Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Jajj, annyira rossz, hogy úgy leírnék gondolatokat, csak nem tudom úgy megfogalmazni, hogy ezzel ne sértsek meg senkit... Inkább szüneteltetem magam egy ideig... Azt hiszem...
Majd egyszercsak jövök... Lehet, hogy még ma este... :)
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!

Mióta nem firkálgatok, senki sem írt?! Hm... Akkor asszem' kezembe veszem a tollat... Vagyis kezem alá veszem a klaviatúrát! :) De nem most.... :)
Most csak annyit kérdeznék a pumpásoktól, hogy a kanül helye meddig látszik meg? Nem mintha engem, vagy Mátét zavarná, csak kíváncsi lennék, kinek mennyi ideig látszik meg a nyoma...
Köszi, T.
 
H

hypohonder

Vendég
Hiába, kedves Tímeácska, úgy látszik, hogy még nem jött vissza mindenki a szabadságból. Van, aki hónapok óta nem szólalt meg, s úgy várom én is, hogy mivel fog "robbantani"...
A múlt héten csütörtökön volt Miskolcon a borsodi ROCHE pumpások találkozója, s a nephropathiáról tartott előadást dr. Mácsai Emília főorvos aszzony. Nagyon sok érdekes dolgot elmondott, pl. számomra egyértelművé vált, hogy a vesekárosodott cukorbetegek kezelése nem diab. és nem vese szakorvos külön-külön feladata, hanem nephrológus-diabetológus kell, mert külön-külön bizony nem lehet megoldani jó kezelést! Na persze az is tény, hogy az inzulinpumpa jelenleg a vese- és cukorbetegek számára a legoptimálisabb kezelési mód.
Lassan kezdődik a tárgyalás, mennem kell. Még annyit, hogy nálam 4-7 napig szokott látszani a kanül helye, de egy hét alatt általában eltűnik.


Szép hétkezdetet és jó folytatást mindenkinek!
 

lizzi

Őstag
Tímeácska nekem farba gyorsabban győgyul a beszúrás helye,kb. 4-5 nap ,hasba viszont még van hogy 1 hét után is látszik a helye,de amúgy nekem minden 2-szer olyan későre gyógyul mint másnak.Neogranormonnal szoktam kenegetni,az segít!
 

lizzi

Őstag
humalogot kapok r:17e délben:15e vacsora:7e este44e lantus a Hg1c legutobb 9.0volt igaz hogy javul mert ezelőtt 10.9 és atelőtt 13körül is volt. A munkahely változtatás is segtett de szeretnék még jobb eredményeket is és az utobbi 1-2hónapban hiztam is.Te karban tudod tartani?Ha lenne 1-2ötleted azt szivesen venném,ÉS NEM CSAK TŐLED HANEM BÁRKITŐL!
Bocsi ,hogy csak most írok de nem nagyon volt időm!Én ilyen összeállításban ezeket az inzulinokat nem használtam és ezért nem nagyon tudok rá mit reagálni de én mindenesetre őszintén javasolni tudom neked hogy próbáld ki a pumpát ha van rá lehetőséged.Én is egy nagyon nehezen beállítható és szélsőséges értékeket produkáló cukorbeteg voltam,vagyok ,de mióta pumpám van az értékeim RENGETEGET JAVULTAK és a HbA1c-m is jobb lett!És azért az a 9 még mindig elég magas!!Hosszú távon ez nem jó,sajnos tapasztaltam én is.
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Köszi a válaszokat! Máténak még az első kanül helye is meglátszik. Olyan, mintha most vettem volna ki. Nem csúnya, meg tényleg nem is zavaró, csak látszik... Eddig Curiosa-val kentük, de jó ötlet a Neogranormon, köszi, Lizzi! Holnap megyünk Győrbe kontrollra... Rákérdezek majd, hogy a többi problémáinkra tudnak-e orvost javasolni. Eddig a 3 szakdokiból 1 már megvan... :) Még kéne egy jó nephrologus, és egy immunologus. Ha ezekkel megleszünk, jöhetne az ovi project... Ti jó ötletnek tartanátok, ha a gyerek mellé "mellékelnék" egy mobiltelefont, amin az óvónő, és én is bármikor elérhetnénk egymást? Vagy ez már egy kicsit tulzás lenne? :)
 

zsuzsa

Új tag
Sziasztok!
A hétvégén Döbröntén voltunk a Törp program keretében edukációs hétvégén. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy fantasztikusan jó volt, a gyerekeknek, szülőknek egyaránt, le a kalappal a Győriek előtt a szervezésért, és azért is, ahogy az egész diab gondozást végzik. Nem a pumpára helyezték a hangsúlyt és reklámozni sem akarták, de tény hogy az eredmények mellette szólnak, és a társaságban is elég sokan voltak akik pumpáztak, és nagyon jó véleménnyel voltak róla. Egyetlen kisgyerekes szülő mondta hogy nem tudta viselni a gyermeke ők úgy vették észre hogy kórlátozza, bizony kis számban de ez is előfórdulhat, azt mondják ezért van a próbaidő. Nagyon hasznos hétvége volt, sokmindenben segített.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Ne adj a gyerkőc mellé telefont, az óvó néniknek is van, meg az ovi hivatalos telefonján is fel tudnak híni, ha valami gond van. Az is lehet, hogy az óvó néni nem venné jó néven, hogy az értékedre neki vigyáznia kelljen.

A kanül helye nekem egy-két nap múlva már nem látszik. Persze voltak extrém esetek is, amikor még egy hónap múlva is tapintható volt a szúrás helye, de a bőr felszíni pici heg nem látszott. Győrben feltétlenül említsd meg a nehezen gyógyuló sebeket, az ne mrendes, hogy hetekig látsszon. Gondolj bele, az elkövetkezendő 30-40 évben így fogja magát szúrni, nem lesz rajta egy cm2 hely sem. Tudom, 100 évig fog élni, azért írtam 30-40 évet, mert addigra úgyis kitalálnak valami jobbat, mint a pumpa.

üdv: Kata
 

tímeácska

Őstag
Szia Kata!
Igen, igen, nekem is hasonló gondolatok jutottak eszembe, hogy nem fogják jó néven venni az oviban a telefont... Csak nem tudom, mennyire megbízhatóak az óvónénik... Még csak hasonló cipőben járó kisgyermekes ismerőseim sincsenek... Akiket ismerek cukros gyerkőcöket nem járnak oviba, vagy ha jártak, akkor még nem voltak diabosok... Cukros gyerkőc még nem járt az ovinkba... Akiket iskolás diabosokat ismerek, Ők mobillal járnak suliba. Innen jött az ötlet nekem is...
Szóval, azt mondod, nem oké a dolog, hogy ennyi ideig meglátszik... De hát ez ellen mit tudnak tenni?
Még egy kérdésem lenne: A Flex Link 8 mm-es, és a Tender Link 17 mm-es átmérője azonos? Csak a hossza más? Mert mint írtam, mi most egyelőre (az első rendelésig) a 17 milliset használjuk. Valamilyen okból kifolyólag ezt kaptuk a próba idejére... De a hossza nem zavarja Mátét... Nem rossz, de azt hiszem, a Flex Linkből, és a Tender L. 13 mm-ből fogunk felesben rendelni... Volt a kezdő csomagban 2 db. Flex L., az a vállában nagyon bejött, de a hasába a Tendert-t javasolták... Kissebb az esély rá, hogy véletlen kihúzza. Ha a karjában van, nem tud beakadni a szerelék, mert végig ruha alatt van (pont akkora a szerelék, hogy válltól nadrágzsebig/nadrág derekáig ér), ha viszont a pocakjában van, ugye hosszabb a "felesleges" kilógó szerelék, szinte mindíg kikandikál a nadrágja, és a pópója alól... De így sem akadt el, meg nem zavarja!
 
H

hypohonder

Vendég
Tímeácska, szerintem a Flex egy picivel vastagabb, mint a 17 mm-es Tender. Ez csak úgy ránézésre, mert eddig nem mértem össze.

Na tessék, itt van ez a víghkata, szemtelenül fiatalosan, csinosan, okosan:-D, és száz évig (na jó, 96-ig) akar élni! Én meg a nyugdíjas kort sem fogom megérni, különben is az a kor már inkább kór! Nem felháborító?:twisted:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Na Hipohonder mit kapsz ezért! Már megint negatív vagy. Úgyis áttollak A pontból B pontba, és látni fogod, hogy B pontban jobb lenni. Különben is nem lesz jó együtt botorkálni, totyogni 80-90 évesen? A legfőbb gondunk az lesz, hogy tudunk-e rágni a műfogunkkal, és hova tegyük a botot amikor beülünk az autóba, amikor elmegyünk mondjuk a volt diabéteszesek találkozójára. Máté addigra boldog, egészséges apuka lesz, Tímeácska pedig nagymama! He-he!!! Addigra biztosan jelentősen változni fog a diabétesz kezelése, sőt lehet, hogy már gyógyításról fogunk beszélni. A genetika, és az őssejtkutatás már most nagyon jó irányban halad.

De most még ma van, és Máténak látszanak a szúrás helyei. Sajna nem sok tippem van. Egy gyerkőcnek, akinek életkorából adódóan a sejtmegújulásnak, vagyis a seb gyógyulásnak gyorsabbnak és tökéletesebbnek kell lennie. Tímeácska, azt tapogasd meg a gyekőc pociján, hogy a szúrás helyén tapintható-e csomó, vagy kis göböcske, mert ez szöveti gyulladásra utal. Ezek fölött talán nehezebben gyógyul a felszíni seb, de nem lehet minden szúrás után szöveti gyulladás, mert akkor egy idő után nem lesz hova szúrni. Azt nagyon fiyelned kell, hogy ahol csomó, vagy göböcske van a bőr alatt, annak kb. 5-10 cm sugarába sem szabad szúrni, mert a felszívódás tökéletlen lesz. Kautzky főo. mondta, hogy az igazán komoly szöveti gyulladás gyógyulása akár két év is lehet. Én elképedtem ennek hallatán, de elhiszem. A kisebb gyulladásokat is célszerű hetekig kerülni, hogy teljesen regenerálódjon a bőr alatti szövet. Tényleg csak a győri dokikra gondolok, hogy remélhetőleg ők tudnak segíteni.
A Tender és Flex Link tűk között nem tudom, hogy van-e vastagság beli különbség, de a csomagoláson szerintem fel van tüntetve. Ha jól emlékszem a penekhez kapott tűkön G-vel jelölték a tű vastagságát. Otthon megnézem a kanülöket, mert engem érdekel a dolog.
A szerelékekből van 30 cm-s hosszúság is, ez kimondottan gyerekek számára készült, és azon felnőttek számára, akik a karjukba szúrnak, és a pumpa is a karjukra van rögzítve. Illetve nők részére van egy olyan hordtáska, amit a combra lehet felhúzni, és a combba szúrt kanülhöz elég a 30 cm cső. Itt is azt javasolnám, hogy igényléskor fele-fele arányban igényelj 60 és 30 cm-szereléket.

Ja a 96 év az 92, de lehet, hogy ráhúzok még négy évet. Ez onnan ered, hogy amikor a fiam kis ovis volt, és hajnalok hajnalán mentünk az oviba, az én pici fiam egyszercsak azt mondta: ugye anya, ha 92 éves leszel, akkor elkísérsz engem az oviba? Hát azóta is jót rötyögünk ezen, a 21 éves fiam még ma is mondja: ne feledd anya, hogy 92 évesen engem még el kell vinned az oviba.

Szép napot mindenkinek
Kata
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Kata, kérek engedélyt meghunyászkodni! Már megint negatív voltam - hiába, velem is előfordul néha. De az a lényeg, hogy Nálad süt a nap!

Egyébként mostanában tapasztalom ismét (a három évvel ezelőtti vakbélgyulladásom óta először), hogy mennyire megzavarja egy gyulladás a vércukorszintet. Most vagyok egy keményebb megfázás utáni állapotban, és bizony napok óta tizes körül van a cukrom...

Nálunk süt a nap, remélem mindenkinek szép napja van és lesz!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hypohonder! Szerintem egy kis léleksimogatásra vágysz! Azzal még a lábadozás időszaka is jobban megy. Ettől függetlenül nem lazsálhatsz napocska ügyben, mert délutánra már elromlott, fúj a szél, stb. Nem akarok holnap ráfagyni a bicajra, tenned kell valamit.
A cukrodra pedig most megemelheted a bázist 110 %-ra. Normalizálódni fog (amint odaér a léleksimogatás). Mikor durrantod be a Spiritet? Azon tudod alkalmazni a 2-es alapritmust (bázis) megemlet E-gekkel, és ha rendbejössz, akkor vissza tudsz térni a megszokott bázisra. Erről dumcsizunk telon.
Üdv: Kata
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
A Tender és Flex Linkek csomagolásán egyiken sincs a tű vastagságára utaló jel. Nekem a Tenderrel szúrni is nehezebb, de ez lehet csak képzelgés.
Kata
 

tímeácska

Őstag
Na, hello, hello! Itt a nagymama-jelölt! :)
De jó kedvetek van! Ennek nagyon örülök! Ma voltunk Győrben... Nagyon meg vannak velünk elégedve... Szó ami szó, én is... :) Máténak tegnap előtt 5,0 és 5,9 között, tegnap 4,6 6,1, ma pedig 4,8 és 6,4 között mozgott a cukra. (Kicsit olyan, mint egy tenisz eredmény, hehe!) Úgyhogy aszonták', mi lettünk a mérce, a minta... El sem tudom hinni, hogy végre valahára ezt is megértük!!!!! De, azért nem bízom el magamat, nem szeretnék pofira pottyanni...
Jeleztem a hegeket, de egyelőre azt tanávsolták, várjunk velük, addig továbbra is kenegessük hámosító, gyulladáscsökkentő kenceficékkel (bár begyulladva nincs, de biztos, ami biztos). Viszont van egy kis műtéti heg a pocakján, ami nekem nem tetszik, csak ezt elfelejtettem mondani az orvosnak... Annyira a diabbal kapcsolatos dolgokra koncentráltam, hogy elfelejtettem megemlíteni. Az addig rendben van, hogy van egy heg, de az alatta levő szövetben van egy nagy, és kemény beszűrődés. Ez a pocakja bal oldalán van, így a hasa bal oldalát nem igazán merem használni kanülileg. Kérdésem lenne, hogy a hasnak csak a "jól ismert" inzulinozási területére lehet szúrni a kanült? (Ugyanis ez a beszűrődés épp' ezt a helyet foglalja el.)
Holnap után kapunk még kanülöket+szerelékeket, kértünk 10 Flex Linket, és 10 Tender Linket, 13 milliset, mert nem lesz elég a cuccos. Így legalább ki tudjuk ezeket is próbálni.
Novemberben lesz megint egy 2 napos edukációs hétvége, a Törp program keretében. A győri asszisztens megígérte, küldi a jelentkezési lapot... Nagyon szertnék elmenni, okosodni, és okulni egyaránt... :)
Hajjaj, úgy érzem, előbb-utóbb (inkább amint csak lehet) el kell vinnem Mátét oviba... Amíg vártunk az orvosra a kórházban, Mátém bevetette magát a játszószobába... Annyira belemerült a többi gyerekkel való játszásba, hogy véletlen bepisilt... Másfél éves kora óta ágy, és szobatiszta, azóta nem fordult vele elő ilyen... Amikor kérdeztem, mi történt, azt mondta, nem érezte, hogy pisilnie kell, mert annyira jó volt játszani a gyerekekkel, hogy nem érezte, hogy becsorgott... Végülis, semmi baj nem történt! Még az a szerencse, hogy a kórházzal szemben ott van a pláza... :) Különben flangálhatott volna pizsi naciban! :) Egész úton hazafelé arról beszélgettünk, hogy milyen lesz majd az oviban. Mire hazaértünk, a papának nagy örömmel mondta, hogy Ő már nemsokára iskolába fog menni... Ácsi, ácsi, előbb az ovi! :) Bár... Most, hogy így jobban belegondolok, mindjárt tényleg suliba fog járni... Aztán ha még jobban utána gondolok, tényleg mindjárt nagymama leszek, HEHE!!! :-D
 

tímeácska

Őstag
Szia Kata!
Igen, igen, nekem is hasonló gondolatok jutottak eszembe, hogy nem fogják jó néven venni az oviban a telefont... Csak nem tudom, mennyire megbízhatóak az óvónénik... Még csak hasonló cipőben járó kisgyermekes ismerőseim sincsenek... Akiket ismerek cukros gyerkőcöket nem járnak oviba, vagy ha jártak, akkor még nem voltak diabosok... Cukros gyerkőc még nem járt az ovinkba... Akiket iskolás diabosokat ismerek, Ők mobillal járnak suliba. Innen jött az ötlet nekem is...
Szóval, azt mondod, nem oké a dolog, hogy ennyi ideig meglátszik... De hát ez ellen mit tudnak tenni?
Még egy kérdésem lenne: A Flex Link 8 mm-es, és a Tender Link 17 mm-es átmérője azonos? Csak a hossza más? Mert mint írtam, mi most egyelőre (az első rendelésig) a 17 milliset használjuk. Valamilyen okból kifolyólag ezt kaptuk a próba idejére... De a hossza nem zavarja Mátét... Nem rossz, de azt hiszem, a Flex Linkből, és a Tender L. 13 mm-ből fogunk felesben rendelni... Volt a kezdő csomagban 2 db. Flex L., az a vállában nagyon bejött, de a hasába a Tendert-t javasolták... Kissebb az esély rá, hogy véletlen kihúzza. Ha a karjában van, nem tud beakadni a szerelék, mert végig ruha alatt van (pont akkora a szerelék, hogy válltól nadrágzsebig/nadrág derekáig ér), ha viszont a pocakjában van, ugye hosszabb a "felesleges" kilógó szerelék, szinte mindíg kikandikál a nadrágja, és a pópója alól... De így sem akadt el, meg nem zavarja!
Hehe, itt a végén azt akatram írni, hogy "kikandikál a madrágja, és a pólója alól..." De ez így viccesebbre sikerült!
 

tímeácska

Őstag
Na, szóval, tehát, azt akartam írni, hogy "kikandikál a nadrágja, és a pólója alól..." Ez már nem olyan vicces, hogy állandóan elírom a szöveget... :-/
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!

Ez tök jó, a cukor értékeket olvasva a tenisz eredmény bemondása jutott eszembe, és látom a következő mondatod a tenisz eredmény.
Nagyon örülök, hogy ilyen könnyen veszi Máté az akadályokat, és egy természetes folyamatnak tekinti a diab kezelését, nem pedig nyűgnek. Ez valóban iskola példa lehet a dokik számára, neked pedig könnyebbséget a kezelésben.
A pociba szúrásnál a köldök körüli területet érdemes kihagyni, de csak azért, mert érzékenyebb. Köldök alá is lehet szúrni, és ha oldalra mész, egész a hát széléig lehet szúrni. Arra fiyelned kell, hogy puha husikás részre szúrjál. Máté esetében nem igen mondhatom, hogy zsírral rendelkező bőr alá, de ahol a bőr alatt csak egy vékony izomréteg, meg csont közeli hely van, oda semmiképp. Fájdalmas is, és a felszívódás nagyon gyors, és egyenetlen. A tompor, vagyis a fenék oldalsó puha részébe is lehet szúrni. Nálunk a diabon nagyon sokáig ki volt függesztve egy sematikus ábra egy ember alakjával, és azon be volt vonalkázva a szúrások helye. Azóta sem láttam sehol ilyen tájékoztató rajzot, még a neten sem.
A Győr Pláza bizony egy nagyon jó hely, én is mindig átmentem oda, egy dunaújvárosi társam pedig átment mozizni. Ez sem semmi. Persze mi ugye nem betegként voltunk ott, jöhettünk-mehettünk, utánozva a hétköznapokat, csak a vizitekkor kellett a szobában lenni.
Azt nagyon jónak találom, hogy vannak ilyen lurkóknak való fejtágítós oktatások, hiszen itt a többi szülővel találkozások alkalmával lehet a legtöbb információhoz jutni, és még ott van karnyujtásnyira a szakember gárda segítsége. Hát csak így tovább, így az itt fórumozó anyukáknak rengeteg információt tudsz adni, de mi is tanulunk tőled.
Sok-sok nagy cupp érte.

Kata
 

lizzi

Őstag
Tímeácska!
Minden elismerésem nektek ,ügyesek vagytok!Én farba hátulra is szúrok ,oda ahová pennel is szúrtam és nekem nagyon bejött,itt a legkényelmesebb alváskor is és a legkevésbé fájdalmas is,nekem!Megér egy próbát!
 

tímeácska

Őstag
Köszi Kata és Lizzi, itt az ideje, hogy farban is kipróbáljuk a kanült...
...Hmm, most más nem jut az eszembe... Nincs ihletem... De ami késik, az nem múlik! :)
 
Oldal tetejére