Érdekes cikkek, hírek, kísérletek

tímeácska

Őstag
Én az ilyen Noni, meg vitaminok, természetes izék kérdésében hogy is mondjam... igencsak szkeptikus vagyok... Úgyhogy, ne haragudjatok, de ilyen, és efféle tapasztalatokkal nem szolgálhatok... Én egyben hiszek: az inzulinban, és a megfelelő étkezésben, életvitelben... ;-)
 

tímeácska

Őstag
Hát igen... Először saját magunkat emésztjük, aztán saját magunk emészt meg saját magunkat... :rolleyes: Hűűű! Ezt én írtam?! ;-):lol::mrgreen:
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
... én is csak néztem, őssejt cukorbetegeknek. Nem mondom, lehet valakinek használhatnak az ilyen dolgok, ha másképp nem, placbo-hatással (bebizonyították, hogy igenis létezik egyes embereknél), de placebónak kicsit borsosak az árak... aztán két napra a hír: 170 millióra büntették őket, félrevezető reklám miatt...
 

gretta

Új tag
Én az ilyen Noni, meg vitaminok, természetes izék kérdésében hogy is mondjam... igencsak szkeptikus vagyok... Úgyhogy, ne haragudjatok, de ilyen, és efféle tapasztalatokkal nem szolgálhatok... Én egyben hiszek: az inzulinban, és a megfelelő étkezésben, életvitelben... ;-)

én is szkeptikus vagyok. azért várom, hogy mit ír az aki használja. Én csak bízni szeretnék valamiben.... Egyenlőre én is csak a pumpámban bízhatok. Na az biztos nem hagy cserben ( ameddig fizetem :) )
 

dg

Őstag
Hát ez már frontális :) vagy inkább fatális! A folyamatos stressz szerintem okozhat problémákat, megborult anyagcsere, stb.

szerintem is gyengíti az immunrendszert a stressz, így már "útban lévő" nyavaják előjöttét biztos elősegíti, más szóval, stressz nélkül talán "csak" később jön elő a betegség. de szerintem ennél nem több az ok-okozati összefüggés.
 

Zsu77

Új tag
vagy akár egy szerelmi bánat.... Nekem legalábbis azután alakult ki miután sokat emésztettem magam valaki miatt....Hát ha valóban amiatt alakult ki akkor jó nagy marha voltam :) No de már én sem kutatom az okát. Tök mindegy így utólag. Megvan és kész.

Igen,azt én is megfigyeltem,hogy sokszor akkor vannak igazán gázos napjaim,ha valami emészt.De az igazság az,hogy az érzelmeket nem is olyan egyszerű kordában tartani.Épp ezért nem gondolnám,hogy "jó nagy marha" lettél volna.Főleg egy szerelmi bánat ellen akkor épp,nem sok mindent lehet tenni.Csak várni.;)
 

Zsu77

Új tag
Találtam családi upc-os előfizetés mellett egy új csatornát.Érdemes rákeresni,bár nálunk keresés nélkül is gyönyörően bejött.A neve:infotv.Sokszor elcsíptem már rajta Gyurcsánné K. Ilona riportját.Nem csak egészségügy van rajta természetesen,a programmal nem szolgálhatok,még én sem találtam,de talán a honlapjukon van erről is info. www.info-24.tv Az aktuális rövid műsor mellett mindig fut alul írott info.Most például a kiszáradásról van szó.
 

pumpás

Őstag
Világszerte milliók szenvednek örökletes cukorbetegségtől. A krónikus megbetegedés első típusának oka, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, ezért a sejtek képtelenek a glükóz (szőlőcukor) felvételére, így a vércukorszint jelentősen megemelkedik. Ráadásul a folyamat öngerjesztő, hiszen a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei gyulladás következtében elpusztulnak, ami a vércukorszint jelentős megemelkedéséhez vezet.
A betegég másik fajtája során a túlzott szénhidrátfogyasztás - és ebből fakadóan tartósan magas inzulinszint - miatt inzulin-rezisztancia alakul ki a szervezetben, így a sejtek megint csak képtelenek a cukor megkötésére. A betegség eddig csak rendszeres inzulin-injekcióval és speciális diétával volt kezelhető.
Inzulin-injekció nélkül?
A legfrissebb amerikai kutatások azonban minden eddiginél biztatóbbak, és gyökeres változást hozhatnak a cukorbetegek életében: az egereken végzett kísérlet során sikerült a májban található őssejteket inzulin-termelőkké konvertálni egy „neurogenin3" elnevezésű gén segítségével. Az állatok vércukra a kezelést követően pár hét alatt visszaállt a normális szintre és életük végéig stabil maradt.
Nem ez az első alkalom, hogy a máj sejtjeit ikerül inzulin-termelőkké alakítani, azonban ez az első eset, hogy az eljárás alkalmas lehet emberek gyógyítására is. Ehhez azonban egy jelentős akadályt még el kell hárítania a kutatóknak.
A gén, amely az említett átalakulásért felel, csak egy olyan speciális vírussal juttatható az állatok szervezetébe, ami az emberek esetében halálos lehet. Dr Lawrence Chan és csapata azonban bíznak abban, hogy a problémát hamarosan sikerül áthidalni és a módszer ezrek életét teszi könnyebbé.
 

pumpás

Őstag
A Minnesotai Egyetem kutatóinak állatkísérletei újabb lépést jelentenek az inzulintermelő sejtek állatokból emberekbe történő beültetése felé, ami véget vethetne a transzplantációk számbeli korlátozásának.




A cukorbetegség transzplantációs kezelésénél kétféle módszert alkalmaznak: teljes hasnyálmirigy-átültetést, vagy a hormontermelő sejtszigetek (Langerhans-szigetek) átültetését (amelyeken belül az ún. béta-sejtek termelik az inzulint, a vércukorszintet csökkentő hormont). Utóbbi tulajdonképpen már egy sima injekció formájában történik, a májba juttatva a sejteket.
 

pumpás

Őstag
Az emberekből átültetett inzulintermelő hasnyálmirigysejtek képesek az I. típusú cukorbetegség visszafordítására (az eljárást hazánkban Szegeden alkalmazzák a klinikai gyakorlatban, azonban ez az eljárás a betegség súlyosabb formájában szenvedők nagy száma miatt nem képes minden igényt kielégíteni.

Bernhard Hering és kutatócsoportja sertések inzulintermelő hasnyálmirigysejtjeit ültette át majmokba (állati szervek és szövetek emberbe történő átültetése, vagyis xenotranszplantáció), amivel az állatoknál sikerült elérni a I. típusú cukorbetegség visszafordítását egy fél éves időtartamú kísérlet során. "Az eredményeink azt sugallják, hogy a sertések sejtjeit a jövőben talán fel tudjuk majd használni a cukorbetegség tartós gyógyítására. Most, hogy sikerült az idegen fajból származó sejteket felismerő és a védekező immunreakciók szempontjából meghatározó anyagcsere-folyamatokat azonosítanunk, már elkezdhetünk olyan, az immunrendszer működését elnyomó (immunszupresszív) eljárások kifejlesztésén dolgozni, amelyek célja, hogy a módszer idővel emberekben is alkalmazhatóvá váljon" - mondta Hering. Ez az eljárás - ha a jövőbeli klinikai tesztek is sikeresek lesznek - a jelenleg alkalmazott hagyományos transzplantációs eljárások alternatívája lehetne.

A kutatók újfajta módszereket használtak a beültetett sejtek kilökődésének megakadályozására, és azt tapasztalták, hogy a sertések hasnyálmirigy sejtjei anélkül is megfelelően működtek a majmok szervezetében, hogy bizonyos gének "kiütésével" genetikailag módosították volna a sertés donorokat (erre azért lehet szükség, hogy a beültetett sejteket ne lökje ki a befogadó szervezet immunrendszere).

A kísérletek során tizenkét olyan majmot használtak, amelyeknél korábban mesterségesen cukorbetegséget hoztak létre, majd a sertésekből származó sejtekkel kezelték őket. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit abba a vénába fecskendezték, amelyik a tápanyagban gazdag vért a belekből a májba szállítja. A sejtek megtelepedtek a majmok májában, majd sikeresen végrehajtották feladatukat, vagyis folyamatosan mérték a vércukorszintet, és annyi inzulint termeltek, amennyi a normális vércukorszint fenntartásához szükséges.

A kezelés hatására az összes állatnak sikerült elérnie a normális szintet, az inzulininjekcióktól függetlenül is. A kutatók legfőbb eredménye, hogy sikerült kidolgozniuk egy olyan módszert, amely képes elnyomni az állatok immunrendszerének védekező mechanizmusait, amelyek hatására kilökődnének az idegen fajból származó sejtek.

Az immunrendszer elnyomására használt eljárások jelenleg még nem elég kifinomultak ahhoz, hogy embereken is alkalmazzák őket. A kutatók ezt mielőbb szeretnék megoldani, legkésőbb addig, amíg a klinikai vizsgálatokra is alkalmas sertések már a rendelkezésükre állnak. Ha ez sikerül, akkor az egyszeri sejttranszplantáció helyettesíthetné a jelenleg használatos inzulin-injekciókat, és csökkenthetné a cukorbetegséggel együtt járó különféle szövődmények kialakulását is, mint a keringési rendszer, a szív, a szemek vagy a vesék károsodása.

Hering szerint három éven belül remélhetőleg már el lehet kezdeni a klinikai teszteket, amit egy nonprofit alapítvány azzal próbál elősegíteni, hogy a különféle vírusos és bakteriális fertőzésektől, illetve más kórokozóktól mentes, egészséges sertéseket nevelnek a későbbi kísérletek céljából. Ez azért fontos, mert a xenotranszplantációs eljárásoknál fennállhat a humán fertőződés veszélye.
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Segíthet az őssejt "friss" cukorbetegeken

A páciens egy bizonyos típusú őssejtjeinek injekciója rövid távon szükségtelenné tette az inzulininjekciókat 20 frissen diagnosztizált 1-es típusú cukorbeteg esetében (23 beteg vett részt a vizsgálatban) – jelentették brazil kutatók.

A Journal of the American Medical Association folyóirat április 15-i számában megjelent cikk szerint az átlag inzulinmentesen töltött idő 31 hónap volt, de egyvalaki 4 évig is kibírta külső inzulin bevitele nélkül.

Bővebben: Segíthet az őssejt "friss" cukorbetegeken
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A páciens egy bizonyos típusú őssejtjeinek injekciója rövid távon szükségtelenné tette az inzulininjekciókat 20 frissen diagnosztizált 1-es típusú cukorbeteg esetében (23 beteg vett részt a vizsgálatban) – jelentették brazil kutatók.

A Journal of the American Medical Association folyóirat április 15-i számában megjelent cikk szerint az átlag inzulinmentesen töltött idő 31 hónap volt, de egyvalaki 4 évig is kibírta külső inzulin bevitele nélkül.

Bővebben: Segíthet az őssejt "friss" cukorbetegeken

Ez kellett volna nekem, a diab felfedezése után 2-3 hónappal, akkor kerültem a remissziós fázisba. Kb két hónapig ismét nem kellett inzulin, aztán gőzerővel kellett visszaállni a szurira.

De...., de akkor most nem lennék itt veletek....:(

Inkább vezessék be minél hamarabb, és akkor a ma felfedezett kissrácok mentesülnek "tőlünk".
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kicsit gondolkodtam, hogy betegyem-e ide ezt a hírt, köszönöm, hogy megerősítetted Kata, hogy itt a helye. Borzasztóan nagy előrelépés lenne, ha az elkövetkezőkben a "friss" cukrosokat "vissza tudnák fordítani", hiszen attól kezdve a gyógyítás többi része (pl. őssejtkutatás a szövődmények visszaszorítása érdekében) is biztosan sokat fejlődne...
 
Oldal tetejére