Persze megértem, hogy mennyire rosszul tud esni, ha mindenhol elutasítják az embert, és biztos nekem sem lenne mindegy az óvónő hozzáállása sem. De mint óvónő, meg kell hogy mondjam, annyira le vagyunk foglalva, és terhelve, hogy halál komolyan mondom, de nekem többször volt, hogy WC-re nem volt időm menni. Aki lelkiismeretesen dolgozik, annak borzasztó sok munkája van. A dadákat nem igazán lehet bevonni ám, hogy figyeljenek a gyerekekre míg én pl. cukrot mérnék...Mert ők nem képzettek, nálunk legalábbis nem volt szabad. A vezetőnő mérges volt erre. Nekünk nem lehetett telefont felvenni sem, a dadának kellett, és csak akkor zavarhatott, ha sürgős eset, különben a vezetőnőhöz irányította. Ennek a lényege tulajdonképpen a gyermekcentriusság. Hogy csak a gyermekekkel foglalkozzunk.
De olvastam, hogy van óvónő aki elvégzett ilyen képzést, és így elvállalja. Akkor biztos a vezetőnő engedélyezi. Meg hát az ANTSZ engedélye is szükséges, mivel nálunk is ételt csak blokkal együtt lehetett behozni. Amin rajta van a dátum, hogy hol vásárolták, ha esetleg gond van, utána lehesssen nézni. Minden ételből ételmintát kellett elrakni...
Az óvodák szerintem azért utasítják el az ilyet, mert figyelniük kell a hírnévre is. A többi szülő elégedettségére. Nálunk ugye más a helyzet, mert amúgy is speciális csoport vagyunk, allergiás gyerekek és egyéb... de normál oviban, sajnos ha a többi szülő szóvá teheti, hogy egy gyerek miatt a többi gyerek hanyagolva van. Nem ellenetek akarok szólni, Isten ments!!!!!!!!!!! Csak próbálom megmagyarázni, remélem jól. Hogy mit tehet a szülő, és hova fordulhat?
Véleményem szerint olyan ovit kell keresni, ahol erre, vagy hasonlóakra specializálódtak. Van máshol is ilyen ovi Budapesten, ha jól tudom, mint a mienk. Nálunk is akik idejárnak hozzánk,úgy keresték meg az Ezüstfenyő ovit. Mert ott 100 %osan odafigyelünk a gyerekükre. Főleg,hogy állandó asszisztensi felógyelet van, és minden másnap orvos is. Nagyon sokan vidékről járnak be. Ezért nem értem már bocsánat,hogy miért sima ovihoz ragaszkodtok? Talán,mert nincs hely,ugye? És szeretnétek,ha a sima ovi is befogadná őket, nem különböztetné meg őket, csak azért mert cukorbetegek... Értem. De hozzá kell tennem,hogy ezekben a spec. ovikban sincsenek megkülönböztetve, sőt!!!!!!!!!!!!!Hozzánk jár ám egészséges gyerek is!És inkább ők alkalmazkodnak azzal,hogy pl. születésnapon olyan ételt eszik mindenki, amit a diétások is ehetnek. Pl gyümölcssaláta.
.
Azt gondolom, hogy az intézmény saját házi szabályzata az, ami meghatározza, hogy kinek mi a pontos tevékenységi köre -- s ez akár intézményenkét kölönböző lehet, sőt, valószínűleg különbözik is. Így például a dadusokat elég válogatott szerepkörökkel ruházzák fel, legalább is, sokfélét lehet hallani. De nyugodtan mérhetnek cukrot, ha a vezető bólint egyet, mert tudja, miről van szó. A rábólintásán kívül még egy cukormérő kell hozzá.
A diabbal való törödés nem igényel annyi extrát, mint sokan hiszik. Bár meg kell mondjam, legtöbbször az az érzésem, e mögé csak el akarnak bújni, akik ezzel érvelnek. És ez már megint az információhiányra vezethető vissza, (s a félelemre, s nem ritka talán a nem akarás is). Sőt, nem is jó szó a hiány. Téves, rossz infók és előítéletek eredménye ez.
Valóban szükség van ismeretekre. Egyórás, odafigyeléssel párosuló beszélgetés elég hozzá. Egyszer az életben. És erre épülhet a folyamatos gyakorlat. A vc mérés időt vesz igénybe, úgy kb 10 másodpercet, de lehet, hogy csak 7, és ebből 5 másodpercig a gép gondolkodik, amit akár le is lehet tenni a polcra, és egy perc múlva visszamenni megnézni, hogy mit mutat? Úgyhogy a közösség rovására biztosan nem megy, s így nem háborodhatnak fel a szülők. Szerencsére! Mert a diabos gyerek is a társadalom és a közösség része, pont ugyanolyan elégedettnek kell lennie, mint bárki másnak. Ettől szép pedagógusnak lenni. Meg kell oldani. Az a jó hír, hogy meg is lehet.
S ugye, én sem mondom azt, egy merész nézőpontváltással, hogy a nem diabos gyerek jelenléte engem zavar, mert így nem tud odafigyelni az én kis diabosomra az óvónéni, kellőképp. Mert mi is a különbség a kettő között? Objektíve semmi.
A speciális intézményekre szükség van. Legyen néhány. A diab miatt sok semmiképp nem kell, mert felesleges. Pont a fentiek miatt. Az a néhány is csak azért jó, hogy esetleg legyen választási lehetősége a szülőnek.
Az integrált nevelést a lehető legkorábban meg kell kezdeni, ez az egyetlen ígérete egy felnövekvő toleráns társadalomnak. Ahogy Kata írta: mindegyik résztvevőnek kölcsönösen meg kell tanulnia elfogadni a különbözőségeket. Ez annál eredményesebb, és a lelki fejlődés szempontjából a legegészségesebb, minél korábbi életkorban kezdődik meg.
Ezért nehéz úttörőnek lenni, mint ahogy Christina írta. Kijavítani a téves ismereteket, letaposni az előítéletet nagyon nehéz, de ha valami megmozdul egyszer, az nagyon jó lesz. És lesz!
Kismadár! Szerencsére, Te az elhivatott pedagógusok körét gyarapítod, nyitott vagy. Remélem, ha majd más óvónőkkel beszélgetsz, szót ejtesz majd mindarról, ami itt a fórumon zajlik, amiről szó van. Aztán hátha ők is továbbadják...