H1N1 új típusú influenza:féljünk-e tőle vagy sem?

Te beadatod-e az influenza elleni oltást?

  • A H1N1 oltást igen, a szezonálist nem.

    Szavazat: 6 11.5%
  • A H1N1 oltást nem, a szezonálist igen.

    Szavazat: 5 9.6%
  • Mindkettőt beadatom.

    Szavazat: 14 26.9%
  • Egyiket sem.

    Szavazat: 27 51.9%

  • Összes szavazó
    52

misamaci

Aktív tag
Nagyon örülnlék, ha valaki(k) tudna(nak) válaszolni a kérdéseimre!
1. Miért rossz a teljes sejtes vírus, ha az elölt változatban található az oltásban?
2. Miben különbözik a teljes sejtes vírusos oltás a tört vírusostól?
3. Van higany is az oltásban? (ahogy ezt valamelyik linken állítják - mert a tudomáson szerint ma már semmilyen oltásban nincsen higany)

Ez nem kérdés már, csak megjegyzés: a sima influenza elleni oltás is 2 hét alatt immunizál.

Kicsit utánaástam a kérdésnek remélem segít a döntésben. A forrásanyagokat a mellékelt linkeken érheted el.

"..A magyar vakcina ugyanis más eljárással készül, mint nyugati társai, ezért mindenkit elég csupán egyszer beoltani vele. Lényeges különbség, hogy a magyar oltás úgynevezett „teljes sejtes”, azaz elölt egész baktériumokat tartalmaz. Ezzel szemben szinte az összes többi influenza (és más) vakcina nem a teljes baktériumot, csak annak a kórokozásért leginkább felelőssé tehető sejtrészeit, az úgynevezett tisztított antigénjeit tartalmazza. A teljes sejtes vakcina „erősebb, de kevésbé tiszta löket”, mint az antigénes. Ez előny, de egyben hátrány is, hiszen nagyobb a mellékhatások előfordulásának valószínűsége. .."
teljes cikk

A vakcina összetétele az OGYI gyógyszeradatbázisában benne van (minden forgalomban lévő gyógyszerével együtt, hiszen az OGYI engedélyezi a forgalmazást), a részletes anyagok a lap alján lévő linkeken nyithatóak meg, pár részletet kimazsoláztam:
"...
FLUVAL P szuszpenziós injekció
Pandémiás influenza vakcina (teljes vírus, inaktivált, adjuvált)




2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL
Pandémiás törzsből előállított, inaktivált, teljes viriont tartalmazó influenza vakcina, az alábbi antigén* összetétellel:
A/California/7/2009 (H1N1)-szerű NYMC X-179/A reassz.)*** 6 mikrogramm**
0,5 ml-es adagonként


...."

"...
6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK


6.1. Segédanyagok felsorolása


Alumínium-klorid-hexahidrát, trinátrium-foszfát-dodekahidrát, kálium-klorid, tiomerzál, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, kálium-dihidrogén-foszfát, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Adjuváns: alumínium-foszfát gél



..."


"... Ennek a gyógyszernek a gyártása során tiomerzált (szerves higanyvegyület) használnak, amely
nyomokban a késztermékben is megtalálható. Ezért túlérzékenységi reakció előfordulhat..."


(a nyomokban kifejezés a labororatóriumi gyakorlatban nagyjából az 0,001%-os arány környékén kezdődik, szóval nagyon kicsi) Misi






Ami a mellékhatásokat illeti:


" .... A jelentett mellékhatásokat az előfordulási gyakoriságok szerint csoportosították:
Nagyon gyakori (≥1/10)
Gyakori (≥1/100 és <1/10)
Nem gyakori (≥1/1000 és <1/100)
Ritka (≥1/10 000 és < 1/1000)
Nagyon ritka (<1/10 000)


A 18 év felettiek körében (n=352) végzett klinikai vizsgálatban az alábbi reakciókat észlelték:


Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:
Gyakori: fájdalom, erythema, duzzanat és induratio az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet.
Nem gyakori: fejfájás, arthralgia, verítékezés, láz, myalgia.


Ezen reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is 1-2 napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak. ...."



(Ezek a gyakori mellékhatások, a többi ennél kisebb mértékben fordulhat elő. A vakcina - az összes gyógyszerhez hasonlóan - okozhat allergiás reakciót, ha valaki érzékeny az összetevők valamelyikére)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Misamaci, nagyon hálás vagyok az infokért :) Szuperklassz :) Vagy, ahogyan az 5. elemben mondták: szuperzöld.... De tényleg, végre valami érthető, kézzelfogható info. Köszi!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A szavazást én csináltam, érdekel, hogy ki hogy tervezi. Anonim a dolog, tehát aki szavaz, annak nem látja senki a nevét.
 

kolomotyo

Új tag
Szerintem jobb félni mint megijedni. De persze túl nagy hisztériát se kell csapni, csak jobban odafigyelni amikor emberek között vagyunk, többször kezet mosni. Aki tudja adassa be magának az oltást, és ennyi. Nem kell ennek az egésznek túl nagy jelentőséget tulajdonítani.
 

morsemarci

Új tag
én pont múlt héten estem át egy náthás-torokfájós nyavaján.. elég gyanús volt, hogy influezna, mondjuk csak hőemelkedésem volt, izomfájdalmaim egyáltalán nem. feküdtem 3 napig, utána csináltam a dolgaimat. remélem nem lesznek szövődmények...
sajnos a gyógyszergyárak lobbizásai szerintem is nagyban befolyásolják ezeket a híreket/híreszteléseket. akinek nincs semmi különös baja, az szerintem egy kis megnövelt c-vitamin adaggal (napi plusz 3 alma :)) megússza a dolgot...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Én sem bízom ezekben az oltásokban. Viszont bízom a saját védekezőrendszeremben
Hát én irigylek mindenkit, akinek ez elég az önbizalomhoz. Én is mondanám, hogy bízom a védekezőrendszerünkben, de amikor a pici lakásban 6 hete köpködik össze egymást a gyerekek, benne egy 2 hetes antibiotikumkúrával (és egy skarláttal) és a férjemnek már szövődményes lett a náthája (vagy enyhe influenza?), mert nincs lehetőségünk pihenni (!) a 2 pici gyerek mellett, akkor azért felmerül bennem, hogy nem biztos a célközönség tudja, hogy ő-e a célközönség. Azt gondolom, hogy egy makkegészséges embernél, aki nem találkozik ilyen sűrűn bacikkal, mint pl ahogy mi, ahogy leírtam csupán az elmúlt 6 hetünket (a kötelező oltást nem tudja egyelőre beadni a sok betegség miatt a doktornéni és a gyerek tök egészséges, nem immungyenge), annak semmi értelme ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, tök feleslegs az oltás. Én már nem tudok ilyet leírni, hogy bízom a családunk védekezőrendszerében, mert ennyi betegeskedés mellett (és az oviban csak még több vírus fogja támadni a fiamat) elég durva kijelentés lenne mondjuk tőlem.
 

szolnok

Új tag
Itt Magyarországon még a védőoltás körüli cirkusz is olyan mint mint minden más. Kész káosz az egyik orvos ezt mondja a másik azt , mi meg itt állunk középen és kapkodjuk a fejünket. Az unokáimnak pl a gyerekorvosa nem javasolta 4 és másfél évesek, A 84 éves Mamát aki minden évben kap influ elleni oltást nem merem beoltatni vele na és miután ő is hallgatja a híreket nem is engedi.
Hát??????? Az oviban egyébként a fél csoport taknyos és hiányzik , Csillus még bírja, tavaly mikor kezdte az ovit heti gyakorisággal volt beteg. Remélhetőleg megedződött minden esetre ők nem oltatnak.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tegnap ittvolt nálunk a gyerekorvos és mondta, hogy a sima influ elleni oltás is teljes sejtes, nem érti ezt a pánikkeltést és azt is mondta, hogy ezek a törzsek, amik az oltásban vannak, nem olyan feketén-fehéren meghatározó dolgok, hogyha nem pont azt kapod el, ami pont az oltásban van, akkor beteg leszel, különben nem, hanem így is nyújt védelmet valamilyen szinten, tehát beteg lehet az ember, csak nem úgy jön ki rajta, mint egy normál influenza. Most például azt mondta, hogy lehet, hogy nálunk ez volt, mert ugyan senki sem volt lázas, de mindenki kapott tavaly influenza elleni oltást és az adhat valamilyen miniális védelmet még ilyenkor is, még a H1N1 ellen is. És emellett javasolta nekünk mindannyiunknak az oltást.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mostanában olyan sok mellette és ellene érv hangzott el, hogy az ember tényleg tanácstalan. Bár én határozottan tudom, hogy mit teszek, de ekkora káoszt tényleg rég lehetett tapasztalni. És most hagyjuk is ki a rémhíreket, kacsákat, és az összeesküvés elméleteket, nem ezekre gondoltam, hanem az ép-ész érvekre. Aki tanakodik, az tényleg nehéz helyzetben van.
 

pumpás

Őstag
Mostanában olyan sok mellette és ellene érv hangzott el, hogy az ember tényleg tanácstalan. Bár én határozottan tudom, hogy mit teszek, de ekkora káoszt tényleg rég lehetett tapasztalni. És most hagyjuk is ki a rémhíreket, kacsákat, és az összeesküvés elméleteket, nem ezekre gondoltam, hanem az ép-ész érvekre. Aki tanakodik, az tényleg nehéz helyzetben van.
Én az az mi biztos hogy semilyen oltást nem adatunk be magunknak!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Engem leginkább az győzött meg (bár eddig sem tanakodtam sokat), hogy a kísérletezésre fordított idő nem elegendő a rövid,- és hosszútávú megfigyelésre a szövődmények tekintetében, 120 önkéntesen végezték a kísérletet, ami nagyon kevés, ha csak azt nézzük, hogy bizonyos szövődmény csak minden 1000. emberben jelentkezik, nem a H1N1 törzsre készítették az oltóanyagot, hanem a 80 évvel ezelőtti hasonló vírusra, terheseken nem tesztelték, ennek ellenére állítják, hogy veszélytelen.

Lehet, hogy veszélytelen (jó esetben), de ha nem a vad törzsre készítették az oltóanyagot, akkor megvédeni sem fog.

Van még egy ellenérvem. Ez a mostani vírus sajátossága. A többi influenza vírussal ellentétben ez a nyári hónapokban volt aktív, vagyis áprilistól szeptember-októberig. Most október van, a vírus a természeténél fogva alább hagy, vagy el is tűnik, inaktiválódik.

Senkit nem akarok lebeszélni, vagy befolyásolni, mert tényleg mindenki maga dönt.

Tegnap voltam a házi orvosomnál a csíkot kiíratni, meg sem kérdezte, hogy kérem-e a védőoltást, mert ismer, tudja az álláspontomat. Egyébként kb. 2 éve voltam nála utoljára, most is csak azért, mert nem a diabon írják ki az inzulint és a csíkot. Most legalább találkoztunk.
 

Annabella

Új tag
Hány emberen is tesztelték 200-300 vagy ezer, vagy tízezer? Nekem erről nincs infóm. Merthogy a ritka mellékhatásokat azt hiszem 10 000 emberből 1-re számítják.
Mit gondoltok?
 
Oldal tetejére