Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

zsuzsa

Új tag
Hát jönnek a problémák!
Tulajdonképpen nem baj hogy vannak mert beszélni folyamatosan kell róla, és bizony folyamatosan kell hogy megértse hogy mit is jelent számára hogy ő beteg, mert ez most kezd tudatosulni a közösségben. Pár héttel ezelőtt elkezdett sírni a kanülcserénél, egy órát huzakodtunk, most ide tegyük, ne inkább oda, várjunk, később tegyük stb... ilyen nem volt már régen, most nehézséget kezdett jelenteni a kanülcsere. Már ott tartottam harmadik negyedik ilyen alkalommal, hogy mondtam, jó nem tesszük be, megyünk a dr.-nénihez, és visszaadjuk a pumpát. Utálom fenyegetni, és utálom magam mikor türelmetlen leszek, de már nem értettem a dolgot, és kezdtem elkeseredni. Aztán jött a következő. reggel: anyuci mi lenne ha levennénk a pumpát, és csak délután mikor jössz értem tennénk vissza? beszélgetés, magyarázás, stb... Aztán olyan szépen tudták mondani az orvosok az elején hogy anyuka nem az evés tesz boldoggá minket, és ezt még el is hittem. De az életünk nagyon a körűl forog. Ahogy kitesszük a lábunkat legyen az egy gyereknapi rendezvény vagy csak egy séta a ligetben, mi van, méterenként vattacukor, jégkrém nyalóka stb.. Nem zavarja, de azért megkérdezi anyuci én olyat nem ehetek. Frusztrálja és persze hogy kérdezi, és biztos reménykedik, hogy egyszer hátha azt mondja anya, de igen megkóstolhatod. De egy vattacukorra nem tudom mondani.
Aztán: bizony mindíg próbálom azt vinni ami az oviban van étel, hogy ugyanazt egye. Főételnél is, ott levest nem mindíg viszek, ezek nem zavarják, de most pl. tízóraira kakaóscsiga volt, szerdán, hát kedd este megfőztem az ebédjét a milánóit, de már kakaóscsigát nem sütöttem
 

zsuzsa

Új tag
mert nem volt rá időm se meg erőm se, megbeszéltük hogy neki viszünk nagyon finom túrókrémet. Úszni megy a csoport délelőtt de nem megy minden gyerek, és ő sem tud menni, mert nem tudom elkisérni. sorakoztak az úszók ő is akart menni, nem mehetett, aztán jött a tízórai tetszett neki a kakaóscsiga, tényleg nagyon guszta volt, reggel láttam mikor leadtam az ételhordóját, ő nem azt evett, maj jött 11 kor a gyümölcs mert ma gyümölcsnap van, és mivel nem tudom mitől de 13 as cukra volt, nem kaphatott gyümölcsöt. Na ez sok volt, és amikor délben mentem izulint adni, elkezdett pityogni, hogy ő miért cukorbeteg, nem ehetett kakaóscsigát, és süssek neki is, dene cukor nélkül, mert a barátja azt mondta hogy az nem finom, ez a barár ez ő már írtam róla. Mondtam hogy olyat fogok sütni, amiben olyan cukor lesz amit ő is megehet és finom is lesz. De már a könnyeimmal küzdöttem, és a munkahelyemig bőgtem. Bizony nem könnyű, sőt nagyon nehéz ilyenkor, és ilyenkor jól kibőgöm magam, mondok olyanokat amiket jó ha senki nem hall, és próbálom a lelkemet helyre tenni,hogy délután az ő lelkét is helyre tudjam tenni.
 

tímeácska

Őstag
Igen, biztosan nehéz, amikor új, nem cukorbeteg környezetbe kerül a gyerek (én még nem tudom, milyen, de majd megtudom én is...:rolleyes:). De majd biztosan elmúlik ez is. Gondolom én... És addig még biztosan lesznek könnyek, sírás, duzzogás... Na, de Nekünk azt kell mindenek előtt a szemünk előtt tartani, hogy EZ A GYEREK ÉRDEKE!!! Igen, igen, én még "könnyen" írom ezeket...
Sok kitartást kívánok Neked is Zsuzsa, és a hasonló helyzetbe kerülő anyukáknak, és gyerekeknek is!
 

zsuzsa

Új tag
Ettől függetlenűl azért mindíg mikor hulla fáradtan az ágyba zuhanok este azért azt mondom hogy mindent megér hogy óvodás, és arra fogok törekedni, hogy minél zavartalanná tegyem ezt az időszakot neki, de akár milyen érett is, azért gyerek, és nagyon sokat kell nekünk erről beszélgetni, és még fogunk is szerintem nagyon sokáig, és sokszor ugyanazt elmondjuk húszszor, de muszáj. Csak közben gombóc vana torkomban. de akkor is gombóc van benne, amikor mondja a versikéket, és mesél csak mesél hogy mi mindent csinálnak. Semmiképp nem szerettem volna hogy diab oviba járjon és ápolónők figyeljék, és felügyeljék, pedig ennyire nem voltunk tisztába vele hogy mik jönnek majd elő, de változatlanul ragaszkodom az egészséges közösséghez.
 

tímeácska

Őstag
Én is ragaszkodom az egészséges környezethez! Én sem szeretném, ha csak cukorbeteg gyerekek vennék körül! Akkor ebben is hasonlóan gondolkodunk!;-)
 

zsuzsa

Új tag
A gyerekek nagyon jól fogadják, és érdeklődnek foglalkoznak vele, de nem okoz ez gondot, hogy Tibus cukorbeteg, és ebben más mint ők, kérdezgetnek, az óvonéni válaszol, Tibus kérdez, és mi válaszolunk, beszélgetünk vele, "edukáljuk" és egyszer csak majd minden a helyére kerül a kis fejecskéjében, csak az még nem most lesz.
 

zsuzsa

Új tag
az egyik kolleganőm azt mondta mikor egyszer Tibust behoztam reggel, ő megmérte a cukrát, és megnézte a tízórai papírján hogy nincs benne cukor, de úgy mint aki tud olvasni, tényleg aranyos volt, és laikus ember számára ez furcsa, és azt mondták olyan mint egy vén ember. Igen ebben a dologban, de aztán semmi másban, ugyanúgy néha ha megyek érte büntiben van, mert kis töketlen volt, vagy csibészkedett, és mondja is óvonéni, hogy egyéb téren egy igazi négy éves. És ez így van rendjén.
 

tímeácska

Őstag
A gyerekek nagyon jól fogadják, és érdeklődnek foglalkoznak vele, de nem okoz ez gondot, hogy Tibus cukorbeteg, és ebben más mint ők, kérdezgetnek, az óvonéni válaszol, Tibus kérdez, és mi válaszolunk, beszélgetünk vele, "edukáljuk" és egyszer csak majd minden a helyére kerül a kis fejecskéjében, csak az még nem most lesz.

...És ez így is van rendjén...;);)
 

tímeácska

Őstag
Kaptunk egy ígéretet vasárnap a Pumpa Klubos találkozón (Keller Richárdtól), miszerint, küldenek Nekem/Nekünk írásos anyagot éppen az óvoda/iskolakezdéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésekről/problémákról... (Éppen olyan, amiről itt is esett már szó...!) Én már kíváncsian várom, csak, ha jól tudom, még kidolgozás alatt van... Amint lesz valami infóm, vagy kézzel fogható anyagom, jelzem!
Gondolom, Ti a terjesztésben, a megfelelő helyre/intézményekhez való eljuttatásban segíteni fogtok...;-)
 

dg

Őstag
Kaptunk egy ígéretet vasárnap a Pumpa Klubos találkozón (Keller Richárdtól), miszerint, küldenek Nekem/Nekünk írásos anyagot éppen az óvoda/iskolakezdéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésekről/problémákról... (Éppen olyan, amiről itt is esett már szó...!) Én már kíváncsian várom, csak, ha jól tudom, még kidolgozás alatt van... Amint lesz valami infóm, vagy kézzel fogható anyagom, jelzem!
Gondolom, Ti a terjesztésben, a megfelelő helyre/intézményekhez való eljuttatásban segíteni fogtok...;-)


Majd gondolj rám is! Én is segítek!
 

napocska

Őstag
Tímeácska, én is szét tudom szórni itt a kerületben az ovikban, iskolákban.

Zsuzsa, engem is mindig nagyon megvisel, ha Dani bármikor is nem érzi jól magát valahol, ha panaszkodik, ha kimarad valamiből - kicsit túlzásba is viszem a dolgot, azt szeretném, ha a gyerekeim élete maga lenne a gömbölyű tökéletesség. Úgy vettem észre, hogy változó az, hogy jó az oviban neki, vagy éppen nem szeret annyira menni. Most éppen szeret, szerencsére. Ma az óvónéni szólt, hogy vigyünk be neki diab. nápolyit, mert mostanában sokszor sütiztek a többiek, születésnapot ünnepeltek, Daninak pedig nem volt semmi. Az óvónéni adott neki egy kis sós pereckét, ami olyan, mint a ropi, hogy ő is ehessen. Hát, az én szívem is elszorult a gondolatra, hogy ott ült a perecével, míg a többiek ették a sütit. Érdekes, hogy Dani nem mondta mindezeket nekünk, így talán (remélem) nem is jelentett számára különösebb csalódást.
 

dg

Őstag
Az én lányom még nem ovis, de így is előjött már a nehéz kérdésekkel. "Én miért nem ehetek ilyet? Én miért vagyok cukorbeteg? Nem akarok cukorbeteg lenni." Ez utóbbi olyan esetkben fordul elő, mikor megenne valamit, amit épp nem lehet, tehát a szituáció hasonló az előttem szolóékhoz. Nyilván az ő okos kis fejecskéjükben máris kristálytisztán összekapcsolódik, hogy azért nem ehetek, mert cukros vagyok, mi a megoldás? A "nem cukrosság", és akkor ehetek olyat.
Én ilyenkor hamarosint haptákba vágom magam, és nem kezdek el gondolkodni semmi fájón, még véletlenül se engedek teret a lehangoló gondolatoknak, mert az engem is tönkretesz, s ha ő meg véletlenül látná az én szomorúságomat, az lenne a tökéletes visszaigazolás számára, hogy itt valami nagy baj van. Mert igenis, nincs nagy baj! Nem lehet hagyni, és minden alap megvan arra, hogy diabosan is jól lehessen élni -- ma már így van, hála az égnek.
Szóval, ilyen esetekben azt szoktam válaszolni, hogy vigyázunk a cukrodra, és te is szoktál finomságokat enni, úgy mint bárki más, és tudod jól, hogy aki sok édességet eszik annak befeketednek a fogai meg kövér is lehet, és sok zsírt se eszünk, meg sok sót se eszünk, stb, mindenból csak módjával... Persze ez most így leírva sablonos, de nálunk ez állandóan felbukkanó téma otthon, és játékos formában eljátszuk, vicceket faragunk belőle. Összességében nem is látom a lányomon, hogy megviselné a téma, villámgyorsan lapoz (persze nem ez a mérőfoka annak, hogy belül ez hogy érinti őt). Inkább mindez a gondolkodás kezdete, hogy kezdi használni az eszét, kombinál, de jó kis beszélgetésekkel ez helyes mederbe terelhető. Meg játékossággal! Az nagyon fontos! Nem kevésbé fontos, hogy semmi illúziót ne tegyek elé, neki kell tudnia eligazodni a világban. A világ nem fog idomulni hozzá. Épp ezért, ha például társaságban valaki dugiban akar enni, vagy a saját gyerekét se akarja kínálni, mert fél, hogy a lányomat se lehet, azonnal mondom, hogy csak bátran! A lányomnak meg, ha éppen kell, minden lelkizés nélkül mondom, hogy te az előbb ettél, és majd később megint hamizunk, nem lehet ám egész nap enni! Gombóc leszel!
A cikizésre annyit tudok mondani (ilyen még velünk nem volt, de készülök rá), hogy meg kell beszélni: mindenkit csúfolnak valamiért. A soványat azért, a magasat azért, a ducit meg azért, és ez butaság, az ilyen gyerkőcöket faképnél kell hagyni, hagy butáskodjon magának. Ha meg a diabetikus ételre valamelyik azt mondja, hogy az nem is jó (felnőtt is hány ilyen van, és hajmeresztő, főként mert félrebeszélnek), akkor azt kell mondani: de jó, te még nem is ettél ilyet, nem is tudod milyen.
Ha ezeket elmondogatjuk nekik, biztos segíteni fog abban, hogyan kezeljék a helyzetet.
 

Zsu77

Új tag
Grácia,szerintem ez nagyon klassz.Én is pont így rendezem,noha nálunk nem erről van szó,de...van szó másról.Valamiben nagyon sok gyerek más, és valamiről nagyon sok gyereknek szintén le kell mondania és elnézni,hogy arról soknak nem.És valamilyen szempontból nagyon sok gyereket meg kell tanítani arra,hogy hogyan vállalja az ő másságát.Erős pedig akkor lesz egy gyerek,ha a szülő is az,legyen szó bármiről.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kaptunk egy ígéretet vasárnap a Pumpa Klubos találkozón (Keller Richárdtól), miszerint, küldenek Nekem/Nekünk írásos anyagot éppen az óvoda/iskolakezdéssel kapcsolatosan felmerülő kérdésekről/problémákról... (Éppen olyan, amiről itt is esett már szó...!) Én már kíváncsian várom, csak, ha jól tudom, még kidolgozás alatt van... Amint lesz valami infóm, vagy kézzel fogható anyagom, jelzem!
Gondolom, Ti a terjesztésben, a megfelelő helyre/intézményekhez való eljuttatásban segíteni fogtok...;-)

Én már hétfőn írtam Ricsinek, de nem jött még válasz. Amint lesz infom, szétkürtölöm köztetek. A terjesztésre természetesen Rátok (magunkra) gondoltunk.
 

dg

Őstag
Bizony Zsu!
Így ovis korban épp ítt az ideje elmondani, ismételni számtalanszor, hogy nem csak te vagy diabos, más kisgyerek és felnőttek is vannak, és más gyerek meg lisztet nem ehet, a harmadik a tejtől lesz rosszul, van aki állandóan náthás a virágoktól, stb... Ezt fűzöm abba a válaszomba is ami a "Miért vagyok én cukros? A testvérem miért nem az?" kérdésnek szól. Kiegészítve azzal, hogy nem tudjuk pontosan, senki nem tehet róla, én se arról, hogy én nem vagyok az, de nekem meg .... Mindenki más, és éppen így jó. Gondold el, ha mindenki egyforma lenne, de unalmas volna, sok anya szaladgálna az utcán (szegény gyerek!:mrgreen:), s te nem is tudnád, melyik az igazi! Vagy sok Hanna! Hát jó lenne? -- és persze, mindig azt válaszolja nevetve, hogy az nem lenne jó.
 

tímeácska

Őstag
Igen, ezért szoktam azt mondani, hogy
ameddig a szülő nem fogadta el a tényt, hogy cukorbeteg a gyermeke, addig hogy várhatja el a gyerektől, hogy Ő elfogadja???
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az én lányom még nem ovis, de így is előjött már a nehéz kérdésekkel. "Én miért nem ehetek ilyet? Én miért vagyok cukorbeteg? Nem akarok cukorbeteg lenni."
Összességében nem is látom a lányomon, hogy megviselné a téma, villámgyorsan lapoz (persze nem ez a mérőfoka annak, hogy belül ez hogy érinti őt). Inkább mindez a gondolkodás kezdete, hogy kezdi használni az eszét, kombinál, de jó kis beszélgetésekkel ez helyes mederbe terelhető. Meg játékossággal! Az nagyon fontos!

Hanna most van a "miért" korszakban. Amikor Deni volt ebben az korszakban, nekem azt tanácsolták (a magyarázatok mellé), hogy kérdezzek vissza: "szerinted miért?" És sokszor megdöbbentem, hogy milyen okos, vagy érdekes válaszokat, és "miérteket" tudott a maga kis eszével alkotni. Ez arra is jó, hogy tudjuk, éppen hol tart a gyerkőcünk a "tudás világában".
Hannánál is ezt látom, hiszen írod is: "Inkább mindez a gondolkodás kezdete, hogy kezdi használni az eszét, kombinál, de jó kis beszélgetésekkel ez helyes mederbe terelhető".
Ha néha vissza-vissza kérdezünk, nagyon sokat tanulhatunk a kis lurkóktól, és sokszor a nehezem megválaszolható kérdésre ők maguk meg is adják a választ a maguk tudásszintjén, nekünk csak akkor kell beavatkozni, ha nagyon zöldséget mond.
 

dg

Őstag
Hanna most van a "miért" korszakban. Amikor Deni volt ebben az korszakban, nekem azt tanácsolták (a magyarázatok mellé), hogy kérdezzek vissza: "szerinted miért?" És sokszor megdöbbentem, hogy milyen okos, vagy érdekes válaszokat, és "miérteket" tudott a maga kis eszével alkotni. Ez arra is jó, hogy tudjuk, éppen hol tart a gyerkőcünk a "tudás világában".
Hannánál is ezt látom, hiszen írod is: "Inkább mindez a gondolkodás kezdete, hogy kezdi használni az eszét, kombinál, de jó kis beszélgetésekkel ez helyes mederbe terelhető".
Ha néha vissza-vissza kérdezünk, nagyon sokat tanulhatunk a kis lurkóktól, és sokszor a nehezem megválaszolható kérdésre ők maguk meg is adják a választ a maguk tudásszintjén, nekünk csak akkor kell beavatkozni, ha nagyon zöldséget mond.


Ez meg a legtökéletesebb ötlet! Tetszik nagyon!
Nem tudatosan, de épp az előbb pont ezt csináltam: "Úgy aggódom, hogy nekem nem lesz igazi kisbabám!" "Miért gondolod, hogy nem lesz?" "Mert túl sokára fog megszületni" "De akkor meg fog születni, tehát lesz!" "Ja? Igen."
 
Oldal tetejére