Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

napocska

Őstag
Ha meg a diabetikus ételre valamelyik azt mondja, hogy az nem is jó (felnőtt is hány ilyen van, és hajmeresztő, főként mert félrebeszélnek), akkor azt kell mondani: de jó, te még nem is ettél ilyet, nem is tudod milyen.
quote]

Erről jut eszembe egy jópofa történet. Apuékkal nyaraltunk a nyáron, és vettünk egy nagy doboz A...da jégkrémet, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Mi otthon megszoktuk, hogy mindenki egyformát eszik, vagyis nincs külön kaja Daninak, és külön nekünk. Így természetesnek tartottam, hogy a diab. jégkrémből ott is mindenkinek szedek, így apukámnak is. Ő meg dicsérte, hogy milyen finom. Mondom neki, hogy édesítőszerrel készült. Nahát, mondja, és az egész doboz olyan?
(Nem, csak a jobb alsó sarokban... :))

dg

Őstag
Ha meg a diabetikus ételre valamelyik azt mondja, hogy az nem is jó (felnőtt is hány ilyen van, és hajmeresztő, főként mert félrebeszélnek), akkor azt kell mondani: de jó, te még nem is ettél ilyet, nem is tudod milyen.
quote]

Erről jut eszembe egy jópofa történet. Apuékkal nyaraltunk a nyáron, és vettünk egy nagy doboz A...da jégkrémet, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Mi otthon megszoktuk, hogy mindenki egyformát eszik, vagyis nincs külön kaja Daninak, és külön nekünk. Így természetesnek tartottam, hogy a diab. jégkrémből ott is mindenkinek szedek, így apukámnak is. Ő meg dicsérte, hogy milyen finom. Mondom neki, hogy édesítőszerrel készült. Nahát, mondja, és az egész doboz olyan?

Ez aranyos!
Amúgy tényleg finom!:D

tímeácska

Őstag
Ugyan ilyen sztorijaim nekem is vannak, mint NapocskaKrisztának!;-)
Van egy barátnőm, aki szó szerint viszolyog az édesítőszeres mindenektől... Nos, sütöttem sütit, és vittem Neki is. Kérdezgette, ugye nincs benne édesítőszer?! És én a lehető legnagyobb boci szemeimet elővettem, és közöltem Vele, hogy nincs benne, és kikérem magamnak, hogy egyáltalán azt meri rólam feltételezni, hogy Neki édesítőszeres sütit vigyek, holott tudom, hogy utálja... És olyan jóízűen evett egyet, majd kettőt, aztán még egyet...:-D És elfogyott... Na, akkor kérdeztem, hogy érzett e benne valami furcsát?! A válasz természetesen "nem" volt...:) Mire közöltem Vele, hogy gratulálok, éppen most fogyasztottál el egy fél tepsi édesítőszeres sütit... :lol: Aztán meg nem győztem Neki leírni a receptet, mert annyira ízlett Neki... :lol::lol:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ez meg a legtökéletesebb ötlet! Tetszik nagyon!
Nem tudatosan, de épp az előbb pont ezt csináltam: "Úgy aggódom, hogy nekem nem lesz igazi kisbabám!" "Miért gondolod, hogy nem lesz?" "Mert túl sokára fog megszületni" "De akkor meg fog születni, tehát lesz!" "Ja? Igen."

Hát ez az. Én néha meg olyan jókat szórakoztam, amikor a visszakérdésemre mondta a magáét órákon át, más szülő pedig a haját tépte hónapokig a sok miértre adott "hát mert ....." válaszoktól.

"-Miért van a cipőnek talpa?
-Hát mert, ha nem lenne talpa, akkor a talpunk mezítláb érne a konyhakőhöz, és felfáznánk.
-Miért????"

-Szerinted miért?
-Hát szerintem azért, mert a cipőgyárban azt mondták a bácsinak, hogy tegyen rá talpat, mert ha talp nélkül rálépünk a zebra fehér csíkjára, akkor fehér lesz a talpunk, és fehér talppal senkit sem vesznek fel az oviba, mert ott mindenkinek tiszta a talpa, mert mindenki cipőjének van talpa."

Zsu77

Új tag
Hanna most van a "miért" korszakban. Amikor Deni volt ebben az korszakban, nekem azt tanácsolták (a magyarázatok mellé), hogy kérdezzek vissza: "szerinted miért?" És sokszor megdöbbentem, hogy milyen okos, vagy érdekes válaszokat, és "miérteket" tudott a maga kis eszével alkotni. Ez arra is jó, hogy tudjuk, éppen hol tart a gyerkőcünk a "tudás világában".
Hannánál is ezt látom, hiszen írod is: "Inkább mindez a gondolkodás kezdete, hogy kezdi használni az eszét, kombinál, de jó kis beszélgetésekkel ez helyes mederbe terelhető".
Ha néha vissza-vissza kérdezünk, nagyon sokat tanulhatunk a kis lurkóktól, és sokszor a nehezem megválaszolható kérdésre ők maguk meg is adják a választ a maguk tudásszintjén, nekünk csak akkor kell beavatkozni, ha nagyon zöldséget mond.

Nagyon várom Hanna válaszát!Biztos,hogy már ki pazulozott valamit,amit lehet,hogy zöldség,de egyenlőre tökéletes válasz a számára!;)Feltétlen írd meg!

Zsu77

Új tag
quote]

Ez nagyon aranyos.Egyébként olvastam egy könyvet,hogy nem baj,ha az egész család megreformálódik az étekzés terén.Diétásan élni,nagyon egészséges!;)Ez persze nem a felírt szorbit mindenki felé való kiterjesztését jelenti,elég hasmenősen hangzik így,dehát a diéta nem is pusztán csak a cukor kerüléséről szól,hanem mértékletességről és egészségről is!

Zsu77

Új tag
Ugyan ilyen sztorijaim nekem is vannak, mint NapocskaKrisztának!;-)
Van egy barátnőm, aki szó szerint viszolyog az édesítőszeres mindenektől... Nos, sütöttem sütit, és vittem Neki is. Kérdezgette, ugye nincs benne édesítőszer?! És én a lehető legnagyobb boci szemeimet elővettem, és közöltem Vele, hogy nincs benne, és kikérem magamnak, hogy egyáltalán azt meri rólam feltételezni, hogy Neki édesítőszeres sütit vigyek, holott tudom, hogy utálja... És olyan jóízűen evett egyet, majd kettőt, aztán még egyet...:-D És elfogyott... Na, akkor kérdeztem, hogy érzett e benne valami furcsát?! A válasz természetesen "nem" volt...:) Mire közöltem Vele, hogy gratulálok, éppen most fogyasztottál el egy fél tepsi édesítőszeres sütit... :lol: Aztán meg nem győztem Neki leírni a receptet, mert annyira ízlett Neki... :lol::lol:

Víííjjj! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Zsu77

Új tag
Hát ez az. Én néha meg olyan jókat szórakoztam, amikor a visszakérdésemre mondta a magáét órákon át, más szülő pedig a haját tépte hónapokig a sok miértre adott "hát mert ....." válaszoktól.

-Hát mert, ha nem lenne talpa, akkor a talpunk mezítláb érne a konyhakőhöz, és felfáznánk.
-Miért????"

-Szerinted miért?
-Hát szerintem azért, mert a cipőgyárban azt mondták a bácsinak, hogy tegyen rá talpat, mert ha talp nélkül rálépünk a zebra fehér csíkjára, akkor fehér lesz a talpunk, és fehér talppal senkit sem vesznek fel az oviba, mert ott mindenkinek tiszta a talpa, mert mindenki cipőjének van talpa."

Ez határozottan így van!!! :lol:

pusimelu

Őstag
Tegnap mentünk balett óra után a két lányommal sétálni egy vasúti átjáróhoz értünk és piros volt a lámpa a kisebbik lányom mondta :Jön a vonat!
Igen !-mondtam én.Ekkor a másik oldalról elindult egy fiatalember az átjárón.A lányom meg a vonatnál is hangosabban megkérdezte tőlem:Szerinted vak?.
A fiatalember meg csak mosolygott.Én meg azt mondtam :Nem tudom!
Szerintem az!-mondta a lányom.

zsuzsa

Új tag
Napocska én is így vagyok vele mint te, biztos nagyobb dolgot csinálok a történésekből mint Tibus, és elképzelem a dolgokat, és morfondírozok rajta, pedig óvonéni elmondja hogy napközben nem mond semmit semmire, ha nem kap gyümölcsöt, mert magasabb a cukra, akkor megérti, elmegy játszani, majd kap déután, az úszásra nem csak ő nem megy, maradnak jópáran még a csoportban, és mindent megold, és elvisel, minden zokszó nélkül. A többiek meg nagyon érdeklődőek és támogatják, az elején mindíg kérdezték reggel hogy megmérhetik e ők ma Tibus cukrát? elkezdtek versengeni érte. Szerencsére otthon, vagy úton hazafelé sokat szoktunk beszélgetni, és megnyílik, elmond sokmindent vagy nekem direktbe, vagy fürdésnél apának mesél, vagy a képzeletbeli barátján keresztűl mondja el ami foglalkoztatja. Nagyon aranyos ahogy tud kérdezni, és sokszór megválaszolja saját kérdését. A lényeg tényleg az hogy beszélni mindenről, megbeszélni mindent, és helyére tenni a dolgokat.
És az elfogadás. Ez szerintem nekem soha nem fog menni. Kívülről elfogadtam, senki előtt nem mutatom, és próbálok mindíg hétköznapi szinten gondolni rá, és a természetességet tükrözni, de sokszor van gombóc a torkomba, sokszor vannak nyomasztó gondolataim, ha éjszaka felébredek, és van időm gondolkodni, és bizony kesergek ha senki nem látja, de csak akkor. Én érzem hogy nem vagyok túl rajta, és szerintem nem is leszek teljesen soha.

christina

Őstag
És az elfogadás. Ez szerintem nekem soha nem fog menni. Kívülről elfogadtam, senki előtt nem mutatom, és próbálok mindíg hétköznapi szinten gondolni rá, és a természetességet tükrözni, de sokszor van gombóc a torkomba, sokszor vannak nyomasztó gondolataim, ha éjszaka felébredek, és van időm gondolkodni, és bizony kesergek ha senki nem látja, de csak akkor. Én érzem hogy nem vagyok túl rajta, és szerintem nem is leszek teljesen soha.

Mintha én írtam volna! :(

Anita77

Új tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni mert a kisfiamat nem veszik fel egy oviban sem mert 1-es típusu cukorbeteg(Mi a 18.ker. lakunk)
Mindenki elzárkózik mondván hogy nincsenek meg a feltételek a fogadására Nekem már az is elég lenne ha délelőttre bevennék hiszen nagyon hiányoznak a gyerekek neki Hiába viszem különbözö gyerekprogramokra az nem helyettesíti az ovit
Elöre is köszönöm a segítségeteket!
Anita

borka

Őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni mert a kisfiamat nem veszik fel egy oviban sem mert 1-es típusu cukorbeteg(Mi a 18.ker. lakunk)
Mindenki elzárkózik mondván hogy nincsenek meg a feltételek a fogadására Nekem már az is elég lenne ha délelőttre bevennék hiszen nagyon hiányoznak a gyerekek neki Hiába viszem különbözö gyerekprogramokra az nem helyettesíti az ovit
Elöre is köszönöm a segítségeteket!
Anita
Szia Anita. Szeretettel köszöntünk a fórumon.
Légyszi olvasd végig ezt a topikot a mi nem kevés (ha még nem tetted meg). Javasolnám ,hogy menjél be az önkormányzathoz és ott próbálkozzál.Üss az asztalra és kérd ki magadnak ezt a diszkriminációt.
A gyermek nem fertőző csak egy kicsit más mint a többi. Természetesen ezt csak akkor ted meg ,ha az itt tanultakból tudsz kompromisszumos javaslsttal élni az óvoda felé. Ez csak egy tipp, jó---vagy rossz, nemtudom ,de egy próbát megér.:rolleyes:

napocska

Őstag
Szia Anita!
Mi is a 18. kerületben lakunk, és a Dráva oviba járunk cukrosan. Igaz, hogy nem felvételkor, hanem menet közben derült ki -5 évesen- Daniról, hogy cukros, de hál'istennek nem mondták, hogy fel is út, le is út. Ráadásul, mivel a mi révünkön már van gyakorlatuk cukros gyerekkel kapcsolatban, szerintem próbáld meg. Ráadásul most lett új vezetője az ovinak, aki egy tündéri, aranyos teremtés.
Hordjuk külön ételhordóban az ételt, a dadus nénik pedig megmelegítik. Nagyon rugalmasan állnak hozzánk, bármikor bemehetek cukrot mérni, és odafigyelnek rá. Ha külön program van, és elmennek valahová, viszik a kis tízóraiját, almáját, és figyelik, hogy megette-e.
Üdv
Kriszta

Oldal tetejére