Penes problémák

naty77

Új tag
Sziasztok, remélem, nem haragszotok meg, ha nem olvasom vissza a fórumot. Pedig lehetséges, hogy a válaszok már itt vannak.
Novo penem van, 5,5 éve használom. soha nem volt gond vele, és olyan igazi nagy baj most sincs. De az utóbbi időben, amikor inzulint adok be, megnyomom, lepörög a felhúzója, viszont ha megnyomom még 1x, akkor még érzem, hogy tekeredik tovább, vagyis az első sima szokásos lövéssel nem jön ki minden. Tudom nézhetném, a mennyiséget, most vacsinál megpróbálom majd kifigyelni, hogy ez számottevő-e vagy sem.
Szerintetek ez a toll végét jelenti? Van még itthon szóval le tudom cserélni.
 

rocha

Tag
Sziasztok!

Én új vagyok itt a fórumon, meg ebben az egész dologban is.
23 éves vagyok, június óta cukorbeteg. Humulin R-el, és N-el kezel az orvosom, de lassan szeretnék majd orvost váltani, mert most már Pesten élek, eddig Kazincbarcikán laktam.
Na de most nem is ezért írok. Olvastam itt a fórumon a Humapen Luxura penről, és az volna a kérdésem, hogy nem tudjátok e, hogy hol lehet kapni?
Már voltam 3 gyógyszertárban is pesten, s az egyikből telefonáltak másik kettőbe is, de nem volt sehol. Szeretnék egyet beszerezni magamnak, mert a mostani penem (az a normál humapen műanyag) már kétszer is szétesett....
Üdv!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Rocha!

Ha szétesik a pened, az nem biztonságos, bármikor előfordulhat, hogy nem a megfelelő mennyiséget nyomod be. Az orvosod kicseréli biztonságos penre, de azt nem tudom, hogy van-e neki olyan pen, amilyet te szeretnél. Persze a csere azért nem olyan automatikus. Ha láthatóan gyári hibás, akkor minden további nélkül segítenek, de egy pen azért tovább szokta bírni 4-5 hónapnál. Én penes időszakomban évekig használtam egy pent, mindig az orvosom szólt, hogy ideje lenne egy újabb, modernebbet használni. Egy esetben kellett idő előtt cserélni a pent, amikor csak 60 E inzulin beállításánál nyomta ki az inzulint.

Kata
 

Nufika

Új tag
Sziasztok!
Én új vagyok ezen az oldalon, a segítségeteket kérném.
Diab.szakápoló vagyok és egy felmérést készítek a penekhez használt tűkről.
Ha van véleményetek, hozzászólásotok kérlek válaszoljatok.
Előre is köszönöm Ibolya
 
Sziasztok!
Én új vagyok ezen az oldalon, a segítségeteket kérném.
Diab.szakápoló vagyok és egy felmérést készítek a penekhez használt tűkről.
Ha van véleményetek, hozzászólásotok kérlek válaszoljatok.
Előre is köszönöm Ibolya

Szia! Tudok neked segíteni valamiben? Emődi Tünde vagyok, diab. szakáp. Ismerjük egymást? Engem is érdekelne mi a vélemény a tűkkel kapcsolatban, pl. Milyen gyakori azok cseréje?
 

rocha

Tag
Sziasztok!

vighkata! Köszi az infot, közben már találtam ;)

A tűkkel kapcsolatban én csak annyit tudok elmondani, hogy BD 0,30x8mm-est használok. Bár kíváncsi volnék, milyen a rövidebb tű.

Másvalami.
Ahogy említettem, júniusban derült ki, hogy cukros vagyok.
Lassan itt a tél, és nem igazán tudom, hogy milyen megoldást találjak a hideg időkre.
Ugyanis nem szeretnék mindig hátizsákot magammal hordani ha mondjuk csak elmegyünk a haverokkal valahová, és lehet a hátizsákban is túl hűvös lenne az insulinnak.
A tapastaltabbakat kérdezném, hogy ők mit szoktak ilyenkor tenni?
Miben hordják a penjüket?
Gondoltam arra, hogy valami kissebb táskát veszek, amit fel tudok venni a pulóverem alá, így ha arra még felveszem a télikabátom, akkor nagy gond nem lehet. Szerintetek ez járható út?
És ha igen, akkor hol lehet olyan táskát beszerezni ami a legkevésbé kényelmetlen így, az öltözék alatt?

Üdv!
 

tímeácska

Őstag
Szia Rocha!
Van valamelyik cégnek (talán a Roche-nak?) termó táskája (vagyis nem táska, hanem kifejezetten a peneknek és a cukormérőnek kis tok), ami nyáron a hideget, télen a meleget tartja... Majd utána nézek! De tuti, hogy van ilyen!!!
Egyébként mi úgy oldottuk meg ezt a problémát, hogy van egy gyógyszerszállítós hűtőtáskánk, ami ugye, ha tartja a hideget jégakkuval, akkor a meleget is tartja... (Kb. 30×20cm-es) Lehet venni drogériákban kéz-talp stb. melegítő párnácskákat, amik hőt szabadítanak fel (nem jut eszembe a neve). Mi ezt szoktuk betenni ebbe a táskába, de csak akkor használtuk, amikor rettenetesen hideg volt, és valamiért mégis sokat voltunk kinnt (pl. szánkózás, kirándulás, korcsolyázás, stb.) Ha nincs az a farkasordító hideg, nem szoktam semmi extrát csinálni, csak, ha tudtam, hogy közeledik az inzulin beadás ideje, egyszerűen előtte 10 percre a hónom alá vágtam a pent, mint egy lázmérőt... :) Ha nem fagy meg az inzulin, akkor elvileg a hideg nem károsítja az inzulint, a lényeg, hogy beadás előtt szobahőmérsékletű legyen, és az esetlegesen keletkező légbuborékokra kell odafigyelni!. A meleggel viszont szerintem jobban kell vigyázni... Pl. most nyáron azokban a 40 fokokban megbuggyant 1 nap alatt a NovoMixünk (itthon a lakásban)... Alig láthatóan, de szemcsés maradt a felkeverés után. A Mixtard bírta a strapát, a NovoRapiddal, és az Actrapiddal együtt.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Amikor penes voltam, mindig hajtottam a gyógyszertárban a 6 mm-s tűket, azok sokkal barátságosabbnak tűntek a hosszú tűknél. Bár nagy különbség nincs a 8 mm és a 6 mm között, csak a tudat, hogy rövidebb.
Én a pent mindig a hátizsákomban vittem, nem tapasztaltam, hogy károsodott volna. A közvetlen fagyástól óvni kell, de az csak akkor fordulhat elő, ha mínusz fokok röpködnek, és több órát a szabadban vagy.
A tűket én kb. hetente cseréltem a penben, de gyakoribb cserét javasoltak, én viszont trehány voltam.

Üdv: Kata
 

tímeácska

Őstag
Mi a NovoFine 31G (0,25×6 mm) tűket használtuk, kb. 2 naponta cseréltük. Na, jó, volt, mikor 3 naponta... :-D
Tényleg! Van 2 egész doboz ilyen tűnk, még bontatlan állapotban. Ha Valaki igényt tart rá, az szóljon, és az egyiket nagyon szívesen elküldöm! Egy csomaggal megtartunk magunknak, biztos, ami biztos... :) 100 db-os, és 2011/05-ig használható fel...
 

rocha

Tag
Rocha!
Nézdd meg a http://www.medtrust.hu/diabetesztaskak.htm oldalt! Ilyenekre gondoltál?

Igen, alami hasonlóra.
De nekem ezzel pl még mindig az a problémám, hogy szvsz nem fér be egy normál kabát, vagy pulóver zsebébe, így megint jöhet a táska. Azt szeretném elkerülni, hogy mindenhova hátizsákkal kelljen járnom.
Illetve ha be is teszem a hátizsákba, attól még megfagyhat simán (nekem volt, már, hogy megdermedt az ásványvizem a táskámban, pedig nem voltam kinn olyan sokat).
Írtad, hogy az insulinnak beadás előtt kell szobahőmérsékletűnek lennie.
Ezzel (bár kevesebb tapasztalatom van) én nem igazán értek egyet.
Az tök mindegy szerintem, hogy most 20 fokos az insulin, vagy 10 amikor beadod. Viszont ha egyszer már tartósan (na mondjuk ezt nem tudom, h kb mennyi időt jelent) 2 fok alá esik a hőmérséklete, akkor meg fog romlani. Legalábbis én ezt olvastam. De hansúlyozom, nincs túl sok tapasztalatom, úgyhogy ezt valaki okosabbnak kellene elmagyaráznia.
visszatérve a táskára, én valami olyasmire gondoltam, mint pl egy pisztolytáska, amit a felsőtestedre rögzíthetsz. Arra felveszed a pulcsit, meg a télikabátot, akkor nem hiszem, hogy baja lenne. Annyira melege meg gondolom nem lesz, hogy za legyen a baj. Azért gondolkodom ilyenben, olyan lehetőséget keresek, amellyel a lehető legszabadabban érezhetem magam, nem gátol a mozgásban.Vélemények?

Üdv!
 

lizzi

Őstag
Rocha!
lehet hogy én vettem túl ,,lazán,,a dolgot vagy csak így jött össze mindig, de én 26 év alatt egyszer sem tapasztaltam hogy a hideg vagy meleg (ami mondjuk nem szélsőséges érték)az ártott volna az inzulinnak!Vagy lehet, hogy csak azok az inzulinok nem romlottak meg a hideg vagy melegtől amiket én használtam?Én mindig a táskámban hordtam a pent és a testem felőli rekeszbe tettem,és igaz hogy nem tartozkodtam így hosszú órákig,de így sosem tapasztaltam hogy megromlott volna.Ez az én tapasztalatom.Ha pedig valami pisztolytáskához hasonló dolgot keresel a Pharma Marketingnek van valami melltartóra akasztható kis táska ami igazából a pumpának való de nézzd meg azért lehet hogy jó lesz neked.
 

tímeácska

Őstag
Rocha!
Szerintem, ha azt a megoldást választod, mint amit küldtem, vagy vmi hasonlót, akkor nem kell hátizsák... Simán elfér egy kisebb női táskában! Vagy azt sem akarsz hordozgatni Magaddal?
"Magadhoz erősíteni" szerintem felesleges, de Te tudod, hogy éreznéd az inzulinodat biztonságban!
Gyakorlatban a hőtágulás miatt nem mindegy a beadási hőmérséklet, és a felszívódás miatt.
 

rocha

Tag
Rocha!
Szerintem, ha azt a megoldást választod, mint amit küldtem, vagy vmi hasonlót, akkor nem kell hátizsák... Simán elfér egy kisebb női táskában! Vagy azt sem akarsz hordozgatni Magaddal?
"Magadhoz erősíteni" szerintem felesleges, de Te tudod, hogy éreznéd az inzulinodat biztonságban!
Gyakorlatban a hőtágulás miatt nem mindegy a beadási hőmérséklet, és a felszívódás miatt.
Hm, hm...
Ezzel már csak egy gondd van... 25 éves férfi vagyok...
 

tímeácska

Őstag
:-D :-D :-D :-D :-D :-D Bocsi, Rocha, de olyan... nőies nicket választottál... :)
Háááát, akkor így már nem olyan egyszerű a dolog... Vagyis, de! Ti pasik :) szeretitek az övtáskát... Nem?! Az rajtad is lehet, meg nem is... És a pulcsi, meg a kabát alatt is el tudod rejteni!

:-D :-D :-D :-D Köszi, Rocha ezt a szép napot... Ma egész nap ezen fogok nevetni... Ne haragudj ezért...
 

tímeácska

Őstag
...És mit szólnál a melltartóra erősíthető megoldáshoz (ahogy Lizzi javasolta), ha már a kis női táskát ennyire ellenzed...??? :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D (Bocsi, tényleg nem akarlak megbántani, de nem hagyhattam ki... -folyik a könnyem a röhögéstől!-) Elképzeltelek, ahogy egy női retiküllel mész... A haverjaid meg kérdezik, hogy mi az a kezedben/válladon?! Te meg mondanád, hogy egy hüle csaj a neten egy fórumban azt ajánlotta, hogy abban hordd az inzulinodat... :-D :-D :-D Ugye nem haragudtál meg rám??? ;-)

-nagyonvizuálislököttTímeácska-
 

rocha

Tag
a Lizzi válaszát is be akartam linkelni ;)
Örülök, hogy örömet okozhattam.
az övtáskára már én is gondoltam, csak nem férne el benne a két penem a dobozával.
Doboza nélkül meg nem merrem hordani, mert félek, hogy becsavar magától egy két egységet.
Olvastam erről a Frio tasakról is. Tapasztalatok? És hol lehet Mo.-n beszerezni? mennyiért?
illetve létezik valamilyen olyan tok az insulin penekhez ami nem akkora, mint a rendes doboza? hanem mondjuk mint egy szivratartó? (az egy darabosra gondolok)
Jó volna ha lenne valami ilyesmi, mert akkor nem félteném annyira a pent.
 
Oldal tetejére