Paleolit táplálkozás

Magdika

Új tag
Kedves Magdika,

Köszönjük szépen, ezt jó volt hallani. Nekem - mint friss diabos. nagylány anyukájának - legalábbis nagyon sokat jelent.
:dr_24:
Kedves Zsuzsi!

Nem kell félned, nem kell görcsösen ragaszkodni az előírtakhoz. Nyugodtan, de óvatosan lehet korrigálásokkal a diétát megszegni. Erre jók a mostani ultra gyors inzulinok, a pumpa pedig nagy előny nektek. A vércukor mérésekkel nem szabad spórolni.

Minden jót Magdika
 

Zsu77

Új tag
Visszaolvastam kissé. A napi minima adag a 100g ch.Éhezés során az agysejtek a zsírsavak bomlástermékeihez adaptálódnak(lsd: Pl.ketontestek),de energia felhasználásuk 20%-át még ekkor is glukózból fedezik.Amennyiben ez a mennyiség is hiányzik az adott táplálékból,a szervezet testfehérjéinek a lebontását kezdi meg és aminosavakból képezi a nélkülözhetetlen glükózt,amihez még így is inzulin kell.Ugyan a fruktóznak inzulin nem kell,csakhogy előbb-utóbb belőle is glükóz lesz(lsd.fentebb írtam),és ahhoz is kell inzulin...Innentől kezdve,és amit én eddig levontam,hogy: az élet=cukor-só-inzulin...Merthogy a glukóz nátriumhoz kötődve tud csak belépni a sejtbe és csak inzulinnal...Persze a megfelelő vegyes táplálkozás fedezi a szükséges nátriumot.Nem feltétlenül kell konyhasóban gondolkodni.
Létezik a ketogendiéta súlyos epilepsziás gyerekeknek,ők kapnak napi kb. 30g ch-t,és: állandó ketontest vizsgálatra szorulnak,nehogy a szervezetük kapjon egy jó kis ketoacidózist.(Viszont 2 év alatt meggyógyulnak)Innentől kezdve nem értem sem az atkinsonosokat,sem pedig az ehhez hasonló,"űzzük a ch-t,ki mondta,hogy az 55% arány a jó belőle",című felvetéseket...Eszi-nem eszi,ez van,nem lehet a glükóz és inzulin kérdését megkerülni.
 

Zsu77

Új tag
Húha,nagyon sok témába lett belekezdve,talán darabokban reflektálnék,vagy inkább csak tényfeltárásról szólna ez.Lehet ezekkel vitatkozni,de a mai hivatalos orvostudományt megalapító és kialakító nagyjaival fog az illető "beszélgetni",nem igazán velem...De ezek alapján el lehet indulni,ha valakit őszintén érdekel.Ami alapvető az aerob élőlények kapcsán(és elhihetjük,az ember idetartozik:)),hogy mily meglepő: soksejtű...A sejteket én a kisgyermekeimnek legokockaként ábrázoltam(bocsánat az alapozásért,de úgy látszik minden biológia óra ellenére akad,aki ezt figyelmen kívül hagyja)Szóval ezek építenek fel minket,erről szólna az ontogenezis,vagyis hát annak a méhen belüli része.Szépen leírja,ahogy az embrióhenger létrejön és a sejtek szaporodásával minden a maga helyére kerül.Ergo: alapból ugyanúgy működünk,nincs kivétel.Mit jelent az ugyanúgy...Ezek a legokockák,a sejtjeink azért nem színes (bár van színük)műanyagból vannak,hanem (bármily meglepő)élnek és működésük energiáját,anyagcseréjük biztosítja,azaz felveszik a táplálékot és le is adják.

Energiájukat kivétel nélkül minden esetben a glukóz biztosítja.

Nincs más forrása az adenozintrifoszfátnak(ATP),ami egy nagy energiájú,makroerg kötéssel bíró,igen fontos nukleotid.Ugyanő biztosítja az izmok működési energiáját is,minthogy ott is pici sejtek dolgoznak.Még egyszer:

nincs ATP,csak glukózból.

Glukóz pedig hát sokféle szénhidrátból nyerhető NORMÁLIS ESETBEN.Ez olyan tény,amit nem lehet elvitatni,kétségbe vonni.Azok,akik azt állítják,hogy szénhidrát nélkül is lehet élni,azok is azzal kell,hogy szembesüljenek,hogy
de a zsírból is,
de a fehérjéből is
az a szerencsétlen szervezet glukózt igyekszik kinyerni,

mert glukoz hiányában meghal.

Régen amikor még nem volt exogen inzulin,a cukorbeteg emberek (látványra is) kiszáradtak, elfogytak. Nem csak a ketoacidozis,hanem a sejtéhezés is kínozta őket haláluk előtt.Lehet ezzel játszadozni.

Glukoz hasznosulása inzulin nélkül nem lehetséges.

Ez is pont,nem lehet kétségbevonni.Meg kell érteni,hogy nem jut be a glukoz inzulin nélkül a sejtbe.Ilyen egyszerű: mint az 1x1.Így működik a szervezet és kész,mondja meg neki aki tudja,hogy ne így tegyen...
 

Zsu77

Új tag
Mi a helyes arány és miért az?Az alaplényeg minden esetben a megfelelő energiabevitelen van.A szervezetet ez érdekli a legjobban.A napi szénhidrát-szükséglet megállapítása soktényezős dolog,kétségbe lehet vonni az orvost,meg el lehet menni megtanulni az egyetemen,ha csak a saját szemünknek hiszünk.De időt takarítunk meg,ha elhisszük neki.
Szénhidrát: 55-58%
Fehérje: 12-15%
Zsír: max.30%
Talán elsőre furcsa számok,de ezek energia%-ok,nem anyag%-ok,és a következők miatt van így:
1g ch: 4,1kcal
1g fehérje: 4,1kcal
1g zsír: 9,3 kcal,tehát több,mint a duplája az első kettőnek.Remélem értehtő.
A test is tudja mennyi jár neki,mert az éhségérzettel bekéri a szükséges kalóriát-energiaigényét.Ha bármelyiket lecsökkentjük,az csakis a másik kettő terhére történhet meg.Ezzel viszont,mivel gyakorlatilag nem szokványos működésre kényszerítjük a szervezetet,működési zavarokat okozunk vele.Tehát ezeknek stimmelnie kell.Túl sok fehérje:min. vesét terhel, a csupán zsírból történő glukozelőállítással pedig elsavasodik a szervezet,ami hosszútávon az egész homeosztázist felborítja,tehát egyértelműen káros,még hosszabb távon meg bele lehet halni.
De lehet ezzel is kísérletezni.
 

Zsu77

Új tag
Kisgyermek(1-6 éves) élelmezése

"A kiegyensúlyozott táplálkozás a legtöbb kisgyermek szerint: egy-egy hamburger mindkét kézben..." :hurra:

Szénhidrát-szükséglet: kb190g/nap!
Különleges igényeket kell kielégíteni:
-viszonylag magas állati eredetű fehérje és kalciumszükséglete van
-az étel naponta tartalmazzon húsfélét,tojást és több étkezésre elosztva tejet és tejterméket(min.0,5l/nap -sajnos ez diabéteszben nem egyszerű kérdés,de ez lenne az ideális)
-FŐLEG burgonya,gyümölcsök és zöldségfélék legyenek a szénhidrát fő forrásai,és kisebb arányban kapjanak kenyérfélét és egyéb sütőipari termékeket,előnyös (természetesen) a barnakenyér fogyasztása.A zöldség és gyümölcs EGY RÉSZÉT nyers formában KELL biztosítani.
-A leves vitatott kérdés,mert telítheti a gyereket és elveheti a helyet az értékesebb tápanyagoktól,egy biztos,hogy ha készítünk,akkor alapként húst,zöldséget és gyümölcsöt ajánlatos használni.
 

Zsu77

Új tag
Az autoimmun folyamatok

Eléggé nagy téma,de felesleges is lenne minden aspektusába belenyúlni.Próbálok röviden,sajnos nem tudom,hogy mennyire érthetően írni.
Szóval,ha valamely okból az immuntolerancia(a sajátnak felismert antigénekre létrejött specifikus védelem)megszűnik,és az immunrendszer immunválaszt indít ellenük,akkor az autoimmun folyamatok beindulnak.Ezek patogenetikai szempontból lehetnek antigén és antitest eredetűek.Az 1-es tipusú cukorbetegség antigén eredetű és azon belül is heterofil.Ami azt jelenti,hogy bizonyos mikroorganizmusok(amik a szervezetet megtámadják)a saját antigénstruktúrához hasonló antigénkészlettel rendelkeznek.Az ellenük képződő ellenanyagok pedig keresztreakció révén a saját antigénekkel is reagálni tudnak.Ezért előzi meg gyakran vírus,vagy bakteriális fertőzés.

Az elpusztult bétasejtek nem regenerálhatók még jelenleg.Kicsit markánsan példálózva,egy halottat sem fog semmilyen őt körülvevő diétázó feltámasztani.Ezek olyan alapfolyamatok,amikre hivatkoznak,hogy már bocsánat,de azt a "nagy koponyák" már rég kilogikázták volna,ha ilyen képessége lenne.
 

Zsu77

Új tag
Laktózintolerancia

A betegség malabszorpció,tehát felszívódási zavar.Egy része diszaharid formában felszívódik ugyan,de a vizelettel kiürül(laktózúria).Nagyobb része a tejfogyasztást követő hasmenéses széklettel távozik.Antitestek a folyamatban nem vesznek részt.

A tehéntej korai bevezetése viszont előidézheti(tehéntej-albumin),ami azért lényeges,mert ha a családban előfordult cukorbetegség,akkor a szoptató anya is helyes,ha kerüli a tehéntejet.Szóval sajnos itt az immunkeresztreakció szóbajöhet,de itt az albumin fehérjéről van szó és nem a tejcukorról.
 

Zsu77

Új tag
Lisztérzékenység

Sajnos ez kőkemény autoimmunfolyamat,ellenanyag termelődik a szervezetben a glutént lebontó enzim ellen.De a cukorbetegség megjelenése előtt is és utána is kialakulhat az arra hajlamos egyénnél.Jellemzően búza,árpa,tönköly és rozsliszt is tartalmazza a glutént.Mindenki maga mérlegelje,hogy a félelmet választja,vagy a reményt,és megadja a kisgyermek szervezetének azt,amit igényel a kenyérfélékből,ami,mondjuk nem is annyira hangsúlyos szénhidrát forrás,de ugyanakkor nem is elhagyható.Viszont "megnyugtatásul": leginkább kisdedkorban alakul ki,ha kialakul.(ez olyan bölcsödéskort jelent),szóval viszonylag hamar felüti a fejét annál,aki hajlamos rá.
 

Zsu77

Új tag
Tény,hogy a fehérjebontó enzimek a pancreas termékei,de azt nehezen tudom elképzelni,hogy a fehérjebontó enzimek száma ha lecsökken,akkor majd több hely jut a (honnan is?)megszülető bétasejteknek.Az ontogenezis már a méhen belül befejeződött.Erről szólna az őssejttel való próbálkozás,mint diabetes gyógymód.Nem üti egy kicsit a paleo diéta állításait?A pancreasban mindegyik sejtfélének(alfa,béta,gamma) megvan a maga helye és a maga funkciója,egyik sem fog a másik kárára terjeszkedni,mivel nem is rendelkezik ilyen képességgel,ilyet nem hallottam,pedig biztos mondta volna az anatómia tanár,el lehet hinni.
Azt viszont elmondta,hogy mitől lesz hasnyálmirigy-gyulladás és mit jelent és mi a gyógymódja,az egyetlen...úgyhogy szegény Meli eszembe is jutott,nem semmit csinált végig,csak csupán ezzel már...De itt sem a töltött káposzta,mint étel,hanem maga a megterhelő nagy étkezés a ludas.Most lehetne létrehozni egy töltött káposzta diétát és azt mondani,hogy az megelőzője (és ellenszere) a diabetesnek.Be tudnánk mutatni?Hát az egyik állítást mindenképp.És igazunk lenne?Hát nem igazán...A homeopátiás gondolkodás (kutyaharapást szőrivel-bocsi az ezt szeretőktől a hasonlatért) meg tutira nem működik diabetesben.
 

Zsu77

Új tag
Mi magyarok úgy szeretjük az összeesküvés elméleteket,amik hát nem jók,de azért jószolgálatot tud tenni néha az ezirányú hajlamunk:

-én azt gondolom,hogy lobbitevékenység.Igen drága ételek lettek megnevezve,melyeknek előállítói biztos jobban örülnének,ha termékükből több fogyna.
-Fényképen látni valakit a messzi távolból,aki azt mondja,hogy ő ez és ez és azt még el is hinni...bocsánat,de iszonyú nagy naivitás és internet-ismereti hiányokat jelent.Ma,amikor ügyesen "jogszerűen" lopnak meg szélhámosok(hús-vér,leinformálható emberek) gyanútlan embereket,ilyennek felülni,mert látom és olvasom és aranyosak...És ha azt mondom,hogy kukutyinban laknak és valójában két dagadt,szőrös pasas,csak jót röhögnek,meg nincs jobb dolguk? Már bocsánat.

Egy biztos: bármi is okozta a diabetest,a betegség nem visszafordítható és nem felszámolható jelenleg semmivel.Tessék ezt elfogadni és a csipkerózsika álomból felébredni.
 

Zsu77

Új tag
Szívesen.Igyekeztem.Úgy vélem,hogy a magam részéről mindent elmondtam a témáról.Egyben ez nyugodtan ráhúzható más egyéb csodadiétára.Ha ezeket szem előtt tartja valaki vezérfonalként,meg van sok pénze,akkor egyen,amit akar.Csak ezek legyenek alapvető szempontok,ha fontos az egészsége.Ja,és adja be az inzulint,ha nincs neki olyan...
 

umbra08

Aktív tag
Szendi Gábor a TV-ben

Sziasztok,

Akit érdekel:

Ha jól láttam (közben a kisfiam elkapcsolta a TV-t) MA 17:00-kor az MTV1-en Szendi Gáborral (Paleolot táplálkozás) lesz beszélgetés egy műsor keretében.

Én nem tudom megnézni, aki látja, majd mesélje el!

Üdv:
umbra
 

napocska

Őstag
Én meghallgattam a paleo klub hanganyagát, amelynek a fő témája a cukorbetegség volt, hát vannak azért benne blődségek. Pl. amit a diabetológusokról mond, akik szerinte még nem tudtak túllépni azon, hogy a zsemlét tartsák egyedüli javasolható tápláléknak. Nagyon kíváncsi voltam erre, főleg, mert úgy volt, hogy Erős Antónia lesz a vendég, és szerettem volna hallani, mi az ő véleménye. De Hevesi Tamás jött végül. Mindamellett, hogy szimpatikus emberke, azt mondta, hogy a nem cukorbeteg ember napi szénhidrát bevitele 2000-2500! gramm, így aztán képzelhetjük, hogy az ő 220 grammos szénhidrátja milyen hihetetlenül kevés. :)
A paleo diétát inkább a 2. típusú cukorbetegség ellenszerének tartja Szendi Gábor, az 1 típusúnál azt mondja, hogy a glutén és a tejtermék bevitele okozza, így ha valakinél friss cukorbetegen rögtön megvonják a glutént, abbamaradhat az autoimmun folyamat, és a meglévő béta sejtek a paleo diétával eredményezhetik azt, hogy nem kell inzulin.
Itt elérhető: (nekem csak Mozillával ment, az explorer lefagyott.)
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-klub-3.htm
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mindamellett, hogy szimpatikus emberke, azt mondta, hogy a nem cukorbeteg ember napi szénhidrát bevitele 2000-2500! gramm, így aztán képzelhetjük, hogy az ő 220 grammos szénhidrátja milyen hihetetlenül kevés. :)
Eeeeeeeezt mondta???? :o Hát én rögtön tökön bököm magam. :rohog::rohog::rohog:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A paleo diétát inkább a 2. típusú cukorbetegség ellenszerének tartja Szendi Gábor, az 1 típusúnál azt mondja, hogy a glutén és a tejtermék bevitele okozza, így ha valakinél friss cukorbetegen rögtön megvonják a glutént, abbamaradhat az autoimmun folyamat, és a meglévő béta sejtek a paleo diétával eredményezhetik azt, hogy nem kell inzulin.
Itt elérhető: (nekem csak Mozillával ment, az explorer lefagyott.)
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-klub-3.htm
Hát igen, pontosan ezekre jutottunk itt is. A kérdés, hogy meddig nem kell inzulin? Mert azt Szendi sem tudhatja (és gyanús, hogy ez valóban így van:), hogy az autoimmun folyamat, ami elindítja az 1-es diabot, az mitől is alakul ki. Mégha közre is játszik a glutén és a tejtermékek, az, hogy önmagában ezek okozzák, ez biztosan nincs így, hiszen erre szuper példa minden csecsemőkorban lett diabos (főleg, aki még csak szopott akkor, itt már többen is vannak csak ezen a fórumon).

Egyébként szerintem félremondta a számokat és 2000-24000gr helyt 220-240gr CH-t és az ő diétájával pedig 22gr-ot akart mondani :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én is arra gyanítottam, hogy az 1 tizedére gondolt. Nem ártan az ilyenre figyelnie. Aki nem ért hozzá, az beveszi. Máris kész a félretájékoztatás.
 

somcsika

Aktív tag
Egyébként szerintem félremondta a számokat és 2000-24000gr helyt 220-240gr CH-t és az ő diétájával pedig 22gr-ot akart mondani :)
Én, mint "tudatlan" kérdezem, hogy ez a mennyiség reális, vagy ő is a paleo szerinti diétát tartja.
Nem vitatom, hogy keveset tudok még a cukorbetegségről, de ezt a szénhidrát mennyiséget borzasztó kevésnek tartom.
 
Oldal tetejére