Edukáció

zsuzsa

Új tag
Most nálunk nagyon bejön a gyümölcsleves, meggyszósz, amit ő nem ebédre eszik, hanem tazóraira, vagy inkább uszonnára, egy kis tálkával, és akkor eszik gyümölcsöt. A dinnyét, barackot szereti most, azt csak úgy magába, összevágva lemérve, egyszerre én is keveset adok, de a dinnye így is kicsit megdobta, igaz 11 kor ette ebéd előtt egy órával, akkor már nem kellett volna, de anyukámmal bűnöztek egy kicsit. Nálunk még 4 évesen ez nem gond, inkább több gyümölcsöt enne, mint lehetne, de ahol idősebb gyerek van, az ismeretségi körünkben, ez mindenhol gond, hogy nem akarnak gyümölcsöt enni. Szerintem akkor jó a gyümilé is, csak jobban viszi a cukit.
 

zsuzsa

Új tag
Szia Víghkata !
Gondoltam rád az elmúlt napokban. Tibikémnek ebben a melegben napokig 15 körüli cukijai voltak, de olyan össze vissza, hogy ha egy féllel is rákorrigálltam, már lement 3,1 re, de aztán vissza 18 ra és tovább. Már étkezéseket kihagytunk, és nem jutottunk előbbre, a kanűlt cserélltük, légtelenítettem stb... aztán tegnap este jött a hidegfront, és mintha elvágták volna, rendeződött minden azóta 4-7 közötti cukink van. Nálunk pont fórdítva működik, mikor meleg van akkor kéne hogy alacsony cukija legyen, de nem neki hidegben van jó értéke, véletlenűl se működjön semmi átlagosan.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Víghkata !
Gondoltam rád az elmúlt napokban. Tibikémnek ebben a melegben napokig 15 körüli cukijai voltak, de olyan össze vissza, hogy ha egy féllel is rákorrigálltam, már lement 3,1 re, de aztán vissza 18 ra és tovább. Már étkezéseket kihagytunk, és nem jutottunk előbbre, a kanűlt cserélltük, légtelenítettem stb... aztán tegnap este jött a hidegfront, és mintha elvágták volna, rendeződött minden azóta 4-7 közötti cukink van. Nálunk pont fórdítva működik, mikor meleg van akkor kéne hogy alacsony cukija legyen, de nem neki hidegben van jó értéke, véletlenűl se működjön semmi átlagosan.

Hát az az igazság, hogy mindig elszomorodom egy kicsit, amikor más is ezt a "hullámvasutat" produkálj, mint én, főleg, amikor egy kissrácról van szó. Nehéz lélekben elfogadni, hogy amikor az ember mindent megtesz, akkor is felborul az egyensúly, de valahogy túl kell lenni rajta. Több orvos is mondta már, hogy ha ilyen felborult időszakban nem próbáljuk meg mindenáron rendezni a cukorszintet, akkor idővel az magától is beáll, csak hosszabb idő alatt.
Csak hát én is olyan vagyok, hogy minél előbb normális értékre akarom hozni a cukromat, és képtelen vagyok 15-20-as cukornál nem közbelépni. Aztán amikor egy 18-as érték után hipozom, akkor elgondolkodom, hogy lehet, hogy "csak" 4-5 órát kellett volna várnom és rendződik a cukim? Már nagyon odafigyelek, és 12-15-ig tényleg nem korrigálok.
A tegnapi hidegfront nekem is rendberakta egy kicsit a cukimat, de ma is elkövettem egy korrekciós hibát. Reggeli 13-as cuki után felment 17-re, 1,5 E-vel korrigáltam, ebédhez kevesebbet adtam be, mert még a korrekciós inzulinból volt még a szervezetemben, ennek ellenére ebéd után megint egy 3,1-es hipom volt. Most megint gondolkodom, hogy nem kellett volna korrigálnom, hanem csak ebédhez beadni a megszokott inzulint, akkor most lehet, hogy jó lenne a cuki. Csakhogy 17-nél ki nem korrigál? Úgy tűnik még ettől is óvatosabban szabad csak korrigálnom.
Hát a korrekciókra vigyázzatok Ti is, még akkor is, ha nem ingadoztok ennyit, mint én.
 

zsuzsa

Új tag
Most rendben vagyunk, az a három nap elviselhetetlen meleg, nem tett jót. Nála az a baj, hogy amit a felnőttek írnak hogy addig nem eszem amíg nem normalizálódik a cukrom, azt ő nem érti, és nem bírja ki, ha mérek, már tudja hogy enni lehet, és kijön egy magasabb érték, akkor hiába mondom sokszór hogy Tibus várni kéne, kicsit később egyél, akkor már nem hagy békén, hogy éhes. Most tegnap pl. beevett ebédet, és délután nem volt éhes, 6 os cukorral kelt, és ki tudtuk hagyni az uzsit, ilyenkor örülök, mert tudom nézni a bázist, hát úgy hogy déltől este hatig nem evett semmit, 6 órakor 10 es cukorral vacsorázott. Pedig megemelltük a bázist egy kicsit. Utána fél kilenckor 8 as cukival, megint nem kért utóvacsit, aminek örültem, de reggel 2,7 el keltünk. Ilyenkor azt látom, hogy kell az utóvacsi, de rá kell korrigállnim egy 0,2-0,3 at mert különben meg 10 fölé dobja éjszaka. Olyan nehéz ezekkel a kicsi értékekkel dolgozni, hogy kicsit korrigálljál is, de nehogy sok legyen, nála meg már a 0,5 is van hogy sok.
 

Vick

Új tag
Én csak 3 óránként korrigálok, mert különben én is belegabajodnék, hogy mennyi inzulinnal számoljak még. (Volt már rá példa) Kb 3 óránként vannak az étkezések is, így addig várok, akkor szoktam hozzáadni +inzulint. Ha 15 vagy magasabb, akkor beadom a korrekciós bólust, ami 0,2-0,3E, várok 30 percet és csak utána etetem meg, amihez a szokásos bólust adom, esetleg 0,1E többet. Nem mindig reagál rá egyformán. Van úgy hogy 2-3 óra múlva már 6 a cukra (ami elég durva zuhanás) és olyan is van, hogy alig mozdult. Ha az utóbbi, akkor megint adok korrekciós bólust, és ugye eszik is, mert itt a köv kaja idő. Az átmenei bázis emelés magas cukor korrigálására nem jött be nálunk. Nehezen kezd el csak csökkenni tőle a cukor, utána meg nem tudom kitalálni, hogy a köv kajához mennyi bólust is adjak, mennyire hat az emelt bázis. Bázist emelni betegség esetén, vagy tartósan magas cukor esetén szoktam.Köszi a gyümölcs ötleteket. A joghurttal majd megpróbálkozom. Csak az "ivós" jöhet szóba, a darabosat nem szereti. A gyümölcslevest utálja :( . Én szeretem, ezért diétásan csinálom magamnak is, hátha megkívánja, de eddig nem jártam sikerrel. Tavaly még minden gyümölcsöt szeretett. Lehet, hogy tényleg a "korral járó" sajátosság?Zsuzsa, milyen gyümölcslére gondolsz? Boltban kapható 100%-osra? Tegnap egész nap magas volt a vércuka a gyerkőcömnek, jött a hideg. Ma meg többször is alacsony, ez meg miért?
 

zsuzsa

Új tag
A bázis emelést nem szokták javasolni, mi sem alkalmazzuk, nagyon vágső esetben engedélyezi dr.-nénink, most is már két hónapja legalább mondom hogy vacsinál magasabb a cukra, de előbb a bólus emeléssel próbállkoztunk, és csak most mondta hogy mivel ez nem jött be, mert az ebédnél megemelt bólustól délután alvás után hypozott, vacsihoz pedig ugyanúgy megdobódott, ezért most háromtól emeltük a bázist egy kicsivel.A gyümilé nálunk ha jó a cukra, vagy 3-4 kzötti délelőtt és mozog, akkor mehet egy dl vitatigris gyümölcsvelő, vagy 100% os gyümilé. Minap kaptunk egy szatyor narancsot, kifacsartam, mert azt úgy gyümölcsnek nem nagyon esszük, lett egy l gyümilé belőle na az aztán 100 % os volt, és olyan finom, hogy alig tudtam lepattintani róla, ha jó volt a cukra kaphatott egy dl belőle. Nekünk is ilyen különösen viselkedik néha, most napokig magas volt, most meg, tegnap milánóiból beevett mégis csak 6 os cukra volt, ma meg krumplifőzelék után kelltünk 2,2 vel. Ilyenkor én is értetlenűl állok, hogy most mi van.
 

gretta

Új tag
Szióka, bocsi, hogy csak most reagálok, de szabi után ezerrel ugrottam fejest a melódiába.
Pont úgy látod a helyzetemet, ahogy az valójában van. El is döntöttem, hogy 12-13-ig nem korrigálok, akkor sem, ha 6-ról tornásztam fel. Aztán amikor visszanézem a pumpán az eseményeket, látom, hogy 12-re korrigáltam. Na-ná, hogy hipo. Mint egy kis elefánt a porcelánboltban.
Az elmúlt napokban viszont "alapból" felborult a cukim, hipo alig volt, az is gyenge, viszont annál több 14-18 közötti érték. Felment megint 20 fölé is, de nem somogyiként, úgyhogy volt náhány nap kezelhetetlen ingadozásom.

Aztán meg jöttek a jó cukik, és újra a meglepetés. Tegnap pl. ebéd után már 10-15 percenként mértem, mert folyamatosan és erősen a nagyon magas (18-20 közötti) érzésem volt, és nem akartam elhinni, hogy csak 6,5-8 között volt a cuki. Aztán nem foglakoztam vele, este vacsi előtt semmit nem éreztem, cuki mérés és 22,5-öt mértem. Az utolsó mérés és a 22,5 között 3,5 óra telt el kaja nélkül, normál délutáni teendőkkel. Csak ültem, és néztem ki a fejemből, és mondtam magamban, hogy "a francba, most ez meg miért?"
Mindennek van oka, ok nélkül semmi sem történik, de a rengeteg variáció közül most éppen melyik volt az ok? Gondolkodom, hogy mivel tudtam vonlna kiküszöbölni, mert ha nem is tudok változtatni a tényeken, akkor is jó tudni. De nem jutottam "sehova".

Egyébként a 8,6-os érték csak magamhoz képest jó. 14 év óta a pumpával sikerült 10 alá vinni. Egyszer lement 8,1-re, aztán vissza 9,2-re, és ott stagnált egy éve. Szóval javulgatok, javulgatok. Ha a kis eredménynek nem örülnék, meg sem érdemelném. Én ezért ugyanúgy megközdök, mint az "ügysebbje" az 5-6,5-ért. Elgondolkodtam már rajta, ha nem így tennék, 14 fölött lennék. Onnan indultam, annyi volt, amikor kiderült a diab.

a másik topicban írtad hogy a bázisod csak 13,2. sztem itt kezdődnek a gondok. lehet sokkal több lenne az igényed. ugy mint nekem anno.
 

Vick

Új tag
.A gyümilé nálunk ha jó a cukra, vagy 3-4 kzötti délelőtt és mozog, akkor mehet egy dl vitatigris gyümölcsvelő, vagy 100% os gyümilé. Minap kaptunk egy szatyor narancsot, kifacsartam, mert azt úgy gyümölcsnek nem nagyon esszük, lett egy l gyümilé belőle na az aztán 100 % os volt, és olyan finom, hogy alig tudtam lepattintani róla, ha jó volt a cukra kaphatott egy dl belőle.

A vitatigrist 1x próbáltuk, nagyon magas lett utána a cukra. Aztán az is lehet, hogy akkor éppen ilyen napja volt, mástól is magas lett volna. Most, hogy látom, ti is isszátok, újra ki merem próbálni majd. Nagyon finom!
 

zsuzsa

Új tag
Tényleg nagyon finom de csak akkor kapja ha 3-4 közötti vagy 3 alatti a cukra, akkor nem dobja meg, de ha 10 re adnám tuti hogy elszállna. Az alacsony cukival csak az a gond hogy olyankor elég kéne hogy legyen egy ilyen gyümilé, de nem mert éhes, és nem éri be vele, ezért van az, hogy több szh ot eszik hypoban, mint kéne, és azért ugrik meg utána, na meg persze a szervezet kompenzál is, de azért a tegnapi délutáni 2,2 után vacsinál is csak 8,6 volt, pedig ment a gyümilé, gyümölcs, joghurtban. Azt hittem meg se állunk 16 ig.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
a másik topicban írtad hogy a bázisod csak 13,2. sztem itt kezdődnek a gondok. lehet sokkal több lenne az igényed. ugy mint nekem anno.

3 féle bázis van beállítva. Valahol biztosan van megoldás, vagy jobb beállítás, csak hát mire beválna valamelyik, addigra borul a mutatvány, nagyon nem vagyok "állandó".
De amit javasolsz, azt tulajdonképpen próbáltuk már. Jelenleg az arány 45-55% a bólus javára. Ezt megpróbáltuk megfordítani, hogy a bázis legyen a több, meg az 50-50%-ot is megcéloztuk. Katasztrófa volt az eredmény. Tehát a bázis nagyjából jól hozzám van igazítva, a korrekcióknál kell a kezemre csapni, meg ha türelmetlen vagyok magammal szemben, akkor leülteni egy rét közepére, hogy hallgassam a fű növését.
 

pusimelu

Őstag
Kata!Tegnap nem tudom mi volt velem de lehet hogy a penemmmel volt valami.reggel hypora ébredtem.Délelőtt minden rendben.Ebédnél 6 volt a cukrom keveset ettem és 15 kor 13 volt a cukrom ami nekem betegségem fennálása óta nem volt. délután 16 kor már 12 az se kevés.Beadtam az inzulint 6 helyett 7 egységet mert már éhes voltam és vacsorázni szerettem volna meg ekkora cukornál.Ez volt 16.45-kor.Utána megettem a finom vacsimat és nem volt diéta hiba az tuti.Este 19-kor már úgy kellett feltornáznom a 3.4.-et mert minden bajom volt.Viszont 7.2 vel sem feküdtem még le ami már jó volt a hullámvasút után.Olyan voltam mint akin átment egy úthenger.Én nem tudom ti hogy bírjátok ezeket a nagy ingadozásokat?(ez még nem is volt nagy)Lehet hogy valami betegség?Reggel kicsit fájt a torkrom de most már semmi bajom.Remélem nem esek ágynak.Meli
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata!Tegnap nem tudom mi volt velem de lehet hogy a penemmmel volt valami.reggel hypora ébredtem.Délelőtt minden rendben.Ebédnél 6 volt a cukrom keveset ettem és 15 kor 13 volt a cukrom ami nekem betegségem fennálása óta nem volt. délután 16 kor már 12 az se kevés.Beadtam az inzulint 6 helyett 7 egységet mert már éhes voltam és vacsorázni szerettem volna meg ekkora cukornál.Ez volt 16.45-kor.Utána megettem a finom vacsimat és nem volt diéta hiba az tuti.Este 19-kor már úgy kellett feltornáznom a 3.4.-et mert minden bajom volt.Viszont 7.2 vel sem feküdtem még le ami már jó volt a hullámvasút után.Olyan voltam mint akin átment egy úthenger.Én nem tudom ti hogy bírjátok ezeket a nagy ingadozásokat?(ez még nem is volt nagy)Lehet hogy valami betegség?Reggel kicsit fájt a torkrom de most már semmi bajom.Remélem nem esek ágynak.Meli

Szeretnélek megnyugtatni, hogy ez nem olyan nagy tragédia. Nem azért, mert csak 13-ig ment fel, hanem mert nem gyakori a probléma. Sajnos sokszor utólag is csak tippelni lehet az okokra. Itt is lehet több ok.

  1. A reggeli hipo miatt erőteljesebben érvényesült a somogyi hatás, ami kihatással van még az ebédidőre is. Sokszor egy somogyi még két nap múlva is érezteti a hatását.
  2. Lehet, hogy részleges, vagy időleges inzulin rezisztencia alakult ki. Amikor a szervezeted már érzékelte és kezdte feldolgozni a beadott inzulint, te jóhiszeműen a magas cukrot plusz inzulinnal akartad korrigálni, amire nem volt szükség (de ezt ugye csak utólag tudod elemezni). Persze ha rezisztencia volt az ingadozás oka, és tovább tartott volna, mint ameddig tartott, akkor a plusz beadott inzulin sem húzta volna le. Ekkor lehet, hogy újabb korrekciót adsz be, hogy rendezd végre a cukidat. Egyszer csak, amikor a rezisztens időszak véget ér (amit te ugye nem tudsz), akkor a beadott összes egység összeadódik, és elkezd "dolgozni". Legalábbis a 3 órán belül beadott inzulin, a többi hatástalanul felszívódik.
  3. Valóban lehet ok a torokfájogatás.
Nagyjából a korrekcióknál ezekre, és ezek miatt kell nagyon vigyázni. Mondom én, aki nagy bátran közszemlére teszem a diagramomat.
Kérdés: ha ilyen jól tudom az okokat, akkor miért hullámvasutazok. A rezisztenciánál nem tudom akkor per pillant, hogy rezisztencia van és milyen mértékű és meddig tart. Meg a rezisztencia nem totális, vagyis a beadott plusz egységek valahány százaléka működik. Akkor, amikor alapból reagál a szervezet, és semmilyen inzulin ellenes hormonok nincsenek túlsúlyban (somogyinál főként a növekedési hormon), azonnal a sejtekbe juttatja az összes glukozt az inzulin. És máris felborult az egyensúlyi állapot, nincs összhangban a bevitt CH a beadott inzulinnal.

Nem tudom a te adagjaidat, de kb. úgy számolok, hogy 1 E inzulin ellnesúlyoz 10 g CH-t. Ha napi 30-35 E-t adsz magadnak, akkor kb. 1 E inzulin 3,3 mmol/l-vel viszi lejjebb a cukidat. Tehát a reggeli hipo után működhetett a somogyi is és kialakulhatott részleges rezisztancia is, ezért ment fel a cukid 10 fölé. Ebédkor kevesebb CH-vittél be, erre még korrigáltál plusz 1 E-t. Közben a szervezetet úgy gondolta, hogy "rendbe rakja magát", de a kevesebb CH és a plusz inzulin már elegendő volt, hogy hullámvasutazzál, pedig te csak a reggeli hipot szeretted volna rendbe rakni, és erre ráment egy teljes napod.

Egyébként nálam van, hogy a 2,2 és 22,2 közötti ingadozást nem szenvedem meg annyira, mint az 5-12 közöttit. Csak megnyugtaásul, én most eldöntöttem, hogy 15-ig semmiképp nem korrigálok. Úgy tűnik működik a dolog. Napok óta ingadozik, 6,6 és 17 között ugrándozik, de végre nincs súlyos hipo, és utána 25-ös kiugrás.
Amikor a szervezet önmagát hozza egyensúlyba azt hívják ellneregulációnak. Ez még kifejezettebb, amikor te még rá is korrigálsz a minél előbbi egyensúlyi állapot elérése érdekében.

Tehát nagyon ne ilyedj meg, a következő napokban ha tapasztalsz némi felborulást, ne hidd azt, hogy te csinálsz rosszul valamit, lehet, hogy a szervezeted érzékeli a előző napk ingadozásait, és azt hozza helyre. Meg ne felejtsük el, nagyon sokan érzékenyek az időjárásra. Hát a mostani időjárást nem kell ecsetelni. Az is lehet, amit te feltételezel, hogy egy kis torok fájogatás is kihatással van a cukidra, de ez megint olyan, hogy mint lehetséges ok van jelen, de nem tudhatod biztosan az okot.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Meli, és Mindenki!
Én most ebéd után 10,3-at mértem, és erre semmiképp nem korrigálok. Azért nem, mert délelőtt mértem egy 15,9-est, tehát lefelé menő tendenciát mutat a cuki, és még az ebéd CH tartalma, és a beadott inzulin is dolgozik. Ha 1 E korrekcióval számolok, ami 3,3 mmol/l-rel viszi le a cukimat, akkor pont elérném a hőn áhított 7-es cukit (vagy nem). Csakhogy az előbb leírt tényezők miatt lehet, hogy pont egy hipot okoznék magamnak. Lehet, hogy úgy lenne a hipo, hogy nem érzékelem (és éppen nem is mérek), aztán a következő mérésnél a somogyi hatására 18-at mérnék. Ekkor pedig félre diagnosztizálnám magamat, és rosszul úgy gondolnám, hogy kevés volt a korrekció, vagy rezisztencia állt fent. Korrigálok, ha mégiscsak felmegy 15 fölé.

Persze neked, és sokaknak nem a 6-12 közötti cukit kell "belőni", hanem jól működik a 4-7 közötti.
 

Zsu77

Új tag
Kata,örök hála!Már régen érdekelt a téma,hogy mióta és kik és hogyan fedezték fel!Köszi,puszi érte!
 

gretta

Új tag
ma elővettem a tápanyagos kiskönyvemet és eszembe jútott, hogy én az ételek GI-ével soha nem számolok... Mindig a feltüntetett ch-al számolok. aszerint adom be az inzulint. általában 10 gr-ra 1E-et. ( reggel többet ) Pedig mintha a korházi beállításon a doki mondott valami GI szorzót, amit nem árt figyelembe venni.... Istennek sem jutok most előrébb ebben a kérdésben ami igencsak szöget ütött belém :) Valaki esetleg???
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem is magasabb inzulin/CH aránnyal kell számolnom reggel, mint délben, vagy vacsikor.
A GI értékeket érdemes figyelni, mert sokszor, amikor van egy-egy kiugró értéked, és te biztos vagy benne, hogy nincs diéta hiba, akkor te CH-val számolsz, holott lehet, hogy a GI szorzó a ludas.
Azonos CH grammnál, de alacsonyabb GI értéknél a felszívódás lasabb, ill. elnyújtottabb.
Ez a beadott inzulinra "lefordítva" úgy működik, hogy a beadott inzulin már dolgozik, de még a lassú CH felszívódás miatt hipot idézünk elő. Vagyis az inzulin időben előbb van a szervezetben, mint a CH-ból felszívódó glukóz. Aztán a somogyi hatására, és a később felszívódó CH hatására a cukiszint alaposan megemelkedik, mivel már nincs a véráramban elgendő mennyiségű inzulin.
Pumpásoknál egyszerű a dolog, elnyújtva kell adagoltatni az inzulint, legalábbis tapasztalati úton ki kell silabizálni a felszívódási sebességet és időtartamot. Pennel már nehezebb korrigálni, de lehetőségként az étkezés utáni szurit lehet kipróbálni. Vagy kevesebb inzulinnal indítani, és fél óra múlva még egy kis adagot benyomatni. Persze ez több cuki mérést jelent, és még jól el is számolhatja magát az ember.

A legnagyobb gond, amikor egyszer így működik az ember, máskor meg úgy. Szerencsére a legtöbben "egyformán" működnek, de ugyanígy vannak kivételek is.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ja, elfelejtettem írni, hogy van egy-két élelmiszer, ahol a cukorbetegnek magasabb GI-vel kell számolni, mint a nem diabos tarsaiknak. Ilyen pl a müzli, és egyéb pelyhesített bizgettyűk. 80 % helyett 100-120%-kal. Rossz hír mi? Nekem az, már ami a műzlit illeti.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A GI-vel kapcsolatban van még egy rossz hírem. A gyümölcsök többsége alacsony GI-be tartozik, de mint fruktóz (gyümölcs cukor) gyors a felszívódása, és a kiürülése is. Na lehet kalkulálni.
 

lizzi

Őstag
Hát akkor most én is beszállok a nem kívánt rossz értéket mérők körébe:(Hetek óta nem tudunk rájönni a doktornőmmel ,hogy mitől ,hogyan lesz a reggeli jó 4-6 közötti cukiból 1-2 órán belül 12-14 közötti érték:(elegem van!!!!!és már az összes variációt majdnem kipróbáltam és nagyon dühös meg türelmetlen meg ideges vagyok és félek nehogy baja legyen a kisbabának ezektől az értékektől:(Én még ilyent sosem produkáltam eddig.Tippeket ,ötleteket várok!!!!
 
Oldal tetejére