pótlás (tehát még bázis sem) akkor pedig nagyon súlyos hyper időszak következett volna.
Azt is tudom, hogy az milyen, hiszen mi 32-es vércukor értékkel és 12 %-os Hba1c értékkel kerültünk a kórházba.
Nem vitatom a pielot tudományt, hiszen gondoljunk csak bele, hogy hányan és hányan lefogytak az athins diéta vagy a testkontroll diéta által, (én magam is kipróbáltam mind a kettőt). Az előbbi a ch mentesség miatt nem jött be, mert egy idő után az agyam nem tudta a mindennapokkal felvenni a "versenyt", az utóbbi pedig a reggeli ill. délelőtti gyümölcsevés miatt volt számomra nem megfelelő. Cukorbetegeknél - és legyen az bármelyik típus - reggel a legnagyobb az inzulin érzékenység így aztán ekkor kell a legtöbb inzulin is. Bármely egészséges embernél is a gyümölcscukor bevitel folyamatosan megdobja a vércukorszintet és aztán gyorsan le is esik, csak azért, hogy aztán újra és újra éhesek legyünk és azt érezzük, hogy ennünk kell.
Én - jelzem nem vagyok cukorbeteg, bár én lennék és ne a gyerekem aki a nemzeti utánpótlás nevelés projekt-ben is benne volt - így aztán elképzelheted, hogy érezheti magát egy tizenéves akkor amikor kiderül a "betegsége" és egy szempillantás alatt át kell értékelnie az életét, vagyis csak azt tudja, hogy hogyan nem lehet ezután, de az sajnos nagyon sokára tudja hogy hogyan csinálja eztán.
Én mindvégig azt hajtogattam neki, hogy ettől még élhet teljes életet. ettől még sportolhat, (nem versenyszerűen), de sportolhat. Hiszen mindig is azt csinálta és szereti is csinálni.
Nem tudom elképzelni, hogy ezt mondjuk ch. befitel nélkül, hogyan tudná megvelósítani. Valószínűleg sehogyan sem.
Hidd el kezdő diabos anyukaként én is mindent végig jártam, de azon az elven vagyok, hogy addig míg a diab. nem lesz gyógyítható - és abban bízom, hogy 10 éves belül az lesz - addig próbáljam a legjobb formában tartani. És igyekezzünk úgy élni, hogy a legkevesebb hátránya származzon ebből az ÁLLAPOTBÓL.

Ismételten jelzem, hogy nem a más tapasztalatát, hanem a sajátomat osztottam meg veled. Én nem jártam edukátor képzőbe, nem vagyok eü. dolgozó és nincs közvetlen orvos ismerősöm sem. Én csak egy diabos nagylányt nevelő anyuka vagyok aki a legjobbat szeretné a gyerekének, és a ch. mentesség számomra és számára nem az.
 

poe

Őstag
poe!
Az agresszív korlátoltság okoz károkat, különösen, ha gyanútlan új betegek között terjesztik. Ugyanis:

Az I-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, az inzulintermelő bétasejtek fokozatos pusztulásával jár, kora gyermekkorban alakul ki és gyorsan külső inzulinpótláshoz vezet. Az I-es típusú cukorbetegség (angolul ITD) egyik leggyakoribb okai a gabonafélékben található glutén, ill. ennek alkotórésze, a gliadin és a tejben található különféle fehérjék.ffice:office" /><o>:p></o>:p>

Sajnálom, ha Te esetleg gyerekkorod óta cukorbeteg vagy, de se ez, se egy felnőttkori nem jogosít fel arra, hogy a sötétséget konzerváld.
Isten óvja az idelátogatókat!
Csak röviden.
Nem kell sajnálnod, én sem sajnálom magamat.
24 évesen lettem diabos, mondhatni csecsemőként...
Mi a korlátoltság? Ha tudományos cikkekket olvasok, elismert szakemberek tollából, sok diabossal tartom a kapcsolatot, megbeszélem a tapaszztalataimat és az információtömegből "szűröm" ki a számomra hasznosakat, vagy az, ha egy könyvben leírtakat fenntartások nélkül elfogadom?
Az már kiderült számomra, hogy semmit sem tudsz a diabetesről.
 

borka

Őstag
Eredeti szerző S.A.
poe!
Az agresszív korlátoltság okoz károkat, különösen, ha gyanútlan új betegek között terjesztik. Ugyanis:

Az I-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, az inzulintermelő bétasejtek fokozatos pusztulásával jár, kora gyermekkorban alakul ki és gyorsan külső inzulinpótláshoz vezet.


Bocsájs meg a hülyeségért,de 44 év alatt pusztultak el a bétasejtjeim? és egyik pillanatról a másikra lettem I-es tipusú cokrbeteg? A béta sejtek pedig nem pusztulnak el csak elfelejtenek insulint termelni egy a szervezetbe fellépő gyulladás ill. vírus következtébe.
 

dg

Őstag
SA!

Ha könyvben olvastad azt, amit az 1-es diabról írtál, sűrgősen dobd ki, gyújtsd fel, használd a WC-n anyagcsere végtermék eltávolítására, vagy ahogy kívánod, de a közjó érdekében sehol ne idézd többé! A legjobb talán az lenne, ha semmit sem szólnál ilyen nagy magabiztossággal, mert lesz, aki beveszi, és ő vesztes lesz.

Egyébként vannak érveid? Mert olyat tőled nem olvastam. Ennyi erővel a Bibliát is idézhetnéd mint tények könyvét. Úgy látom, hiszel a paleoban, nem is baj ez, de érvelni nem tudsz. Sértegetni igen.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az itteni paleos topickban (gyors átfutás után) egy fórumozót láttam, aki félig olvasta a Szendi könyvet, tehát megalapozott véleményekről nem lehet beszélni.
Ha ez én volnék, akkor tudatom veled, hogy azóta sem olvastam tovább a könyvet.

Neked nem magyarázom, hogy miért, mert értelmetlen, a fórumtársaimnak pedig nem kell, mert ők értik.
 

g_andi

Tag
S.A!
Kicsit furcsa, ha valaki keveri az 1-es tip. diabéteszt és a lisztérzékenységet.Tény, hogy nagyon sokszor társulhat ez a két betegség, és mindkettő egy autoimmun betegség,de a lisztérzékenységnél a bélbolyhok pusztulnak. Ha egy lisztérzékeny beteg betartja a szigorú gluténmentes diétá, fél-egy éven belül regenerálódnak a bélbolyhok,de egész élete folyamán gluténmentesen kell étkeznie.A kislányomnál is társult ez a két betegség, de igyekszünk megbírkózni velük.
 

g_andi

Tag
S.A!
Kicsit furcsa, ha valaki keveri az 1-es tip. diabéteszt és a lisztérzékenységet.Tény, hogy nagyon sokszor társulhat ez a két betegség, és mindkettő egy autoimmun betegség,de a lisztérzékenységnél a bélbolyhok pusztulnak. Ha egy lisztérzékeny beteg betartja a szigorú gluténmentes diétát, fél-egy éven belül regenerálódnak a bélbolyhok,de egész élete folyamán gluténmentesen kell étkeznie.A kislányomnál is társult ez a két betegség, de igyekszünk megbírkózni velük .

Rengeteget kell tanulni és tapasztalni, hogy a kislányomnak segíteni tudjak, de remélem át tudom neki adni, hogy,hogyan élhet ezekkel a betegségekkel is teljes életet.Sokszór elkeserít, ha hibázok és rosszak a cukrai,de ez egy egész életen át tartó tanulási folyamat.A legjobbat akarom neki, csak néha nehéz...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egy ideje már gondolkodom, hogy írjak-e arról, ahogyan eszem mostanában, de most úgy döntöttem,megteszem.
Szóval, mivel nagyon sokat vagyunk betegek az ovi miatt, meg 4kg-tól meg akartam szabadulni, úgy döntöttem, megpróbálom a SZERINTEM egészséges étkezést. Nem hagytam el teljesen semmit sem. Csak néhány dologból nagyon keveset eszem: tejtermékek (reggeli kávémban van fél deci tej, este egy fél joghurt az utóvacsora, amúgy más nincs, néha 1-1 kocka csoki, abban is van valamennyi), hús (ebédhez eszem főleg csirkét néha sertést vagy pulykát, főleg párolva ezeket is és nem sokat, felvágott szinte semmi, néha 1 szelet) és kenyérből nagyon keveset eszem (reggeli egy kicsi rozsos zsemle, vacsora egy fél-háromnegyed zsemlényi kenyérféle), rizsből, krumpliból szintén kevés (mondjuk 100gr az ebédhez).
Amiből sokat eszem: mindenféle zöldség. Paradicsom, spenót, sóska, cukkini, uborka, borsó, zöldbab, répák, csírák (ebből nagyon sokat), salátafélék, hagymák (ezeket nem nyersen), ilyesmik. Rengeteg mirelit vegyes zöldséget (ha tudok, bio-t veszek ezekből), ezeket kevés olajon megforgatva eszem vagy simán párolva, főzeléknek rizstejjel habarom olaj nélkül és párolom a zöldségeket előtte, nem főzöm. Vacsorához nyersen eszem, amit tudok, ebéd a meleg kaja mindig. Az ebéd úgy néz ki, hogy a kaja fele minimum zöldség, akármilyen formában, negyede rizs vagy krumpli (de sokszor ez is zöldség inkább) és a negyede hús és alkalmanként hal (az sajnos csak rántva, mert nem tudok itthon másképp halat csinálni, azaz ez mirelit rántott hal, de nem halrúd).
Gyümölcsből képtelen vagyok sokat enni, mert bizony megdobja a cukromat. Napi 1 alma, egy adag eper éppen mindig megvan, de más nincs.
És emellé iszom egy bio zöldségporból készült italt (zöldségpor tisztán és víz, én keverem össze).

Na, amit mondani akarok. Alig kell inzulin nyilvánvalóan, hiszem ALIG ESZEM SZÉNHIDRÁTOT. A bázisom nem változott persze. Ebédhez és vacsihoz 2-3 egység inzulin kell.
De nem én gyógyulok vagy valami ilyesmi jótékony hatása lenne ennek a kajálásnak, hanem egyszerűen a sok rost és kevés CH miatt van ez. A fogyás is és a jobb közérzet is az egészségesebb kajáknak tudható be.
Nem vagyok kevesebbet beteg pl, mert valszeg annak más oka van (most voltam CT-n és várom még az eredményt, mert az arcüregemben lehet valami, ami okozza ezt a sok náthás, arcüreggyulladásos betegséget).

A lényeg, hogy én ezt teljesen működőképes dolognak tartom, amit éppen csinálok és ebben sok dolog hasonlít a paleolit táplálkozásra, kivéve az, hogy kitiltok dolgokat. Csak keveset eszem sokmindenből! Pl gabonából és tejtermékből. A kitiltás teljesen más dolog és én még mindig tartom, hogy az káros!
 

tímeácska

Őstag
Nem vagyok kevesebbet beteg pl, mert valszeg annak más oka van (most voltam CT-n és várom még az eredményt, mert az arcüregemben lehet valami, ami okozza ezt a sok náthás, arcüreggyulladásos betegséget).

Csak zárójelesen, mert nem ide tartozik, de itt említetted... Én is már megint egy igen durva arcüreg+homloküreg gyulladással kűzdök. Brutális, aludni alig bírok tőle, ha mozgatom a szemem meg bírnék őrülni, úgy fáj, lehajolni/lefele nézni/fejemet lefordítani nem bírom! Pedig én aztán el bírom viselni a fájdalmat! Ha lesz valami eredményed, írd meg légyszíves!!!:dr_24:
 

umbra08

Aktív tag
Csak zárójelesen, mert nem ide tartozik, de itt említetted... Én is már megint egy igen durva arcüreg+homloküreg gyulladással kűzdök. Brutális, aludni alig bírok tőle, ha mozgatom a szemem meg bírnék őrülni, úgy fáj, lehajolni/lefele nézni/fejemet lefordítani nem bírom! Pedig én aztán el bírom viselni a fájdalmat! Ha lesz valami eredményed, írd meg légyszíves!!!:dr_24:

Szia Molli és Timi,
Kívánom, hogy mind a ketten gyógyuljatok meg gyorsan!!

üdv
umbra
 

umbra08

Aktív tag
Ma volt az RTL Klubban Szendi Gábor.
Kérdezte a műsorvezető, hogy tud-e róla, van-e beteg, követő, aki a paleolit táplálkozás hatására meggyógyult, mondjuk egy cukorbeteg.

Válasz:

" Igen, cukorbetegek elhagyhatják az inzulint..."

>> Umbra szeme felcsillant

....2-es típusról beszélek természetesen. "
 
Oldal tetejére