Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

misamaci

Aktív tag
Én magam a sütikbe krémekbe már hosszú évek óta süssinát használok, két kanál közt szétnyomva. 10 -12 dkg cukornak nekem 17-20 szem süssina felel meg.

Ez azért így működik, mert a tablettás édesítőket általában úgy készítik, hogy
1 tabletta = 1 szem mokkacukor = 5-6 g cukor arányt tartani lehessen. Sütiknél ez akkor gond, ha a tésztához (pl piskóta) kell a cukor(helyettesítő) által adott térfogat is (hiszen a cukor legtöbbször nemcsak édesítőként, hanem térfogatnövelőként is működik ilyenkor)
 

misamaci

Aktív tag
Engem ez a 40 fok gondolkodtat el. Szerintetek lehet egy panelben a konyhában tartósan 40 fok?

pont 40 nem hiszem ... de 35 simán megvan nálunk is (mondjuk mézet a kamrapolcon, hűvösben tartjuk)
Azért arra még érdemes odafigyelni, hogy a bolti mézeket (legalábbis amelyiken nincs rajta a termelő neve) sokszor, a forgalomba kerülés előtt "kezelik". Ultraszűrőn átnyomva, melegítve, több helyről származó mézeket vegyítve hoznak létre egy - a forgalmazó által előírt - standartnak megfelelő mézet ... ami viszont már nem biztos, hogy minden hasznos anyagot tartalmaz! Szóval érdemes termelői mézeket keresni ... főleg hogy a hazai mézek általában jó minőségűek (nem véletlen, hogy pl. Németországban évek óta folyamatosan áll a balhé amiatt, hogy az ottani forgalmazók a nálunk vásárolt mézet bekeverik a rosszabb minőségű - pl. kínai - mézekkel és aztán "echte ungarische honig" cimkével hozzák forgalomba :mad: ... de a hazai "hamis méz" balhéknak is sokszor ez a háttere)
 

macskosz

Új tag
Hali!
A 40 c-fokon azért úgy jön össze,hogy a méz nagyon jó hőtároló.Direkt hő közlés nélkül ( már mint ha csak a levegő járja és nincs szúró napon ) a pár órás 40 c-fok mellet soha nem koncentrálódik benne a hő , hiszen éjszaka meg tartósan 20-c-fok van.Tehát 20 c-fokról indít a pár órás csúcshoz.Az ultraviola sugárzás meg a szereves molekuláit felbontja.Megszünik az enzimatiku hatás.A C-vitamin illetve a vízben oldódók is felbomlanak.Forró tea!!!!
A méhek lakásában sötétét van.A kánikulában szellőztetéssel és párásítással tartják a kis méhecskékre a 38 c-fokot,mert mint a gyermekek láza tartósan 40 c- felett mortalitáshoz vezet.Tehát 40 c-fok felett már nincs szükség mézre mert nem lessz aki megegye.Kivétel a szomszédos kaptár rabló méheit akik immár a szirupot szívesen hordják a családjuhoz haza.
Én önitatón tartom Őket ami azt jelenti,hogy az ívóvíz bennt a kaptárban van.A kánikulában napi fél liter a fogyasztásuk.Ha rásüt a nap ennél több.
A mézhamisítás róL! Ha a magyar mézben narancs,kiwi,avokádó,füge vagy más déli gyümölcs körmös-szúrós-tüskés pollent találunk akkor el lehet gondolkodni.
Itt Bugac-on nem élnek ilyen ültetvények.A szomszédomnak van egy citromfája de az is a szobában és nem látogatják a méhek.Ha valaki tudna ilyen oltványt kérem írjon honnan lehet beszereni mert az enyém 15-éve díszlik termés nélkül.
A kínai = azsiai higiénia.Kitenyészthető minden ami ott van csak ám Ők oda születtek.A másik hogy direkt sziruppal keverik ,így lesz jobb esetben fel cukor fele méz.A mi maradt azt a hőkezelés teszi tönkre ( 72 c-fokon ).Az így nyert szirup viszon tartalmazza a vibrio,cokkusz stb baktériumokat és mivel szirubpan utaznak már a táptalaj is megvan.És az Ő gyerekeik a sprók is.Szóval fogyasztás előtt azsiai védőoltássorozat ajánlott ( nem két fillér).Nyilván a méz keveredésük a szaporitásukkal egyenértékü.
A mikro hullámú sugárzás 650 w-on 2 perecen keresztül csírátlanított mézet illetve szirupot eredményez,Enzim és vízben oldható vitamin nélkül.Ez is jó a hypóra mert a cukor molakula szerkezet nem változik meg,de szirup marad viszza.
Köszönöm a figyelmet!
Tisztelettel! jani.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Misamaci, Macskosz, köszönöm az infokat! Legutóbb bio mézet vettem, ha jól sejtem, ezt nem szokták hőkezelni vagy igen? De hőkezelés nélkül meg nem maradhatnak benne bacik a magyar mézekben is?
 

misamaci

Aktív tag
Misamaci, Macskosz, köszönöm az infokat! Legutóbb bio mézet vettem, ha jól sejtem, ezt nem szokták hőkezelni vagy igen? De hőkezelés nélkül meg nem maradhatnak benne bacik a magyar mézekben is?

A méznek "alapjáraton" nem alkotórészei a bacik, azok inkább a begyűjtés/feldolgozás során kerülhetnek bele (hiszen a méz természetes állapotában baktériumölő hatású, természetes antibiotikum). A hazai higieniás előírásaink sokkal szigorúbbak (HACCP stb), mint amiről ázsiában egyáltalán hallottak.
A másik gond a kínai mézeknél (de más, pl Dél-Amerikai v Afrikai mézeknél is) a vegyszermaradékok, amik a kaptárakban alkalmazott vegyszerekből (jellemzően atkairtásra használt gyógyszer-hatóanyagok) maradnak vissza, itthon már több éve tilos ezeknek a módszereknek az alkalmazása (2004 óta biztosan).
Szóval szerintem megnyugodhatsz, nagy eséllyel jó mézet vettél.:cool:
 

tímeácska

Őstag
Hali!
A 40 c-fokon azért úgy jön össze,hogy a méz nagyon jó hőtároló.Direkt hő közlés nélkül ( már mint ha csak a levegő járja és nincs szúró napon ) a pár órás 40 c-fok mellet soha nem koncentrálódik benne a hő , hiszen éjszaka meg tartósan 20-c-fok van.Tehát 20 c-fokról indít a pár órás csúcshoz.Az ultraviola sugárzás meg a szereves molekuláit felbontja.Megszünik az enzimatiku hatás.A C-vitamin illetve a vízben oldódók is felbomlanak.Forró tea!!!!
:dr_24::dr_24::dr_24: Mondom, hogy főnyeremény vagy Jani! :cool: Eddig mindig mindenhol a forró mézes teát ajánlották iszogatni, ha fáj az ember torka...
Most már tudom, hogy csak hideg teában marad méz a méz, az értékes vitaminokkal együtt!!! :dr_24::dr_24::dr_24:
 

misamaci

Aktív tag
Két elgondolkodtató cikk, szerintem az elsőt mindenképpen érdemes elolvasni ... a második egyelőre inkább csak érdekesség (remélem!!!)

Ételfestékek, amelyektől elbutulunk

Az azoszínezékek egy kutatás szerint hiperaktivitást, és figyelemzavart okoznak a gyerekeknél, ennek ellenére az Európai Unió nem tiltotta be őket, mondván: kis mennyiségben fogyasztjuk, így nem jelentenek veszélyt. A civil szervezetek tovább harcolnak a vegyianyag ellen, addig is minden, azoszínezéket tartalmazó terméken fel kell hívni a figyelmet az esetleges mellékhatásra. A Világgazdaság Online utánajárt az érintett E-számoknak.
Teljes cikk itt

Cafatokból hússzelet?

Az Európai Unió jelenleg felülvizsgálja az élelmiszeriparban használható adalékanyagok engedélyeit. Az élelmiszeripari szakértők szerint jó hír, hogy a fogyasztók örömére – az illetékes szervezet elutasította az úgy nevezett húsragasztó enzim engedélyezését. Más kérdés, hogy kiderül-e, ha egy gyártó ezt a speciális szert használja.
Teljes cikk itt
 

poe

Őstag
Épp a napokban csináltam először én is.
Nem nagyon keresgéltem receptet. Csináltam leveskockából levest, abba áztattam, közben kínai zöldségkeveréket felraktam kevés olajra, wokban, só, bors, kínai fűszerkeverék, majd összekevertem a tésztával és együtt pirítottam pár percet (kicsit a levesből is öntöttem bele). Bundázott (keményítő, liszt, tojás), fűszeres halfalatkákat csináltam hozzá.
Finom lett. ;)
Számolni sima tésztaként számoltam, nem volt vele gondom.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Van-e valakinek tapasztalata az üvegtésztával és a rizstésztával? (S, ha igen, milyen?)
Mert nekem első ránézésre nagyon szimpatikusnak tűnnek. Üvegtésztát be is szereztem, és most vizsgálódom, hogy mit kell/lehet vele kezdeni!

http://www.mindmegette.hu/uvegteszta-rizsteszta-nem-csak-liszterzekenyeknek-43475
Múlt héten ettem először rizstésztát életemben és olyat hipóztam utána, hogy ihaj :D Sima tésztának számoltam... az üvegtésztától nem hipóztam emlékeim szerint,de lehet, hogy ez valami véletlen volt, de elég gyanús. Mindenesetre és nem tudom, mennyi a chja és főképp a GIje! Ha valaki tudja, azt én is szívesen veszem.
 

poe

Őstag
Itt a kezemben a csomag, rizstészta, a CH 77g/100g, a GI-t nem tudom, de azt gondolom magasabb mint a normál tésztáké, de ez nyilván azon is múlik, mivel eszed.
 

liza49

Új tag
Sajnos nem emlékszem melyik sajtó orgánumban (orvosi váró) azt olvastam az idősek memória gondjaival foglalkozó cikkben, hogy kerüljék a cukorpótlók fogyasztását. Mármint az idősebbek.Kb 5 éve nem eszem cukrot, lehet hogy ez okozza hogy vannak ilyen problémáim? Nagyon megijedtem és azonnal cukor nélkül kezdtem inni a kávét teát. Az utóbbiból legalább egy litert megiszom naponta. Jó lenne egy szakember véleményét ismerni.
 

misamaci

Aktív tag
A legnagyobb gond ezzel az, hogy amire a GVH hivatkozik (ti. nem hazai származású a termék), az a legtöbb "magyar termék" jellegű védjegynél NEM IS KÖVETELMÉNY(!) /egyéni termékvédjegyet gyakorlitalg szinte bárki bjegyeztethet, és olyan szabályok alapján oszthatja ki, amilyeneket éppen megálmodott ... valószínű hogy ezek a "Magyar minőség" stb jellegű jelzések is ebbe a kategóriába esnek .../

Sajna tényleg az van, hogy marhára kell figyelni, ha hazait szeretnénk venni (mondjuk a nagy láncoknál legfeljebb papíron van meg a hazai árúk előírt %-os aránya ... egy angol, német stb. lánc egyszerűen nem fog azzal foglalkozni, hogy helyi forrásokból szerezzen be pl. tojást ... főleg ha pl. Lengyelorszégban akkora tojótelepek vannak, amiknek az állománya - telepenként - közell akkora, mint a teljes hazai tojóállomány ... húsnál, tejterméknél is hasonló a helyzet)
 

borka

Őstag
Gluténmentes kenyér

Sziasztok !

El kell,hogy dicsekedjek Borka produktumával.:cool:
Gluténmentes lisztből készült,és ez már nem az első. ( Jénai tálban, sütőben.)
NAGYONFINOM !!!!!!!! :dr_104::dr_104::dr_104:

Sándor
 

Csatolások

  • DSCF2261.jpg
    DSCF2261.jpg
    2.1 MB · Olvasás: 8
Oldal tetejére