Fizikai sport/aktivitás

poe

Őstag
Írtátok, hogy előfordulhat, hogy extra mozgás, sport után felfelé tart a cuki, s ennek nem a hypo az oka, stb... (inzulinpumpa topik).
Elmagyarázná nekem valaki, hogy ez hogy is van? Vagy legalább azt, hogy hol tudnék utánaolvasni!

Köszönet és hála megelőlegezve!
Szerintem kezdetnek olvass vissza ott, Tímeácska elég részletesen belement. ;)
 

dg

Őstag
Okés, még előrébb lapoztam, s ez annyira érdekes és idevaló, hogy átmásolom ide is. Mindnekinek hasznára lesz, aki elolvassa Tímácska magyarázatát!

Beszélgettem egy ismerősömmel pár nappal ezelőtt, és szóba jött, hogyan is lehet az oly sokak által panaszolt fizikai megterhelés, sport, testnevelés, edzés, stb. után órákkal, hogy a vércukor "elszáll".
Mint tudjuk, a szénhidrátok átalakulása szervezetünkben kétféle képpen történhet: oxigénmentes és oxigéndús környezetben mehet végbe. Az oxigénmentes környezetet szervezetünkben izommunka esetében találunk. Ezt a szénhidrát átalakulást nevezzük glikolízisnek (ez a kifejezés biztosan sokunknak ismerős, már sokszor találkozhattunk vele itt a fórumon is!). Ez egy igen bonyolult folyamat, melynek során lényegében glukózból tejsav (a kellemetlen izomlázat is ez okozza...) képződik plusz energiadús ATP (adenozin trifoszfát, azaz, egy többfunkciós nukleotid (A nukleotidok számos biológiai folyamat nélkülözhetetlen résztvevői: sejtek energiatárolásában, nukleinsavak alapegységei, szállítómolekulák), amely a sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egysége). Ezek a folyamatok viszont megfordíthatók! Vagyis, tejsavból képződhet cukorfoszfát illetve glikogén! A szervezet termel ilyen módon, (vagyis az izom), ilyen nagy mennyiségű glikogént az izommunkát követő pihenés időszakában, de erős izommunka során a tejsav mennyisége már túl nagy ahhoz, hogy valamennyit felhasználja, így a tejsav nagy része a májban kerül feldolgozásra, és raktározásra is! De korlátolt a máj cukor-raktározó képessége, a felesleget a vérben "hagyja", ezáltal megemelkedik a vércukor... Ebből leszűrhető az a következtetés, hogy az izom (izommunka) a vér (mint "szállító" -> vércukor) és a máj, mint "glikolízis és raktározó központ" szakadatlan kapcsolatban vannak egymással...
Ezekből a kémiai folyamatokból meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy egyeseknél, akiknék egy erősebb testmozgás után vércukoremelkedés figyelhető meg, és eddig egy esetleges rejtett hypo következtében Somogyi-effektusra gyanakodtak, "egyszerűen" "csak" jól működik az oxigénmentes környezetben végbemenő glikolízisük, aminek következtében "megtelt" a májraktáruk, és nem vércukorleesés következtében fellépő hormonális-ellenreakció játszódik le a szervezetükben! :smile:<!-- google_ad_section_end -->
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Még soha nem dolgoztunk két súllyal, az már haladóbb szint. Hidd el bőven elég az egy is. :rolleyes: Tehát nőknél 1 db 8 kg-os súly, férfiaknál 16 kg-os.
A súlyt van, hogy egy kézzel, van, hogy kettővel fogjuk. Ha eggyel, akkor értelemszerűen mindkét oldalra meg kell csinálni a gyakorlatokat.
Én inkább kisebb súllyal, de szimmetrikusan dolgoznék. Egyébként én nem vagyok híve a nagy súlynak, ez is meglepett, hogy nőknek a 8 kg-t ajánlják. Nekem az egy kézzel, egy oldalra való dolgozás nem tetszik, hiába csináljuk meg párban a másik oldalra is.

Pl 4 kg a jobb kézben nagyobb erőkifejtést igényel a jobb karban, mint 4-4 kg a jobb és bal kézben egyszerre, hiszen nincs meg az egyensúly, jelentős izommunkával kell ellentartani a dolgozó kar húzóerejének. Ez sokkal sérülés veszélyesebb, mint mindkét kézben szimmetrikusan dolgozni.

Az egy súly, két kezes gyakorlat már oké.
 

gabibaba

Aktív tag
A sportágválasztón a fiúk (Gábor és unokatesója) kipróbálták, bár nekik még a koruk miatt erősen nem ajánlott.

A mozgás utáni cukor (napközbeni) Gábornál hol fel, hol le megy, de a vacsora utáni mozgás nagyon bevált, tök jók lettek az estéi és a reggelek.
 

poe

Őstag
Én inkább kisebb súllyal, de szimmetrikusan dolgoznék. Egyébként én nem vagyok híve a nagy súlynak, ez is meglepett, hogy nőknek a 8 kg-t ajánlják. Nekem az egy kézzel, egy oldalra való dolgozás nem tetszik, hiába csináljuk meg párban a másik oldalra is.

Pl 4 kg a jobb kézben nagyon erőkifejtést igényel a jobb karban, mint 4-4 kg a jobb és bal kézben egyszerre, hiszen nincs meg az egyensúly, jelentős izommunkával kell ellentartani a dolgozó kar húzóerejének. Ez sokkal sérülés veszélyesebb, mint mindkét kézben szimmetrikusan dolgozni.

Az egy súly, két kezes gyakorlat már oké.
Egy súlyt is nehéz eleinte koordinálni, hogy helyesen mozgasd. Nagyobbrészt két kézben van a súly egyébként. Néhány gyakorlat van (azok közül amit eddig tanultunk), ezeknél viszont fokozottan fontos a helyes tartás és az egyensúly. Nehéz ezt elmagyarázni.. :rolleyes:
Mondok egy példát (ezt a gyakorlatot több lépcsőben tanultuk, a végén raktuk össze):
- a földön fekszel háton, súly a (mondjuk) jobb kézben, kéz függőlegesen nyújtva
- felkönyökölsz a bal kezedre (jobb kéz továbbra is függőlegesen nyújtva, a bal felkar és a jobb kar vonalban)
- feltérdelsz féltérdre, jobb térd lennt, bal lábad támaszt, a súlyt végig figyeled, jobb kéz továbbra is függőlegesen nyújtva
- előrenézel, felállsz kisterpeszbe, jobb kéz továbbra is függőlegesen nyújtva
- Aztán innen vissza, lépésenként.
Ebből megcsinálsz mondjuk 3-at, majd a másik oldalra szintén. Ez mondjuk már egy eléggé összetett gyakorlat.
Tehát ne úgy képzeld el, mint egy hagyományos edzőtermi súlyzózást, ahol mindkét kézben kézisúlyzó és megy a váltott bicepsz 5 percig...;) Itt nem igazán erőből, az ízület, mint csuklópontot használva emeled a súlyt (ami az ízületre nézve igen megterhelő), hanem "technikásan mozgatod a súlyt.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egy súlyt is nehéz eleinte koordinálni, hogy helyesen mozgasd. Nagyobbrészt két kézben van a súly egyébként. Néhány gyakorlat van (azok közül amit eddig tanultunk), ezeknél viszont fokozottan fontos a helyes tartás és az egyensúly. Nehéz ezt elmagyarázni.. :rolleyes:
Sokat segítettél a megértésben. Nyilvánvaló, hogy akkor tudnék érdemben hozzászólni, ha kipróbálnám. Amíg fejben rakom össze, addig nem tudom, hogy minek mi a taktikája, pedig biztos lehet benne az ember, hogy amit szakember vezet, az jó lehet.
Így, ahogy leírtad, nagyon kíváncsivá tett, legalább hogy kipróbáljam. Főként az tetszik, hogy a helyes testtartásra összpontosítanak, nem az izomerőre.
Egyébként a konditermes súlyzós gyakorlatok soha nem vonzottak. Sokkal inkább a technikás, ellenponos, ellentartós gyakorlatok.

Van, amit magatokon észrevettetek az elmúlt 3 hónap alatt? Pl alvás mélysége, kipihentség, nagyobb teherbírás, jobb testtartás? Vagy bármi, ami megint csak elméletben jut eszembe, de ti gyakorlatból, tapasztalatból tudjátok megmondani.

Én mindig étvágy csökkenésről és jobb alvásról tudtam beszámolni, ha bármilyen szervezett ugra-bugrán vettem részt.
 

poe

Őstag
Van, amit magatokon észrevettetek az elmúlt 3 hónap alatt? Pl alvás mélysége, kipihentség, nagyobb teherbírás, jobb testtartás? Vagy bármi, ami megint csak elméletben jut eszembe, de ti gyakorlatból, tapasztalatból tudjátok megmondani.
Az alvással nincs gond, különösen edzésnapon... :p
Az erőnlétem, állóképességem egyértelműen javul (egy hónapja egy mostani edzést nem tudtam volna végigcsinálni). Az edző ügyesen csinálja, folyamatosan emeli a terhelést, de azért nem nyír ki bennünket. ;)
A tartásomat is jobbnak érzem. Illetve a szellemi munka is jobba megy, általánosságban is terhelhetőbb vagyok (ez mondjuk szerintem minden rendszeres sport esetében így van).
A honlapon amit linkeltem fenn vannak az instruktorok, helyszínek. Szoktak lenni ingyenes bemutatóedzések, járj utána és próbáld ki. ;)
Engem az alábbiak győztek meg:
-nem olyan unalmas, mint a hagyományos súlyzózás
-egyetlen eszköz kell hozzá
-bárhol végezhető (ahol van 4-5 m2 szabad hely)
-igényeidnek, állapotodnak, idődnek megfelelő edzést állíthatsz össze
-az egész testedet átmozgatja
 

blaci

Őstag
Tanuljunk kerékpározni!

Sziasztok!
Karácsonyra remélem többen is kaptak a gyerekek közül kerékpárt ajándékba, akárcsak a szomszédunkban. Erről jutott eszembe a gondolat, hogy egy kicsit írok nektek a kezdeti lépésekről, talán nem lesz haszontalan, ezzel is szeretném egy kicsit népszerűsíteni egyik kedvenc sportomat, hobbimat a kerékpározást. Megosztanék veletek egy tanítási módszert, amit a kerékpáros szakma is jelenleg a legjobbnak tart. Ez a kis írás egyértelműen a kezdeti lépésekről fog szólni, akinek már jól megy a kerékpározás azoktól előre is elnézést kérek, talán nem találják majd nagyon unalmasnak ha esetleg mégis elolvassák...
Szóval, először is eresszétek le a nyerget amennyire csak lehet és szereljétek le a bicikliről a pedálokat. Erre azért van szükség, hogy biztosan elérje a talajt, a pedálba pedig ne akadjon el a lába a gyereknek. Ezután rollerezve, lassan próbálkozva könnyen megtanulhat egyensúlyozni a biciklin. A játékos gyakorlás közben tanítsuk meg a kormányzást és a fékezést, valamint ami még nagyon fontos, hogy megállás után hogyan szálljon le a kerékpárról. Próbálkozzon így a gyerek néhány alkalommal, közben biztassuk, hogy lökje el magát két lábbal és egy-egy pillanatra emelje fel mindkét lábát a levegőbe gurulás közben. Ha már elég jól megy, visszaszerelhetjük a pedálokat. Az eddig leírtakat szokták általában kihagyni. Fontos, hogy ne fogjuk hátul a nyerget és főleg ne fussunk a bicikli mellett! Ha ráérez a gyerek a technikára, akkor fokozatosan emelhetünk a nyergen annyira, hogy számára kényelmes legyen. A tapasztalatok szerint három-négy ilyen biciklióra után szinte valamennyi gyerekek megtanul önállóan kerékpározni. Gondolom nem kell mondani, hogy a gyereket akkor is biztatni, lelkesíteni kell ha kezdetben egy kicsit még ügyetlen!;-):-D
Talán még fontos lehet az is, hogy soha ne erőltessük ha éppen nincs kedvük biciklizni, elfáradtak már vagy egyszerűen csak megunták az napra a biciklizést, hiszen az a célunk, hogy megszeressék a kerékpározást. Ha lejtőn kerekezik a gyerkőc, mindenképpen bírjuk rá, hogy lassan guruljon lefelé!
Ami még nagyon fontos az a biztonság! Egy jó bukósisak elengedhetetlen! Szerencsére nagyon nagy a választék ezekből is, formára, színre...stb. Nem fontos a legdrágábbat megvenni, de mindenképpen szaküzletben vásároljunk ahol tudnak nekünk segíteni a választásban és vigyük magunkkal a csemetét is. Lényeg az, hogy kényelmes legyen, próbáljunk fel több félét, amelyiket nem akarja majd levenni a gyerek, az lesz az igazi!;-)
Később aztán lesz még tennivalónk, pl. megismertetni az alapvető közlekedési szabályokkal meg ilyenek, egyenlőre azonban elég ennyi…
Jó tanulást, gyakorlást kívánok és főleg jó kerékpározást!
Kerékpározzon mindenki - aki csak teheti - lehetőleg minél többet mert biciklizni jó!;-) Továbbá nagyon jó sportolási és kikapcsolódási lehetőség, természetesen nem csak gyerekeknek!!!:-D
Üdv.,
Laci …aki legközelebb horgászni tanulunk! :-D (…utána pedig zongorázni!) :mrgreen:

Jóvanna, csak viccőtem! :D:D:D

Ui.: A sportolás és a cukorbetegség kapcsolatára szándékosan nem tértem ki, aki visszaolvas egy kicsit nagyon jó és hasznos hozzászólásokat talál ebben a topikban is a témával kapcsolatban. Én is csak ismételtem volna magamat…
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata 1 lecke! Végy egy botot (peca) ,akassz rá kukacot ,dobd be egy olyan tóba ,amibe hal is van és várjjjjjjj.......a végén vagy lesz hal vagy nem.
Laci remélem nem bánod az első leckét!
Vagy jön a halőr. :rohog: Az lesz ám a malőr. :mad: No para, majd nézek bambán. :D De legalább elmondhatom, hogy pecáltam. :D:D:D
 

blaci

Őstag
Kata 1 lecke! Végy egy botot (peca) ,akassz rá kukacot ,dobd be egy olyan tóba ,amibe hal is van és várjjjjjjj.......a végén vagy lesz hal vagy nem.
Laci remélem nem bánod az első leckét!

Egyáltalán nem bánom, sőt!:dr_24: Így legalább biztos lehetek abban, hogy lehetőleg olyan tóba kell pecázni amiben halak is vannak, mert ez nagy mértékben elősegítheti azt, hogy eredményesek legyünk. Mondjuk sejtettem én ezt eddig is, szóvá is tettem egyszer még nyáron a tógazdának…mondjuk nem örült neki túlzottan… Azért az mégiscsak engem igazolt, hogy ezzel a meglátásommal nem voltam egyedül.
Üdv.,
Laci …aki kíváncsian várja a 2. leckét…!:D:D:D
 

pusimelu

Őstag
2.lecke!
Ha már van botod és el akarod kerülni a halőrt!
Pecászhatsz csónakból is csak kell egy teknő amire nagyon figyelj ,hogy ne legyen lyukas ,mert nem jössz vissza se te se a hal!:oVagy vigyél úszógumit!:D
Én mikor gyerek voltam egy olyan stégre jártam Janipapával horgászni ami a tó közepén volt és be kellett sétálni jó hosszan!
Ott egy valamire kellett figyelni nagyon !
Éjszaka ne menj ki Wc re ,mert messze van és sötét!A tó meg közel és hideg!
A tapaszatalat beszél belőlem ,majdnem a tóba síeltem ,azt hittem otthon vagyok!:rohog:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
2.lecke!
Ha már van botod és el akarod kerülni a halőrt!
Pecászhatsz csónakból is csak kell egy teknő amire nagyon figyelj ,hogy ne legyen lyukas ,mert nem jössz vissza se te se a hal!:oVagy vigyél úszógumit!:D
Én mikor gyerek voltam egy olyan stégre jártam Janipapával horgászni ami a tó közepén volt és be kellett sétálni jó hosszan!
Ott egy valamire kellett figyelni nagyon !
Éjszaka ne menj ki Wc re ,mert messze van és sötét!A tó meg közel és hideg!
A tapaszatalat beszél belőlem ,majdnem a tóba síeltem ,azt hittem otthon vagyok!:rohog:
Hű, ez már nekem lehet, hogy túl bonyi, és Janipapám sincs. Meg hogy én iccaka ne pisikéljek???? :mad:
Nem lehetne csak úgy pecálni, hogy lógatom az botot kukacval a végén??:D
 

pusimelu

Őstag
Az első lecke a legkönnyebb akkor addig nem megyünk tovább amíg ki nem próbáltad!;)
Neked nincs Janipapád?:(
Azt hittem olyan mindenkinek van!Az enyém 90 éves és mindene fáj (azt mondta most karácsonykor) ,de pecázni jövőre is ki akar menni!
Nem baj nem bonyolítjuk tovább egyenlőre....
Lehet hogy Laci más tanfolyást indít ami könnyeb iratkozz be hozzá....:dr_31:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az első lecke a legkönnyebb akkor addig nem megyünk tovább amíg ki nem próbáltad!;)
Neked nincs Janipapád?:(
Azt hittem olyan mindenkinek van!Az enyém 90 éves és mindene fáj (azt mondta most karácsonykor) ,de pecázni jövőre is ki akar menni!
Nem baj nem bonyolítjuk tovább egyenlőre....
Lehet hogy Laci más tanfolyást indít ami könnyeb iratkozz be hozzá....:dr_31:
Hát akkor szépen lassan, komótosan tanulgatok pecálni az alapoktól. Majd mindig jöttök egy-két jó tippvel.
Janipapának kívánom, hogy sokáig járjon még pecálni minden féle nyavalya és nyűg nélkül. Szerintem ha éppen pecálni van Janipapa, akkor nyem is fáj sem itt, sem ott. :)
 

pusimelu

Őstag
Hát akkor szépen lassan, komótosan tanulgatok pecálni az alapoktól. Majd mindig jöttök egy-két jó tippvel.
Janipapának kívánom, hogy sokáig járjon még pecálni minden féle nyavalya és nyűg nélkül. Szerintem ha éppen pecálni van Janipapa, akkor nyem is fáj sem itt, sem ott. :)
Akkor csillog a szeme.....:dr_31:
 

christina

Őstag
Szóval, először is eresszétek le a nyerget amennyire csak lehet és szereljétek le a bicikliről a pedálokat. Erre azért van szükség, hogy biztosan elérje a talajt, a pedálba pedig ne akadjon el a lába a gyereknek. Ezután rollerezve, lassan próbálkozva könnyen megtanulhat egyensúlyozni a biciklin. A játékos gyakorlás közben tanítsuk meg a kormányzást és a fékezést, valamint ami még nagyon fontos, hogy megállás után hogyan szálljon le a kerékpárról. Próbálkozzon így a gyerek néhány alkalommal, közben biztassuk, hogy lökje el magát két lábbal és egy-egy pillanatra emelje fel mindkét lábát a levegőbe gurulás közben. Ha már elég jól megy, visszaszerelhetjük a pedálokat. Az eddig leírtakat szokták általában kihagyni. Fontos, hogy ne fogjuk hátul a nyerget és főleg ne fussunk a bicikli mellett! Ha ráérez a gyerek a technikára, akkor fokozatosan emelhetünk a nyergen annyira, hogy számára kényelmes legyen. A tapasztalatok szerint három-négy ilyen biciklióra után szinte valamennyi gyerekek megtanul önállóan kerékpározni. Gondolom nem kell mondani, hogy a gyereket akkor is biztatni, lelkesíteni kell ha kezdetben egy kicsit még ügyetlen!;-):-D
Talán még fontos lehet az is, hogy soha ne erőltessük ha éppen nincs kedvük biciklizni, elfáradtak már vagy egyszerűen csak megunták az napra a biciklizést, hiszen az a célunk, hogy megszeressék a kerékpározást. Ha lejtőn kerekezik a gyerkőc, mindenképpen bírjuk rá, hogy lassan guruljon lefelé!

AHA! Lehet, hogy ezért nem tanultam meg biciklizni? Nem így tanítottak. :p
Nekem ma is mumus a kerékpár látványa, és csak irigykedem amikor a családokat látom együtt tekerni. Na de annyira nem sikerült még irigykednem, hogy késztetést érezzek a megtanulásához.;)
Én már csak így fogok élni, illetve szeretnék egy szobakerékpárt.:D
 

dg

Őstag
AHA! Lehet, hogy ezért nem tanultam meg biciklizni? Nem így tanítottak. :p
Nekem ma is mumus a kerékpár látványa, és csak irigykedem amikor a családokat látom együtt tekerni. Na de annyira nem sikerült még irigykednem, hogy késztetést érezzek a megtanulásához.;)
Én már csak így fogok élni, illetve szeretnék egy szobakerékpárt.:D


:D

Én meg úszni nem tudok! Na, ez is így marad. Víziszonyhoz éppen passzol! :p
 

blaci

Őstag
AHA! Lehet, hogy ezért nem tanultam meg biciklizni? Nem így tanítottak. :p
Nekem ma is mumus a kerékpár látványa, és csak irigykedem amikor a családokat látom együtt tekerni. Na de annyira nem sikerült még irigykednem, hogy késztetést érezzek a megtanulásához.;)
Én már csak így fogok élni, illetve szeretnék egy szobakerékpárt.:D

Kedves Christina!
A szobakerékpár is nagyon jó, mert nem vagyunk kitéve az időjárás viszontagságainak és a lehető legbiztonságosabb is ebben a kategóriában.
Üdv.,
Laci …aki szintén szeretne majd egyet!;)

Ui.: De azért mégiscsak az országúti az igazi… :D:D:D
 
Oldal tetejére