Nem teljesen diabetikus fánk(kb 30db-hoz):50dkg liszt,(én sima finomliszttel csináltam mással még nem próbáltam),1 csipet só,1 ek fruktosum (de lehet cukor is csak az élesztő kelesztéséhez kell a tejbe a sóval együtt)
5dkg olvasztott vaj,kb.3 dl tej,1 ek folyékony édesítőszer,2 tojás sárgája, a sütéshez olaj.
Elkészítés:A lisztet átszitálom bele a kenyérsütőgépbe az élesztőt langyos tejbe felfuttatom pici sóval cukorral vagy fruktózummal. A liszthez teszem a 2 tojás sárgáját az olvasztott vajat a ,tejet élesztővel.A kenyérsütőgép jól összekeveri és megkeleszti nekem ,de szerintem kézzel is meg lehet csak kell hozzá izom.Kb. a duplájára kelt meg nekem kb.1 óra alatt.
Jó könnyű tésztát kell hogy kapjál. Utána vastagabbra kinyújtottam ,és egy vastagabb üvegpohárral kiszaggattam ,és még kb 20 percet pihentettem őket.
Az olajnak gyöngyöznie kell nem szabad túl forrónak lenni ,mert akkor megég.Én úgy tanultam ,hogy a sütés előtt a fánk közepébe egy kis mélyedést kell tenni ,és az egyik felét kb.3 percig kell sütni a másikat kb.2.Utána szalvétára kiszedni lecsöpögtetni.Ha kibírod ,hogy kihűljön ,akkor lehet fogyasztani.Nálunk a lányom melegen eszi.Egyik ismerősöm szokott a tésztájába pici rumot tenni nekem nincs itthon ,és anélkül is jó sikerült.Legközelebb megpróbálom teljes kiörlésű tönkölylisztből is.Meli